Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του ΣΕΑ
11-12-04

Enter The Matrix

FACT: Grading Rules. Με άλλα λόγια, αν δεν μπορείς να περιγράψεις με σαφήνεια την κατάσταση της πραμάτειας σου, δε θα γίνεις εύκολα power seller. Ο μελλοντικός σου πελάτης για να σε εμπιστευτεί, πρέπει να γνωρίζει τί ακριβώς αγοράζει. Πρέπει να ξέρει κάθε λεπτομέρεια για να ξοδέψει τα λεφτά του, διότι σίγουρα δεν του περισσεύουν (συνήθως). Αυτό βέβαια φτιάχνεται με ένα καλό scanner και μία μεγάλη φωτογραφία. Αλλά και πάλι, μία περιγραφή του τεύχους είναι απαραίτητη.

Όπως είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, το grading στα comics έχει πλέον γίνει επιστήμη. Μεγάλες εταιρείες έχουν δημιουργηθεί οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό: την αξιολόγηση της συλλογής μας. Αξιολόγηση, εκτίμηση, και πολλές φορές restoration, με τη βούλα. Η μεγαλύτερη εξ' αυτών είναι χωρίς αμφιβολία η CGC (Comics Grading Group) που αποτελεί μέλος των εταιριών του Certified Collectibles Group, το οποίο ξεκίνησε με grading και certification σε κάρτες και νομίσματα πριν από 2 περίπου δεκαετίες. Το αποτέλεσμα θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους, αφού οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί είναι από τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές. Βέβαια μετά από αυτή τη διαδικασία, δεν θα μπορείτε να ξαναδιαβάσετε το συγκεκριμένο comic, μια και θα πρέπει να παραμείνει επ' άπειρον ερμητικά κλεισμένο στην ειδική πλαστική θήκη της CGC.

Τέτοια «κομμάτια» θεωρούνται πλέον investment. Η τιμή τους πολλές φορές ξεπερνά μέχρι και το τριπλάσιο του απλού τεύχους στην ίδια κατάσταση, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές είναι ακόμα περισσότεροι. Κάποιες άλλες εταιρίες με το ίδιο αντικείμενο ενασχόλησης δεν πάνε και τόσο καλά βέβαια, ίσως επειδή δεν έχουν αποδείξει την εγκυρότητά τους, αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν από πίσω τους ένα Wizard, ένα Overstreet και μία Heritage (στην οποία υπάρχουν υπόνοιες πως κάποιες φορές η CGC κάνει «χάρες» και δωρίζει 1-2 βαθμούς grade επιπλέον).

Το grading λοιπόν, έχει γίνει ένα αναγκαίο κακό. Το πώς και το τί πραγματικά αξίζει θέλει αρκετή εμπειρία κι ενασχόληση, κι ίσως για μερικούς δεν είναι και τόσο ευχάριστη διαδικασία. Οπότε θα μείνω στα πολύ απλά και γενικά σημεία που λένε ουσιαστικά: Ποτέ μην πιστεύεις κάτι αν δεν το δεις.

Η τελειότητα σπανίζει. Κι όσο περνάνε τα χρόνια, σπανίζει ακόμα περισσότερο. Ορισμένες φορές είναι αδύνατο να βρεθεί ένα πραγματικά NM τεύχος της δεκαετίας του '60. Οπότε και οι εταιρίες έχουν «συμφωνήσει» σε μία ελαστικότερη εκτίμησή τους: Ένα λοιπόν NM του '60, είναι απλά ένα VF ή ακόμα και Fine+ των 00's. Το Poor και το Fair είναι βέβαια πάντα για πέταμα σε κάθε δεκαετία. Αλλά αυτό είναι ένα καθαρά προσωπικό θέμα, μια και υπάρχουν πολλοί συλλέκτες που δε θα δίσταζαν να σκάσουν $200.00 για το Hulk#4, ακόμα κι αν ήταν coverless! (Για την ακρίβεια, έσκασαν $250.00).

Το όλο θέμα λοιπόν, είναι να μην σας πιάνουν κορόιδο. Να μην αγοράζετε σε τιμές ΝΜ Golden/Silver/Bronze age τεύχη που στην πραγματικότητα είναι απλά VG, επειδή πέσατε σε κάποιον που αποφάσισε να αγοράσει μηχανάκι πουλώντας το Metal Men #21 σε VG+. Μεγάλη προσοχή λοιπόν!market watch archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi