Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του ΣΕΑ
08-07-06

Back To School

Επιστροφή στην κλασσική φόρμα του MARKET WATCH που όλοι αγαπήσατε, με έναν ακόμη τίτλο που παραπέμπει σε αμερικάνικη κωμωδία των αρχών του αιώνα μας. (Αρκετά κακή, by the way).

Καλοκαίρι, λοιπόν. Λίγα συμβαίνουν, μειωμένη η κίνηση της αγοράς, και ένα καινούργιο στοιχείο στο site του COMICDOM: Τα MARKET NEWS! Παρακλάδι της στήλης, (βρίσκονται κάτω απο τα columns, για τους αφηρημένους), εκεί θα βρίσκετε τα press releases και τα πρώην Short News του MARKET WATCH. Προτιμήστε τα! (από τα κανονικά NEWS, έχουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον!)

 

Hot Book Of The Week

Όπως είπαμε και πριν, είναι καλοκαίρι. Και ως συνήθως, κάθε καλοκαίρι, η back issue αγορά κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ' ότι όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Εξαίρεση αποτελούν οι dealers εκείνοι που αυτούς τους μήνες αγοράζουν χονδρική, για να ανανεώσουν το στοκ τους για την καινούργια χρονιά. Γι' αυτό τον λόγο, λοιπόν, η κίνηση της Marvel να εκδώσει το core των τευχών του Big Annual Event της τώρα, δεν έχει τα αποτελέσματα που θα έπρεπε. Μην ξεχνάμε πως το INFINITE CRISIS της DC (pre-Crisis, during Crisis και "One Year Later" περίοδοι) "έπαιξε" ουσιαστικά στη μέση του οικονομικού έτους, και μάλιστα επάνω σε περιόδους μαζικής κατανάλωσης, όπως γιορτές και αργίες.

Η Marvel, λοιπόν, αν και κάνει σημαντικά νούμερα στις πωλήσεις της Diamond δεν καταφέρνει προς το παρόν να αγγίξει/ξεπεράσει τα Crisis tie-ins. Αν συγκρίνουμε αντίστοιχους τίτλους όπως το AMAZING SPIDER-MAN ή το FANTASTIC FOUR και το SUPERMAN ή το TEEN TITANS της tie-ins περιόδου, θα καταλάβουμε ακριβώς αυτό: η DC έκανε καλύτερη χρονική επιλογή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η θυγατρική της Warner φέτος το καλοκαίρι δεν ασχολήθηκε με το άθλημα των crossovers, αλλά αρκέστηκε στο set-up μέσω νέων τίτλων.

 

Red Sonja Status Quo

'Αλλη μία καλοκαιρινή πτώση της αγοράς, με θύμα αυτή τη φορά τους τίτλους της Red Sonja από την Dynamite. Οι πωλήσεις, όσον αφορά τη θέση στις λίστες, παραμένουν σταθερές, αλλά με απώλειες. Τα RED SONJA/THULSA DOOM και RED SONJA/CLAW mini series για παράδειγμα, δεν πούλησαν τα αναμενόμενα, παρά τη συμμετοχή του Jim Lee στα covers. Θα αναρωτιέστε, βέβαια, "μα καλά, πόσο σημαντική είναι η αύξηση που μπορεί να προσφέρει ένα όνομα, όσο μεγάλο κι αν είναι, όταν αρκείται σε variant covers;" Πολύ. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ;" gotta catch them all;" artists, μία guest εμφάνισή τους μπορεί να αποφέρει αρκετά σε οποιοδήποτε τίτλο. Και είναι λογικό, σκεφτείτε μόνο πόσα λεφτά ζητά ένας καλλιτέχνης τέτοιου βεληνεκούς για ένα εξώφυλλο! Υπέρογκα ποσά, ορισμένες φορές. Η εταιρία, από την άλλη, σε καμία περίπτωση δε θέλει να βαρέσει πτώχευση για ένα καπρίτσιο του στυλ "θα έχω τον Michael Turner σε εξώφυλλο ο κόσμος να χαλάσει", οπότε καταλαβαίνετε πως μία τέτοια κίνηση είναι -τις περισσότερες φορές- πολύ προσεγμένη.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο Status Quo της Red Sonja. Η αγορά έχει πλέον κορεστεί από τα Red Sonja variants. Σε κάθε τεύχος θα έχουμε, τουλάχιστον, 2 έως 5 διαφορετικά εξώφυλλα, κάποια σε normal ποσότητες και κάποια σε αναλογίες 1:10, 1:20, 1:50 και 1:100 (πιο σπάνια). Οι τιμές αυτών, θα έπρεπε να παίζουν αντιστοίχως στα $15.00, $25-30.00, $45-60.00 και τέλος $100.00 και άνω για τα 1:100 limited edition covers. Αυτά τις καλές εποχές. Που για τον κύριο τίτλο της RED SONJA, τελείωσαν κάπου στο τεύχος #5 (και πολύ λέω). Πλέον τα 1:100 βρίσκονται στα $60.00, ενώ τα 1:10 πολλές φορές παραμένουν απούλητα, παρ' όλη την εξευτελιστική τιμή τους (γύρω στα έξι δολάρια. Τα κόλπα του στυλ "virgin cover" και "negative cover" δε φτούρησαν για πολύ, επίσης, ενώ η εταιρία περιμένει να κάνει ένα boost με την εμφάνιση του Jim Lee στα variants του RED SONJA #12. Το θέμα, όμως, είναι πως, στην πραγματικότητα, αυτό δεν απασχολεί και τόσο την Dynamite. Μεγαλύτερες πωλήσεις χάρη στα πολλαπλά εξώφυλλα έχει ούτως ή άλλως, ενώ δεν της κοστίζει και τίποτα η παραγωγή τους, ως θυγατρική της Dynamic Forces. Πού θα οδηγήσει αυτό; Προφανώς πουθενά, η Dynamite θα συνεχίσει την παραγωγή, οι αναγνώστες/συλλέκτες θα συνεχίσουν να κόβουν παραγγελίες εξωφύλλων, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι and life goes on...

 

Stupid Ideas

Το PREVIEWS μπορεί να μην έχει έρθει ακόμη στην μισή Ελλάδα, αλλά σε Αμερική και Αγγλία έχει βγει εδώ και μια βδομάδα. Μέσα στις εκδόσεις, λοιπόν, αν ρίξουμε μια ματιά στις "ειδικές προσφορές" της Diamond για τους retailers, το μάτι μας θα πέσει σε μία κάπως... δελεαστική, αλλά και επικίνδυνη παράλληλα, προσφορά: ο λόγος για το FURIOUS FIST #2, της Silent Devil Productions.

Διαβάζουμε λοιπόν στα μικρά γράμματα: "For every 245 copies ordered of FURIOUS FIST #2, you may order 1 page of original art from the comic."

Όλα καλά ως εδώ, η εταιρία μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μία από τις original pages του τεύχους (προφανώς έναντι κάποιου ποσού, αν και δεν το διευκρινίζει η Diamond) με κάθε 25 τεύχη που θα παραγγείλουμε. Το ερώτημα -και αρκετά εύλογο, οφείλω να ομολογήσω- είναι: Τί γίνεται στην περίπτωση που ο αριθμός των retailers που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε αυτό το special order form υπερβεί τον αριθμό των σελίδων του comic; Γιατί υποθετικά πάντα, κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο δύσκολο! Μιλάμε για 25 τεύχη limit, που παρόλο που ο τίτλος δεν είναι το UNCANNY X-MEN, όλο και κάποιοι μεγάλοι μαγαζάτορες (βλέπε, εκτός Ελλάδος, προφανώς) θα μπουν στον πειρασμό, ή ακόμα χειρότερα θα είχαν εξ αρχής σκοπό να παραγγείλουν τέτοιες ποσότητες. Το comic δύσκολα μπορεί να έχει περισσότερες από 24 σελίδες artwork (άντε να φτάνει τις 28, σε κάποιες περιπτώσεις), τί γίνεται λοιπόν αν οι προσφορές είναι π.χ. 36;

Καταλαβαίνετε πως μία τέτοια κίνηση είναι επιεικώς ηλίθια. Ελπίζω μόνο το όλο σκεπτικό να παραμείνει μεταξύ μας και στα internetικά κιτάπια και να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση η Silent Devil να ανακαλέσει την προσφορά της.

 

The Professionals

Όσοι από εσάς ψωνίζετε από τα ελληνικά comic shops τα μηνιαία σας τεύχη, θα έχετε αντιληφθεί ως τώρα πως θα καθυστερήσουν ακόμη μία εβδομάδα. Όσοι τα πήρατε κανονικά, αυτό οφείλεται σε προσωπικές διευθετήσεις των καταστηματαρχών για την εξυπηρέτησή σας.

Ο λόγος που η παραγγελία καθυστερεί τόσο, -κάτι που έχει να γίνει εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια αν δε με απατά η μνήμη μου- είναι... το Μουντιάλ. Ναι, καλά ακούσατε, για όλα φταίει το ποδόσφαιρο. Η φορτωτική περνάει από Γερμανία, που αυτές τις μέρες γίνεται ένας τρελός χαμός, κι αυτό συνεπάγεται καθυστέρηση.

Ο λόγος τώρα, που αυτή η είδηση μπαίνει στο The Professionals, είναι για την "ετοιμότητα" της Diamond UK, η οποία για μία ακόμη φορά στάθηκε ανεπαρκής στις υποχρεώσεις της, προκαλώντας αρκετά προβλήματα σε retailers και πελάτες. Σε retailers επειδή οι λογαριασμοί τρέχουν, κι εκείνοι τους πληρώνουν από αυτές ακριβώς τις δεκαπενθήμερες παραγγελίες και σε πελάτες γιατί εκτός του φαινομένου "δεν έχω να διαβάσω κάτι", που είναι απειροελάχιστο αλλά όχι αμελητέο, θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν οικονομικό Γολγοθά: η επόμενη παραγγελία θα έρθει κανονικά, and that means, με διαφορά μιας εβδομάδας από την καθυστερημένη. (Η οποία μην ξεχνάμε πως είναι τριών εβδομάδων, και περιέχει της Παναγιάς τα μάτια!)

Για να μην αναφερθώ στο πρόβλημα PREVIEWS! Πολλά μαγαζιά μετέφεραν την ημερομηνία λήξης των παραγγελιών για τις 22/07, αλλά και πάλι ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Note: Όπως θα διαβάσατε, δεν αναφέρω ονόματα μαγαζιών στις αντίστοιχες περιπτώσεις, γιατί το θέμα δεν είναι να επιρρίψουμε ευθύνες στους εδώ ΜΗ υπεύθυνους, αλλά να κράξουμε την "σοβαρή επιχείρηση" Diamond.

 

And Now... Something Completely Different

Είμαι βέβαιος πως σε όλους σας έρχεται μία περίοδος κάθε χρόνο, που τα πάντα σας φταίνε. Ή ακόμα χειρότερα, που δε δίνετε δεκάρα για κανέναν και τίποτα. Η πίεση είναι τόσο μεγάλη από διάφορους δευτερογενείς, τριτογενείς και γενικά, εξωτερικούς παράγοντες, το άγχος, το στρες και η γενικότερη "αηδία" που προκαλεί ο σημερινός, απρόσωπος τρόπος ζωής, που κάνουν την καθημερινότητά μας από βαρετή μέχρι επώδυνη.

Αυτόν τον καιρό, βρίσκομαι σε ακριβώς αυτό το mood, της απόλυτης βαρεμάρας που σε φτάνει στα άκρα να μην ενδιαφέρεσαι για τίποτα. Σε κανένα μήνα θα μου περάσει, προφανώς, αν και τίποτε ουσιαστικό δε θα έχει αλλάξει. Οι φοιτητές θα συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήματα με τις "κινητοποιήσεις" τους, τις διαρκώς υποκινούμενες από κομματικούς και οικονομικούς παράγοντες, και αναφέρω μόνο αυτό το σημείο, γιατί ειλικρινά μου έχει σπάσει τα νεύρα. Και δεν πιάνω καθόλου το κομμάτι του "δε συμφωνώ με το 80% των αιτημάτων".

Εδώ βγήκαν και το είπαν ξεκάθαρα οι έμπορες των νησιών που επωφελούνται από τους φοιτητές, πως τα νέα μέτρα θα μειώσουν την κίνησή τους, αν κλείσουν κάποιες σχολές ή δεν μπουν ακόμη και οι πιο άχρηστοι τελειόφοιτοι σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ! Με άλλα λόγια, γάμα την παιδεία, ποιός νοιάζεται αν τα μέτρα είναι καλά ή όχι, εδώ χάνω φράγκα!

Τα συμπεράσματα δικά σας...

 



market watch archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi