Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
24-12-06

A Moomin Christmas

Όχι το "Moomin" δεν είναι ούτε υποχθόνιο κοσμητικό επίθετο, ούτε ειρωνικό επίχρισμα για την επερχόμενη γιορτή. Δηλώνω ευθαρσώς πως έχω ένα δεινοσαυράκι που το λένε Andy, ένα αρκουδάκι που λέγεται Κύριος Καρδούλης και πως κάθε Χριστούγεννα βλέπω το PRINCESS BRIDE (κι επίσης, ότι Black Metal άρχισα να ακούω με αρκετή καθυστέρηση). Καταραμένα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, που σε ζαλίζουν με ένα διαβρωμένο απόηχο μελωδίας, δεν με ενοχλούν. Με κουλουράκια και γάλα στο χέρι, λοιπόν, θα σας πω για τον καινούριο μου φίλο, τον Moomin.

ΜΟΟΜΙΝ: THE COMPLETE TOVE JANSSON COMIC STRIP Vol. 1

Writer/Artist: Tove Jansson

Drawn & Quarterly

Ο Moomin είναι ένα troll, που μοιάζει με καλόβολο ιπποπόταμο. Αποτελεί (με όλη του την παρέα) κύημα της φαντασίας της Tove Jansson και προέρχεται από την καρδιά των χιονισμένων λόφων της Φινλανδίας. Τόσο στη Σκανδιναβία όσο και στη Βρετανία, αλλά και την Ιαπωνία, το φαινόμενο Moomin έχει ρολάρει σαν χαρούμενη χιονοστιβάδα. Η Jansson είχε δημιουργήσει τους χαρακτήρες ως μέρος μιας σειράς βιβλίων που ξεκίνησε το 1945. Η μετεξέλιξή τους σε strip ήρθε κατόπιν παραγγελίας της εφημερίδας LONDON EVENING NEWS, το 1954. H Jansson έγραφε το σενάριο (στα αγγλικά) και σχεδίαζε τα strips μέχρι το 1959, οπότε και θεώρησε πως δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα καθημερινά deadlines και την καταπίεση της δημιουργικότητας της και παρέδωσε τα ηνία στον αδερφό της, ο οποίος συνέχισε την σειρά με πανομοιότυπο τρόπο. Η Drawn & Quarterly θα συλλέξει σε πέντε τόμους, ξεκινώντας από αυτόν, το μαγευτικό run της Jansson.

Όπως είδαμε στο πρώτο strip, o Moomin μας συστήνεται (όπως επίσης και ο παραδόπιστος φίλος του και μελλοντικός θετός αδελφός του, Sniff) μέσω της στρογγυλότητας της φύσης του. Ήρεμος, μειλίχια υπομονετικός και καλόβολος, ο Moomin δε συγχύζεται εύκολα (τις λίγες φορές που συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν κρατάει πολύ) και αντιμετωπίζει την πραγματικότητα με αφέλεια και ρομαντική διάθεση. Εδώ, ένας μακρινός Krazy απόηχος χτυπάει κάποια γλυκά καμπανάκια στο μυαλό και μπορείς πλέον να βολευτείς άνετα στην πολυθρόνα και να παρακολουθήσεις τις περιπέτειες του Moomin.

Στην πρώτη ενότητα με τίτλο "Moomin And The Brigands", το μικρό troll, προσπαθεί αρχικά να ξεφορτωθεί τους ανεπιθύμητους επισκέπτες και καταλήγει, κατόπιν παροτρύνσεως του Sniff, στο να ζητήσει την βοήθεια του -αμφιβόλου φύσεως- Stinky, ο οποίος διώχνει μεν τους επισκέπτες, αλλά αποφασίζει να καταβροχθίσει το σπίτι του Moomin. Τότε ξεκινάει και το ταξίδι της αναζήτησης για τους Moomin και Sniff. Αυτό που ψάχνουν να βρουν είναι δόξα και χρήματα. Περνούν από ένα κυκεώνα αποτυχημένων προσπαθειών, που συμπεριλαμβάνουν κομπίνες, δημιουργία Μοντέρνας Τέχνης, freak show exhibition (όταν ο Moomin φουσκώνει σαν μπαλόνι) και εμπόριο, μεταξύ άλλων. Στα πλαίσια μιας απίστευτης στιχομυθίας με τον Sniff, διαγράφεται ο χαρακτήρας του Moomin. Ο Sniff προσπαθεί να τον πείσει πως πρέπει να γίνει καλλιτέχνης και του φοράει έναν μπερέ. Στη συνέχεια, ρωτάει τον Moomin σχετικά με το τι είδος Τέχνης θέλει να παράγει. Οι ρομαντικές προθέσεις του Moomin δε συνάδουν με τη μπερδεμένη φύση του καλλιτέχνη και σε μία από τις ελάχιστες εκρήξεις θυμού, ο μικρός ιπποποταμοειδής τυπίσκος λέει πως δεν θέλει να γίνει καλλιτέχνης, ούτε διάσημος. "I ONLY WANT TO LIVE IN PEACE AND PLANT POTATOES AND DREAM." Καθώς αποχωρεί από τον καβγά και το panel, o Moomin αυτομάτως πηγαίνει σε κείνο το ονειροτόπι, όπου ο Krazy Kat, o Charlie Brown και ο Pogo Possum κάνουν το πικνίκ τους στα σύννεφα.

Σύντομα, ο Moomin πέφτει πάνω στην αγάπη της ζωής του, την Snork Maiden. Αυτάρεσκη και με έντονη την ανάγκη για περιπέτεια, αποτελεί σχεδόν το αντίθετο του Moomin. Κι όμως, σχεδόν πάντα καταλήγουν μαζί, κάτω από ένα κανό, μπροστά στο τζάκι ή και σε καλλιστεία του δάσους. Σε ένα από τα panels που ακολουθούν, βλέπουμε πως το πλαίσιο του δημιουργείται από ένα βασικό στοιχείο της ιστορίας, στην προκειμένη περίπτωση, τα κοσμήματα.

Σε μία από τις υπαρξιακές του κρίσεις, ο Moomin βυθίζεται στις αναμνήσεις της θάλασσας. Εκεί, ως δια μαγείας, θα ξαναβρεί τους χαμένους του γονείς. Ένα από τα βασικά recurring στοιχεία, ωστόσο, είναι αυτά τα μικρά τρωκτικά που διακρίνονται στην άκρη των panels. Ένα από αυτά ακολουθεί τον Moomin παντού και σε κάποια στιγμή, εντός panel αλλά εκτός ιστορίας, ζητάει από τον ξάδερφο του, τον Shadow, να τον αντικαταστήσει στο strip γιατί ο ίδιος έχει κοινωνικές υποχρεώσεις. Σε άκυρη χρονική στιγμή, ο Moomin ξαφνικά μιλάει στον Shadow, ο οποίος, γεμάτος χαρά που δεν τον αντιμετωπίζουν πλέον ως ντεκόρ, κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τον κεντρικό ήρωα.

Σε μία από τις περιπέτειες της, διευρυμένης πλέον, Moomin-family, ο Pappa Moomin και η Snork Maiden μαγεύονται από τα θέλγητρα του κόσμου των πλουσίων, σε ένα θέρετρο που παρωδεί τη γαλλική Ριβιέρα. Ακόμη και μια caricature της Audrey Hepburn εμφανίζεται εν τω μέσω του saga των Moomins, που μαθαίνουν, μέσω σουρεαλιστικών καταστάσεων (που άλλοτε θυμίζουν τους Αδερφούς Marx και άλλοτε τον Monsieur Hulot του Jacques Tati), πως money can't buy them love.

Στο τελευταίο story arc του τόμου, το κλείσιμο ευωδιάζει χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Το μετανοημένο ελικόπτερο, οι λαθρέμποροι πρόγονοι των Moomins και η ίδια η οικογένεια, αράζουν, μετά από ένα μεγάλο rollercoaster περιπετειών, μπροστά από το τζάκι και απολαμβάνουν τη φωτιά, σα να μην έγινε απολύτως τίποτα πριν. Το μόνο που μου λείπει, προσωπικά, είναι οι Griswolds και η μουτσούνα του Chevy Chase μπροστά από τα λαμπιόνια.

Παρέα με αυτό το strip που συγκεράζει επιρροές του παρελθόντος με ευφυΐες of things to come (Chris Ware, anyone?), σας εύχομαι να περάσετε καλά. Και όχι, δε θα πνιγώ με το γκυ.

 

MUSICA

A CHRISTMAS GIFT TO YOU FROM PHIL SPECTOR
Η χαρά στο 11! Δεν γίνεται καλύτερα από το απόλυτο χριστουγεννιάτικο album. Wall Of Sound που σε πνίγει σε χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις. Ο Phil Spector, κυρίως μέσα από αυτό το album, επιδεικνύει την ιδιοφυΐα του ως μουσικός παραγωγός που άλλαξε το ρου ενός μουσικού είδους (και ίσως και περισσότερων). Να περάσετε καλά με την συνοδεία του και πιείτε ένα ποτό και για μένα!

 



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi