Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
28-04-06

Flesh For Fantasy

Όσο αταίριαστο μπορεί να είναι να ξεκινάς με Billy Idol στην παρουσίαση ενός comic με κεντρικό ήρωα έναν deformed skinhead, άλλο τόσο αταίριαστο φαντάζει το ότι αυτός ο συνδυασμός έγινε εξ αρχής.

 

SKIN

Writer: Peter Milligan (from an original story by Brendan McCarthy)

Artist: Brendan McCarthy

Colorist: Carol Swain

Letterer: Tom Frame

Tundra Publishing

 

 

Το SKIN επρόκειτο να εκδοθεί στην ανθολογία CRISIS της Fleetway, το 1990, όμως τελικά οι εκδότες, φοβούμενοι τις αντιδράσεις στο θέμα και το λεξιλόγιο του comic, αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην έκδοση. Μετά από δύο χρόνια, το Skin εκδόθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα από την Tundra Publishing και θεωρείται ακόμα και τώρα ως μία από τις καλύτερες στιγμές στην πορεία και των δύο δημιουργών.

Το σενάριο πραγματεύεται το πώς αντιδρά ο Martin 'Atchet στη δυσμορφία του και πώς εντάσσεται σε άλλα κοινωνικά πλαίσια. Αυτό που πολλοί μπορεί να χαρακτήρισαν ως έλλειψη γούστου, είναι απλά η προσπάθεια των ΜcCarthy και Milligan να δώσουν μια συνταρακτικά ανθρώπινη ιστορία που ακολουθεί τις τρικυμιώδεις ταλαντώσεις του δέρματος. Με καμβά την ανθρώπινη σάρκα και παλέτα συναισθήματα και συμπεριφορά, στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης κοινωνικής κάστας, μας μεταφέρουν στο Λονδίνο της δεκαετίας του εβδομήντα.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, οι skinheads δεν είχαν σαφές πολιτικό στίγμα και μοναδικά κοινά στοιχεία μεταξύ τους είχαν τα ξυρισμένα κεφάλια, την κοινή ενδυμασία και τη βία ανάμεσα σε συμμορίες. Μέλος μίας εξ αυτών, ο Μartin 'Atchet ήταν ένα από τα πολλά θύματα της θαληδομίδης, ενός φαρμάκου που χορηγήθηκε σε πολλές εγκύους στην Ευρώπη με σκοπό να εξομαλύνει την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το αποτέλεσμα ήταν εφιαλτικό. Πολλά παιδιά γεννήθηκαν με σωματικές δυσμορφίες με πιο συνηθισμένες (και ήπιες) τις περιπτώσεις παιδιών με μικρότερα άκρα. Οι φαρμακευτικές δεν πλήρωσαν ποτέ ουσιαστικά το τίμημα για αυτή την εγκληματική ενέργεια, καθώς το θέμα επιλύθηκε δια της γνωστής οδού που ευνοεί πάντα τους ισχυρότερους.

Ο Martin δεν ήξερε τις λεπτομέρειες τις κατάστασής του. Οι υπόλοιποι τον κορόιδευαν ως seal boy, που ποτέ δε θα μπορούσε να ικανοποιήσει μια γυναίκα. Τα μικρά του άκρα τον γέμιζαν μίσος και οργή που εξωτερίκευε όπως μπορούσε σε συγκρούσεις με άλλες συμμορίες. Η δική του κακοφορμισμένη σάρκα συναντούσε τα ξυρισμένα κεφάλια των υπολοίπων, σε ένα βίαιο κύκλο χωρίς επικείμενο τέλος.

Όταν μία φίλη του, που ήθελε να τον βοηθήσει να βγει από το αδιέξοδο, του δίνει πληροφορίες για την κατάστασή του, ο Martin παραφρονεί. Καταρρέει στη βιβλιοθήκη όπου μαθαίνει ότι οι υπαίτιοι παραμένουν ατιμώρητοι. Το βίαιο κρεσέντο της ύπαρξης του φτάνει σε ένα συγκλονιστικό φινάλε, όταν ξεριζώνει τα χέρια ενός εκ των διευθυντών της φαρμακευτική και δένοντας τα στα μισά δικά του, αυτοκτονεί σε μια απελπισμένη πτήση προς την άπιαστη αίσθηση της ολότητας. Ο κύκλος της βίας και της παράνοιας δεν κλείνει, απλά γίνεται επώδυνα αισθητός.

Το σενάριο του Milligan είναι πραγματικά αριστουργηματικό. Η αφήγηση γίνεται από την πλευρά του Martin και με ωμά συναισθηματικό τρόπο, μας μεταφέρεται όλη η απόγνωσή του. Η βία που προσπαθεί να δαμάσει τις αυξομειώσεις της σάρκας θυμίζει χορό που σταματά μόνο με το θάνατο. Η υπέροχη γραφή του Milligan συνοδεύεται από το εκπληκτικό σκίτσο του ΜcCarthy, ο οποίος με έκδηλο συναισθηματισμό (σε αυτόν άλλωστε ανήκει η αρχική ιδέα) μας μεταφέρει στις ακραίες καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες. Χωρίς να ακολουθεί μια σαφή φόρμα, δεν περιορίζεται από panels ή αναλογίες. Το δημιουργικό του αμόκ δαμάζεται από τα χρώματα της Swain, που χρωματίζει καλειδοσκοπικά το ρεαλισμό αυτού του εφιάλτη.

Μια πολυεπίπεδη προσπάθεια κοινωνικοπολιτικής κριτικής, το SKIN αξιοποιεί πολλές πτυχές του ανθρώπινου καμβά. Σαν κραυγή που εκρήγνυται στο χαρτί, σας προκαλεί να το ανακαλύψετε.

 

MUSICA
Tight Bros. From Way Back When: Lend you A Hand
The Specials: S/T
The Whip: Atheist Love Songs To God

 



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi