Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
16-06-06

Constipated Claustrophobes Courting Curvaceous Circles

Πηχτή μπίχλα. Αφόρητη δυσωδία. Μυρωδιά του δρόμου επάνω σου και ιδρώτας που κολλάει και σε τραβάει στο δάπεδο καθώς στραγγίζει. Τα καθίσματα του μετρό κατηγορώ κυρίως. Αυτά τα ριγέ υφάσματα, που θυμίζουν την ιστορία βρώμας του υπόγειου τερατουργήματος και το γεγονός ότι προσφέρω κι εγώ ένα κομμάτι στο ψηφιδωτό άγχους και άσκοπα ξοδεμένης ενέργειας. Καθώς βλέπω ένα ποντίκι να ξεφεύγει τρομαγμένο σε χαραμάδες που δεν θα ήθελα να γνωρίσω, συνειδητοποιώ πως στάζω. King's Cross, 45 βαθμοί Κελσίου. Τώρα θυμήθηκα τι με περιμένει σπίτι...

 

FILTHY

Writer/Artist: Ted Jouflas

Edited by: Gary Groth

Fantagraphics Books

 

 

 

 

"...You elevate above the filth that writhes and twitches on the street like maggots on a piece of meat."


Αστέρι πενταβρώμικο, που έλαμπε στις γωνίες λαμπερών πατωμάτων, όπως αυτό της ανθολογίας RAW και του δικού του, υπερσάπιου, APE, o Ted (Theodore) Jouflas, εδώ και αρκετά χρόνια, πετάει σαν πίθηκος σε ζωολογικό κήπο τις σωματικό-πνευματικές του εκκρίσεις σε ανύποπτους περαστικούς. Και ναι, ο Jouflas συνδυάζει εξπρεσιονισμό με κολάζ και πηχτές μαύρες γραμμές. Παράλληλα όμως ξερνάει ρίμες σε μορφή συνειρμικής γραφής και λεκιάζει σεντόνια κομφορμιστικής φρεσκάδας με τη δυσώδη δημιουργικότητα του.

Θυμίζοντας αυτοσχεδιαστικό grind, το FILTHY ελίσσεται, διαστέλλεται και συστέλλεται σαν σφιγκτήρας. Το σκίτσο αντικαθίσταται από κολλάζ (ή από μια ενδιάμεση κατάσταση τερατογένεσης) και οι στίχοι του μιαρού αυτού ποιήματος διαδέχονται ο ένας τον άλλο, σαν ριπές αυτιστικού πολυβόλου. Από την ιστορία της Janine, της μικρής, βρωμερής κάργιας, που ενσαρκώνει το πνεύμα του καταναλωτισμού σε παρανοϊκά ιντερλούδια, του στυλ "a constipated claustrophobe... has strained and pooped a frontal lobe". Παρακολουθώντας όντως ένα κομμάτι εγκεφαλικής μάζας να χτυπιέται στο βάθος της λεκάνης, εν τω μέσω αίματος και υδάτινων σχηματισμών, αναρωτιέσαι αν είναι όντως γκρι όπως το περιέγραφαν τα βιβλία που θυμάσαι.

Δεν μπορείς να ηρεμήσεις, όμως, γιατί παρεμβάλλεται (;) η ιστορία βρωμερού αρουραίου που ήθελε να καταβροχθίσει μια ολόκληρη πόλη, απλά για να μπορέσει να τη χέσει. Όμως και πάλι η γάτα που θα τον καταπιεί βρίσκει σεξουαλική θαλπωρή στην αγκαλιά της Janine. H Janine, με τη σειρά της, βρίσκει στοργή και νόημα στη συγκέντρωση αντικειμένων. Μάλλον δεν έχει και τόση σημασία κάτι τέτοιο, καθώς ο Jouflas και πάλι σε προσγειώνει με ένα "this island earth will soon become, a dingleberry on god's bum. It chokes the nose of Walter Whale, this shitstorm made of toxic hail".

To χαλάζι σε πνίγει και εσένα και την μικρή Barbie, που ακροβατεί μεταξύ λοβοτομής, αυτοκτονίας και μαζικής ανθρωποκτονίας. Δεν μπορείς παρά να μην αναρωτηθείς που βρήκε ο Jouflas αυτό το πρόσωπο. Σε ποιο glossy περιοδικό άπλωσε τα τρισκατάρατα πλοκάμια του για να αποκομίσει αυτό το αποτέλεσμα;

Με τη ζωντάνια και την ευελιξία γάγγραινας, ο Jouflas τσεκουριάζει ζώα, ανθρώπους, σχεδιαστήρια μόδας, δάση και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, στα πλαίσια ενός μεταμοντέρνου αμόκ (που αφοδεύει πάνω στην ταμπέλα "post", με αξιοσημείωτη χαρά). Η αγάπη είναι αυτό που βρίσκει κάτω από τόνους δυσωδίας και οκλαδόν διακηρύσσει την αγαλλίαση του για το γεγονός: "Filled with Hot Water and Chlorine, the finest way to keep it clean, a place where starlets romp and play, bikini clad, ready to lay."

Πριν μας χαιρετήσει, ο Jouflas προειδοποιεί για τον επικείμενο θάνατο στη μέση ενός mall. Με το περίστροφο στον κρόταφο, μας γλυκοψιθυρίζει στο αυτί για να ξυπνήσουμε. 'Αθλιο ξύπνημα, ειδικά από τη στιγμή που μας βρίσκει πασαλειμμένους από τον εμετό του.

Το FILTHY εκδόθηκε το 1999. Δεν ξέρω αν ο λεκές που είχε στο εξώφυλλο έχει την ίδια ηλικία. Είναι κολλώδης και θα ήθελα να ξέρω αν μπορεί ακόμη να αναπαραχθεί.

 

MUSICA
Fuck On The Beach: Endless Summer
John Zorn: Moonchild
Peeping Tom: S/T

 



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi