Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου
31-05-05

10+1 Favorite X-Men Covers

Η τελική επιλογή ήταν δύσκολη, τα τεύχη χιλιάδες και ο χώρος περιορισμένος. Επέλεξα λοιπόν μόνο από τους core X-Men τίτλους (UNCANNY X-MEN, (NEW) X-MEN, ASTONISHING X-MEN), ελπίζοντας ότι στην τελική λίστα θα αναγνωρίσετε και κάποια δικά σας αγαπημένα εξώφυλλα. Η σειρά δεν δηλώνει προτίμηση, απλά τοποθετεί τα εξώφυλλα σε χρονολογική σειρά. Hope you enjoy this as much as I did!

 

1. (UNCANNY) X-MEN #50
Νοέμβριος 1968
Cover Credits: Jim Steranko (Pencils & Inks)

Enter Polaris! Ο "Θεός" Jim Steranko παρουσιάζει τη mistress of magnetism, ξεδιπλώνοντας μέσα από ένα εξώφυλλο όλη την ομορφιά και το μελλοντικό potential της ηρωίδας. Μία αύρα μαγνητικής ενέργειας περιβάλλει την Polaris, ενώ η υπόλοιπη ομάδα περιορίζεται στο να δείχνει τρομοκρατημένη από την άγνωστη αυτή εκδήλωση δύναμης.

 

2. (UNCANNY) X-MEN #58
Ιούλιος 1969
Cover Credits: Neal Adams (Pencils) & Tom Palmer (Inks)

Πάντα μου άρεσε η original στολή του Havok, που τον παρουσίαζε ως μία μαύρη σιλουέτα με λευκούς ομόκεντρους κύκλους στο στήθος. Κύκλοι που έμοιαζαν τέλειοι από όποια γωνία κι αν επέλεγε ο εκάστοτε σχεδιαστής να τον απεικονίσει. Στο συγκεκριμένο τεύχος ο Alex Summers εμφανίζεται για πρώτη φορά με τη στολή του και ο Neal Adams επιλέγει να τον θέσει κυριολεκτικά και μεταφορικά στο foreground, με την υπόλοιπη ομάδα να περιορίζεται στο να δείχνει τρομοκρατημένη. (it's coming to a cliche point, already)

 

3. (UNCANNY) X-MEN #136
Αύγουστος 1980
Cover Credits: John Byrne (Pencils) & Terry Austin (Inks)

Λίγο πριν την κορύφωση του "Dark Phoenix Saga", ο John Byrne δημιουργεί ένα εξαιρετικό εξώφυλλο που έμελλε να αντιγραφεί λίγα χρόνια μετά από τον George Perez στο CRISIS ON INFINITE EARTHS #7, με τον Superman να κρατάει στα χέρια του και στην -ακριβώς- ίδια στάση, τη νεκρή Supergirl. Παρότι ο Byrne δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τοποθετεί τους χαρακτήρες του δράματος στον διατιθέμενο χώρο, η σημειολογία του είναι τόσο απλή όσο και ευφυής: Cyclops και Phoenix στο προσκήνιο ως άμεσοι πρωταγωνιστές του δράματος, οι λοιποί X-Men αριστερά και δεξιά (καθένας με ξεκάθαρα συναισθήματα για το συμβάν - απεικόνιση που ενισχύει το γενικότερο characterization) και οι γονεϊκές φιγούρες (γονείς Grey και Xavier) συντετριμμένοι στο background. F..f...f...fucking masterpiece!

 

4. (UNCANNY) X-MEN #141
Ιανουάριος 1981
Cover Credits: John Byrne (Pencils) & Terry Austin (Inks)

Αλλο ένα εξώφυλλο αναφοράς που ενέπνευσε αμέτρητες αναπαραγωγές, εντός και εκτός X-franchise. Στο δυστοπικό μέλλον του "Days of Future Past", οι γερασμένοι Wolverine και Kitty Pryde βρίσκονται στο κέντρο ενός απειλητικού spotlight που αν και δεν αποκαλύπτεται στο εξώφυλλο, αποτυπώνεται στο πρόσωπο της Pryde με τρόμο και στου Wolverine με το γνωστό "ή ταν ή επί τας" ύφος του. Πίσω τους μία αφίσα με τα πρόσωπα των X-Men μας ενημερώνει πως ο "από μηχανής Θεός" δεν ήρθε ποτέ. Και οι περισσότεροι X-Men που ξέρουμε είναι νεκροί.

 

5. UNCANNY X-MEN #205
Μάιος 1986
Cover Credits: Barry Windsor-Smith (Pencils & Inks)

Προάγγελος του WEAPON X ή μήπως ένα όραμα του Barry Windsor-Smith σε διαδικασία διαμόρφωσης; Πέρα από την αδιαμφισβήτητη ικανότητα του σχεδιαστή να συνθέτει πολύπλοκα περιβάλλοντα, το συγκεκριμένο εξώφυλλο σε εγκλωβίζει όσο το κοιτάς στη ζοφερή προοπτική ενός ανείπωτου πόνου.

 

6. UNCANNY X-MEN #226
Φεβρουάριος 1988
Cover Credits: Marc Silvestri (Pencils) & Dan Green (Inks)

Μπορεί το "Fall of The Mutants" να ήταν ένα μετριότατο (ως και κακό) storyline, εδώ όμως δίνεται η δυνατότητα στο Marc Silvestri να παρουσιάσει σε όλο της το εύρος, τη σχεδόν φωτογραφική ευκαμψία των σωμάτων που σχεδιάζει, χωρίς να προδίδει το sketchy ύφος του. Η απειλητική ενέργεια που χτυπάει τους X-Men λειτουργεί ως επώδυνη για τους ίδιους, αλλά άκρως εντυπωσιακή ακτινογραφία για το κοινό. Εκπληκτική σύλληψη με την καλύτερη δυνατή εκτέλεσή της.

 

7. UNCANNY X-MEN #251
Πρώτο Δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου 1989
Cover Credits: Marc Silvestri (Pencils) & Dan Green (Inks)

Τα ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια στα οποία υποβάλλουν οι Reavers τον Wolverine, καταλήγουν στη σταύρωσή του σε δύο πασσάλους που σχηματίζουν Χ, καθιστώντας τον ήρωα ως ένα είδος μεταλλαγμένου μεσσία. Το coloring είναι εξίσου εντυπωσιακό μέσα από την αντίθεσή του: ζωντανό πράσινο για το Wolverine και το σταυρό του, αποχρώσεις του μοβ για το βροχερό background. Η εφιαλτική εικόνα συμπληρώνεται από το διαφανές λογότυπο, ενώ ένας γύπας κυκλώνει τη μελλοντική τροφή του (αναφορά στον Προμηθέα ή το πάω μακριά;). Πολύπλευρα τρομακτικό μέσα στην απλότητά του και αναμφίβολα καθηλωτικό στο βλέμμα, αυτό το εξώφυλλο αποτελεί συν τοις άλλοις την υπενθύμιση ότι κάποτε ο Claremont είχε όραμα για τους X-Men. Κάποτε...

 

8. UNCANNY X-MEN #270
Νοέμβριος 1990
Cover Credits: Jim Lee (Pencils) & Scott Williams (Inks)

Ίσως ένα από τα πλέον δυναμικά εξώφυλλα που έχω δει ποτέ σε X-τίτλο, με έναν από τους αγαπημένους μου X-Men να επιδεικνύει το full potential των δυνάμεών του, υπό την επήρεια πλύσης εγκεφάλου. Η εικόνα αυτή συνοψίζει "εύγλωττα" τους λόγους της μεταγενέστερης επιτυχίας του Jim Lee στο Μέσο: Ένας συνδυασμός hip κουλτούρας, επικών προδιαγραφών και κλασσικών υπερηρωικών αξιών, από τα οποία -εν προκειμένω- δεν γλιτώνει ούτε καν το λογότυπο, που νομίζεις ότι φωτογραφήθηκε λίγο πριν κάθε γράμμα σκορπιστεί στα σημεία του ορίζοντα!

 

9. UNCANNY X-MEN #398
Οκτώβριος 2001
Cover Credits: Sean Phillips (Pencils, Inks & Colors)

Ένα από τα πολλά καλά που έχει ένας ήρωας σαν τον Wolverine είναι ότι δεν περιορίζει τις ιδέες σου: Τον σταυρώνεις, τον καις, τον παλουκώνεις και ένα τεύχος μετά τον έχεις πάλι υγιή και ακμαίο, έρμαιο στα σαδιστικά σου ένστικτα. "Σαδιστής" στην περίπτωση αυτή, είναι ο εξαίρετος Joe Phillips και αποτέλεσμα το -ίσως- καλύτερο painted εξώφυλλο των X-Men, με τον ήρωα να βγαίνει καρβουνιασμένος μέσα από τις φλόγες.

 

10. NEW X-MEN #150
Φεβρουάριος 2004
Cover Credits: Phil Jimenez (Pencils)

Το παραδέχομαι: αυτή η λίστα θα μπορούσε να ονομαστεί και "πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αν δεν έχω τον Wolverine στο cover, δε μ' αρέσει". Πώς όμως να μην συμπεριλάβεις ένα εξώφυλλο που εκπληρώνει σε μία και μόνο εικόνα, όσες υποσχέσεις δεν κατάφερε να εκπληρώσει το άνισο "Planet Earth" storyline; Η ιδιαίτερη σχέση του Wolverine με την Jean Grey εξηγήθηκε και συχνά κακοποιήθηκε με χιλιάδες λέξεις από τους συγγραφείς, μόνο όμως αυτή η εικόνα του Jimenez κατορθώνει να "διηγηθεί" την ιστορία τους. Η κοσμική δύναμη του Φοίνικα και η αρχέγονα κτηνώδης φύση του Logan δημιουργούν μία υπέροχη αντίθεση της βίας και της αρμονίας που συνυπάρχει στο ίδιο το σύμπαν. Μοναδικό!

 

11. ASTONISHING X-MEN #2
Αύγουστος 2004
Cover Credits: John Cassaday (Pencils & Inks), Laura Martin (Colors)

Ο Σακαρίδης έβγαλε ήδη φλύκταινες για το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνω ένα εξώφυλλο από τα "προσφιλή" του ASTONISHING X-MEN, αλλά πιστεύω ότι αυτή η εικόνα ROCKS BIG TIME. Η χαρά του μινιμαλισμού και ενός "ξεκάθαρου" μηνύματος που λύνει όσες απορίες δημιουργεί: Τελικά η Emma Frost ελέγχει τον Cyclops ή μήπως είναι εκεί για να καθοδηγήσει τις δυνάμεις του; Η φωτορεαλιστική τελειότητα του Cassaday, μπορεί να ενοχλεί ανά σημεία για τη στατικότητά της, αυτό όμως είναι ένα εξώφυλλο που αντλεί την ομορφιά του, ακριβώς από το γεγονός ότι είναι στατικό! Μήπως εν τέλει το αποτέλεσμα είναι θέμα συγκυρίας;



noiz archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi