Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
29-12-06

The Unknown Texture Of Dementia Frosted Cake

Σαν πρωτοχρονιάτικο μποναμά (πρώτη φορά που είχα ακούσει την έκφραση ήταν πριν από πέντε χρόνια, σε κεντρικό δελτίο του ANT1 - ο Δρακάκης είχε προλογίσει έτσι το DIE HARD), η στήλη σας έχει κρατήσει το BEYOND THE PALE. Πολυαγαπημένη και από τα μύχια βάθη της PICTOPIA (και κυριολεκτικά, καθώς ο Deitch είχε κάνει ένα wraparound cover και μακροσκελές Waldo story για το τρίτο τεύχος της ομώνυμης ανθολογίας), αυτή η συλλογή πρωίμου υλικού από έναν πατριάρχη των underground comix, όπως ο Kim Deitch, κρύβει μόνο αγάπη. Ψήγματα παλαιότερων ετών θα χτυπήσουν, οσονούπω, σαν ζουζούνια, το παρμπρίζ σας.

BEYOND THE PALE

Writer/Artist: Kim Deitch

Fantagraphics Books

Κάπου ανάμεσα σε καμένη εγκεφαλική γη και άσπιλη ψυχική ισορροπία, περιδιαβαίνουμε χωρίς ενοχές για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει πραγματικά αν περάσουμε το οριοθετημένο πλαίσιο της λογικής. Ατενίζοντας πέρα από το φράχτη της συμβατικότητας, ο Kim Deitch ζωντανεύει στο χαρτί όλα όσα νιώθει, όλα όσα βλέπει να διαφαίνονται αχνά πίσω από το πέπλο της καθημερινής ζωής. Το γεγονός ότι κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της δημιουργίας των ιστοριών που συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα ανθολογία του έδωσε, ίσως, τη δυνατότητα να προσεγγίσει κάποιες καταστάσεις με αυθεντικότητα και έντονο συναισθηματισμό. Πολλοί ήρωες του είναι τρόφιμοι ψυχιατρείου που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με ισόποσες δόσεις ακραίου χιούμορ και σπαραξικάρδιας απελπισίας.

Χωρίς να αναλώνεται σε ψυχεδελικές εξάρσεις (και μόνο), ο Deitch προσπαθεί με τεχνική και ζήλο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη φαντασία και τη λογική. Οι ιστορίες του αποτελούν προσπάθεια να χαρτογραφήσει ένα εντελώς προσωπικό σύμπαν, που ζει και αναπνέει σε ρυθμούς, άλλοτε κακόβουλα εφιαλτικούς και άλλοτε αναζωογονητικά ευχάριστους. Τα ταξίδια στο χρόνο, με αλλοπρόσαλλους τρόπους, και η αλλοίωση της πραγματικότητας είναι κάποιες από τις εμμονές του, οι οποίες μπολιασμένες από το ιδιόρρυθμο χιούμορ του, δίνουν ένα εξαίρετο αποτέλεσμα.

Στο "TV And Me" έχουμε μια ακόμη έκφανση των εμμονών του, που αφορούν στην έννοια του ψέματος. Η απάτη μέσω του θεάματος, είτε έχει να κάνει με τα circus freaks είτε με την ίδια τη βιομηχανία του θεάματος (τηλεόραση, κινηματογράφος) τον στοιχειώνει. Ο πατέρας του Deitch ήταν ένας από τους πρώτους animators και η δουλειά του επηρέασε έντονα τον Kim, κάτι που φαίνεται από τον τρόπο διαδοχής και πλαισίωσης των καρέ του (ίσως με πιο προφανή τρόπο στο μετέπειτα αριστούργημα του, με τίτλο BOULEVARD OF BROKEN DREAMS. O τρόπος που, σύμφωνα με λεγόμενα του Deitch, ο πατέρας του αλώθηκε από τη μηχανή του θεάματος, του χαρίζει και το ιδιοφυέστατο και συνάμα πικρό χιούμορ που συνοδεύει την παρούσα ιστορία.

Oι περιπέτειές του παραψυχολόγου ντετέκτιβ, Miles Microft, ο οποίος προσπαθεί να ξεσκεπάσει παραφυσικά φαινόμενα ως απάτες και καταλήγει να βρίσκει εξηγήσεις απείρως πιο παρανοϊκές από τα ίδια τα φαινόμενα, είναι άλλη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό του Deitch, που απεικονίζει την Αλήθεια και το Ψέμα. Στο έπος που αποτελεί η αυτοαποκαλούμενη "Τελευταία Ιστορία του Microft", όλοι οι δαίμονες ξεχύνονται στις σελίδες, χωρίς μεταμφιεσμένες προσπάθειες εκλογίκευσης.

Σε μια ιστορία γεμάτη χρονικά παράδοξα, απελπισία, χαμένα όνειρα, ξανακερδισμένους παραδείσους, επίγειες κολάσεις και έναν ιδιαίτερα αισιόδοξο Ιησού, ο Deitch πέφτει σε μπουκάλες αλκοόλ και αναδύεται σε ένα καρτουνίστικο μέλλον, που θυμίζει τη σκοτεινή εκδοχή του FUTURAMA. O Miles Microft μπαίνει στο πετσί του Deitch και κλείνει την καριέρα του παίρνοντας τη θέση του κοντά στον άλλο μεγάλο ντετέκτιβ των underground comix, τον Ace Hole του Art Spiegelman. Από εδώ και πέρα, ο γάτος (;) Waldo θα στοιχειώνει, ως επί το πλείστον, τα έργα του.

Ασυμβίβαστα αφοσιωμένος στο να συνυφαίνει την πραγματικότητα με το απόλυτο χάος, ο Deitch, μέχρι και τώρα (στο υπέροχο STUFF OF DREAMS), αρνείται πεισματικά πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο. Οι φίλοι του φαίνεται να συμφωνούν ενθουσιωδώς.

 

BLAST FROM THE PAST

Μια παιδική ανάμνηση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας. Το συγκεκριμένο τομάκι της ΜαμουθΚομικς το είχα βρει καλοκαίρι του 1990, στην Αίγινα. Οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΟΥ UNDERGROUND COMIX είναι, ουσιαστικά, ένα μικρό μέρος της συλλογής THE BEST OF BIJOU FUNNIES, σταχυολογώντας διαμάντια της θρυλικής ανθολογίας, από ονόματα όπως ο προαναφερθείς Kim Deitch, o Αrt Spiegelman (που σε συνδυασμό με τον Ace Hole, κατέστρεψαν μεγαλοπρεπώς ένα κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας), ο Gilbert Shelton, o Robert Crumb, o Bill Griffith, o Spain Rodriguez κ.α.

Η ιστορία του Deitch, με τίτλο "Ξαναγεννημένος", ήρθε μπροστά μου οκτώ χρόνια μετά ως "Born Again" μέσα στο BEYOND THE PALE. Θεωρώ τον Deitch μεγάλο κομμάτι των αναμνήσεών μου σε σχέση με τα comics. Μην το πείτε σε κανέναν, όμως.

Σε όσους διαβάζετε, να είστε καλά! Καλή χρονιά και τα καλύτερα έπονται! (Ελπίζω όχι με τη μορφή γιγαντιαίας πατάτας!)



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi