Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του ΣΕΑ
20-11-04

Is Comic Art... Art?

Εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του '90, έχει δημιουργηθεί ένα εύλογο ερώτημα ανάμεσα στις τάξεις της comic βιομηχανίας: Κατά πόσο η πρωτότυπη δουλειά ενός penciller/inker/colorist είναι Τέχνη.

Κι εξηγούμαι: Μία βόλτα από το internet θα σας πείσει. Sites, δημοπράτορες, μεσάζοντες αλλά κι οι καλλιτέχνες οι ίδιοι, βγάζουν τις original σελίδες των τευχών τους για πούλημα. Οι τιμές παίζουν από $25.00 μέχρι $12000.00 ανάλογα με πολλά και διάφορα κριτήρια, όχι πολύ διαφορετικά από εκείνα που χαρακτηρίζουν το ίδιο το τεύχος «συλλεκτικό».

Παρένθεση: Κριτήρια Ακριβών Τιμολογίων

-Εμφάνιση στην σελίδα ενός major character.
-Battle scene.
-Splash Page.
-Παλαιότητα τεύχους.
-Δημοτικότητα σχεδιαστή / μελανίστα.
-Τίτλος (η εμφάνιση του Wolverine σε σελίδα από Uncanny X-Men είναι σαφώς ακριβότερη από εκείνη σε σελίδα του X-Men Unlimited.)

Με τους colorists δε συμβαίνει βέβαια το ίδιο. Σκεφτείτε απλά την διαδικασία που ακολουθείται κατά την παραγωγή ενός τεύχους: Η ασπρόμαυρη σελίδα παραδίδεται στον κολορίστα, ο οποίος αφού την φωτοτυπήσει, βάζει τα χρώματα-οδηγούς στο αντίγραφο για να το παραδώσει με τη σειρά του στον editor. Κοινώς αυτές οι σελίδες (color guides) δεν έχουν και τόση ζήτηση, άρα και μικρή αξία.
Φυσικά τα πράγματα αλλάζουν σε περιπτώσεις illustrations, όπου σχέδιο και χρώμα πάνε πακέτο (και μιλάμε για πολύ ακριβό πακέτο!)

Αυτό είναι και το σημείο που θα σταθούμε για λίγα λεπτά: Αυτά τα πολύ ακριβά κομμάτια, (συνήθως εξώφυλλα), είναι κι εκείνα που θα κοστίσουν περισσότερο σαν αγορά. Γιατί όμως; Ίσως γιατί φέρνουν περισσότερο σε αυτό που λέμε «έργο τέχνης». Είναι ένας μικρός (ή μεγάλος) πίνακας. Μπορούν κάλλιστα να διακοσμήσουν τον τοίχο μιας γκαλερί, ή και του σπιτιού σου.

Κατά πόσο αυτό όμως είναι «αληθινό»; Είναι το ίδιο όταν λες «Έχω έναν Ρέμπραντ» με το «Έχω έναν Kirby»;

Εδώ και όχι πολύ καιρό, η κίνηση των original pages είναι αυξημένη. Υπάρχει μια αίσθηση πως όλοι θέλουν να νιώσουν πως τους ανήκει κάτι περισσότερο από το ίδιο το comic, πως οι ίδιοι αποτελούν μέρος της παραγωγής του. Παλιές, κιτρινισμένες σελίδες από άγνωστες σειρές των 60's μέχρι ολόκληρα τεύχη των 90's είναι πλέον διαθέσιμα προς αγορά. Μικροί και μεγάλοι συλλέκτες, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για ν' αποκτήσουν ένα πρωτότυπο, είτε αυτό λέγεται commission, original page, cover, preliminary art, sketch, original comic strip, concept art, color guide, original script. (Ναι, έχω δει να πουλιέται σενάριο του Neil Gaiman για $200.00) Και μόλις βρήκα την απάντηση στο αρχικό μου ερώτημα:

Is this Art?

Δεν είναι απλά τέχνη. Είναι ένα κομμάτι ιστορίας. Και ίσως αυτό να είναι σημαντικότερο.market watch archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi