Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του ΣΕΑ
12-02-05

Small Press Saga: Prologue

Έχετε παρατηρήσει τριγύρω σας, πόσα καλά comics υπάρχουν; Πόσοι προσεγμένοι τίτλοι, με όμορφους, καλοφτιαγμένους χαρακτήρες, μέσα στα χολυγουντιανά ιδεώδη; Καλουπωμένοι με τη στοφα του «comic που πουλάει»; Ηρωικές μάχες, υπερδυνάμεις, εξωπραγματικές καλλονές με ιδανικές διαστάσεις και κάθε λογής υπερστομφώδεις διάλογοι και καταστάσεις, όλα μία μανιέρα κλασσική, μία εμπορική φόρμα. (Προσοχή: δεν αναφέρομαι στην ποιότητά τους, αλλά καθαρά και μόνο στο «εγώ» τους.)

Αυτή λοιπόν είναι η mainstream σκηνή της ένατης τέχνης, η οποία διαφοροποιείται φυσικά από χώρα σε χώρα, από Αμερική σε Ευρώπη αλλά κατά βάση παραμένει η ίδια.

Κι από την άλλη μεριά, έχουμε τους αντιήρωες. Ή τους ήρωες που ξεφεύγουν κάπως από το γύψινο μοντέλο του mass production. Έχουμε τους indie καλλιτέχνες μίας small press, πολυπληθέστερης σε είδη και τεχνοτροπίες, σε τρόπους προσέγγισης και «αυτοπροστασίας» απ' ότι θα είχατε φανταστεί. Το μή εμπορικό κομμάτι της comic βιομηχανίας...

Ή μήπως όχι;

Ναι, όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, ακόμα και οι μικρές εταιρίες έχουν δικαίωμα στην πίτα. Ακόμα και τίτλοι που δεν έχουν το budget να βγάλουν πάνω από 5000 αντίτυπα, μπορούν να ανεβάσουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο του παραεμπορίου. Μη σας παραξενεύει: Όσο κι αν το back issue hunting έχει γίνει «επιχείρηση», δεν παύει να αναφέρεται σε μία τέχνη (και όχι τεχνική). Χάρη σε αυτό βέβαια η indie κοινότητα απλά μπαίνει και αυτή στο ίδιο παιχνίδι της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά αυτό ήταν αναπόφευκτο.

Πριν από δύο δεκαετίες περίπου, τα πρώτα δειλά βήματα κάποιων legendary σήμερα comics έκαναν την εμφάνισή τους. Μικρές επί τω πλείστον εταιρίες, με κάποια (ή και χωρίς) επιχορήγηση, αποφάσισαν να προβούν στην κίνηση της έκδοσης συνήθως ενός μόνο τίτλου. Συνυφασμένες, μέχρι και σήμερα, με τον τίτλο που εξέδιδαν αλλά και με τον καλλιτέχνη αυτού (συνήθως one man army), έκαναν το πρώτο δειλό ξεκίνημα στην αγορά. Και τις περισσότερες φορές έφαγαν τα μούτρα τους. Και οι τίτλοι μετακόμισαν αλλού, ή έκλεισαν, ή μεταλλάχθηκαν, ενώ οι εταιρίες εκείνες που τους πρωτοανέθρεψαν εξανεμίστηκαν. Το μονοπώλιο είναι πολύ δύσκολος εχθρός, και σπάνια αντιμετωπίζεται. Όχι πως σήμερα έχει νικηθεί, κάθε άλλο: τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι ισχυρότερο και δυναμικότερο. Αλλά τουλάχιστον μία άτυπη συνθήκη μεταξύ των αναγνωστών έχει υπογραφεί, η οποία αρνείται να καταδικάσει σε αφανισμό τους small press creators και publishers.

Μπορεί αυτός ο πρόλογος να μην σας φάνηκε και τόσο εντός κλίματος μίας στήλης που ασχολείται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα με το εμπορικό κομμάτι της comic βιομηχανίας, αλλά σας διαβεβαιώ πως ήταν απαραίτητος για το επερχόμενο PART#1 αυτού που ονομάζουμε εμείς στο COMICDOM... SMALL PRESS SAGA!!!

(BWA-HA-HA)



market watch archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi