Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
30-06-06

Pinkerton Evil Eye

Δεν κοιμούνται ποτέ. Παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι όλες τις διαδικασίες. Διαλύουν τον όχλο με την ίδια άνεση που αποτεφρώνουν τύψεις από τα φέρετρα ένοχων συνειδήσεων. Σε μια γωνιά, κάποιος διαβάζει Κλασικά Εικονογραφημένα. Δεν είναι ο Κόμης Μοντεχρήστος αυτός που διαφεύγει τελικά. Κάτω από άγρυπνα βλέμματα, δραπετεύουν ψυχές. Καθημερινά.

 

THE JUNGLE

Writer: Upton Sinclair (adapted by Peter Kuper)

Artist: Peter Kuper

NBM/ComicsLit Publications

 

 

 

 

Πολλές φορές, τον τελευταίο καιρό, έχει γίνει αναφορά στον Peter Kuper (co-founder και μακροχρόνιο συνεργάτη της πολιτικής ανθολογίας WORLD WAR III ILLUSTRATED). Το πιο γνωστό του έργο, ονόματι THE SYSTEM, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά comics που έχει εκδώσει ποτέ η Vertigo (έχει εκδοθεί και στην Ελλάδα από την Modern Times). Ένα ουρλιαχτό απόγνωσης, που απλώνεται σαν σπρέι πάνω σε τοίχους, το SYSTEM, καθώς και άλλες του δουλειές όπως τα TOPSY TURVY (συλλογή πολιτικών comic strips), SPEECHLESS, EYE OF THE BEHOLDER, στηλιτεύουν με καυστικότατο τρόπο το πολιτικό γίγνεσθαι. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την τέχνη του Kuper "στρατευμένη", καθώς είναι ταγμένη σε μια αντιεξουσιαστική νοοτροπία και ιδεολογία, όμως αυτό δε θα αφαιρούσε (στην συγκεκριμένη περίπτωση) τίποτα από την αισθητική της αξία και τη σχεδόν πρωτόγονα δυνατή επίδραση της στους αναγνώστες. Αντιθέτως, ο Kuper ανήκει σε μια ξεχωριστή ομάδα καλλιτεχνών, που καταφέρνουν να αφυπνίζουν συνειδήσεις, πολλές φορές χωρίς λέξεις και χωρίς χειραγώγηση του αναγνωστικού τους κοινού.

Στην περίπτωση του THE JUNGLE, οι λέξεις ανήκουν στον αμερικανό συγγραφέα Upton Sinclair και την ομώνυμη νουβέλα του (βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία) που εκδόθηκε το 1906. Σκοπός του Sinclair ήταν να παρουσιάσει τις τραγικές συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια κονσερβοποίησης κρέατος του Chicago και κατ' επέκταση, το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης στα πλαίσια μιας καπιταλιστικής κοινωνίας. Πολλοί θεώρησαν πως το έργο του Sinclair ήταν υπερβολικά προπαγανδιστικό υπέρ του σοσιαλισμού, όμως το βασικό στοιχείο παραμένει πως ο συγγραφέας δίνει μια (από τις πρώτες) συγκλονιστικά τραγική περιγραφή της ζωής ενός ανθρώπου που γίνεται βορά του συστήματος. Ο άμεσος αντίκτυπος που είχε το βιβλίο στην πολιτική ζωή της Αμερικής ήταν η ίδρυση επιτροπής που ρύθμιζε της συνθήκες υγιεινής σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων. Οι περιγραφές που έκανε ο Sinclair για τα εργοστάσια κονσερβοποίησης ήταν ανατριχιαστικά ακριβείς (σύμφωνα και με επακόλουθες έρευνες). Απογοητευμένος, ελαφρώς, από την έκβαση των γεγονότων, ο συγγραφέας δήλωσε πως στόχευε στην καρδιά του κοινού και κατά λάθος πέτυχε το στομάχι.


Η μεταφορά του βιβλίου του Sinclair από τον Kuper, έγινε στα πλαίσια μίας προσπάθειας εκδοτικής αναβίωσης της σειράς CLASSICS ILLUSTRATED, το 1991. Ο στόχος του Kuper δεν είναι το να αποδώσει εκ νέου (και ετεροχρονισμένα) ένα σοσιαλιστικό μανιφέστο, αλλά μέσα σε 48 σελίδες να συμπυκνώσει τις 480 του πρωτοτύπου, δίνοντας έμφαση στη τραγική ιστορία του πρωταγωνιστή. Ο Λιθουανός μετανάστης, Jurgis Rudkus, και η οικογένεια του, εγκλωβίζονται από ένα απάνθρωπα σκληρό σύστημα εργασίας στα εργοστάσια του Chicago. H διαφθορά, η βιαιότητα και η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την πλευρά των εργοστασιαρχών καθώς και των κρατικών αρχών, απεικονίζεται από τον Kuper με τρόπο εκπληκτικό. Επιστρατεύοντας την χρήση stencils και γκράφιτι (όπως και σε όλες σχεδόν τις δουλειές του) κατορθώνει να δώσει έναν τόνο ωμά αστικό και παράλληλα τόσο οικείο στην ιστορία του Sinclair, που όντως νιώθεις να ξετυλίγεται σε αλάνες και τοίχους μπροστά σου. Η δυσωδία ("an odour almost sensual and strong") που περιγράφεται από τον Sinclair, βρίσκει απτή απεικόνιση από τον Kuper. Οι μυρωδιές μετατρέπονται σε σάπια χρώματα και τα συναισθήματα γίνονται φευγαλέες σκιές πάνω στο χαρτί. Μία από τις δουλειές του Jurgis είναι σε εργοστάσιο λιπασμάτων (που δεν διαφέρει πολύ σε επίπεδο υγιεινής σε σχέση με αυτό των τροφίμων). Η δουλειά τον σκοτώνει σταδιακά, διεισδύοντας στους πόρους του, τόσο αυτόν όσο και την οικογένειά του.


H ιστορία του Jurgis τον βρίσκει να χάνει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, να μένει άνεργος, άστεγος και πάνω από όλα να έχει "σπάσει" ολοκληρωτικά, κάτω από την πίεση του συστήματος. Το πνεύμα της διαφθοράς σέρνει μαζί του φαντάσματα και ερινύες, από τις οποίες δύσκολα μπορεί να ξεφύγει. Το πώς ακτινογραφεί στο χαρτί ο Kuper την σκιά του θανάτου που έχει ριζώσει στη ψυχή του Jurgis είναι συγκλονιστικό. Φτύνοντας το νόμο που τον έχει αδικήσει πολλές φορές, ο Jurgis γίνεται διεφθαρμένος. Η μυρωδιά θανάτου που τον ακολουθεί θα τον βγάλει και από αυτόν τον δρόμο.


Η, παροδική έστω, στιγμή λύτρωσης για τον Jurgis, έρχεται σε μια συγκέντρωση όπου συνειδητοποιεί πως υπάρχει τρόπος να μείνει όρθιος και να μην τσακιστεί από το σύστημα. Το μήνυμα δεν είναι σίγουρο πως απασχολεί όλους όσο οι κυβιστικοί παροξυσμοί που χρησιμοποιεί ο Kuper για να εκφράσει την μαζική ευδαιμονία. Όπως και στις σκηνές εξέγερσης, τα splash pages του Kuper φέρνουν στο μυαλό μια πολύχρωμη Γκουέρνικα στο πλάι ενός τρένου και τα βλέμματα των πρώτων επιβατών που βλέπουν ένα graffiti στο πρώτο φως της αυγής να βγαίνει μέσα από ένα τούνελ. Πολλές φορές, το μήνυμα ακυρώνεται, όμως το μέσο και η καλαισθησία του, φέρνουν ελπίδα και μικρές νίκες, που μένουν αναλλοίωτα χαραγμένες στη μνήμη.


www.peterkuper.com

 

MUSICA
Guts Of A Virgin: Buried Secrets
Clutch: Jam Room
Karp: Suplex

 



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi