Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
27-10-06

A Shot In The Dark

Εδώ και καιρό με προβλημάτιζε η απόδοση του ονόματος του Banshee (of X-Men lore) στα ελληνικά ως "Βετεράνος". Δεν θυμάμαι σχεδόν καθόλου λεπτομέρειες και το μοναδικό που σχίζει το σκοτάδι πίσω από τα μάτια μου σε σχέση με τον εν λόγω χαρακτήρα είναι πράσινες και κίτρινες εκκρίσεις μασχάλης συνοδευόμενες από απελπισμένες κραυγές. Μήπως ούρλιαζε γιατί ήταν βετεράνος; Όπως και να 'χει, φοβάμαι τα ουρλιαχτά και τις κραυγές. Ο Ho Che Anderson με χτύπησε σε ευαίσθητο σημείο.

SCREAM QUEEN

Writer/Artist: Ho Che Anderson

Editor: Gary Groth

Fantagraphics Books


Μετά το αριστουργηματικό KING (που πραγματεύεται τη ζωή του Martin Luther King Jr.), ο Ho Che Anderson επιστρέφει το 2005, με μια ιστορία που εστιάζει στο σεξ, τη διαστροφή και την εκδίκηση.

Το artwork του εδώ είναι ασπρόμαυρο, βαριά εξπρεσιονιστικό και σε σημεία, έχει μια παράξενη υφή, σχεδόν σαν να είναι πιξελιασμένο. Πολλές φορές, οι εικόνες που δίνει στο SCREAM QUEEN έχουν το αντίστοιχο εφέ του κινηματογραφικού κόκκου.

Επιπροσθέτως, και η αφήγηση του έχει κινηματογραφική χροιά, θυμίζοντας road movie με horror/noir εξάρσεις. H κεντρική ηρωίδα (που είναι και η "βασίλισσα των κραυγών" του τίτλου) διασχίζει μια, φαινομενικά ατέρμονη, λεωφόρο, καπνίζοντας αρειμανίως. Στο δρόμο, συναντά μια κοπέλα, την Avril, που έχει ξεμείνει λόγω μηχανικού προβλήματος. Τη βοηθάει να φτάσει στο συνεργείο/βενζινάδικο του πατέρα της, όπου η Avril δουλεύει νυχτερινές βάρδιες μετά την απογευματινή της δουλειά ως stripper. Η Scream Queen ακούει υπομονετικά την ιστορία της Avril και ο ρεαλιστικότατος μεταξύ τους διάλογος φέρνει στο νου τον κινηματογραφικό ΚΑΠΝΟ. Η Avril έχει όνειρα και φιλοδοξίες. Κάνει δυο δουλειές προκειμένου να μαζέψει λεφτά για να σπουδάσει στη Νέα Υόρκη. Το αχανές επαρχιώτικο σκηνικό και οι λεωφόροι που αχνοφαίνονται στα μαύρα περιγράμματα του Anderson, δίνουν έμφαση στις φαντασιώσεις φυγής της Avril. Με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, αντιμετωπίζει την καθημερινότητα της, ενώ υποστηρίζει πως δεν φοβάται εύκολα κανέναν τη νύχτα (κάτι που βασίζει και στο όπλο της).

Η Scream Queen, από την άλλη, δείχνει χαμένη σε έναν σκοπό που έχει ρουφήξει τα όνειρα της. Θα πίστευε κανείς πώς είναι γυναίκα καριέρας ή επαγγελματίας δολοφόνος. Παρουσιάζεται ανασφαλής και τρομακτική, συνάμα. Όταν η Avril της κάνει φιλοφρόνηση για την εξωτερική της εμφάνιση, την χαιρετά και χάνεται μέσα στη νύχτα. Λίγο πριν, έχει αστράψει σαν εφιαλτική Polaroid η σκηνή που επέφερε την ουλή στο λαιμό της. Το κόκκινο χρώμα που διασπά την ασπρόμαυρη νηνεμία του Anderson, αποτελεί προ-οικονομία για το επερχόμενο ξέσπασμα.

Γεμάτη μειλίχια, όσο και ανησυχητική, αποφασιστικότητα, η βασίλισσα της ιστορίας μας εισβάλλει στο σπίτι του Raymond (που θυμίζει έναν Ουρία Χιπ, με ελαφρώς ακονισμένα δόντια) ο οποίος επιδίδεται σε μανιασμένη συνουσία με μια τρυφερή ύπαρξη. Η σκηνή του σεξ διατηρεί έναν αέρα υφέρπουσας βίας και δεν αγγίζει την κλιμάκωση.

Καθώς ο Raymond κοιμάται, η Scream Queen τον πλησιάζει και σαν ερινύα, του εκμυστηρεύεται τον σκοπό της επίσκεψης της. Θέλει ο πρώην θύτης να ακούσει το ουρλιαχτό της. Το πρότερο ερωτικό-βίαιο παρελθόν τους, σκιαγραφείται με γκροτέσκες πινελιές και βαριές σκιές από τον Anderson. Χωρίς να χυθεί αίμα, νιώθει κανείς πως η βία έχει ήδη ξεσπάσει και σε λίγο, πίδακες αίματος θα στολίσουν τους τοίχους. Εκεί έγκειται και η επιτυχία του Anderson. Απεικονίζει την ψυχολογική βία με τέτοιον τρόπο, ώστε τα υπονοούμενά του να υλοποιούνται στο μυαλό σου.

Ξαφνικά, η κοπέλα δίπλα στον Raymond είναι νεκρή και η Scream Queen του φέρνει στο μυαλό, με ταχύτητα ιλίγγου, όλους τους φόνους που έχει διαπράξει. Σαν θανατηφόρα ηχώ όλων των κραυγών αγωνίας που έχει προκαλέσει ο Raymond στο παρελθόν, η Scream Queen ουρλιάζει με όλη την δύναμη των τραυματισμένων από σκουριασμένη λεπίδα φωνητικών χορδών της. Ο άγγελος του θανάτου επιτελεί το έργο του και χωρίς περαιτέρω δραματοποίηση, αποχωρεί.

Η σύντομη noir/horror ελεγεία του Anderson κλείνει με την αρχή ενός ακόμη καταραμένου ταξιδιού σε εφιαλτικές λεωφόρους. Η δυνατότητα του να χτίσει μια ατμόσφαιρα φόβου και ανόθευτης κλειστοφοβικής πίεσης γίνεται κάτι παραπάνω από προφανής.

Μπορείτε, αντί να βασιστείτε στην δικιά μου μαρτυρία για αυτό, να αναζητήσετε μόνοι σας το SCREAM QUEEN. Εγώ, άλλωστε, δεν είμαι βετεράνος και φοβάμαι τις κραυγές.

 

MUSICA

Siouxsie and the Banshees: The Scream

 



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi