Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
07-04-06

Hypnotic Serpentine Lullaby

Ο Louis έχει ένα κεφάλι που μοιάζει με ξεφλουδισμένη πατάτα, μια ζωή που θυμίζει δυστοπική πραγματικότητα με χρώματα βγαλμένα κατευθείαν από την σχιζοφρενική καθημερινότητα των teletubbies και περιπέτειες που θα βασάνιζαν τα αρκουδάκια της αγάπης, εάν το μυαλό τους μαστιζόταν συνεχώς από κρίσεις υπαρξισμού. Ώρες-ώρες, θυμίζει τον απόλυτο, χαμένο 8-bitο εφιάλτη.

 

LOUIS: THE CLOWN'S LAST WORDS

Writer/Artist: Metaphrog

Published by: Metaphrog

 

In the saturnine light Louis could hear what sounded like someone trying to clear a blockage in a small wet trumpet.

 

Το CLOWN'S LAST WORDS (2002) είναι το τρίτο στη σειρά graphic novel με κεντρικό ήρωα τον Louis, μετά το RED LETTER DAY και το LYING TO CLIVE. Υπεύθυνοι για τη γέννηση του Louis, το δημιουργικό δίδυμο των Metaphrog, που εδρεύει στη Γλασκώβη (με ρίζες και στη Γαλλία). Μπορεί να θυμάστε τους Metaphrog από τη συμμετοχή τους στις ανθολογίες AUTOBIOGRAPHIX και SPX 2003 ή και από τη συμμετοχή τους στη συλλογή-tribute στον Alan Moore (PORTRAIT OF AN EXTRAORDINARY GENTLEMAN). Κάτι ανάμεσα σε παιδικό όνειρο και ενήλικο ψυχεδελίζοντα εφιάλτη, το LOUIS: THE CLOWN'S LAST WORDS είναι απλά αριστουργηματικό.

Ο Louis είναι ένας ακούραστος εργάτης που παράλληλα με τον υπόλοιπο πληθυσμό της βυθισμένης στα παστέλ χρώματα πόλης του, νιώθει πολύ συχνά μόνος, απελπισμένος και κενός. Το πώς ο οργουελιανός εφιάλτης της πραγματικότητας που βιώνει μεταφράζεται μπροστά στα μάτια μας σε σχεδόν παιδική ζωγραφιά, προκαλεί περιέργεια και σε προσκαλεί να βυθιστείς στα επίπεδα που κρύβει η φαινομενικά απλή δομή του.

Ο μοναδικός φίλος του Louis, ένα μηχανικό καναρίνι με το όνομα FC (Formulaic Companion) πάσχει μάλλον από κατάθλιψη. Αν ο Louis ρωτήσει την μονάδα Στοργής που υπάρχει στο σπίτι του σχετικά με το γιατί νιώθει κενός, θα του απαντήσει πως πρέπει να περνάει περισσότερη ώρα μπροστά στην μονάδα Ψυχαγωγίας. Όλα λύνονται με βάση το τι αγοράζεις και το πόσο. Η ευχαρίστηση στη δουλειά δεν είναι κάτι το αναμενόμενο. Ο Louis δουλεύει με φρούτα. Τα παράγει τεχνητά, προσθέτοντας χρώμα και οσμή. Στην απόλυτη suburbia που κατοικεί, κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό. Κι όμως, ο ίδιος όταν περνά έξω από τα σπίτια των γειτόνων του μέσα στη νύχτα, αναρωτιέται: Πως είναι δυνατόν να έχουν ζωές για τις οποίες δεν ξέρω τίποτα, δεν έχω καν ακουστά;

Τα χρώματα στις σελίδες του Louis, αποπροσανατολίζουν. Ηρεμούν τις αισθήσεις και οδηγούν σε μια εμβρυακή ηρεμία. Αυτά που περνάει ο Louis, όμως, είναι τόσο επώδυνα γνώριμα, που αμέσως συνειδητοποιείς ότι αυτό είναι το όνειρο στο οποίο διαφεύγουν οι ενήλικες για να ξεχάσουν την εφιαλτική φύση της καθημερινότητας τους. Το σενάριο γίνεται ασαφές σε σημεία και σχεδόν ακατάληπτο. Οι φρουροί που βασανίζουν τον Louis στο μετρητή τυριού, μιλούν ακατάπαυστα χωρίς να βγάζουν νόημα, παρά μόνο σε κάποιο παράλληλο τυρο-κεντρικό σύμπαν. Σαν ακορντεόν που ακούγεται αχνά στο βάθος, η πλοκή επανέρχεται σε σημεία για να σου θυμίσει πως η θεία του Louis (από την οποία παίρνει γράμματα συνεχώς) δεν υπάρχει παρά μόνο στην κακεντρεχή φαντασία των υποταγμένων στο καθεστώς, γειτόνων του. Κι αυτοί, όπως και ο Louis, θέλουν να λάβουν μέρος στη Μεγάλη Υποχρεωτική Γιορτή. Για αυτό το λόγο, το μυαλό του Louis βασανίζεται από όνειρα και σκέψεις. Είναι όλα μέρος του μεγάλου παιχνιδιού που θέλει να καταστρώσει. Τα επίπεδα είναι πολλά και χάνεται μέσα σε αυτά.

Ενώ ο Louis βυθίζεται στη δίνη της δικής του δημιουργικότητας, ο έξω κόσμος συνεχίζει να κινείται με τους αδυσώπητα παρανοϊκούς ρυθμούς του. Η μεγάλη γιορτή για την οποία όλοι πρέπει να μαζέψουν ιδέες, είναι μια αφορμή για να εκτελεστούν όλοι οι κάτοικοι ομαδικά ή να θυσιαστεί αυτός που θα φέρει την μεγάλη ιδέα μαζί με το τελευταίο σύμβολο του ξέγνοιαστου παρελθόντος: Το μεγάλο ξύλινο roller coaster.

O Louis, διακατέχεται από αφέλεια και άγνοια να αναγνωρίσει το κακό γύρω του. Την ημέρα της γιορτής, χάνεται στα διπλανά ορυχεία, ενώ οι γείτονές του, έχοντας κλέψει την ιδέα του, κερδίζουν το διαγωνισμό. Το παιχνίδι που είχε συλλάβει στο μυαλό του ο Louis γίνεται το θέμα της γιορτής. Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας σκαντζόχοιρος (που μας φέρνει στο μυαλό τον Sonic και όλη την 8-bit μαγεία που μάλλον έχει εμπνεύσει και τους Metaphrog) που καταδιώκεται από τις ερινύες-λαγουδάκια των σκέψεων του. Την ίδια στιγμή, ο Louis πέφτει σε ένα πηγάδι και φτάνει στο τελικό επίπεδο της αναζήτησης του. Κοντά σε έναν πεθαμένο κλόουν, βρίσκει ένα σημείωμα που εξηγεί τη μετάβαση σε ένα κόσμο χωρίς χιούμορ, όπου τα πάντα είναι τεχνητά. Ο παλιός κόσμος έχει επιβιώσει, όμως, με τη μορφή διάφορων μανιταριών που μεγαλώνει ένας κύριος στα ορυχεία. Από εκεί, ο Louis βλέπει τη μεγάλη γιορτή που φτάνει στη κλιμάκωση της με την βράβευση των γειτόνων του σε μια βόλτα στο μεγάλο ξύλινο roller coaster, το οποίο είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά. Σε μια μεγάλη έκρηξη, το παρελθόν ανατινάζεται οριστικά μαζί με τους γείτονες του Louis. O ίδιος καταφτάνει πάνω σε μία τεράστια πλαστική αράχνη και σκορπίζει το πλήθος.

Δεν γίνεται κατανοητό το αν ο Louis νικάει τον "τελικό μεγάλο κακό" και αν τελειώνει το παιχνίδι. Ίσως ο χειρότερος εφιάλτης να είναι πως αυτό το όνειρο του δεν τελειώνει ποτέ. Το εύθραυστο νανούρισμα έχει μετατραπεί σε ολική ύπνωση, από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγεις. Τα χρώματα και οι απλοϊκές γραμμές του σκίτσου του Louis σε εγκλωβίζουν. Ο αριθμός πάνω στη φόρμα του, σου υπενθυμίζει πως ο ίδιος, όπως κι εσύ, είστε φυλακισμένοι για πάντα.

Το επόμενο graphic novel στη σειρά LOUIS ήταν το DREAMS NEVER DIE, το οποίο κυκλοφόρησε με τη συνοδεία CD ή επτάιντσου βινυλίου. Τα δύο κομμάτια (που αποτελούν το soundtrack του μικρού animated feature με ήρωα τον Louis) ανήκουν στον Hey και στους Mum. Οι Ισλανδοί Μum και η πειραματική pop-electronica τους, φέρνουν στο μυαλό τον Aphex Twin, τους Autechre και κάποια ήπια krautrock περάσματα. Η εύθραυστη φύση της μουσικής τους θυμίζει σε σημεία την υπόκρουση των epics "Alex Kidd In Shinobi World" και "Wonder Boy III: In Monster World". Οι δίδυμες που βρίσκονται στο εξώφυλλο του FOLD YOUR HANDS CHILD, YOU LOOK LIKE A PEASANT των Belle & Sebastian (εκ Γλασκώβης όπως και οι Metaphrog) είναι από τα ιδρυτικά μέλη των Μum. Η Fat Cat Records (εταιρεία των Mum καθώς και των Sigur Ros στο παρελθόν), εξέδωσε και διένειμε την κοινή προσπάθεια των Hey, Mum και Metaphrog.

Μένει το εξής. Αγαπήστε τον Louis και χαθείτε στα όνειρα του. Ως ένα υπέροχο του κράμα του Μικρού Πρίγκιπα και του Jimmy Corrigan, σας προσκαλεί να μην τον αφήνετε μόνο του στην δική σας και την δική του πραγματικότητα.

 

The distant melody fell through the story like snow. Somehow familiar...

 

MUSICA
Mum: Yesterday was dramatic- Today Is Ok
Om: Variations On A Theme
Big Business: Head For The Shallow

 



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi