Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του ΣΕΑ
15-01-05

Disco 2005 Part Two

Και σήμερα όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, θα ασχοληθούμε με προβλέψεις για το νέο έτος, συνεχίζοντας από εκεί που τις αφήσαμε. Σειρά λοιπόν σε αυτό το μαραθώνιο άρθρο έχει η DC.

It's happening again!
Η πορεία της DC την περασμένη χρονιά ήταν κάτι περισσότερο από ελπιδοφόρα. Πολλοί καλοί τίτλοι, πολλά sold out (πράγμα που είχαν να δούνε από το DEATH OF SUPERMAN - που λεει ο λόγος) και πολλά διπλά και τριπλά printings. Ακόμα και τετραπλά, αν θυμηθούμε το TEEN TITANS#1. Το 2004 απέδειξε πως δεν είναι και τόσο δύσκολο πια να γίνει sold out τίτλος, ειδικά αν κόβεις σχετικά μικρό αριθμό αντιτύπων συγκριτικά με τη δεκαετία του '90. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και η παρέλαση εμπορικών ονομάτων στους major τίτλους, γεγονός που όπως δείχνουν οι ανακοινώσεις που σκάνε καθημερινά στα ειδησεογραφικά sites τείνει να γίνει θεσμός.

Τι έχουμε για φέτος; Δε θα αναφερθώ σε «μικρά» projects που προφανώς θα έχουν ένα κομμάτι από την πίττα. Τα LEGION, ROBIN: YEAR ONE και BATMAN, SUPERMAN ALL-STAR's θα έχουν σίγουρη επιτυχία (τουλάχιστον έτσι φημολογείται) ενώ αναμένουμε ακόμα το κλείσιμο του GREEN LANTERN: REBIRTH! Θα αναφερθώ λοιπόν στο CRISIS 2. Όλοι το περιμένουν με αγωνία. Μετά την τεράστια επιτυχία του IDENTITY CRISIS (πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε άλλωστε και η επανεκτύπωση ολόκληρης της σειράς!), ένα mini series που από την αρχή προοριζόταν για prelude του μεγάλου φετινού event, μας κάνει να πιστεύουμε πως όλα είναι πιθανά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η DC έβγαλε το CRISIS PROLOGUE (a.k.a. COUNTDOWN) μόλις για ένα δολάριο στο προηγούμενο previews! Μιλάμε για ένα τεύχος 80 σελίδων (!) με μεγάλα ονόματα σε θέσεις-κλειδιά. Μία κίνηση πρωτοφανής στα χρονικά! Αυτό τί σημαίνει; Πως η εταιρία στηρίζει πάρα πολλά στο CRISIS, και πως, τουλάχιστον, θα είναι κάτι προσεγμένο. Με τη σειρά του αυτό οδηγεί σε εμπορική επιτυχία, πολλαπλά printings και εξώφυλλα, και έναν γενικότερο σάλο στα site αγοραπωλησιών! Ασφαλώς το RRP Edition που προφανώς θα βγει για το νέο αυτό project θα χτυπήσει την υψηλότερη έως τώρα τιμή του είδους, και δύσκολα θα πέσει από την κορυφή! Η άνοδος του 1st printing του IDENTITY CRISIS θα είναι σχεδόν βέβαιη, και όλα θα πάνε καλά.

Με λίγα λόγια, η DC ανεβαίνει, και θα ανέβει κι άλλο το 2005, ίσως πού περισσότερο απ' ότι περιμένουμε!

Και περνάμε στις μικρές εταιρίες.

Identity Crisis?
Τί μας δίδαξε η περασμένη χρονιά; Πως «όπου ακούς πολλά καλάθια, αγόρασε και λίγα κεράσια». Η συνταγή τελικά της επιβίωσης είναι μία: λίγες και καλές εκδόσεις. Και πάντα σε πακέτο αυτές οι κινήσεις! Ας πάρουμε 2 παραδείγματα:

Crossgen. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τίτλων της εταιρίας ήταν αξιόλογο. Όμως αυτό δεν αρκούσε. Η εταιρία έκλεισε χρωστώντας στους πάντες! Η πτώχευσή της ήταν αναμενόμενη, αν αναλογιστείς το γεγονός πως ο μέσος αναγνώστης εύκολα δοκιμάζει έναν καινούργιο τίτλο, αλλά δύσκολα 10. Τα ίδια άλλωστε δεν είχαν συμβεί και με την Image; Η οποία δε βάρεσε διάλυση βέβαια, αλλά αν δεν είχε ουσιαστικά διασπαστεί, και αγοραστεί το κομμάτι της Wildstorm από την DC θα μιλούσαμε πλέον για αποτυχία. Σε αυτόν τον τομέα οι κινήσεις του Valentino αποδείχτηκαν σωτήριες. Ακόμα και σήμερα, αν πιάσουμε ένα previews στα χέρια μας τί θα δούμε; Λίγους καινούργιους τίτλους κάθε φορά από την Image, στη πλειοψηφία τους με ημερομηνία λήξης (one-shots/mini series) και πολλά self-published projects που απλά πήραν το label ενός μεγαλύτερου και πιο σίγουρου ονόματος (βλέπε LIBERTY MEADOWS, BONE, PVP, DAWN,...) Στην παγίδα της Crossgen έπεσε πρόσφατα και η McFarlane Studios (άλλη αγορά βέβαια, αλλά με τους ίδιους -κι ίσως σκληρότερους-νόμους) και η Dreamwave, η οποία μάλιστα ήταν λες και έκλεινε τα μάτια μπροστά στην σίγουρη καταστροφή! 5 τίτλοι TRANSFORMERS, άλλα τόσα mini series, 2-3 G.I.JOE και διάφορα άλλα 80's και videogame related που κάποια από αυτά έβγαιναν κι από άλλες εταιρίες! Ένα -μετά συγχωρήσεως- μπουρδέλο δηλαδή! ʼσε με τα variants! Ο μπούσουλας είχε χαθεί προ πολλού! Πολλοί μαγαζάτορες ανά την υφήλιο είχαν ήδη καταθέσει τα όπλα απέναντι σε αυτό το εμπορικοειδές χάος, οπότε το «ΤΕΛΟΣ» ήταν κοντά.

IDW. Νεοσύστατη επίσης εταιρία, που ακολουθεί τον κανόνα "New Image". Λίγοι και καλοί τίτλοι (καλοί my ass, αλλά στον κόσμο αρέσουν οπότε...) που ολοκληρώνονται σιγά-σιγά χωρίς υπερβολές και variants που δεν έχουν αντίκτυπο! Σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν και εταιρίες του στυλ Top Cow, Aspen, οι οποίες έχουν επιπροσθέτως και το ατού των variants, καθαρά λόγω ονομάτων που τα σχεδιάζουν. Ακόμα κι αυτές όμως έχουν καταλάβει το ρίσκο του «είμαι μικρή εταιρία πρέπει να φυλάγομαι» και δεν το ξεχέζουν. Μέχρι τέσσερα είναι καλά (δε θέλω να φανταστώ πώς ακούγεται αυτό στον Νίκο). ʼλλες πάλι όπως η Black Bull της Wizard δείχνουν να φοβούνται λίγο παραπάνω από όσο πρέπει. Ένας τίτλος το χρόνο κι αυτός με το ζόρι! Τα ρίσκα πάντα χρειάζονται, και πολλές φορές βγαίνουν σε καλό.

Fireman Press. Ποια είναι αυτή; Εταιρία που έκλεισε πριν από περίπου 5 χρόνια, εκείνη που έβγαζε έναν από τους ακριβότερους στην backissue αγορά τίτλους, το SCUD: THE DISPOSABLE ASSASSIN. Επιτυχημένη εταιρία, μικρού βεληνεκούς και budget, που έβγαζε τα προς το ζην (το ότι σταμάτησε δε σχετίζεται με την εμπορική της επιτυχία). Δεκάδες τέτοια μικρά labels υπάρχουν τριγύρω και βγάζουν από καλά έως καταπληκτικά comics. ʼλλα επιβιώνουν περισσότερο, άλλα λιγότερο. Τα κριτήρια εδώ ίσως είναι πιο θολά, γιατί η τύχη και οι συγκυρίες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο. Συνήθως μιλάμε για εταιρίες που δημιουργήθηκαν από έναν καλλιτέχνη, ο οποίος κάποια στιγμή έπιασε την καλή ή άλλαξε γούστα, ή απλά βαρέθηκε και την έκλεισε. Ή πολύ απλά δεν την χρησιμοποιεί και την κρατά καβάντζα για τις δύσκολές μέρες (βλέπε Mike Allred - AAAPOP COMICS). Η φετινή χρονιά διαγράφεται κάπως δυσκολότερη για αυτές, μια και το αναγνωστικό κοινό έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη του στα μεγαθήρια. Προσωπικά ελπίζω να βγούμε όλοι λάθος σε αυτή την πρόβλεψη, αλλά την SPEAKEASY κανείς δεν τη βλέπει να βγάζει το χρόνο. Ίδωμεν! Στην τελική, αν εμφανιστεί ένα διαμάντι που θα θαφτεί λόγω των Big Marvel-DC Events φέτος, όλο και κάποιος retailer θα το ανακαλύψει και θα κάνει τους fans να τρέχουν σαν τρελοί. Που σημαίνει πως θα σκάνε τα λεφτά τους για έναν -συνήθως- άγνωστο καλλιτέχνη, και θα ανοίξουν ίσως περισσότερο τα μάτια τους. Βασικά όλοι αυτό περιμένουν, την καινούργια μοναδική ευκαιρία από small press που θα εμφανιστεί φέτος!

Τέλος, ας περάσουμε στην ελληνική σκηνή...Χμμ...Ή μάλλον όχι. Την ελληνική σκηνή θα την αφήσω για το επόμενο MARKET WATCH μου, για να πούμε και 2 πράγματα παραπάνω, ήδη έγραψα πολλά για αυτή τη βδομάδα.

Τα λέμε λοιπόν σε μια...εμμμ...σε ΔΥΟ εβδομάδες!

ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΤΡΙΝΗ ΓΡΑΒΑΤΑ: "Δύο; Γιατί δύο; Το άλλο Σάββατο δε θα έχει MARKET WATCH;;;"

ΣΕΑ: "Μα φυσικά και θα έχει! Απλά θα είναι Guest MARKET WATCH από τον Δημήτρη Σακαρίδη!"

(Πάει, καταστράφηκα! Ότι έφτιαχνα με κόπο τόσο καιρό θα εξανεμιστεί μέσα σε ένα guest άρθρο!!)



market watch archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi