Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
03-11-06

Labyrinthine Transmissions

Πόσο βαθειά πρέπει να ταξιδέψουμε στο λαβύρινθο της σάρκας, για να βρούμε την αλήθεια; O Al Davison αφηγείται τον μύθο του Μινώταυρου από μια διαφορετική σκοπιά...

THE MINOTAUR'S TALE

Writer/Artist: Al Davison

VG Graphics (Victor Gollancz ltd.)

Μέσω του αυτοβιογραφικού του comic, THE SPIRAL CAGE, o Al Davison μας είχε εισάγει στον ιδιόμορφο κόσμο του. Οι δαίμονες που τον ταλάνιζαν σε εκείνο του το πόνημα, παίρνουν τώρα την μορφή χαρακτήρων, σε αυτήν την εκμοντερνισμένη εκδοχή του μύθου του Μινώταυρου, όπως φτάνει σε μας μέσα από τα μάτια του ίδιου του "τέρατος".

O Banshee είναι ένας παραμορφωμένος νέος, ο οποίος, μετά τον ξυλοδαρμό του από τοπική συμμορία (οι εν λόγω νταήδες εμφανίζονται και στις σελίδες του THE SPIRAL CAGE, βασανίζοντας έναν έφηβο Davison), καταλήγει στο νοσοκομείο, όπου βρίσκει τη βοήθεια μιας γιατρού και την συμπαράσταση μιας εθελόντριας ονόματι Etty. Ο Banshee, έχοντας υποστεί αλλεπάλληλους ψυχικούς τραυματισμούς, σφαδάζει από πόνους και μόνο στην ιδέα της κοινωνικοποίησης. Η Etty του δίνει ένα χειρόγραφο που είχε βρει σε ένα από τα ταξίδια της, τιτλοφορούμενο ως "The Minotaur's Diary". O Banshee βρίσκει, στην εν λόγω αφήγηση, το κουράγιο να παραμερίσει τις κραυγές του καθώς και την παρέα που χρειάζεται για να ξεπεράσει, σταδιακά, κάποιες από τις φοβίες του. H Etty του το είχε δώσει, συνοδεύοντας το με την ελπίδα πως έτσι θα νιώθει λιγότερο μόνος του.

Αυτό που δεν γνωρίζουν, τόσο η Etty όσο και ο Banshee, είναι πως και η γιατρός Sparks που τον φρόντιζε, προσπαθούσε να ξεπεράσει το δικό της πρόβλημα, που σχετίζεται με δερματική δυσμορφία. Σε υπέροχα σχεδιασμένα (και χρωματισμένα) panels, o Davison παρουσιάζει το σώμα της γιατρού με τρόπο (χρώματα, γραμμές που καδράρουν σημεία του σώματος, ένταση) που θυμίζει την τεχνικη της Frieda Kahlo.

Στο μεταξύ, η Etty προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δικές της ερινύες. Ο θυμός της για την πρότερη κατάστασή της (εξαιτίας του εθισμού της στα ναρκωτικά) και για το θάνατο της πρώην της συντρόφου, έχει αφήσει τοξικά κατάλοιπα στην ψυχή της. Την προβληματίζει το ότι από μικρή ηλικία δεν είχε κατορθώσει να ενσωματωθεί αρμονικά στο σύνολο. Οι πρώτες σελίδες του THE MINOTAUR'S TALE αποτελούν μια παλιά σχολική της εργασία για τον μύθο του Μινώταυρου, στις οποίες αρνείται να εξωραΐσει τα πράγματα ή να καλύψει επίμαχα σημεία και για αυτό το λόγο, η εργασία της συνοδεύεται από "παιδαγωγικού χαρακτήρα" επιστολή-προειδοποίηση προς τους γονείς της. Οι παρωπίδες του συστήματος την έχουν κάνει να συσσωρεύσει τόση οργή, που ξεσπάει βίαια, ξυλοκοπώντας έναν προαγωγό. Τα συναισθήματα απόγνωσης και καταπιεσμένου θυμού μεταφέρονται και πάλι, εξαίσια από τον Davison.

O Banshee βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι της Etty, όπου μένει η ίδια μαζί με την σύντροφό της και τη μικρή της κόρη. Ακολουθώντας το μίτο της Αριάδνης, μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου που του χάρισε η Etty, παρακολουθεί τα μάτια ενός Μινώταυρου. Ο Μινώταυρος δεν ήταν ένα τέρας, αλλά ένα παιδί που υπέφερε από μια μορφή δυσμορφίας και το οποίο ο Μίνωας, μετά από προτροπές του τοπικού μάντη, έκλεισε σε ένα κτίσμα και χρησιμοποίησε ως μέσο εκβιασμού των Αθηναίων. Μία από τις σκλάβες που οι Αθηναίοι έστειλαν ως εξευμενιστική θυσία, η Πασιφάη, είδε πίσω από τη μάσκα και το παραπέτασμα ψεμάτων που κρατούσαν τον "Μινώταυρο" δέσμιο λαβυρινθωδών συνθηκών. Δυστυχώς, όμως, ο Θησέας, άδραξε την ευκαιρία να προσθέσει άλλο ένα ανδραγάθημα στο ενεργητικό του και εκμεταλλευόμενος της προθέσεις της Αριάδνης (κόρης του Μίνωα) σφαγίασε το δύστυχο Μινώταυρο καθώς και την Πασιφάη. Καθώς αργοπέθαινε, ο Μινώταυρος έγραψε τις τελευταίες του λέξεις. Απελευθερωμένος από ένα κύκλο ψεμάτων, βρίσκει την λύτρωση μέσα από το μαρτύριο και προτρέπει όσους διαβάζουν τα λόγια του, να βρουν νόημα μέσα στις κακουχίες του και να αναζητούν το καλό, τόσο μέσα στους ίδιους τους εαυτούς τους, όσο και στους γύρω τους. O Davison αλλάζει χρωματική παλέττα για να απεικονίσει τον εναλλακτικό μύθο του Μινώταυρου και το σχέδιο του φαίνεται, σχεδόν, να φλέγεται, όταν περιγράφει τις τελευταίες ώρες του κεντρικού του χαρακτήρα.

Ο Βanshee, τελικά, ενδυναμωμένος από την φροντίδα της Etty και της συντρόφου της, αναζητά τη γιατρό Sparks. H γιατρός, έχοντας αποσυρθεί από τη δουλειά της, έχει αποτραβηχτεί στο σπίτι της. Ο Banshee τη βρίσκει και με πολύ ευαισθησία και λεπτεπίλεπτα δομημένες σκηνές, ο Davison περιγράφει την ένωση τους. Το ημερολόγιο του Μινώταυρου αναλαμβάνει να ολοκληρώσει ο Banshee, ως ένα είδος χρονικού για την νεογέννητη κόρη του, καρπό της σχέσης του με την γιατρό Sparks.

Το σχέδιο του Davison, άλλοτε σουρεαλιστικό και άλλοτε υπέροχα και ρομαντικά ρεαλιστικό, συνοδεύει τον μύθο που υφαίνει από συναισθήματα και όνειρα. Το THE MINOTAUR'S TALE είναι μια εκπληκτική βινιέτα χαρακτήρων, που αποτυπώνεται στη μνήμη με παθιασμένα χρώματα. Στέκεται επάξια κοντά στο A SMALL KILLING των Alan Moore και Oscar Zarate (εκδοθέν από το ίδιο imprint) ως μια αριστουργηματική και βαθειά ανθρώπινη μελέτη συναισθημάτων.

 

MUSICA

The Ocean: Aeolian

Κολλεκτίβα μουσικών από τη Γερμανία, που βγάζει ένα απόσταγμα Neuros-ικών αποχρώσεων και κινηματογραφικής υφής. Live, επιστρατεύουν φωτισμό και σπινθήρες, για να δώσουν έμφαση στην εσωστρεφή φύση της μουσικής τους. Βρίσκεις την έξοδο από την λαβυρινθώδη συναισθηματική λούπα που σε ρίχνουν με αρκετή δυσκολία. Αναζητήστε τους.

http://www.theoceancollective.com/ (Ambient doomrock soundtrack from Berlin)



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi