Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
29-09-06

Facial Distortion

 

Facetasm

Artists: Charles Burns & Gary Panter

Gates Of Heck

Τόσο ο Gary Panter όσο και ο Charles Burns έχουν προσφέρει από το μετερίζι του καθρέφτη της παραμόρφωσης. Εξώφυλλα δίσκων, διαφημίσεις, art shows και πλήθος εκθέσεων, αφιερωμένα σε πρόσωπα και σώματα, που από τη μία στιγμή στην άλλη, μετατρέπονται σε κυήματα εφιαλτικής φαντασίας.

Οι αδρές γραμμές του Gary Panter έχουν δώσει ζωή στις διάφορες μετενσαρκώσεις του Jimbo (κατά πολλούς, το απόλυτο punk rock comic), ενός παρία που ταξιδεύει κατά μήκος των ορίων του σώματος και του πνεύματος (...in Purgatory μεταξύ άλλων τοποθεσιών). Η φαντασία του Panter, όμως, έδωσε πνοή και στα σκηνικά του τηλεοπτικού PEE WEE'S PLAYHOUSE (όπου ο Panter ήταν επικεφαλής του production design και κέρδισε τρία βραβεία Emmy για τη δουλειά του). Εκεί βρίσκονται τα ψήγματα που οδηγούν στο FACETASM, καθώς ο Panter είχε συγκεντρώσει τα παιδικά του παιχνίδια (και βιώματα), στην προσπάθεια του να δημιουργήσει το σκηνικό του PLAYHOUSE. Αυτή τη διαθλασμένη παιδική οπτική προσπάθησε να κρατήσει και στο FACETASM, το οποίο αποτελεί μια παιχνιδιάρικη, αλλά και γκροτέσκα, εκδοχή ενός mix and match παιδικού βιβλίου.

Φυσικά, κι o Charles Burns έχει ποικιλοτρόπως δείξει τάσεις νοσταλγίας που επικεντρώνεται σε αντικείμενα περασμένων δεκαετιών, αν όχι ευθέως, τότε σίγουρα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα comics του (όπως στα BIG BABY και BLACK HOLE). Οι εμμονές του με το ανθρώπινο σώμα, το δέρμα και την παραμόρφωση, συναντούν την οπτική του Panter για τα ίδια θέματα, τόσο θεωρητικά, όσο και έμπρακτα στην ιστορία "Pixie Meat" (μέρος της ανθολογίας SNAKE EYES). Απόρροια της κοινής τους αυτής προσπάθειας αποτελεί και το FACETASM.

Ένα mix-and-match παιδικό βιβλίο αποτελούνταν από σελίδες, στην καθεμία από τις οποίες απεικονίζονταν και ένας διαφορετικός χαρακτήρας. Μία νοσοκόμα, ένας πυροσβέστης, ένας παγωτατζής κ.ο.κ. Η αστειότητα ενυπήρχε στο γεγονός ότι οι σελίδες ήταν χωρισμένες σε τρία οριζόντια μέρη, έτσι ώστε γυρνώντας το καθένα από αυτά ξεχωριστά, κατέληγες με διαφορετικούς, ακατανόητους χαρακτήρες. Στο FACETASM έχει διατηρηθεί αυτή η βασική αρχή, καθώς Panter και Burns σχεδιάζουν χαρακτήρες εναλλάξ σε τριάντα περίπου σελίδες, ενώ γυρνώντας τα τρία ξεχωριστά μέρη, μπορείς να φτάσεις περί τα επτά χιλιάδες διαφορετικά πρόσωπα. Τώρα, το ότι το FACETASM έχει σαν υπότιτλο "A Creepy Mix-And-Match Book Of Gross Face Mutations", προφανώς το διαφοροποιεί ελαφρώς από ένα σύνηθες, παρόμοιο, παιδικό ανάγνωσμα.

Οι Burns και Panter εστιάζουν σε πρόσωπα. Είτε αυτά τα πρόσωπα ανήκουν σε εκτοπλασματικά μιάσματα, είτε σε κατεστραμμένες φιγούρες, είτε σε παραμορφωμένα έκπληκτα πρόσωπα χαρακτήρων του Disney, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερο εξωπραγματικά (ή και οικεία, αναλόγως την περίσταση και τον ουρανίσκο) με το απλό γύρισμα ενός εκ των τριών μερών της σελίδας. Το θέμα παραμένει πως η σκανδαλιάρικη διάθεση υπερισχύει των σάπιων ενστίκτων των δημιουργών (αν και είναι μία πολύ δυνατή σύγκρουση). Το αποτέλεσμα είναι όντως βδελυρό, αφού όμως αφιερώσεις κάμποση ώρα στην εναλλαγή των εικόνων, σε καταλαμβάνει ένα συναίσθημα νοσταλγίας για το παιχνίδι (ουχί ηλεκτρονικό) που κάποια στιγμή αποτελούσε το κέντρο του σύμπαντος σου, ρουφώντας σε στη λογική του. Σε αυτό το ιδιόμορφο "house of mirrors" δύο τέτοιων δημιουργών, δεν θέλεις να βρεις την έξοδο διαφυγής. (Αντιθέτως, ενθουσιάζεσαι όταν βλέπεις πως η τελευταία σελίδα έχει θέση για τη δική σου φωτογραφία). Η έξοδος οδηγεί μέσα.

 

MUSICA

Το πρόσφατο 12" split βινύλιο ανάμεσα στους Kayo Dot και τους Bloody Panda, είναι ένα ιδεατό soundtrack για την ανάγνωση του split των Panter και Burns. Οι Kayo Dot αποτελούν μετεξέλιξη των Maudlin Of The Well (απίστευτη prog-tech metal μπάντα) και θυμίζουν μια ορχήστρα δωματίου που έπεσε στην κουνελότρυπα μαζί με τον Jeff Buckley και όλα τα περιεχόμενα του πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου που πήγαινε στο Las Vegas. Oι Bloody Panda, από την άλλη, είναι ένα Νεοϋορκέζικο doom σχήμα, με μια συμπαθέστατη Γιαπωνέζα στα φωνητικά, που ουρλιάζει για την απώλεια της ζωής της σε αναζωογονητικούς τόνους και συχνότητες. Στα πλεονεκτήματα του ταξιδιού, το απίστευτο artwork του Toby Driver (ηγετική μορφή των Kayo Dot).

http://www.kayodot.net/
http://bloodypanda.com/

 



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi