Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του ΣΕΑ
01-10-05

"Αυτό Δεν Είναι Το Τελευταίο MARKET WATCH"

Όπως θα διαβάσατε ήδη στο NOIZ, όπως επίσης σας ανακοινώθηκε στο SLEDGEHAMMER, και όπως δεν αναφέρθηκε στα PICTOPIA BREEDS, SHINJUKU EXPRESS, REVIEWSκαι SPECIAL FEATURES, το MARKET WATCH κλείνει επίσης έναν χρόνο λειτουργίας online, ενώ παράλληλα γίνεται πλέον η παλαιότερη στήλη του site!

Ένας χρόνος λοιπόν... ένα ολόκληρο έτος που το COMICDOM κατάφερε να... Όχι... Πρόσφερε τα... Ούτε...

ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕ... Fuck! Αυτά είναι τα προβλήματα όταν έχεις μία στήλη στο τέλος της βδομάδας! Το πολύ μπλα-μπλα με την ανασκόπηση το εξάντλησαν οι υπόλοιποι, και σου αφήνουν εσένα τα αποφάγια! Για τί να μιλήσω τώρα; Για μένα; Για τον Κούνελο; Πάλι θα με πουν ψωνάρα "Κοίτα τον Αρμένη... μιλάει για τον εαυτό του στη στήλη του... τσκ-τσκ-τσκ..."

Ε, ναι λοιπόν, θα μιλήσω για μένα! Εγώ είμαι αυτός που στηρίζει όλο αυτό το οικοδόμημα που λέγεται COMICDOM! Χωρίς εμένα... τί-πο-τα! Στάχτη και μπούρμπερη! Ούτε έναν καφέ δε μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους οι αυτοαποκαλούμενοι... editors! Ακου τίτλος! "Editors"! Οι "θεωρητικοί" Ηλίας και Δημήτρης αυτοχρίστηκαν (ντρέπομαι να το επαναλάβω) editors και πέταξαν τα κοκαλάκια στους υπόλοιπους! ΧΑ!

Αν λοιπόν εκείνοι είναι δύο απλοί, γελοίοι "editors", εγώ τότε είμαι τα ακόλουθα! (πάρτε χαρτί και μολύβι να σημειώσετε, είναι πολλά):

-Assistant Editor (=φτιάχνω καφέδες, ψήνω γαλλικά κρουασάν τα οποία και καταλήγω να τρώω μόνος μου γιατί μόνο σε μένα αρέσουν, κρατάω πρακτικά και σημειώσεις, ΔΕ σφουγγαρίζω ΟΥΤΕ πλένω πιάτα.)

-Photo Editor (=τσακώνομαι με όλους τους υπόλοιπους συντελεστές γιατί μου στέλνουν διαλυμένες φωτογραφίες σε μεγέθη άνω του ενός MB έκαστη!)

-Δημιουργός του Κούνελου που γράφει και σχεδιάζει το FOREST TALES comic-strip (δεν είμαι και τόσο υπερήφανος γι αυτόν έτσι που βγήκε αλλά anyway.)

Market Watch-άς (πως λέμε τυροπιτάς, κάτι αντίστοιχο).

-Και χίλια δυο άλλα του στυλ reviews, σηματάκια, συνεντεύξεις, special features...

Ας σοβαρευτούμε όμως λίγο (λίγο) κι ας δούμε τί αποκομίσαμε από όλη αυτή τη χρονιά που μας πέρασε στο back-trade της Ένατης Τέχνης.

Το MARKET WATCH προσπάθησε και προσπαθεί, να καλύψει κάθε σκοτεινό σημείο μίας βιομηχανίας, η οποία ως "επιχείρηση" έχει κι αυτή τα προβλήματά της. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με cancellations σειρών, διαλύσεις συνεργασιών και εκδοτικών οίκων, υστερικών ανατιμήσεων παλαιών τευχών και προβληματικών ή παρεξηγήσιμων κινήσεων. Τα σχόλια και το feedback που όλο αυτό το διάστημα εισπράττω από εσάς, τους αναγνώστες αυτής της στήλης είναι πάντοτε εποικοδομητικά. Είτε θετικά είτε όχι, αυτό δεν έχει καμία σημασία. Μη φανταστείτε τα εκατοντάδες emails να μου έρχονται καθημερινά βέβαια, η συγκεκριμένη στήλη αν και σημαντική δεν είναι αυτό που θα λέγαμε "fan-favorite" και ο λόγος είναι η πολύ συγκεκριμένη θεματολογία της, φυσικά. Οι περισσότεροι αναγνώστες comics σταματούν στην ανάγνωση ενός καλού comic, και δεν τους κατηγορώ. Όσοι όμως από εσάς αποφασίσατε να το ψάξετε λίγο παραπάνω, θελήσατε να εισχωρήσετε στα ενδότερα, στο παρασκήνιο του αγαπημένου σας hobby στηρίξατε και με το παραπάνω αυτή τη στήλη! (Η οποία είναι πλέον η γηραιότερη, did I mention that?)

Σημαντικά σημεία για μένα τη χρονιά που πέρασε; Πάρα πολλά. Η λεγόμενη πίττα της Diamond πάντοτε θα είναι το Νο1 θέμα προς συζήτηση, γιατί όπως και να το κάνουμε αυτή είναι που ορίζει τί comics διαβάζουμε σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 89% (I'm a percentage freak, I know). Οι μικρότερες εταιρίες, παρ' ότι αυξάνονται, βλέπουν το συνολικό ποσοστό τους ολοένα να λιγοστεύει διαρκώς. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του χώρου, καθώς επιστρέφουμε στη απόλυτη κυριαρχία και πόλωση των Marvel και DC κάτι που σίγουρα δε βοηθά στην ανάπτυξη του μέσου, ούτε και στην ποιοτική του εξέλιξη. Όταν οι πολυεθνικές κλείνουν τις μικροεπιχειρήσεις, αυτό συνεπάγεται και μία "φίμωση" φωνών που θα μπορούσαν να προσφέρουν, πολλές φορές περισσότερα από ότι η πληθωρικότητα των κολλοσών-publishers.

Σημείο των καιρών επίσης είναι και η επιστροφή του "variant". Και μάλιστα μία μαζική επαναφορά αυτού του "financial trick" που επηρεάζει άμεσα τις πωλήσεις και τις θέσεις κατάταξης στο μηνιαίο TOP 300 της Diamond. Γι αυτό φυσικά και ήταν αναγκαία η ξεχωριστή υποστήλη Variant Watch που θέλησε να καλύψει όσο ήταν αυτό δυνατό το συγκεκριμένο θέμα.

Μιλώντας για τις υποκατηγορίες, να υπογραμμίσω πως κάποιες ψιλοαλλαγές θα έρθουν και σε αυτές. Ελπίζω αυτή τη φορά να είναι μονιμότερες των προηγούμενων, αλλά και πάλι όλα είναι πιθανά. Το comics industry άλλωστε δεν είναι ένας σταθερός παράγοντας, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που συντηρείται φυσικά από το κοινό του. Αλλά αυτά από το επόμενο installment.

Επίσης, θα προσπαθήσω να φιλοξενήσω μέσα από αυτή τη στήλη και απόψεις, νέα, πληροφορίες δια στόματος εταίρων "συναδέλφων", εταιριών ή retailers, με σκοπό, τί άλλο; Το diversity του MARKET WATCH! (diversity inside diversity δηλαδή).

Βέβαια τα προβλήματα που υπήρξαν κατά καιρούς, οι διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες δεν έλειψαν, κι ούτε θα λείψουν. Ορισμένες φορές κάποιοι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως άλλο ο επαγγελματισμός, κι άλλο η μισαλλοδοξία ή η προκατάληψη. Ναι, ανήκω στην ελληνική "σκηνή" comic creators, στην οποία έχω φίλους και εχθρούς (ευτυχώς ελάχιστους από τη δεύτερη κατηγορία), πράγμα απολύτως λογικό. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε θα με επηρεάσει θετικά ή αρνητικά μέσα από αυτή τη στήλη (ή μέσα από το εκάστοτε review που θα έχω αναλάβει). Το MARKET WATCH προσπαθεί να διακρίνεται από αντικειμενικότητα, αναφορικά πάντα με τα προσωπικά μου συναισθήματα.

Στήλη άποψης; Εν μέρει. Όλα απόψεις είναι άλλωστε. Αυτό που διαφέρει κατά περίπτωση είναι ο βαθμός γνώσης του αντικειμένου με το οποίο ασχολείσαι, καθώς και η ισχύς και η τεκμηρίωση των επιχειρημάτων σου.

Stay Tuned λοιπόν, και σας υπόσχομαι ένα δεύτερο έτος με κρίσεις και επικρίσεις, μίας βιομηχανίας που συνεχώς αλλάζει, μεταμορφώνεται, και παίζει στο Χρηματιστήριο της άποψης και των "back issue deals" την αξιοπρέπεια και την ποιοτική της Εμπορία.



market watch archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi