Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Δημήτρη Σακαρίδη
23-01-05

Back Issue Hunting

Για όλους όσους απορούν βλέποντας το δικό μου όνομα κάτω από τον τίτλο αυτήν την εβδομάδα, μην αγχώνεστε. Όχι δεν απολύσαμε τον Αρμένη (αν και το σκεφτόμαστε). Απλά ο αγαπητός Σπύρος έχει λίγο βεβαρημένο πρόγραμμα αυτές τις μέρες (σύντομα βγαίνει το #7 των ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΣΤΩΝ) και ζήτησε -πολύ ευγενικά- από εμένα να γράψω ένα guest MARKET WATCH.

Επειδή όμως και το δικό μου πρόγραμμα δεν είναι αυτό που λέμε «χαλαρό» το MARKET WATCH αυτής της εβδομάδας βγαίνει με μια μέρα καθυστέρηση (χμμμ, και τις δύο φορές που έχουν καθυστερήσει updates στο COMICDOM ONLINE, η ευθύνη ήταν δική μου). Anyway...

Σας παραθέτω λοιπόν τον δεκάλογο του back issue hunter, according to Sakaridis. Πιθανόν ο φίλος μου ο Σπύρος να διαφωνεί με 2-3 πράγματα από αυτά που θα διαβάσετε, αλλά that's life. Ας πρόσεχε σε ποιον παραχωρούσε τη θέση του.

10 Πράγματα Που Πρέπει Να Γνωρίζει Ένας Back Issue Συλλέκτης

1. Η αγορά είναι μεταβαλλόμενη. Έχει περιόδους άνθησης και ύφεσης, όπως όλες οι αγορές. Δουλειά του συλλέκτη είναι να παρακολουθεί από κοντά τα σκαμπανεβάσματα και να ξέρει πότε είναι καιρός να αγοράσει και πότε όχι (ή ακόμα και να πουλήσει).

2. Τα λεγόμενα «hot issues» δεν είναι απαραίτητο πως θα παραμείνουν για πάντα hot. Μην βιάζεστε να αποκτήσετε το τελευταίο must-have item στην over-inflated τιμή που του έχει προσάψει η διαρκώς ευμετάβλητη και συνήθως σχιζοφρενική αγορά. Το πιθανότερο είναι πως θα μπορέσετε να το αγοράσετε σε σαφώς χαμηλότερη τιμή, αμέσως μόλις περάσει η μόδα του (βλέπε variants).

3. Επειδή το UNCANNY X-MEN #121 είναι το τελευταίο τεύχος που σας λείπει για να συμπληρώσετε τη συλλογή σας από Byrne-Claremont, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσετε 3ΧGuide price για να το αποκτήσετε από τον μοναδικό seller που το έχει βγάλει στο ebay αυτήν την εβδομάδα. Patience, grasshopper. Τα περισσότερα από τα τεύχη που είστε έτοιμοι να αγοράσετε, είναι βέβαιο πως θα μπορούσατε να τα βρείτε φτηνότερα την επόμενη βδομάδα.

4. Know your grading! Δε νομίζω πως μπορώ να σκεφτώ κάτι σημαντικότερο από αυτό. Μόνο αν έχετε τελειοποιηθεί (στο βαθμό που είναι δυνατό) στην τέχνη του grading, μπορείτε να προχωρήσετε σε αγορές τευχών που κοστίζουν περισσότερο από $5-$10. Σε αντίθετη περίπτωση, πολύ σύντομα θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να αγοράζετε για NM τεύχη που είναι FN (ή και ακόμη χειρότερα) και να βλέπετε τα ωραία σας λεφτά να κάνουν φτερά.

5. Know your comics history. Επειδή, ο Χ βλάκας-απατεώνας σας λεει πως το INCREDIBLE HULK #180 είναι η πρώτη εμφάνιση του Wolverine και κοστίζει χιλιάδες δολάρια, δεν είναι απαραίτητο εσείς να πέσετε στην παγίδα. Πάντα να είστε βέβαιος για το item που προτίθεστε να αγοράσετε, αλλιώς θα φάτε τα μούτρα σας (BTW, it's #181).

6. Know Your Seller/Dealer. Πάντα να ψωνίζετε από ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Αν είστε πρωτάρης στο ebay, δοκιμάστε καλύτερα sellers με feedback πάνω από 100 και με ποσοστό θετικών 99% και πάνω. Μόλις τεστάρετε ορισμένους και δείτε πως τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, προτιμήστε να συνεχίσετε να ψωνίζετε από αυτούς. Επίσης να εμπιστεύεστε online dealers με εμπειρία και πολυετή παρουσία στο χώρο (Lone Star, Metropolis, etc.). H Mile High Comics είναι, δυστυχώς, η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

7. Προσπαθήστε να αγοράζετε μεγάλα runs. Αν ακούσατε ότι τα FANTASTIC FOUR του John Byrne είναι καλά τεύχη και θέλετε να τα αγοράσετε, μην ξεκινήσετε να τα μαζεύετε ένα-ένα στο ebay από τον πρώτο seller που θα δείτε πως τα έχει. Ψάξτε πρώτα να δείτε μήπως υπάρχει κανείς που πουλάει ένα μεγάλο πακέτο τευχών (π.χ. FANTASTIC FOUR #245-275). Συνήθως τα μεγάλα πακέτα είναι πολύ πιο οικονομικά από το να αγοράσετε τα τεύχη ξεχωριστά και επιπλέον σας φέρνουν πολύ πιο κοντά στον στόχο σας.

8. Πάντα να συνυπολογίζετε το shipping charge στην τιμή που προτίθεστε να πληρώσετε. Σε δημοπρασίες που ο seller δεν ξεκαθαρίζει το shipping price για international bidders, ρωτήστε πρώτα πριν κάνετε bid. Γλιτώνετε από το ενδεχόμενο να βρεθείτε προ εκπλήξεων.

9. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας τον περιβόητο «κανόνα της 20ετίας». Τι λεει αυτός ο κανόνας. Πολύ απλά, ΟΛΑ τα τεύχη των λεγόμενων κλασικών σειρών (AMAZING SPIDER-MAN, X-MEN, BATMAN, AVENGERS, FANTASTIC FOUR, DAREDEVIL, κ.λπ.) μπορεί να παραμείνουν φτηνά μέχρι και για 20 χρόνια (approximately) από την ημερομηνία έκδοσης τους. Από εκεί και πέρα θεωρούνται (ανεπίσημα φυσικά) «παλιά» και υπόκεινται σε εντελώς διαφορετικούς κανόνες που καθορίζουν την αξία τους, τη σπανιότητα τους και τη ρευστότητα τους στην αγορά. Εννοείται πως ανάλογα με τη σπουδαιότητα και τη δυναμική του τίτλου στο marketplace, τα τεύχη μπορεί να αρχίσουν να παίρνουν τα πάνω τους πριν περάσουν τα 20 χρόνια. Ακόμα όμως και σε σειρές που δεν είναι αυτό που λέμε «blue chips», o κανόνας ισχύει. Τρανό παράδειγμα, η αύξηση σε ζήτηση και τιμές των AVENGERS που κυκλοφόρησαν στα τέλη της δεκαετίας του '70. Τεύχη που πριν από 5 χρόνια τα αγόραζε κανείς κυριολεκτικά για πενταροδεκάρες, τώρα είναι περιζήτητα και highly collectible σε high grade.

10. Buy what you like. Απλά τα πράγματα. Αν αγοράζεις αυτά που πραγματικά σου αρέσουν, δεν πρόκειται ποτέ να βγεις χαμένος. Ακόμη και αν τα τεύχη της συλλογής σου δεν αποκτήσουν ποτέ συλλεκτική αξία, θα μπορείς πάντα να τα ξαναδιαβάσεις. Και αυτό είναι απείρως πιο σημαντικό.

NEXT: Spiros Is Back (I'm outta here).



market watch archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi