Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
12-08-05

Rom: The Greatest Of The Spaceknights

Eλλείψει scanner, αυτή την εβδομάδα οδηγήθηκα στη λύση εκσκαφής στο παρελθόν. Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο δεύτερο τεύχος της τρίτης περιόδου του έντυπου COMICDOM. Στη περίοδο παρατεταμένης σήψης που διανύω, νιώθω λίγο-λίγο κάποιες συνάψεις να ανασταίνονται. Ήταν το πρωτο μου μεγάλο άρθρο για το COMICDOM κι ένιωθα χαρούμενος γιατί το ROM ήταν και παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου comics. Πολλές φορές ήθελα να πιστεύω πως νιώθω τόσο εγκλωβισμένος στην πραγματικότητα όσο ο Rom στη πανοπλία του. Ήξερα πως σκοτώνω τα καλοκαίρια μου αλλά κάθε φορά είχα για παρέα ένα βασανισμένο cyborg. Μετάλλιο στο πέτο αυτού του αδικοσκοτωμένου καλοκαιριού λοιπόν, το παρόν άρθρο...

 

Τι είναι αυτό που μπορεί να μετατρέψει ένα απλό πλαστικό παιχνίδι στην πηγή μιας εκ των πιο συναισθηματικών κι επικών ιστοριών του Marvel Universe; Αυτή είναι η ιστορία του μεγαλύτερου ιππότη του διαστήματος...

Ο Rom, ένας παιδικός ήρωας για πολλούς από τους αναγνώστες των ελληνικών εκδόσεων της Marvel, ξεκίνησε την "καριέρα" του ως ένα αρκετά δύσκαμπτο και κακοσχεδιασμένο πλαστικό παιχνίδι της εταιρείας Parker Brothers, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '70. Η Marvel απέκτησε τα δικαιώματα του χαρακτήρα και ανέθεσε στους Bill Mantlo (σενάριο) και Sal Buscema (σκίτσο) τη μεταφορά του στις σελίδες ενός ongoing τίτλου, που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 1979. Για καθαρά ιστορικούς λόγους, πρέπει να αναφέρουμε πως το παιχνίδι δεν τα πήγε καθόλου καλά σε πωλήσεις, ενώ αντίθετα το comic διέγραψε μια ικανοποιητικότατη πορεία καθώς έφθασε τα 75 μηνιαία τεύχη καθώς και 4 annuals.

Οι αρετές του συγκεκριμένου τίτλου είναι όμως δύσκολο να αξιολογηθούν με εμπορικά κριτήρια, καθώς αυτό που κάνει το ROM να ξεχωρίζει είναι πρωταρχικά το συναισθηματικό δέσιμο με τους αναγνώστες. Ο Bill Mantlo, ένας απ' τους πολυγραφότερους συγγραφείς της Marvel, είναι ο κύριος υπεύθυνος για την "ψυχή" που αδιαμφισβήτητα είχε το comic, καθώς έδωσε στο χαρακτήρα του Rom διαστάσεις αλλά και υπόβαθρο που δύσκολα διαφαίνονταν από την αρχή του τίτλου. Έχοντας στο πλευρό του τον βετεράνο Sal Buscema, o Mantlo ξεκίνησε στο πρώτο τεύχος να αφηγείται την ιστορία ενός εξωγήινου cyborg που καταφθάνει στον πλανήτη Γη με μόνη του έγνοια να καταστρέψει τους ορκισμένους εχθρούς του, τους Dire Wraiths (Φοβερά Φαντάσματα για τους Καμπανάς-freaks). Η Β-movie αισθητική του τίτλου ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Rom προσκρούει κοντά σε μια μικρή επαρχιώτικη πόλη, το Clairton της West Virginia. And there his troubles began...

Με τη πρώτη μάτια, ο Rom δεν άφηνε και τις καλύτερες των εντυπώσεων. Η θλιβερή παρακαταθήκη της πρότερης παιχνιδοειδούς ύπαρξής του ήταν ένα κεφάλι που έμοιαζε με τοστιέρα και μια πανοπλία που φάνταζε σα διασταύρωση νταλίκας με ψυγείο. Αυτή του η εμφάνιση, τρομαχτική για κάποιους γήινους ("Metal Murderer!") και αστεία για άλλους ("...that Star-Wars groupie in a C3PO costume"), αποτέλεσε μια βασανιστική φυλακή για τον ίδιο το Rom. Δεσμευμένος να παραμείνει γενετικά δεμένος με μια πανοπλία που του επέτρεψε μαζί με άλλους Spaceknights να υπερασπιστεί τον πλανήτη του, τον Galador, παραμένει ένας πολεμιστής για να προφυλάξει κι άλλους πλανήτες από την απειλή των Dire Wraiths. Μέσα στη πανοπλία του όμως δεν μπορεί να νιώσει τίποτα και στερούμενος την ανθρώπινη φύση του, είναι αναγκασμένος να συνεχίζει την φαινομενικά ατέρμονη αποστολή του.

Στον αγώνα του στη Γη, αρχικά δεν είχε κανένα υποστηρικτή καθώς οι Wraiths είχαν πάρει ανθρώπινη μορφή, αποπροσανατολίζοντας τους γήινους. Η πρώτη γήινη που συνάντησε και πίστεψε σ' αυτόν, ήταν η Brandy Clark, η οποία έμελλε να αποτελέσει και το ερωτικό του ενδιαφέρον. Βρίσκοντας κοντά στη Brandy αλλά και τους συμπολίτες της στο Clairton, τη θαλπωρή που του έλειπε μετά από αιώνες αναζήτησης και εξολόθρευσης των Dire Wraiths, o Rom με τη βοήθεια σχεδόν όλων των υπερηρώων της Γης κατορθώνει να καταστρέψει όλους τους Wraiths καθώς και τον κόσμο τους. Μέσα από ένα κυκεώνα προβλημάτων, κατορθώνει να ανακτήσει τη χαμένη ανθρώπινη πλευρά του και τελικά να ζήσει με τη Brandy στον Galador κάνοντας μια καινούρια αρχή.

Όλη η προαναφερθείσα (σε πολύ γενικές γραμμές) πλοκή διαθέτει μια πληθώρα κλισέ στοιχείων που παραπέμπουν στο λαοφιλές genre της space opera. Είναι όμως αυτές ακριβώς οι λεπτομέρειες που κάνουν τον τίτλο να κερδίζει πανηγυρικά τον ορισμό του cult μαζί με τη καρδιά όσων αγάπησαν τις περιπέτειες του βασανισμένου αυτού ήρωα.

Τόσο ο Buscema όσο και ο διάδοχός του Steve Ditko, σχεδιάζουν όσο πιο ταιριαστά γίνεται τις περιπέτειες ενός αρχετυπικού outcast όπως ο Rom. To πρόσωπο του ήταν ανήμπορο να επιδείξει την παραμικρή συναισθηματική μεταβολή, όμως ταυτίστηκε μέσα στο μυαλό των οπαδών με την ανείπωτη οργή, την απέραντη ευγνωμοσύνη και τη δυσβάσταχτη μελαγχολία. Τα συναισθήματα αυτά, δοσμένα αριστοτεχνικά από την πένα του Mantlo, έδειξαν το πόσο δυνατά παλλόταν η ψυχή μέσα στη κακοφορμισμένη πανοπλία του Rom και κέρδισαν την πολυπόθητη ταύτιση από την πλευρά των οπαδών.

Με τη συνεισφορά εντυπωσιακών εξώφυλλων από τους Al Milgrom, Ed Hannigan και Βill Sienkiewicz, αλλά και guest εμφανίσεις από τους X-Men, τον Doctor Strange και τον Master of Kung-Fu μεταξύ άλλων, το comic τράβηξε αρκετά τη προσοχή στην εποχή του, αλλά αργότερα χάθηκε στο Σκοτεινό Νεφέλωμα της μνήμης του ευρέως κοινού. Επέζησε όμως μέσα στο μυαλό πολλών οπαδών του, που διατηρούν για το Rom περίοπτη θέση στις νοσταλγικές τους αναζητήσεις.

Το ίδιο δυστυχώς δεν συμβαίνει με τον Bill Mantlo , o οποίος σπανίως μνημονεύεται και έχει πια χαθεί απ' το προσκήνιο. Δικηγόρος στο επάγγελμα, μετά από 15 χρόνια δουλείας στη Marvel και πάνω από 500 τεύχη στο ενεργητικό του (ανάμεσα τους, μεγάλα runs σε INCREDIBLE HULK, SPECTACULAR SPIDER-MAN, AVENGERS, MICRONAUTS κ.α.), άσκησε ξανά το επάγγελμα του δικηγόρου, ώσπου το 1992, εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, έμεινε παράλυτος. Κατόρθωσε να ανακτήσει τον έλεγχο των σωματικών του λειτουργιών σε μεγάλο βαθμό, αλλά η επικοινωνία του με το περιβάλλον έχει σχεδόν ολοκληρωτικά χαθεί. Ο συγγραφέας που με τόσο γλαφυρό όσο και συναισθηματικό τρόπο περιέγραψε τις περιπέτειες ηρώων που νιώθουν αποκομμένοι απ’ το περιβάλλον, έχει χαθεί πρόωρα στην κόλαση, τη διάσταση του limbo που ο ίδιος απεικόνισε μέσα στις σελίδες του Rom. Στο μυαλό πολλών λοιπόν, o μεγαλύτερος ιππότης του διαστήματος δεν έχει φτάσει ακόμα στον πολυπόθητο Galador. Mε αισθήματα ευγνωμοσύνης, ευχόμαστε να επιστρέψει γρήγορα στον προορισμό του αλλά και να αποκτήσει -επιτέλους- την αναγνώριση που του αξίζει.

 

ROM Highlights

#15: Τρελαμένος από ζήλια, ο Rom μπουκάρει στην εκλησία όπου το αντικείμενο του πόθου του, η Brandy, ετοιμάζεται να νυμφευθεί το σάρκινο μνηστήρα της. No way!

#17,18: Τα τεύχη αυτά, στυα οποία εμφανίζονται οι X-Men, διαθέτουν ένα εξαιρετικά δυνατό σενάριο και έναν ανατριχιαστικό villain ονόματι Hybrid.

#36: Το πρώτο τεύχος όπου ο Rom, εξαγριωμένος, σκοτώνει τρία Dire Wraiths και μάλιστα με γυμνά χέρια. Η λύση της διάστασης του limbo θα επιστρέψει αργότερα, αλλά προς το παρόν... No mercy!

#39,40: Ο villain Doctor Dredd σε συγκλονιστικά panels, ενώνει το σώμα της Brandy με την πανοπλία της spaceknight, Starshine.

#52-54: Απίστευτα εξώφυλλα από τον Bill Sienkiewicz και η βίαιη έναρξη του ανοικτού πια πολέμου απέναντι στα Wraiths.

#66: Ένα τεύχος που διαποτίζεται από έντονα μελαγχολική διάθεση, καθώς ο πόλεμος εναντίον των Wraiths έχει μόλις τελειώσει και ο Rom εγκαταλείπει τη Γη για να περιπλανηθεί χωρίς σκοπό στη μοναξιά του διαστήματος.

 

TV TORMENT
Will And Grace
Scrubs
Frasier

MUSICA
Ulver: Nattens Madrigal
Asva: Futurists Against The Ocean
Katatonia: Discouraged Ones

 

Tελικά χάρηκα που δεν έιχα πρόσβαση σε scanner αυτή τη βδομάδα... Δε μου έκανε καρδιά να παρεμβάλλω director's cut μπαρούφες στο άρθρο. Να ευχαριστήσω μόνο το Δημήτρη και τον Ηλία που to δέχτηκαν την πρώτη φορά αλλά και τώρα! Cheers mates!

Υ.Γ. 1: Με τον ιδρώτα μου ακόμη κανένα νέο. Μην ανησυχείτε, μη χαλάτε τα μπάνια σας, θα ειδοποιήσω μόλις μάθω κάτι.

Υ.Γ. 2: Hλία, Τόλη, Dani, ROM forevah!! Thx που γουστάρατε!

 



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi