Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
24-12-04

Nativity (In Black)

Χριστούγεννα και καιρός για λίγη παραδοσιακή σκατοψυχιά... Τί πιο παραδοσιακό λοιπόν από σαλταρισμένες ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης που αναδεικνύουν το μεγαλείο τόσο της ανθρώπινης, όσο και της θεϊκής υπόστασης; Ας πέσουμε ευλαβικά με τα μούτρα σε:

OUTRAGEOUS TALES FROM THE OLD TESTAMENT

Writers: Various

Artists: Various

Knockabout Press

Η ανθολογία ετούτη χαροποιεί μικρούς και μεγάλους με τον διδακτικό και ηθοπλαστικό της χαρακτήρα και τους πραους ασπρόμαυρους τόνους της. Με οδηγούς, ονόματα όπως οι Dave Gibbons, Brian Bolland, Neil Gaiman, Alan Moore, Hunt Emerson, Dave McKean και Kim Deitch, ας κυνηγήσουμε μαζί το άστρο της ελπίδας αυτές τις άγιες μέρες. Ας είναι καλά η βρετανική Knockabout Press (R.I.P) που εν έτει 1987 μάζεψε τα προαναφερθέντα ταλέντα για να δώσουν τη δικιά τους εκδοχή σε ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης (το περιεχόμενο των οποίων προσφέρεται για σαπιλίκι και καφρίλα, ούτως ή άλλως). Οι πιο αξιοπρόσεκτες ιστορίες από αυτή τη σύναξη των σεβάσμιων καλλιτεχνών συνοψίζονται ως εξής:

Sodom And Gomorrah του Dave Gibbons (σενάριο και σχέδιο):
Απίστευτη sci-fi προσέγγιση της κλασικής ιστορίας από τον Gibbons που επιστρατεύει φλεγματικό χιούμορ και αφαιρετικότητα στο σενάριο του καθώς και εντυπωσιακή εκφραστικότητα στο σχέδιο του. Οι εξωγηινοι είναι μέρος αυτής της ιστορίας με την ίδια χάρη που εμφανίζονται σε διαμαντάκια της χρυσής εποχής της Επιστημονικής Φαντασίας τόσο στη λογοτεχνία όσο και στο κινηματογράφο: χωρίς πολλές φανφάρες κι εντυπωσιασμούς αλλά με γοητευτικά ψυχρή ακρίβεια.

Leviticus των Alan Moore (σενάριο) και Hunt Emerson (σχέδιο):

Βάρβαρο και ακραία κάφρικο χιουμορ από τον Alan Moore και απίστευτα αρμόζον, βιτριολικά χαβαλετζίδικο σκίτσο από τον βετεράνο Hunt Emerson μας δίνουν αυτήν την εξωφρενική περιγραφή της σχέσης Θεου, Μωυσή και του ποιμνίου του. Κύματα αίματος πλημμυρίζουν τις

σελίδες καθώς ο Moore με οξυδέρκεια διηγείται το μακάβριο ανεκδοτό του. Eye for an eye, tooth for a tooth? Δεν έχετε δει τίποτα... Το πιο απολαυστικό μακελειό για τις φετινές γιορτές σε 6 μόλις σελίδες!

Τhe Prophet Who Came To Dinner των Neil Gaiman (σενάριο) και Dave McKean (σχέδιο):

H καλύτερη από τις ιστορίες του Gaiman σ'αυτή την ανθολογία, κάτι που το οφείλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εκπληκτική δουλειά του McKean. Χωράνε δυό προφήτες στην ίδια πόλη; Ποιος είναι ο ενάρετος τρόπος να ξεφορτωθείς τον ανταγωνισμό; O δρόμος του Θεού δεν είναι πάντα ανώδυνος... Το μίσος στο πρόσωπο του ενός προφήτη δεν αφήνει αμφιβολίες: Μα τί όμορφος που είναι ο κόσμος της Βίβλου!

The Story Of Job του Kim Deitch (σενάριο και σχέδιο):
Όποιος γνωρίζει το έργο του Kim Deitch (Boulevard Of Broken Dreams, All Waldo Comics), δεν εκπλήσσεται που αυτός ο βετεράνος της αμερικάνικης underground σκηνής τα καταφέρνει τόσο καλά. Με τη δουλειά του επιδεικνύει το πόσο δυσδιάκριτα είναι τα όρια ανάμεσα στο τετριμμένο και το αλλόκοτο. Η ιστορία του Ιώβ δεν παίρνει εξωπραγματικές διαστάσεις μεσα από το σενάριο και το σχέδιο του Deitch αλλά η μαγεία εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται το παράπονο και η απογοήτευση. Υποδόριο, γλυκόπικρο χιούμορ που ειρωνευεται με άψογο τρόπο τη σάπια, ηθικοπλαστική πρόθεση της αυθεντικής ιστορίας του Ιώβ.

Elisha's Miracle του Brian Bolland (σενάριο και σχέδιο):
Mία μόνο σελίδα μας δίνει ο Bolland στην ιστορία που κλείνει την ανθολογία. Ο επιλογος αυτός όμως είναι τόσο γοητευτικά βίαιος και τόσο υπεροχα σκηνοθετημένος που κερδίζει τις εντυπωσεις έναντι των υπόλοιπων ιστοριών. Ένα παιδί κοροϊδεύει τον προφήτη της ιστορίας και ο Θεός το τιμωρεί στέλνοντας μια γιγαντιαία αρκουδα που το διαμελίζει. Σε μια τόσο μικρή ιστορία ο Bolland συνοψίζει με το καλύτερο τρόπο τη σαρκαστικά σκληρή διάθεση ολόκληρης της ανθολογίας.

Journey To Bethlehem- Judges 19 των Neil Gaiman (σενάριο) και Steve Gibson (σκίτσο):
Εδώ έχουμε την πιο επίκαιρη ιστορία η οποία όμως απλώς έχει σχέση με τη Βηθλεέμ και όχι τον Ιησού και την οικογένεια. Σύζυγος θύμα παντρευεται πόρνη από τη Βηθλεέμ η οποία καταλήγει κακοποιημένη και τεμαχισμένη από τον όχλο. Στο τέλος της ιστορίας τα κομμάτια της περιφέρονται σ' όλες τις γωνιές του Ισραήλ. Τόνοι αγάπης και αισιοδοξίας ως μια ευγενική προσφορά της Βίβλου (μα πού είναι τα αρκουδάκια της αγάπης;).


FILMTERRA OBSCURA

Scrooged (Bill Murray ΘΕΟΣ!)
Nightmare Before Christmas (Nαι το ξέρω όλοι θα το δούμε πάλι... σνιφ)
Monty Python's The Life Of Brian
Τhe Neverending Story
Princess Buttercup

MUSICA

Rectum IV, Rodeo πλατεία Βικτωριας 07/01/2005 (υπόσχομαι εξευτελισμό, βία, αγάπη και αυτομείωση)

Elliot Smith: Either/Or

Misfits: Walk among Us



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi