Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
15-12-06

The Greatest Show On Earth

Το περιοδεύον τσίρκο του ιμπρεσάριου P.T. Barnum που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη το 1871 με την επωνυμία P.T. Barnum's Grand Travelling Museum, Menagerie, Caravan & Hippodrome είχε το συνοδευτικό tagline "The Greatest Show On Earth". Το ακόλουθο installment της σειράς BIG BOOKS της Paradox Press, μπορεί να καυχιέται ότι είναι φτιαγμένο από την ίδια χρυσόσκονη με την οποία είναι καλυμμένες οι αναμνήσεις των έργων και των ημερών του Barnum.

THE BIG BOOK OF FREAKS

Writer: Gahan Wilson

Artists: Various

Cover By: Tom Taggart

Paradox Press (DC Comics)

Η σειρά BIG BOOKS, αν και δεν είχε ποτέ υψηλά νούμερα πωλήσεων, εντούτοις είχε το δικό της αφοσιωμένο κοινό. Για πολλούς το, BIG BOOK OF FREAKS είναι το αρτιότερο της σειράς. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στον ringmaster, Gahan Wilson. To γκροτέσκο στοιχείο στην δουλειά του ως cartoonist (σε έντυπα τόσο διαφορετικά όσο το PLAYBOY, το NEW YORKER και το MAGAZINE OF FANTASY AND SCIENCE FICTION), σε συνδυασμό με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ και την ενασχόληση του με το μακάβριο, του έδωσαν τη δυνατότητα να οργανώσει αυτή τη συλλογή ιστοριών με θεματικό άξονα τα circus freaks (και γενικότερα, τα freaks κάθε είδους) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι ιστορίες εμπεριέχουν αρκετά ακριβή ιστορικά γεγονότα, αλλά ελάχιστες ανιαρές στιγμές. O Wilson χειρίζεται την πρόζα και το comic book pacing με τόσο καλό τρόπο ώστε να αποφεύγει τα άνευρα μονοπάτια που ακολούθησαν άλλοι editors-writers της σειράς.

Ο άλλος παράγοντας επιτυχίας της παρούσας ανθολογίας έγκειται στο γεγονός ότι πολύ αξιόλογοι artists δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στα περιστατικά και τις πληροφορίες που έχει σταχυολογήσει ο Wilson. Ενδεικτικά, αναφέρω τους: Eric Shanower, D'Israeli, Frank Quitely, Bob Fingerman, Bryan Talbot, Hunt Emerson, Rick Geary, Hilary Barta και Ivan Brunetti. Τα ταλέντα τους αξιοποιεί ο Wilson σπάζοντας την ιστορική αναδρομή του στο freak-lore σε οκτώ ενότητες: "Legendary Freaks", "Medical Freaks", "P.T Barnum's Freaks", "The Golden Age Of Freaks", "Bearded Beauties and Tattooed Men", "Lives Of The Freaks", "Grifts" και "Past, Present and Future Freaks". H αναδρομή του καλύπτει ένα ευρύ ιστορικό φάσμα, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας μέχρι τον P.T. Barnum, τον Tod Browning (σκηνοθέτη του αριστουργηματικού FREAKS, του 1932) και το σήμερα. Ως bookends στην ανθολογία, δρουν δυο δικές του ιστορίες που μας μπάζουν στη μεγάλη τέντα που είναι γεμάτη με αξιοθαύμαστα freaks, geeks, θεοπλούμιστα ψέματα, μυστικά και γλυκόπικρες αλήθειες.


"Τhe Elephant Man"
Writer: Gahan Wilson
Artist: Frank Quietly

Η Ιστορία του John Merrick, γνωστού και ως Ανθρώπου Ελέφαντα, έχει δεχτεί πολλές ερμηνείες (μία εκ των πιο αξιόλογων, η ομώνυμη ταινία του David Lynch). Εδώ, οι τρεμουλιαστές γραμμές του Quitely και οι τόνοι ευαισθησίας στην γραφή του Wilson, μεταφέρουν κάποιους από τους προβληματισμούς του Lynch: Όνειρα χωρίς φως και απύθμενη απανθρωπιά, σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που εγκλώβισε έναν εύθραυστο άνθρωπο όπως ο Merrick.


"Jo-Jo, The Dog Faced Boy"
Writer: Gahan Wilson
Artist: Richard Piers Rayner

Ο δεκαεξάχρονος Feodor ταξίδεψε από τη Ρωσία για να ενταχθεί στο επιτελείο παραδοξοτήτων του P.T. Barnum. H στολή του και το origin story του θύμιζαν Ρώσο ουσάρο και στη σκηνή είχε την μηχανική συμπεριφορά που αρμόζει σε ένα στρατιωτικό. Αναπόφευκτα, κάποιος rube (υποτιμητικός όρος των carnies για τους πελάτες), τον πείραζε ανελέητα, μέχρι ο Jo-Jo να ξεσπάσει με μια αναμενόμενα προγραμματισμένη έκρηξη ζωικής οργής.


"The Ten-In-One"
Writer: Gahan Wilson
Artist: Bryan Talbot

Με αρωγό τον Bryan Talbot, o Wilson ξεδιπλώνει μία από τις πιο κυνικές στιγμές της ανθολογίας. Με μια μόλις δεκάρα, οι rubes μπορούσαν να χαθούν σε δέκα πτυχές του Freak Show, που συμπεριλάμβαναν γίγαντες, tattooed men, νάνους και άλλες περιπτώσεις των τιτλοφορούμενων prodigies of humanity. Ανάμεσα στα υπόλοιπα, και διάφορα con jobs, με γυναίκες-αγωγούς ηλεκτρισμού και το περιβόητο pit στο βάθος της τέντας όπου το πιο "μακάβριο" θέαμα περίμενε το κοπάδι.


"Geeks"
Writer: Gahan Wilson
Artist: Hunt Emerson

Στην lingo των freakshows, "geeks" ήταν η ονομασία που είχε δοθεί στους performers που καταβρόχθιζαν ζωντανά κατοικίδια (με μεγαλύτερη άνεση και επιτυχία από τον Ozzy). Οι περισσότεροι geeks ήταν αλκοολικοί ή ναρκομανείς που πείθονταν να εξασφαλίσουν χρήματα με το μείνουν στον πάτο ενός λάκκου και να δαγκώνουν κεφάλια από ζωντανά κοτόπουλα (βατράχους κ.α.). Η πιο εντυπωσιακή geek (που απεικονίζεται με ταιριαστό τρόπο από τον Hunt Emerson, ο οποίος διαθέτει οξεία αίσθηση του gross-out humour) ήταν η Veronica Shant, η οποία πραγματικά απολάμβανε την δουλειά της και της έδινε διαστάσεις που ξέφευγαν αυτές της απλής διεκπεραίωσης.


"The Ugliest Woman In The World"
Writer: Gahan Wilson
Artist: Graham Manley

Η ιστορία της Julia Pastrana υφαίνεται με απαράμιλλα ευάλωτο τρόπο από τον Wilson. Ρίχνοντας φως στην σχέση με τον σαδιστή σύζυγο-manager της, ο Wilson προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο ένα από τα βασικά μηνύματα της ανθολογίας περί εσωτερικής ασχήμιας. Το artwork του Manley θυμίζει και αυτό, κατά πολύ αρμόζοντα τρόπο, τις ρομαντικές στιγμές του B.P.R.D.


"The Lobster-Boy Murder Caper"
Writer: Gahan Wilson
Artist: S.M. Taggart

Η noir πινελιά της ανθολογίας με υπόθεση και γραφή που θυμίζουν Kinky Friedman και σκίτσο (καθώς και περιρρέουσα ατμόσφαιρα) που θυμίζει τους αδερφούς Friedman. Ο εσαεί επονομαζόμενος Lobster Boy διάγει έναν όχι και τόσο ενάρετο βίο που στολίζεται από αίμα, αλκοόλ και μπόλικο μίσος.


"Mortado"
Writer: Gahan Wilson
Artist: Hilary Barta

Ο Mortado είναι ένα περήφανο self-made freak που άνοιξε, χειρουργικά, τρύπες στα χέρια και στα πόδια του. Μετά από χρόνια επιτυχών σταυρώσεων, άρχισε να επέρχεται κορεσμός, οπότε και ξεκίνησε και η καριέρα του ως human fountain. Υπέροχα υγρό artwork από τον Hilary Barta ("Splash Brannigan").


"Freak R Us"
Writer: Gahan Wilson
Artist: Ivan Brunetti

Σχεδόν η κατακλείδα της συλλογής, ανήκει στο ταλέντο του Ivan Brunetti. Σε μια όχι τραγικά πρωτότυπη παρουσίαση της γέννησης, της εφηβείας και του θανάτου, ως πραγματικά και ουσιαστικά freakish occurrences, o Brunetti δίνει ρέστα με μικρά, διάσπαρτα hints (porn volumes κάτω από το χώμα κ.τλ.) στο background και υποδειγματική δόμηση και διαδοχή των panels. (Γενικά στο COMICDOM bullpen υπάρχει λατρεία για τον Brunetti - χαίρε Saccharine Sakar!)


Διαθέτοντας συνοχή και απαλλαγμένη από τη βραδύτητα μιας συνηθισμένης ιστορικής αναδρομής, αυτό το BIG BOOK μας ξεναγεί σε διάφορα επίπεδα ύπαρξης της σάρκας. Κάνοντας κύκλους γύρω από αυτό το ζήτημα, μπορείτε να ξεχάσετε houdiniκές αποδράσεις. Θα επιστρέψει σαν παλιά καλή απειλή.

 

MUSICA

Οι Human Marvels αποτελούνταν από sideshow performers, όπως ο Enigma (εμφανίστηκε ως conundrum στο επεισόδιο "Humbug" των X-Files) και η Katzen. Το show τους είχε την δομή rock συναυλίας, με όλα τα συνοδευτικά στοιχεία ενός sideshow.

http://www.web-ho.com/Scrapbook/HumanMarvels/

http://www.humanmarvels.com/

 pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi