Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου
14-06-05

10 Comics Για Αρχάριους

Οι λίστες είναι η κατάχρηση της υποκειμενικότητας. Ή μήπως όχι πάντα; Συχνά με ρωτάει κόσμος που συναντάω στα comics shops "ποιο comic να αγοράσω για ένα φίλο που δεν έχει διαβάσει σχεδόν τίποτα". Αντίστοιχα φίλοι και γνωστοί που γνωρίζουν το κόλλημά μου με τα comics, μου ζητούν μία "χρυσή" λίστα, ένα "absolute beginner's guide" για να εισαχθούν στη μαγεία της εικονογραφημένης αφήγησης.

Μία τέτοια λίστα, οφείλει να είναι αντικειμενική -στο βαθμό τουλάχιστον που μπορεί να υπάρξει αντικειμενικότητα από ένα υποκείμενο. Συνέταξα λοιπόν το Top-10 των comics για αρχάριους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιλογές δεν πρέπει να υπόκεινται σε δαιδαλώδη continuities, οφείλουν να έχουν μία ενήλικη ματιά (μια και απευθυνόμαστε σε ενήλικες potential readers) και τέλος καλό είναι να έχουν και αναφορές σε fiction ή μύθους που γνωρίζει το ευρύ κοινό. Η λίστα δεν υποδηλώνει σειρά προτίμησης και είναι σε αλφαβητική σειρά.

 

1) BLANKETS by Craig Thompson

Ξεχειλίζει από συναισθήματα, μιλάει με ανυπέρβλητη τρυφερότητα και ασύγκριτο ρεαλισμό για τον έρωτα, ανασύρει δαίμονες από την παιδική ηλικία και σε λυτρώνει όπως μόνο τα σπουδαία έργα τέχνης μπορούν. Μόνο αν πραγματικά αγαπάς κάποιον αξίζει να του χαρίσεις το δώρο που λέγεται BLANKETS. Για να πιάσει τόπο!

2) FABLES VOL.1 by Bill Willingham, Lan Medina, Steve Leialoha & Craig Hamilton

Η Χιονάτη, ένας μετανοημένος Κακός Λύκος και οι λοιποί ήρωες των παραμυθιών με τα οποία όλοι μας μεγαλώσαμε, ζουν εξόριστοι σε μία μυστική κοινότητα στη Νέα Υόρκη. Βρείτε μου έστω και έναν άνθρωπο με στοιχειώδη αναγνωστική κουλτούρα που να μην συγκινηθεί από την ενήλικη εκδοχή όλων αυτών των χαρακτήρων κι όταν το βρείτε φροντίστε να μην μας συστήσετε ποτέ!

3) FROM HELL by Alan Moore & Eddie Campbell

Ασπρόμαυρο splatter, μακάβρια απεικόνιση του βικτοριανού Λονδίνου, παρακμή και μυστήριο. Αποφύγετε να το δωρίσετε σε άτομα που φοβούνται εύκολα και που αγαπούν το χρώμα. Ενδείκνυται για καταθλιπτικούς, για όσους η ντουλάπα τους παίζει στις αποχρώσεις του μαύρου και του γκρι, καθώς και -φυσικά- για conspiracy freaks.

4) GHOST WORLD by Daniel Clowes

Η Enid και η Rebecca είναι απόφοιτες λυκείου, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι μεγαλώνουν, θυμώνουν με την ελαφρότητα, παίρνουν θέση στον κομφορμισμό και με σημαία έναν πανταχού παρόντα κυνισμό, αποτελούν ιδανικά role models για κορίτσια με μυαλό και ανησυχίες που ξεκοίλιαζαν τις Barbie-δώρο της νονάς και ήθελαν να κάνουν το ίδιο στις Barbie συμμαθήτριές τους.

5) The LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN VOL. 1 by Alan Moore & Kevin O'Neill

Ήρωες της κλασικής και νεώτερης λογοτεχνίας καταργούν τα σύνορα του χωροχρόνου, δημιουργώντας μία "υπερηρωική" ομάδα με ακαδημαϊκό twist! Το παρόν ως δώρο θα εκτιμηθεί δεόντως κυρίως από ανοιχτόμυαλους βιβλιοφάγους.

6) MAUS VOL. 1 & 2 by Art Spiegelman

Πείτε στον σοβαροφανή και μονόχνωτο φίλο σας ότι το MAUS κέρδισε βραβείο Pulitzer το 1992 κι ότι είναι το μοναδικό comic στην Ιστορία του Μέσου που το πέτυχε αυτό. Μόλις τσιμπήσει, δώστε του χρόνο να το διαβάσει. Αν δεν του αρέσει βρείτε άλλους φίλους (και πάρτε πίσω το δώρο σας από τον μαλάκα).

7) NEW YORK THE BIG CITY by Will Eisner

Μία ολόκληρη πόλη αναπαριστάται μέσα από τις μικρές, ασήμαντες στιγμές που προσπερνάμε. Οι συχνές σιωπές αφήνουν κυρίαρχο ρόλο στην εικόνα, ενώ συναισθήματα και καταστάσεις αποτυπώνονται με αριστουργηματική ακρίβεια. Η Νέα Υόρκη κυριαρχεί στο συνολικό έργο του Will Eisner, με τον ίδιο (όσο και διαφορετικό τρόπο) που κυριαρχεί στις ταινίες του Woody Allen. Η σύγκριση είναι γενικευμένη, πιστεύω όμως ότι πιάνετε το point του συλλογισμού.

8) POOR BASTARD by Joe Matt

Η Βίβλος του geek από όποιον χώρο κι αν προέρχεται. Ο Joe Matt καταγράφει σχεδόν μαζοχιστικά λεπτομέρειες από τη ζωή του, γκρινιάζει για τα πάντα, είναι αγοραφοβικός, αυνανίζεται ασταμάτητα, μιζεριάζει και βλέπει τις επιλογές του να τον οδηγούν στη στέψη του ως αμετανοήτου loser. Geek pride, dudes! (it's about time)

9) SIN CITY VOL.1: THE HARD GOODBYE by Frank Miller

Για τους λάτρεις των film-noir, για άτομα που λατρεύουν την ταινία WAY OF THE GUN και γενικά για όσους αρέσκονται στην άποψη ότι τα αμερικανικά comics δεν είναι τίποτα παραπάνω από "ένα μάτσο πατριδόκαυλοι φλουφληδες με κολάν". Think again mate!

10) WATCHMEN by Alan Moore & Dave Gibbons

Ήρωες (ή αντι-ήρωες) παγιδευμένοι στις επιλογές και τις αδυναμίες τους σε ένα (μη) υπερηρωικό comic. Οι κατηγοροποιήσεις αποδεικνύονται ανεπαρκείς όταν μιλάμε για το WATCHMEN. Φροντίστε ο φίλος που θα γίνει αποδέκτης του δώρου σας, να έχει έστω και μία υποτυπώδη επαφή με το superhero genre, ώστε να εντοπίσει -έστω κάποιες από- τις διαφορές που καθιστούν το WATCHMEN ξεχωριστό.



noiz archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi