Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
28-10-05

Flatline Fantasies

Πάντα μπορείς να βασίζεσαι στα comics για να ξελασπώσεις από μια δύσκολη κατάσταση. Ακόμα κι όταν όλα πάνε στραβά και νιώθεις πως δεν βγαίνεις από το τέλμα με τίποτα, μπορείς να γαντζωθείς σε ένα comic για να αναδυθείς. Έστω κι αν αυτό σημαίνει πως τελικά θα βουλιάξεις στο πάτο της εφήμερης σου φαντασίωσης.

 

NECRONAUTS

Writer: Gordon Rennie

Artist: Frazer Irving

Lettering: Tom Frame

Original Commissioning Editor: Andy Diggle

Editor: Jamie Boardman

Rebellion/2000 A.D.

 

Η dream team στο συγκεκριμένο comic αποτελείται από τους: Sir Arthur Conan Doyle, Charles Fort, Harry Houdini και Howard Philip Lovecraft. Σαφέστατα γίνονται νοεροί παραλληλισμοί με το LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN, όμως εδώ οι χαρακτήρες ήταν υπαρκτά πρόσωπα. Μικρή διαφορά θα πει κανείς, καθώς η πλοκή τους οδηγεί σε αναζητήσεις εξίσου διαμετρικά αντίθετες με ρεαλιστικές καταστάσεις.

Ο Harry Houdini σε μία από τις καταδύσεις του στη θάλασσα του ασυνειδήτου, ξυπνά αρχέγονες δυνάμεις κακού που θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν σαν ψυχική γέφυρα για την επανείσοδό τους στην ανθρώπινη πραγματικότητα. Με τη βοήθεια του φίλου του και γιατρού, Sir Arthur Conan Doyle καθώς και του ερευνητή παραψυχολογικών φαινομένων Charles Fort, ο Houdini ρισκάρει την κατάδυση του στην ψυχική άβυσσο με συνταξιδιώτη, τον H.P. Lovecraft.

Το ταξίδι στο κόσμο πέρα από τις πύλες του θανάτου και η προσπάθεια αναβίωσης του σώματος, μας θυμίζει αναγκαστικά τον Kiefer Sutherland, την Julia Roberts και τον Kevin Bacon στο FLATLINERS (τουλάχιστον όσους το είδαν πρώτη φορά πιτσιρικάδες στο σινεμά και μετά το έβλεπαν σε κάθε μεσημεριανή και μεταμεσονύχτια προβολή του MEGA). Οι Rennie και Irving κατορθώνουν να καταστρέψουν και τα τελευταία ψήγματα από βαφή μαλλιών της τρισκατάρατης Julia, που ενδεχομένως έχουν κάψει τον αμφιβληστροειδή σου και καλύπτουν με παχύρρευστα, ρυπαρά, λαβκραφτιανά χρώματα την όποια ρομαντική εικόνα για τη μεταθανάτια ζωή.

Το σενάριο του Rennie χρησιμοποιεί με στιβαρό τρόπο τις μανιέρες του Λαβκραφτικού κύκλου και δίνει μια ιστορία αντάξια του August Derleth (κάτι σαν τον Απόστολο Παύλο για τον Lovecraft). Oι Αρχαίοι βρίσκονται εδώ, τα μιαρά τους πλοκάμια αχνοφαίνονται στο μισοσκόταδο της ύπαρξης και παρακολουθούμε την φρενιτιώδη προσπάθεια τους να βγουν στο φως (κ.τλ.). O Rennie, εύστροφα, δεν αφήνει τα κλισέ να διαταράξουν το ρυθμό της πλοκής. Με αψεγάδιαστο τρόπο δίνει τον απαραίτητο χώρο (μέσα σε λίγες ομολογουμένως σελίδες) που χρειάζονται οι χαρακτήρες του για να αποτινάξουν τη ρετσινιά του ονόματός τους και να παίξουν τον πρέποντα ρόλο. Οι ψυχεδελίζουσες τσιρίδες εντείνουν το κρεσέντο στην ατμόσφαιρα τρόμου που έχει οραματιστεί και λειαίνουν το έδαφος για την πραγματική αποκάλυψη των σελίδων αυτών.

Ο σκιτσογράφος Frazer Irving (που γίνεται τώρα γνωστός από τη δουλειά του στο KLARION THE WITCH BOY) δίνει τα διαπιστευτήρια του στο NECRONAUTS, το οποίο πρωτοδημοσιεύθηκε στις σελίδες του 2000 A.D. το 2001. Η έλλειψη χρώματος τον βοηθά να δώσει ένα σκοτεινό, γοτθικό (χωρίς να καταντά γελοίο ή slavelaborίστικο) κλίμα και να παίξει με τις σκιές. Κατορθώνει να δώσει ένα σουρεαλιστικό τόνο στους χαρακτήρες χωρίς σε κανένα σημείο να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά τους. Θυμίζοντας και αυτός το Σουηδό Thomas Ott αλλά και τον Bernie Wrigthson κατορθώνει να δώσει σε αυτό το comic μια "old school horror" αύρα διατηρώντας παράλληλα μια εντελώς ξεχωριστή παρουσία. Είτε σκιτσάρει ένα πρόσωπο ξεσχισμένο σε λωρίδες σάρκας, είτε την υπερβατική πτήση των δύο νεκροναυτών πέρα από ένα αλλοπρόσαλλο νεφέλωμα, ο Irving ξεχωρίζει αισθητά από τη πλέμπα των horror artists του σήμερα. Κυρίως χάρη σε αυτόν, το comic δικαιούται επανειλημμένες αναγνώσεις κάτω από κουβέρτα με φακό.

 

TV TORMENT
Superboy
Captain Power And The Soldiers Of The Future
Murphy Brown

MUSICA
Old Man Gloom: Christmas
Mike Patton: Adult Themes For Voice
John Zorn: Torture Garden

 



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi