Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του ΣΕΑ
08-01-05

Disco 2005

Επιτέλους! Μπήκε το 2005! Μία καινούργια χρονιά, γεμάτη ελπιδοφόρα μηνύματα και άλλα συναφή ξεκινά! Ή μήπως όχι;

Οι φήμες θέλουν το νέο έτος κάπως... περίεργο. Ειλικρινά, δεν μου έχει ξανατύχει να μην έχω ακούσει μία θετική -ή αρνητική for that matter- πρόβλεψη για το νεοσύστατο χρονικό κράτος. Φέτος όμως, τα πράγματα διαφαίνονται πολύ θολά, σχεδόν ομιχλώδη! Ασφαλώς αναφέρομαι στην ένατη τέχνη (όχι πως οι υπόλοιποι τομείς είναι πιο ξεκάθαροι) και το τί μας περιμένει!

Η συνηθέστερη φράση που ακούγεται τριγύρω είναι πως το 2005 θα είναι «The Year Of The Variants», όπως είχε πολύ εύστοχα υπογραμμίσει και ο retailer Dan Thompson στην προ ολίγων εβδομάδων αποκλειστική συνέντευξή του στο Market WATCH. Πραγματικά, όλα αυτό δείχνουν: Marvel και DC συναγωνίζονται σε εβδομαδιαία βάση για τα σπανιότερα και πιο κιτς εναλλακτικά εξώφυλλα. Μεγάλη πέραση θα έχει η γνωστή συνταγή των black and white/sketch variants, τα οποία δεν έχουν να προσθέσουν κάτι καινούργιο πέρα από μια άποψη για τα πρωτόλεια του αρχικού εξωφύλλου! Nuff Said!

Κατά πόδας οι εταιρίες που έκαναν τη συγκεκριμένη τακτική θεσμό, όπως οι Aspen, Top Cow, και γενικά κάθε Madureirεική/Turnerική παρα-εταιρία που προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην. Γιατί αν περίμενε από τις πραγματικές πωλήσεις των τίτλων της... Τί σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, τα slash 'n' cuts/bad girl/good girl comics δεν είναι για χόρταση, όπως αποδεικνύουν τα νούμερα. Πάρτε για παράδειγμα το DARKNESS: ένα comic βασισμένο στο σενάριο του ντεντεκτιβικοσπλατερικού status quo, που πηγαίνει πλέον κατά διαόλου! Πού είναι εκείνες οι τρελές πωλήσεις που έκανε την χρυσή εποχή της πρώτης Ιουρασίας Περιόδου της εταιρίας του Silvestri; Gone with the wind, και μάλλον για πάντα. Έτσι λοιπόν εφευρέθηκαν τα variants (όχι έτσι ακριβώς, αλλά έτσι εδραιώθηκαν) για να καλύψουν αυτό το οικονομικό κενό: ένα holo-foil cover = 5 regulars.

Την περασμένη χρονιά άλλωστε, αλλά και τις αμέσως προηγούμενες, απεδείχθη πως ένα ακριβό comic είναι και ένα καλό comic. Οι ρυθμοί είναι πλέον πολύ πιο γρήγοροι από εκείνους των περασμένων δεκαετιών, γι αυτό και είναι εύκολο να κάνεις μία πιο γρήγορη αποτίμηση. Θυμηθείτε τίτλους όπως FABLES, SUPERMAN/BATMAN, EXILES, AUTHORITY (vol.1). Και αντιπαραβάλετε αυτούς με άλλους, όπως THE FILTH, NEW X-MEN (Morrison run), WANTED. Όλοι τους είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Το τεράστιο hype στο ξεκίνημα τους. Για κάντε τώρα ένα μικρό market research ανά τον κόσμο! Το WANTED με όλα τα death row bullshit, τα παραληρήματα του Morrison στο NEW X-MEN και διάφορα άλλα παρα-νορμαλιστικά comicsοδειδή που κάποιοι προσπάθησαν να μας περάσουν σαν το next big event of the century έχουν πατώσει! Τις προάλλες είχα ρωτήσει έναν φίλο μου seller από το Ohio « Θέλεις κανένα SUPERMAN #204 1st Jim Lee; Μου έχουν μείνει 2-3» κι εκείνος μου απάντησε χαρακτηριστικά: «ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ! Πλάκα μου κάνεις; Εμένα μου έμειναν 50!»

Από την άλλη, για δοκιμάστε να βρείτε τα πρώτα τεύχη σειρών ΟΠΩΣ FABLES, TEEN TITANS, EXILES, ASTONISHING X-MEN, SUPERMAN/BATMAN, DISTRICT X! Το καλό πράμα λοιπόν, πάντα γίνεται εμπορικό. (Αρκεί βέβαια να μην έχει υψηλά νοήματα, γιατί τότε έχουμε τις λεγόμενες εξαιρέσεις, βλέπε SPECTRE).

The Next Big Thing
Τί θα είναι αυτό; Τί μας επιφυλάσσουν οι 2 μεγάλες εταιρίες για το φετινό summer event τους;

Η Marvel ετοιμάζει το X-MEN/AVENGERS: HOUSE OF M. Θέλετε τη γνώμη μου; Θα πάει άπατο. Ή θα είναι τόσο καλό που θα φτάσει στα εμπορικά ύψη. ʼλλωστε, 2 δρόμοι υπάρχουν:

1) Η Marvel πιστεύει πως το AVENGERS DISASSEMBLED και το relaunch των Avengers είχε επιτυχία. Not! Και η απόδειξη είναι η αδιαφορία του κοινού για τα 4 variant covers του NEW AVENGERS #1, και τα variants των άλλων. Βοήθησε φυσικά και η πολιτική «1/20 το πρώτο τεύχος, 1/19 το δεύτερο, 1/18 το τρίτο,...» Τί μαλακίες είναι αυτές;;;

Βασικά δεν είναι μαλακίες, απλά βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ έξυπνη κίνηση κλοπής των χρημάτων των retailers: Για να καλυφθούν οι ανάγκες των αναγνωστών σε variants, κάθε μαγαζί «οφείλει» να παραγγείλει περισσότερα αντίτυπα του τεύχους. Όμως συνήθως, οι συνδρομητές - ενδιαφερόμενοι ενός καινούργιου τίτλου μειώνονται κατά 40% μετά το πρώτο τεύχος και άλλο ένα 15% στο τρίτο, πράγμα που σημαίνει και λιγότερες παραγγελίες από την ίδια την εταιρία = λιγότερος τζίρος. Οπότε τί κάνουμε; Ακολουθούμε μία variantική πολιτική, που υποτίθεται πως βασίζεται σε αυτόν τον κανόνα, αλλά στην πραγματικότητα υποστηρίζουμε πως το κοινό μειώνεται κατά ένα 5% στο #2!

Μετά από αυτή τη μεγάλη παρένθεση, συνεχίζουμε. Είπαμε πως το DISASSEMBLED δεν πήγε καλά, ενώ η Marvel πιστεύει το αντίθετο. Οπότε λογικά θα ακολουθήσει τη ίδια συνταγή και για το HOUSE OF M, και... θα φάει τα μούτρα της. Όλα έχουν τα όριά τους, και η Marvel μάλλον τείνει να τα ξεπεράσει. Το κραχ έρχεται! Οι αναγνώστες δεν είναι ηλίθιοι σε καμία περίπτωση και φυσικά παραμένουν πάντα ανυπόμονοι! Όμως, έχουμε και το εναλλακτικό σενάριο...

2) Τί θα γίνει αν το HOUSE OF M είναι όντως καλό; Αν πραγματικά αξίζει τα λεφτά και την αγάπη του κόσμου; Αν αφήσει real σημάδια κι όχι τον θάνατο ενός ξεπεσμένου ήρωα, ενός ανδροειδούς που έχει ήδη αναδυθεί από τις στάχτες του περισσότερες φορές από την Phoenix και την Onslaughtοποίηση μιας δευτεράντζας όπως η Scarlet Witch; Κι αν όπως είναι πολύ λογικό, οι αναγνώστες έχουν χάσει πάσα εμπιστοσύνη έως τότε σε τέτοιες «κοσμογονίες»; Πολύ απλά, θα έχουμε ένα καταπληκτικό storyline, κάποια classic issues που λίγοι θα έχουν προλάβει να οικειοποιηθούν στην πρωταρχική τους μορφή, και μία άνοδο κατά 3000% του cover price τους!
Η αλήθεια βέβαια μάλλον θα βρεθεί κάπου στη μέση...

Χμμ... Πολλά είπα και φοβάμαι ότι σας κούρασα. Οπότε, ας το κόψουμε εδώ για σήμερα, κι ας δώσουμε ένα ραντεβού για το επόμενο Σάββατο, και τη συνέχεια αυτού του μαραθώνιου Καζαμία της comic industry!

NEXT: DC, low mainstreams, small press, and... Greek community! (Βοήθειά μας!)market watch archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi