Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου
10-02-04

Κάπου σε ξέρω...

Ο αντιπρόεδρος της Marvel, Peter Cuneo, πήρε παραμάσχαλα καμιά 15 τίτλους της και βγήκε να τους πουλήσει. Όχι τους ίδιους, αλλά την προοπτική να γίνουν ταινία. Η Pixar είπε ένα ευγενικό «η πρότασή σας είναι αντίθετη με την πολιτική μας» και του έκλεισε την πόρτα.

Δίκαια θα αναρωτηθείς: δεν τους φτάνουν αυτές που είναι ήδη σε στάδιο pre-production ή έχουν ήδη γυριστεί; Μάλλον όχι. Τα κέρδη από τις ταινίες, αλλά και από τα δικαιώματα τους σε ότι αφορά DVD, soundtracks, games, action figures και κάθε τύπου merchandising, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερα από τα κέρδη που αφήνουν τα ίδια τα comics. Είναι περίεργο... Σαν το comic να μην αποτελεί τον πυρήνα του εκάστοτε τίτλου, αλλά τη διαφήμισή του για να γίνουν projects που φέρνουν τα χοντρά φράγκα. Μερικές φορές κάποιοι σέβονται την παράδοση των comics όπως στο X2 που έκανε υπερήφανους όλους τους X-Fans (και πολλούς μη X-Fans). ʼλλες φορές κάνουν μικρές αλλαγές, όπως στο Spider-Man που χάρη «κινηματογραφικής αδείας» η Gwen Stacy και η Mary Jane, έγιναν ένα πρόσωπο. Προσπερνώντας όμως αυτό, καθώς και το γεγονός ότι η στολή του Green Goblin η χειρότερη πιθανή επιλογή, η ταινία Spider-Man ήταν πιστή στην ουσία του ήρωα. Αυτός που έβλεπες ήταν ο Peter Parker!

Τις προάλλες είδα το Hulk για πρώτη φορά. Αν και είχα ακούσει καλές κριτικές από ανθρώπους των οποίων τη γνώμη εκτιμώ, για κάποιο λόγο το καθυστερούσα από τότε που βγήκε. Με φόβιζε το γεγονός ότι οι προηγούμενες ταινίες του Ang Lee, δεν μου είχαν «μιλήσει». Τον θεωρούσα ικανό, ταλαντούχο και ανήσυχο σκηνοθέτη, αλλά είχα βρει το «Λογική και ευαισθησία» πολύ ραφιναρισμένο για τα γούστα μου και το «Τίγρης και δράκος» υπερφίαλο, αυτάρεσκο και ναρκισσιστικό.

Εξεπλάγην όταν από τα πρώτα λεπτά της θέασης του το Hulk με καθήλωσε. Ο Ang Lee μεταμόρφωνε με τα σκηνοθετικά τρικ του, το comic σε ταινία. Μεταφέροντας την τεχνική του panel composition στα καρέ, συχνά με παράλληλη παρουσίαση τριών διαφορετικών λήψεων, το Hulk έμοιαζε με φόρο τιμής στην ένατη τέχνη. Κι ενώ ο ψηφιακός πράσινος ήρωας κραύγαζε από χιλιόμετρα ότι ήταν computerized, εκείνη τη στιγμή δεν ενοχλήθηκα καθόλου ως θεατής. Εξάλλου όλοι οι ηθοποιοί ήταν εξαίρετοι στους ρόλους τους και οι σκηνές δράσης ήταν άγριο κόλλημα.

Παρόλα αυτά υπήρξε κάτι που με χάλασε: η ταινία δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το comic. Μετέφερε την αισθητική, τα ονόματα και τα πρόσωπα, αλλά ήταν σαν να είχε γίνει ταινία, ο Hulk ενός alternate universe. Οι διαφορές με το comic ήταν αμέτρητες ή έστω αρκετές ώστε να τις αναφέρω όλες. Μου αρκεί όμως να σχολιάσω δύο πράγματα: πρώτον ότι αν το κεντρικό θέμα στο comic Hulk είναι η αντιστοιχία με τον Δρ. Τζέκιλ και τον Κύριο Χαϊντ, η ταινία θα μπορούσε να λέγεται εναλλακτικά Sins of the fathers, καθώς προς έκπληξή μου είδα ότι ο πατέρας του Bruce και ο στρατηγός Ross ήταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές κι όχι ο Bruce, o Hulk ή έστω η Betty. Δεύτερον ότι τα κοινά των κινηματογραφικών ηρώων με τους χάρτινους, εξαντλούνταν στα κοινά ονόματά τους. Και μόνο σε αυτά.

Για να μην έχουμε παρερμηνείες οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ το Hulk μία από τις καλύτερες ταινίες του είδους της. Μήπως όμως θα ήταν καλύτερα να μην είχε τον τίτλο Hulk; Γιατί με όλες αυτές τις αλλαγές, το να μεταφέρεις μόνο τη γενική ιδέα ενός comic δεν επικοινωνεί τον ήρωά σου σε μεγαλύτερο κοινό. Απλώς σου δημιουργεί έναν άλλο ήρωα με το ίδιο όνομα.



noiz archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi