Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του ΣΕΑ
07-01-06

Was It Good For You Too?

2006... Είμαστε πλέον, officially, στο 2006. Τα μηνύματα για ευχές πάνε και έρχονται, δίνουν και παίρνουν, μπαίνουν και εξέρχονται, κι όλα λένε πάνω-κάτω τα ίδια: "Το νέο έτος να έχει υγεία, αγάπη, λεφτά και δημιουργικότητα", "Το νέο έτος να πετύχεις τα πιο ανομολόγητα όνειρά σου, να κάνεις καριέρα, να βρεις γκόμενα, να κάνεις λεφτά, να πατήσεις επί πτωμάτων, να περάσεις τις εξετάσεις αίματος, να καταφέρεις να γίνεις αυτό που πάντα ονειρευόσουν"...κ.λπ. κ.λπ.. Χιλιάδες ευχετήρια λόγια χωρίς ουσιαστικό νόημα. Guess What? Το 2006 θα είναι μία από τα ίδια. Μη με κοιτάτε περίεργα, και πέρσι ελπίζατε για ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητάς σας και στο τέλος παρακαλούσατε να αλλάξει ο χρόνος! Οπότε, για φέτος, κάντε μία χάρη στον εαυτό σας και πάρτε το απόφαση από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του χρόνου: Τίποτα δε θ' αλλάξει, τίποτα δε θα βελτιωθεί. Ever.

 

Και μετά από το χαρμόσυνο μήνυμα της εβδομάδας, περάμε σε μία ανασκόπηση της στήλης για το 2005, στην οποία θα μας απασχολήσουν τα highlights και μόνον αυτά!

 

Προβλέψεις

Το MARKET WATCH έκανε αρκετές προβλέψεις την περασμένη χρονιά. Και μάλιστα, πολλές από αυτές βγήκαν αληθινές! Να σας θυμίσω τα περί "dead characters" του Quesada; Φέτος επέστρεψε ο Bucky! (και μπορεί, μπορεί λέω, να δούμε και τον Thunderbird!). Θυμάστε επίσης τις διαβεβαιώσεις των editors των Marvel και DC πως τα major events τους δε θα έχουν tie-ins; Όπως είχα υπογραμμίσει, κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο και τελικά είχα δίκιο! Το πορτοφόλι μας πλέον μπάζει από χιλιάδες μεριές, χάρη στην "μη-επιστροφή" των παρακλαδιών!

Από τον περασμένο Μάρτιο, το MARKET WATCH άλλαξε όψη. Κατηγοριοποιήθηκε, κομματιάστηκε και προσφέρθηκε σε ζεστό -καυτό πολλές φορές- πιάτο της εβδομάδας. Οι υποκατηγορίες, βέβαια, συχνά άλλαζαν, παραλείπονταν, τροποποιούνταν ή δεν ξέρω τί άλλο, με απώτερο σκοπό να μπλεχτούν ακόμη περισσότερο οι λίγοι αναγνώστες τους! Ας πιάσουμε όμως μία-μία αυτές τις κακόμοιρες κατηγορίες, που τους βγήκε κυριολεκτικά (δεν αναλύω ξανά το "κυριολεκτικά", όποιος ενδιαφέρεται, ας διαβάσει το προηγούμενο installment) το λάδι!

 

Hot Book Of The Week

Σε αυτό το section βλέπουμε κάθε εβδομάδα ποιό είναι το τεύχος εκείνο που κάνει τα μεγάλα άλματα στην αγορά. Πέρσι, μας απασχόλησαν -κατά κύριο λόγο- τα μεγάλα crossovers των Marvel και DC, με την δεύτερη να έχει το προβάδισμα. Είδαμε τον τίτλο WONDER WOMAN να βγαίνει από το καβούκι του καθώς η πρωταγωνίστρια δολοφόνησε τον Maxwell Lord, είδαμε το JLA να πουλάει όσο το NEW AVENGERS -για να κοπεί στην συνέχεια-, καθώς και τεύχη όπως τα ULTIMATE FANTASTIC FOUR του Greg Land ή το HOUSE OF M #1 Madureira Incentive να ανεβαίνουν για λίγες εβδομάδες μέχρι να ξαναβρεθούν στον πάτο. Καταλάβαμε, για μία ακόμη φορά, πως τα πάντα είναι ρευστά κι εφήμερα, και πως οι ευκαιρίες δύσκολα ανακαλύπτονται, όσο καλός μάντης κι αν είσαι!

 

To The Limit

Εταιρίες, δημιουργοί, τίτλοι και χαρακτήρες στο χείλος του γκρεμού. Το To The Limit ήταν ίσως η στήλη με τις περισσότερες και σημαντικότερες προβλέψεις - αλλά και με την μεγαλύτερη λάθος πρόβλεψη επίσης για το 2005: Τα variant covers έχουν στήσει χορό, και δεν τα βλέπω να φεύγουν σύντομα. Έχουν γίνει κατεστημένο. (Περισσότερα παρακάτω). Η Alias εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα. Marvel και DC εξακολουθούν να προσπαθούν να μας υπενθυμίζουν πως τα λάθη του παρελθόντος τους ήταν παρεξηγημένα, και να επανακυκλοφορούν lines όπως το NEW UNIVERSE (και καλά κάνουν, αφού βρίσκουν αδαείς αναγνώστες που τα αγοράζουν).

Η Marvel, επίσης, συνεχίζει τον χορό κοροϊδίας "όχι, φέτος θα κάνουμε το μεγάλο event" ακάθεκτη: AVENGERS DISASSEMBLED - HOUSE OF M - DECIMATION - ILLUMINATI - CIVIL WAR - SANTA CLAUS IS DEAD ULTIMATE STORYLINE. Το θέμα όμως είναι αυτό ακριβώς που έγραψα στην τελευταία παρένθεση: Εφόσον βρίσκονται οι αγοραστές, εφόσον όλες αυτές οι εμπορικές κινήσεις πουλάνε, καλύτερα να μην αρχίζουμε τη γκρίνια πως δε βγαίνουν καλά comics στις μέρες μας. Γιατί ο καθένας από εμάς έχει βάλει το λιθαράκι του σε αυτό που λέμε "Επιστροφή του Spider-Ham".

 

New Ice Age

Το συγκεκριμένο section δεν κράτησε πολύ, μια και συνόρευε επικίνδυνα με το To The Limit. Στην σύντομη καριέρα του, όμως, είδαμε το καινούργιο logo της DC, γνωρίσαμε πρώτοι τις αλλαγές στα σηματάκια της Marvel για τις ηλικιακές κατηγορίες αναγνωσιμότητας, και απορήσαμε για τα τόσα πολλά relaunches indie τίτλων που πλέον δεν έχουν απολύτως τίποτα να μας δώσουν. Συμπέρασμα; Να έχουμε κάτι να ασχολούμαστε, βρε αδερφέ, λες και δεν υπάρχουν άλλα σημαντικά θέματα σε αυτή τη βιομηχανία!

 

Disappointment

Απογοητεύσεις... Μια χρονιά γεμάτη από αυτές, προσωπικές, κοινωνικές, βιομηχανικές. Και είναι λογικό, δεν μπορείς να έχεις καλά comics, ακόμα και αριστουργήματα αν δεν έχεις από την άλλη κάποια "σκουπίδια" για να τα συγκρίνεις. Όμως η μεγαλύτερη απογοήτευση αυτού του κομματιού, ήταν το quest των Harvey Awards για ανεύρεση νέας κατοικίας... ο "Χρυσός Φοίνικας" της 9ης Τέχνης σε μία απαράδεκτη αναζήτηση στέγης σε κάποιο convention, είναι κάτι που δείχνει πολύ απλά το πόσο κάποιοι "λατρεύουν" τα comics.

 

Massive Hysteria

Και τί είναι τα comics χωρίς το κοινό τους; Τίποτα. Το ρητό "Η Τέχνη για την Τέχνη" έχει πεθάνει και δεν είναι και καθόλου λειτουργικό, εδώ που τα λέμε! Ειδικά όταν μιλάμε για μία Τέχνη για τις μάζες όπως η 9η, τότε το κοινό έχει ένα λόγο παραπάνω. Έχει...; Ουσιαστικά, ναι. Το ποιός του υπαγορεύει αυτό το λόγο, όμως, είναι άλλο ζήτημα. Η νοοτροπία της μάζας πάντα θα επικρατεί, και θα πριμοδοτείται από τις μεγάλες εταιρίες. Γιατί σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή το "κόλπο" αυτό δεν έπιανε, τότε σίγουρα το RED SONJA δε θα πουλούσε τόσο πολύ με τα δεκάδες variant covers που παράγει σε κάθε νέο τεύχος, ούτε και τα παντελώς άσχετα AVENGERS DISASSEMBLED tie-ins θα τριπλασίαζαν το cover price τους μέσα σε λίγες εβδομάδες!

Όμως το Massive Hysteria αποκάλυψε στους έλληνες φανς του MARKET WATCH και μία από τις μεγαλύτερες απάτες της δεκαετίας υπό τον τίτλο "CGC fucked up". Μία απάτη μεγαλεμπόρων που κλόνισε, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, το καλό όνομα και το reputation της επικρατέστερης comics grading corporation στον κόσμο, παρασύροντας μαζί της και dealers όπως η Heritage. Μακάρι φέτος, η εμπιστοσύνη να ανακτηθεί, αν και οι τελευταία κίνηση της αγοράς μάλλον δείχνει μεγαλύτερη πτώση...

 

The Professionals

Α, μάλιστα. Εδώ είμαστε. Ακόμη μια αγαπημένη υποκατηγορία, που μας συντρόφευε τα μοναχικά βράδια του 2005, εξαπολύοντας βέλη κατηγοριών και κρούοντας τον κώδωνα της αλήθειας και της δικαιοσύνης (κοίτα να δεις, μόλις τώρα συνειδητοποιώ το πόσο καλό προσέφερα στην κοινωνία!) προς όλες τις κατευθύνσεις! Μέσα από τα ευτράπελα του The Professionals, διαλέγω να υπενθυμίσω τις δηλώσεις μεγάλων retailers πως "τα SEVEN SOLDIERS του Morrisson ενδέχεται να μην πάνε και τόσο καλά όσο αναμενόταν" στις αρχές του περασμένου Μαΐου. Veni, vidi, vici και φυσικά το πόνημα του Grant πηγαίνει κατά κλίβανο μεριά. Η μόνη του σωτηρία είναι να το εντάξει κάπως στο CRISIS, αλλά και πάλι...

 

Ups... And Downs

Η αγορά εξελίσσεται. Έχει τα σκαμπανεβάσματά της, έχει τις ήττες και τα hidden treasures της. Το 2005 δε μας δίδαξε κάτι καινούργιο. Απλά μας απέδειξε, για μία ακόμη φορά, πως η πάροδος του χρόνου πάντοτε ξεσκαρτάρει τα πραγματικά καλά comics από τα καθαρά εμπορικά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε indie και alternative small press να πάρουν μερικά ψίχουλα από την πίττα. Το 2005, όμως, μας επεσήμανε επίσης πως οι αναγνώστες δεν ξεχνούν. Θυμούνται κι εκδικούνται με τον δικό τους πάντα τρόπο, όλους εκείνους τους καλλιτέχνες που τους εγκατέλειψαν στο βωμό του χρήματος. Μία αρκετά επιλεκτική μνήμη βέβαια, κι αυτό θα μου το θυμηθείτε με το comeback του Madureira στο ULTIMATES.

 

Variant Watch

Το αγαπημένο μου θέμα, όπως σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει εδώ και καιρό. Ο κλασσικός variant coverάς freak στο χαλάκι της εξώπορτάς σας (ή εσώπορτας αν μένετε σε μονοκατοικία) με φρέσκα νέα για κάθε τρελή ειδική έκδοση που πέφτει στην αντίληψή του (τώρα γιατί μιλάω για μένα στο τρίτο ενικό ένας θεός ξέρει). Φταίει όμως και η εποχή. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ούτε που θα φανταζόμασταν πως τα special editions θα γινόντουσαν θεσμός και συλλεκτικό must. Κι αυτή τη φορά όλα δείχνουν πως το variant κύμα ήρθε για να μείνει, και να συνεχίσει να μας παρενοχλεί με ατελείωτες ώρες online searching για την απόκτηση των προϊόντων του!

Σαν φόρο τιμής λοιπόν, σας παρουσιάζω 2 από αυτά τα εναλλακτικά εξώφυλλα: Το "all time personal favorite", και το "this year's personal favorite" variant!


DAWN: LUCIFER'S HALO #3 Limited Variant


HOUSE OF M #1 Quesada Variant

 

Τί παραλείψαμε; Εκτός των αποδέλοιπων υποκατηγοριών που πηγαινοερχόντουσαν, εκτός των fun Cover Me! και Comics Related εννοώ.

Α, ναι, σωστά. Δεν αναφερθήκαμε καθόλου σήμερα στην ελληνική community! Η οποία μας απασχόλησε πολλάκις μέσα στο 2005, με πολλά ευτράπελα, ψωνίστικα και μισαλλόδοξα νέα, ειδήσεις, ανακοινώσεις, συζητήσεις και αναφορές! Τί highlights να βγάλω τώρα εγώ; Όλα ήταν ένα κι ένα! Από τις συζητήσεις ασχέτων και ημιμαθών στο forum του COMICART για το κατά πόσο πουλάνε περισσότερο τα έγχρωμα από τα black and white comics, μέχρι το έπος (και το τέλος) του SUBART! Αλλά άντε, ας δώσουμε κάποια guest of honor βραβεία, για να μη λέτε πως έχασα το touch μου!

-Βραβείο ερμηνείας στον Ηλία Κυριαζή, για το e-mail που είχε στείλει στο COMICDOM μετά το review που έκανα στο GIN 747, παρακαλώντας θερμά -σχεδόν απαιτώντας- να προστεθεί η λέξη SPOILERS για μία ιστορία που επαναδημοσιευόταν.

-Βραβείο παρερμηνείας σε όσους επιτέθηκαν στον Δημήτρη Σακαρίδη, επειδή εκείνος απλά ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας των συνεργασιών της IMAGE. Η συνέχεια, βέβαια, εκ μέρους του ήταν ενδεχομένως κατακριτέα (ασχέτως της αλήθειας που κρυβόταν στα λόγια του), όμως γι αυτό φταίω κυρίως εγώ, που του πρότεινα να του παραχωρήσω κομμάτι από τη στήλη μου για τη δεύτερη απάντησή του.

-Βραβείο ανοργανωσιάς στην ΒΑΒΕΛ και στο commemorative περσινό της φεστιβάλ, στο οποίο καταστράφηκαν δεκάδες ελληνικών fanzines και εκδόσεων, λόγω έλλειψης υπόστεγων.

-Βραβείο υποκρισίας σε όσους "μάχονται σθεναρά" ενάντια στα superhero comics, ενώ από την άλλη εκθειάζουν το WATCHMEN και το BORN AGAIN.

-Βραβείο γλειψίματος σε όσους δίνουν "αβάντες" σε "μεγάλες" διοργανώσεις και θάβουν μικρότερες όπως η ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ για ψύλλου πήδημα. Sorry guys, θα εισηγηθώ προσωπικά φέτος να έχουμε ρουμάνες στριπτιτζούδες.

-Βραβείο "το χρυσό στεφάνι ελιάς" σε όλους τους Έλληνες δημιουργούς που ψωνίζονται εντός επικράτειας. Είναι απλά... αστείο!

-Βραβείο βλακείας σε όσους πιστεύουν ακόμα πως το ΥΨΙΛΟΝ είναι φασιστικό.

-Βραβείο "ζω σε άλλο γαλαξία" στις εκδόσεις ΨΤΛ για τα special events σε ΚΑΘΕ τεύχος που εκδίδουν ανεξαρτήτως σειράς.

Και ένα πρόσφατο, αλλά θέλω και τη βοήθειά σας: Τί βραβείο να δώσω σε σατιρικοπολιτική εφημερίδα με comics, η οποία τη λέει σε όλους και σε όλα (και καλά κάνει εδώ που τα λέμε) αλλά αφήνει απλήρωτους τους συνεργάτες της; Και μάλιστα με τη δικαιολογία πως τα κέρδη απορροφούνται πλήρως για την έκδοση του επόμενου τεύχους, τη στιγμή που έχουν δοθεί -κυριολεκτικά- εκατομμύρια για διαφημιστική καμπάνια, ενώ παράλληλα, μέσα στην εφημερίδα βρίσκουμε, εκτός των άλλων και κρατικές διαφημίσεις;

 

And Now... Something Completely Different

Το άλλο MARKET WATCH. Η καθημερινή ζωή στην πόλη, την εξοχή, τα χωριά και τις κωμοπόλεις της Ελλάδος. Χαρακτήρες και τύποι ανθρώπων, κλασσικά περιστατικά προσωπικής και αντικειμενικής τρέλας, αυτά και πολλά ακόμη πέρασαν από το -μονίμως στις επάλξεις- κομμάτι της στήλης μου. Διότι η ζωή δεν είναι μόνο τα comics, υπάρχει και εκείνο το υπόλοιπο 2% που δεν πρέπει να μένει ούτε ανεκμετάλλευτο, αλλά ούτε και ασχολίαστο! Highlight; Μα φυσικά η γυναικεία συμπεριφορά σε όλο της το μεγαλείο. Αυτό ήταν, είναι και θα είναι πάντα το highlight του αιώνιου ερωτηματικού του ανδρικού νου. "Τί ζώο είναι η γυναίκα;" (Μια πρόσφατη διαφήμιση της NOVA ψηφίζει τον ιπποπόταμο, αλλά δεν είμαι απόλυτα βέβαιος.)

 

Αυτά λοιπόν... μία καινούργια χρονιά ξεκινά και για να σας αποδείξω πως τίποτα δεν αλλάζει και πως όλα αυτά τα περί "Τρένου της Αλλαγής" είναι fairy tales και φέτος θα με βρείτε εδώ, να γκρινιάζω για όλους και για όλα ανεξαιρέτως!

 



market watch archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi