Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


15-04-08
PREVIEWS (April 2008)

των Αριστείδη Κώτση και Βασίλη Σάκκου

Diamond Comic Distributors


Aριστείδης Κώτσης: Αυτή είναι, σίγουρα, μια πολύ μεγάλη στιγμή για μένα. Ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα, τη στιγμή που βρέθηκα να ξεφυλλίζω το PREVIEWS, παρέα με τον άρχοντα του Σκότους, τον μεγάλο performer, τον μέχρι πρότινος αρχιερέα της εκκλησίας του Moore εν Ελλάδι, τον οικογενειάρχη και άνθρωπο, Βασίλη Σάκκο.

Τα δυο πράγματα που θα ήθελα να πω για τον φίλο και αδερφό Βασίλη, είναι πως α) κατά πάσα πιθανότητα, εξαιτίας του βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στο Comicdom και β) πως τα comics που κατά καιρούς έχει παρουσιάσει, ανήκουν σε δυο μεγάλες κατηγορίες: σε αυτά που θα ήθελα να έχω παρουσιάσει εγώ στο site και σε αυτά που θα ήθελα να είχα με κάποιο τρόπο βρει και αγοράσει.

Βάσίλης Σάκκος: Πραγματικά, δεν ξέρω πως να σε ευχαριστήσω, σύντροφε Άρη. Ειλικρινά, με συγκινείς και χαίρομαι απίστευτα που ξεκινάμε ετούτο το τζαμάρισμα. Ήρθε η ώρα να αποτινάξω comicdom-ική ναφθαλίνη. Όσο κι αν, εδώ και καιρό, το PREVIEWS το βλέπω με φόβο, καθώς νιώθω ότι "θέλει το κακό μου", είμαι έτοιμος! Ας ροκάρουμε!

(Editor's Note: This is gonna be a bumpy night...)


A.K.: Όπως ίσως θα φαντάζεστε, αυτό το PREVIEWS PICKS αναμένεται άκρως επικεντρωμένο στις πιο ανεξάρτητες κυκλοφορίες. Για αυτό, προτείνω να ξεκινήσουμε γρήγορα με τις "μεγάλες" εταιρείες, για να ξεμπερδεύουμε...


Marvel Comics

MARVEL ILLUSTRATED: THE THREE MUSKETEERS #1 (pM5)
Β.Σ.: Πού πήγε η ποιότητα της ΝΒΜ (φερ' ειπείν, το THE JUNGLE του Upton Sinclair, αδέρφια); Eδώ, η Marvel ετοιμάζεται να ανασκολοπίσει Moby Dick και Ντ' Αρτανιάν με το ίδιο πενακοκαμάκι. Το γέλιο είναι πως στο εξώφυλλο, βλέπεις φάτσα κάρτα τους Zeppelin στις θέσεις σωματοφυλάκων ενώ στο βάθος, ο Πόρθος έχει την μουτσούνα του Lemmy!

ULTIMATE ORIGINS #1 (of 5) (pM11)
A.K.: Το solicitation λέει πως εδώ ο Bendis αποκαλύπτει τη μυστική ιστορία του ULTIMATE UNIVERSE. Η αλήθεια είναι πως αμφιβάλω ότι με το decompressed storytelling του μπορεί σε πέντε τεύχη να αποκαλύψει τίποτε περισσότερο από ότι ένας φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί να πει σε 30 δευτερόλεπτα. Οπότε, υποπτεύομαι πως αυτό που θα αποκαλύψει είναι πως "όλα θα αποκαλυφθούν στο επόμενο ultimate event". (Με τον πνευματώδη τίτλο ULTIMATUM.)

ETERNALS #1 (pM24)
A.K.: Η Marvel προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το limited series του Neil Gaiman, όσο είναι ακόμα "ζεστό". To artwork μοιάζει σαν κακός, ασύνδετος Frazer Irving.
Β.Σ.: Πόσο να τον αρμέξεις πια, αυτόν τον Gaiman; Μόνο αν γράψει follow up του 1602, με τίτλο 90210: Love in The New Continent, θα αγοράσω μαρβελικό τέυχος του. (Editor's Note: Bad joke alert! Bad joke alert!)

SKAAR: SON OF HULK #1 (pM29)
Β.Σ.: Εντάξει... ο γιος του Χουλκ, που κατά τύχη, φαντάζομαι, δεν λέγεται Αααργγκ ή Ούγκα, εξορμά! Τρελά γλέντια! Αν είναι έτσι η κατάσταση, καλύτερα ο Son Of Rambow, που θα έχει εγγυημένα και γέλιο και δράση!

SECRET INVASION #3 (OF 8)
SECRET INVASION RUNAWAYS YOUNG AVENGERS #1 (OF 3) (pM47)
SECRET INVASION WHO DO YOU TRUST (pM49)
MARVEL SPOTLIGHT SECRET INVASION (pM53)

A.K.: Θα μπορούσε να γράφει πάνω στο τεύχος "Πυρηνικά απόβλητα", ή "Τύποι που διασκεδάζουν παίζοντας με όπλα" αντί για SECRET INVASION. Είναι ισοδύναμο με το KEEP AWAY...

WOLVERINE #66 (pM65)
Β.Σ.: ΟLD MAN LOGAN. Χαχαχχαχαχ...Τέτοιο γέλιο είχα να ρίξω από τους Οld Man's Child. "For 50 years, no one has heard hide nor HAIR from him". Στο εξώφυλλο δείχνει, όντως, λίγο μαδημένος.
A.K.: Μόνο λίγο; Αυτό είναι το τραγικότερο piece of artwork του Steve McNiven που έχω δει...

ΗAUNT OF HORROR: LOVECRAFT #1 (of 3) (pM75)
Β.Σ.: Μισό λεπτό. O Richard Corben (με καλλιτεχνική πορεία συνώνυμη του HEAVY METAL - τόσο του εντύπου, όσο και της πορώσεως, γενικότερα), μετά από Εdgar Αllan Poe, περνάει σε Η.P. Lovecraft. Απίστευτος artist και δυσώδης ποιότητα νιώθω να αναβλύζει από τις σελίδες. Σεμνοί θιασώτες του σκότους, κοπιάστε.
A.K.: Κοπιάζουμε, κοπιάζουμε, το πρώτο τεύχος έχει και διασκευή του DAGON...

KABUKI HC ALCHEMY HC (pM79)
Β.Σ.: Πολλοί θεωρούν τον Mack ιδιοφυή και άκρως ενδιαφέροντα καλλιτέχνη. Από την πλευρά μου, ομολογώ πως βρίσκω, ώρες-ώρες, τον υφέρποντα new age χαρακτήρα των ιστοριών του, ενοχλητικό και αδικαιολόγητα πομπώδη. Το στοιχείο, όμως, που θα εξιτάρει το ενδιαφέρον πολλών, σε αυτή τη κυκλοφορία, είναι ο πρόλογος από τον Chuck Palahniuk. Οι δημόσιες αναγνώσεις κειμένων του Palahniuk, έχουν προκαλέσει επανειλημμένα λιποθυμίες σοκαρισμένων οπαδών. Το KABUKI, πολλές, φορές προκαλεί εκτεταμένη υπνηλία στον γράφοντα. Ποιο, άραγε, το τελικό αποτέλεσμα; Βίαιη υπνοβασία; Όσοι οπαδοί του Mack το αγοράσετε, παρακαλώ σας, δανείστε το μου!

JACK KIRBY'S GALACTIC BOUNTY HUNTERS VOL. 1 TPB (pM80)
A.K.: Τί ωραία... Comic που γράφει η κόρη του Kirby. Προσεχώς, comics δια χειρός της ανιψιάς του Ditko, της μπακάλισσας του Kurtzman και του ανιψογαμπρού -από αδερφή- του Herimann. (Editor's Note: Κατά έναν περίεργο τρόπο, πάντα όταν έχουμε περιπτώσεις "ακραίου νεποτισμού", μου έρχεται στο μυαλό ο Γιαννάκης ο Βαρδής. Strange but true! Προσωπικά, πάντως, θα γούσταρα πολύ να είχα γκόμενα την ανιψιά του Ditko...)


Β.Σ.: Και έτσι, λοιπόν, περάσαμε τη Marvel, χωρίς γρατζουνιά.
(Editor's Note: Μην το λές. Εγώ ακόμα σκέφτομαι την ανιψιά του Ditko...) Σε σημεία, ήταν λίγο σαν να βρίσκεσαι στο τούνελ με τους Ουμπα-Λούμπα και τον Gene Wilder, how about them psychedelic apples?), αλλά όλα ανθηρά.


Dark Horse

CONAN THE CIMMERIAN #0 (p32)
A.K.: Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω το λόγο για τον οποίο το CONAN άλλαξε τον τίτλο του και ξαναξεκίνησε από το μηδέν. Αν συνεχίζατε να διαβάζετε το CONAN μέχρι το πεντηκοστό τεύχος, δε βλέπω το λόγο να μη συνεχίσετε. Αν, πάλι, δεν σας έχει ενθουσιάσει το run του Truman, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι τώρα.
Β.Σ.: Έι, αυτά τα κόλπα δεν τα έκαναν και στο Wolverine; H τεστοστερόνη θέλει μηδένισμα του κοντέρ; Πότε άραγε συναντήθηκαν για πρώτη φορά αυτές οι δυο λοκομοτίβες αντρίλας στο παρελθόν; (Almighty Ed?). Στο background έπαιζε Μanowar ή Kylie Minogue? (Editor's Note: Ποιες λοκομοτίβες αντρίλας; Ο Conan με τον Wolverine; Ο Conan με τον Truman; Εσύ με τον Κώτση; Me confused... On another note, how about Manowar να διασκευάζουν Kylie; How cool is that, I ask ye!)

HELP IS ON THE WAY (p39)
A.K.: Η επιτυχία του PERRY BIBLE FELLOWSHIP (μην ξεχνάμε πως κέρδισε και το φετινό Comicdom Award για "Best Webcomic") γλύκανε τη Dark Horse και πλέον εκδίδει μια συλλογή από webcomics κάθε μήνα. Όποιος θέλει μια ιδέα για το τι είναι το HELP IS ON THE WAY, μπορεί να το τσεκάρει online.

ΒPRD: WAR ON FROGS (p41)
LOBSTER JOHNSON TP VOL 01 (p42)
BPRD: THE ECTOPLASMIC MAN (p43)

Β.Σ.: Εδώ και καιρό, κατά γενική ομολογία, οι ιστορίες του BPRD ξεπερνούν σε ενδιαφέρον και ποιότητα τον μητρικό τους τίτλο (HELLBOY). Ο Lobster Johnson τυγχάνει να είναι και αγαπημένος μου minor character και trade με το όνομα του στο εξώφυλλο με χαροποιεί ιδιαιτέρως. (Αν και ένας ενισχυμένος GARY GIANNI'S MONSTERMEN τόμος, θα ήταν για μένα η απόλυτη Hellboy-related συγκίνηση) Και τα τρία προτεινόμενα, λοιπόν, μετά παρρησίας.


DC Comics

TRINITY (p67)
A.K.: Το (σύμφωνα με όσους το διάβασαν - δεν είμαι ένας από αυτούς) αξιοπρεπές 52, ακολουθήθηκε από το ψιλοαπαράδεκτο COUNTDOWN και τώρα από το TRINITY. Στα συγγραφικά ηνία βρίσκονται οι Kurt Busiek και Fabian Nicieza. Υποπτεύομαι ότι μπορεί να είναι αξιοπρεπές, αλλά δε θα συμβούλευα κάποιον να δώσει τα λεφτά του για να το αποκτήσει και το χρόνο του για να το διαβάσει.

REIGN IN HELL #1 (p69)
Β.Σ.: "This time it's truly Hell! Lord Satanus, sets out to dethrone Neron". Εντάξει, όταν ήμουν μικρός, κι εγώ θεωρούσα uber-cool το να υπάρχει χαρακτήρας με το όνομα "Daimon Hellstrom, Son Of Satan", και έψαξα με πάθος να βρω το τεύχος με την πρώτη εμφάνιση της Satana (της αδερφής του Daimon). Tώρα... ερμ...οι baby-metalheads ας κάνουν ένα βήμα μπροστά (με Keith Giffen στο σενάριο, πόσο χάλια μπορεί να είναι; Ερμ...). Οι υπόλοιποι ας σφυρίξουν με κατανόηση και θυμηδία... (Editor's Note: *Whistles*)

SUPERMAN (p75)
A.K.: Αφού αποχώρησε ο Busiek από τον τίτλο για να πάει στο TRINITY, τη θέση του πήρε ο James Robinson (STARMAN, GOLDEN AGE). Σίγουρα, ένας συγγραφέας με σπουδαίο έργο, αλλά νομίζω πως τις σημαντικότερες δουλειές του τις έχει αφήσει στο παρελθόν.

BATMAN: GOING SANE TP (p94)
JLA VOL. 1 DELUXE EDITION HC (p96)

A.K.: Αξιοπρεπείς εκδόσεις αξιοπρεπέστατων superhero comics, σε μια αρκετά λογική τιμή.

THE NEW YORK FOUR (p112)
A.K.: Θα είναι το πόνημα του Brian Wood για τη Minx ένα πραγματικά καλό comic, ή απλά μια βολική αρπαχτή; Πιθανότατα θα το ανακαλύψω αφού έχω ψηθεί να το αγοράσω. (Editor's Note: I could answer that, αλλά μετά θα λέτε πάλι ότι είμαι κακός, προκατειλημμένος και κομπλεξικός. Οπότε fuck you - I won't say a bloody thing! Hehe, I just did...)

MADAME XANADU #1 (p115)
A.K.: Νέα ongoing σειρά της Vertigo, γραμμένη από τον αγαπημένο του Γιώργου Χατζηκωστή, Matt Wagner, και σχεδιασμένη από την νεοφερμένη, Amy Reeder Hadley. Πάντως, το artwork δείχνει να είναι πολύ καλύτερο από ότι θα περίμενα.

SHIRLEY (p125)
A.K.: Το ΕΜΜΑ της Kaoru Mori το γλυκοκοίταζα πάρα πολύ καιρό και το απέκτησα πριν από λίγες μέρες. Δεν το διάβασα ακόμη για να εκφέρω άποψη, αλλά αυτές οι ιστορίες καμαριέρων στην Αγγλία μιας περασμένης εποχής, έχουν κάτι που μου κινεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Ίσως φταίει πως δεν είχα ποτέ τη χαρά να επισκεφτώ το νησί...


Image Comics

WAR HEROES #1 (of 6) (p142)
A.K.: Πάει αρκετός καιρός από τότε που η παρουσία του Mark Millar μπορούσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον μου αρκετά, ώστε να δοκιμάσω έναν τίτλο του. Ο καιρός που τα σενάρια του στο 2000AD (βλέπε CANNON FODDER) μου προκαλούσαν ανατριχίλες, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το ίδιο, σε μικρότερο βαθμό, ισχύει και για το artwork του Tony Harris...

CHARLATAN BALL (p148)
A.K.: Ο Joe Casey κάποτε έκανε καλά comics. Καμιά φορά, κάνει ακόμη διασκεδαστικά comics...

A RED MASS FOR MARS (p152)
A.K.: Ο Hickman προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο γίνεται τη φήμη που κέρδισε από το NIGHTLY NEWS, βγάζοντας συνεχώς νέους τίτλους. Στο solicitation λέει ότι θα μου αρέσει, αν μου άρεσε το SUPREME και το MIRACLEMAN. Ύβρις...
Β.Σ.: Τσκ-τσκ-τσκ... Αυτή η λογική του "αν σας άρεσε το WHY I HATE SATURN και το THE MAXX, είστε μυωπικός Υδροχόος και θα σας αρέσει το καινούριο ASPEN και οι απανωτές σφαλιάρες", δεν σταματά να με εκπλήσσει. Τεράστια ταλέντα, αυτοί, οι κραδαίνοντες τις πένες του solicitation.

STRANGE EMBRACE TP (p164)
Β.Σ.: Υπήρχε μια εποχή που ο David Hine δεν ασχολούνταν με μεταλλαγμένους και πράσινα άλογα. (Ε, υπάρχει αυτός ο χαρακτήρας στο X Universe; Θα μπορούσε κι αυτός να ναι παιδί του Χουλκ με τον Thirty/Thirty, το techno horse κολλητάρι του BraveStarr). Ως writer/artist και δημιουργός ενός υπέροχα νοσηρού βικτωριανού εφιάλτη όπως το STRANGE EMBRACE, μεγαλούργησε. Αντί για την έγχρωμη εκδοχή, που συλλέγει το παρόν trade, μπορείτε κάλλιστα να προτιμήσετε την παλαιότερη ασπρόμαυρη της Αctive Images. (Editor's Note: Ή μπορείτε να διαβάσετε κανένα πραγματικά ενδιαφέρον comic, από κάποιον πραγματικά ικανό δημιουργό. The choice is yours! Just kidding, Βασιλάκη. Το ξέρεις πως μου αρέσει να σε πειράζω για τα γούστα σου. By the way, το WATCHMEN είναι παρωχημένο...)


A.K.: Και με το κλείσιμο της σύντομης παρουσίασης κάποιων από τα solicitations της Image, έχω την τιμή να ανακοινώσω την είσοδο μας στις πράσινες σελίδες του PREVIEWS...

KYLE BAKERS NAT TURNER SC(Abrams Image - p202)
KYLE BAKERS NAT TURNER HC(Abrams Image - p202)

A.K.: Το NAT TURNER είναι ένα comic τόσο σκληρό, ωμό, βίαιο και αληθινό, που εμένα με σόκαρε... Είχε κυκλοφορήσει σε δύο μέρη... Διαβάστε τι είχε γράψει ο αγαπημένος μας editor για το ένα από αυτά και αναζητήστε το.
Β.Σ.: Συμφωνώ με ενθουσιασμό με το σύντροφο Άρη και τον αρχι-σύντροφο Δημήτρη. Ένα (ή ίσως ΤΟ) αδιαφιλονίκητο αριστούργημα από τον Κyle Baker για το 2006. Και επιπλέον, με συναρπάζει η χρήση των αποσιωποιητικών από τον συντρόφο... Μεγαλεία, φίλοι και φίλες, μεγαλεία...


PERSONAL PICK OF THE MONTH - ΑΡΗΣ

SUPERIOR SHOWCASE #3 (Adhouse Books - p203)
A.K.: Η αδυναμία μου στην Adhouse είναι γνωστή. Πιθανότατα, θα ήταν το προσωπικό μου pick of the month, anyway, αλλά αν προσθέσουμε και την επιστροφή του STREET ANGEL των Jim Rugg και Brian Maruca και το ότι υπεύθυνος για το εξώφυλλο είναι ο Roger Langridge, ο ενθουσιασμός μου έχει χτυπήσει κόκκινο.

THUNDERHEAD (Alternative Comics - p204)
Β.Σ.: O Joel Orff είναι ένας δημιουργός που υπεραγαπώ για τα υποδορίως συγκινητικά, STRUM AND DRANG: GREAT MOMENTS IN ROCK N ROLL και WATERWISE. Τo καινούριο του πόνημα, το πέτυχα πρόσφατα σε bin του Gosh Comics και δυστυχώς δεν αξίζει το cover price του. Τα προαναφερθέντα έργα του, όμως, τα προτείνω ανεπιφύλακτα.

FIRE AND BRIMSTONE #1 (of 3) (Antarctic Press - p207)
A.K.: Το BONEYARD του Richard Moore δεν το ξεκίνησα ποτέ, παρά τα πολύ καλά λόγια που έχω ακούσει, από ανθρώπους των οποίων το γούστο εμπιστεύομαι. Θα ήταν μια καλή περίπτωση για να δοκιμάσω το νέο comic του δημιουργού, αλλά η Antarctic Press δεν είναι και η εταιρία που ταιριάζει με τη δική μου αισθητική. (Editor's Note: Βρωμο-σνόμπ!)

WARREN ELLIS APPARAT TP VOL 01 (Avatar - p228)
Β.Σ.: Oι αρχισύντροφοι Σακαρίδης και Κατιρτζιγιανόγλου, δικαιότατα και εγκαιρότατα, εκθείαζαν την εν λόγω σειρά. Mαζί με το SCARS, η καλύτερη, ως τώρα, δουλειά του Ellis στην Avatar. Σε περίπτωση που δεν τα έχετε αποκτήσει, σπεύσατε, όσο περιμένετε καινούριο τεύχος FELL.
A.K.: Νομίζω πως, φίλε και σύντροφε Βασίλη, η σιωπή σου για τις υπόλοιπες κυκλοφορίες του Ellis από την Avatar, είναι το πιο ενδιαφέρον σχόλιο. Προσωπικά, πέρασα αρκετή ώρα, προσπαθώντας να αποφασίσω ποιο από όλα τα εξώφυλλα του WOLFSKIN ANNUAL #1 είναι το χειρότερο. Anyway... ας προχωρήσω στο επόμενο. (Editor's Note: Σοβαρά, guys, δεν αντέχω άλλο να ακούω τη λέξη "σύντροφε". Νομίζω πως είναι 1983 και ακούω τον πατέρα μου να συνομιλεί με τον Λαλιώτη...)

SIMON BISLEY SKETCHBOOK SIGNED EDITION (Berserker - p229)
A.K.: Με τον Bisley έχω μια σχέση πάθους, αφού έχει κάνει κάποια από τα comics που έχω αγαπήσει πάρα πολύ ως πιτσιρικάς. Από την άλλη, $15 για 32 σελίδες, μου πέφτουν λίγο βαριά.

FREDDIE & ME: A COMING OF AGE (BOHEMIAN) RHAPSODY (Bloomsbury - p232)
A.K.: Για αυτό το comic, ακούω αρκετό καιρό, στα διάφορα indie-friendly fora που επισκέπτομαι. Φαίνεται ενδιαφέρον. Μου θυμίζει και λίγο Alex Robinson το εξώφυλλο. Any thoughts?
Β.Σ.: Η θα παίξει WAYNE'S WORLD γέλιο, ή χλιαρές συναισθηματικές ανατριχίλες (που νομίζεις ότι θα είναι πιο κοντά στο ST. ELMO'S FIRE αλλά τελικά θα φέρνoυν στο SIXTEEN CANDLES). Προτιμώ το πρώτο. (Editor's Note: Αποτελεί τεράστιο βήμα προόδου για την ανθρωπότητα το ότι μπορεί ένας ενήλικος άντρας να συγκρίνει δημοσίως το ST. ELMO'S FIRE με το SIXTEEN CANDLES και να δηλώνει ευθαρσώς την προτίμηση του στο ένα από τα δύο, χωρίς να φοβάται πως θα τον χαρακτηρίσουν. A giant step for mankind, I tell you! Προσωπικά, θεωρώ πως και τα δύο είναι mindless crap του αισχίστου είδους, αλλά δεν έχει σημασία...)

BONE: STUPID, STUPID RAT TAILS TP (Cartoon Books - p241)
ROSE SC (Cartoon Books - p241)

A.K.: Δυο spin offs του BONE, από το δημιουργό του, σε συνεργασία με τους Stan Sakai και Charles Vess, αντίστοιχα. Είχα πολύ καιρό να τα δω σε ράφι comic shop. (Editor's Note: Good! Μπορεί έτσι να ξεχάσουμε και το πρόσφατο έκτρωμα, που είχε το θράσος να ρίξει ο Smith στην αγορά...)

GROWING UP WITH COMICS (Desperado Publishing - p264)
A.K.: Οι ιστορίες του R.G. Taylor για τα αγαπημένα comics διάφορων ανθρώπων, ήταν από τα αγαπημένα μου κομμάτια του NEGATIVE BURN, όσο το αγόραζα. Δεν πρόκειται, πάντως, να δώσω χρήματα για να τις ξαναγοράσω σε trade.

Βασίλη, νομίζω πως είσαι ο πλέον ενδεδειγμένος να μιλήσεις για την επόμενη σπουδαία κυκλοφορία...

WHAT IT IS (Drawn & Quarterly - p284)
Β.Σ.: Comics όπου διακρίνει κανείς τις γραμμές τετραδίου, συμπεριλαμβάνουν το υπέροχο SPIRAL BOUND του Aaron Renier, ένα μαγευτικό ταξίδι αθωότητας με funny animals and the works, αλλά και υπερστυλιζαρισμένα σκουπίδια, όπως το ΜAGGOTS ή το NINJA του Brian Chippendale. Το WHAT IT IS της Lynda Barry, έχει αφήσει στην άκρη το σκωπτικό, cranky (όσο και λειτουργικό) ύφος της δημιουργού και με εκπληκτικές εικόνες, μας χαρίζει στιγμές ζωογόνου και ουχί τελματώδους αισιοδοξίας. Κρίνετε και μόνοι σας, πριν την αγορά. (Editor's Note: Screw this! Just buy the damn thing! Η Lynda Barry είναι απίστευτη δημιουργός!!!)

A.K.: Και μαζί με τη μεγάλη κυρία, Lynda Barry, στα solicitations της D&Q, έχουμε νέο τεύχος του BERLIN, το δεύτερο τεύχος του LUCKY και re-offered, το καταπληκτικό ACME NOVELTY LIBRARY #18. Ας δούμε, όμως, τι έχει για εμάς και η Fantagraphics...

THE TROUBLEMAKERS HC (Fantagraphics - p287)
A.K.: Είμαι σε δύσκολη θέση. Πως να πω κακιά κουβέντα για τον Gilbert Hernandez; Έλα, όμως, που τα SPEAK OF THE DEVIL και CHANCE IN HELL ήταν από τα πιο αδιάφορα (στην καλύτερη περίπτωση) πράγματα που διάβασα τον τελευταίο καιρό. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως θέλω να διαβάσω ένα ακόμα b-movie που εμφανίζεται η Fritz.


PICK OF THE MONTH ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ

UPTIGHT #3 (Fantagraphics - p288)
A.K.: Οι λέξεις μου φαίνονται λίγες όταν μιλάμε για έναν από τους καλύτερους δημιουργούς και ένα από τα καλύτερα comics των τελευταίων ετών. Και το εξώφυλλο είναι συγκλονιστικό. Βασίλη, αγόρι μου, πες εσύ δυο λέξεις, γιατί εγώ είμαι in shock...
Β.Σ.: Πραγματικά, νομίζω πως και οι δύο μείναμε με το στόμα ανοιχτό όταν είδαμε αυτό το εξώφυλλο. Όταν, τρία χρόνια πριν, το THE CLOUDS ABOVE εντυπωσίαζε με τη ντελικάτη ατμόσφαιρα που ύφαινε ο Jordan Crane και πάλι δεν νομίζω να προέβλεπε κανείς εύκολα τα άλματα εξέλιξης ανάμεσα στα τεύχη της showcase δουλειάς του που αποτελεί το UPTIGHT. Μεγάλη κουβέντα, αλλά αναμένω έκρηξη δημιουργικότητας και κρεσέντο υπαρξιακής διακήρυξης, ανάλογης του SCHIZO #4, μέσα στα επόμενα δύο τεύχη του UPTIGHT. Δυόμιση δολάρια είναι τιποτένιο αντίτιμο για να παρακολουθήσετε αυτά τα πυροτεχνήματα.

A.K.: Κάπου εδώ, να θυμίσω ότι κυκλοφορούν τα καινούρια τεύχη των DELPHINE, BAOBAB και GROTESQUE, μαζί με τα παλιότερα. Και τα τρία, από την Ignatz line - και τα τρία, σπουδαία comics.

DRAWING WORDS AND WRITING PICTURES (:01 First Second - p291)
READING COMICS AND WHAT THEY MEAN SC (p401)

Β.Σ.: Με μοναδική ένσταση στους τίτλους τους (μετά τα βιβλία του ΜcCloud, θα πίστευε κανείς πως είναι αδύνατον να ξαναχρησιμοποιηθούν αυτοί οι λεκτικοί συνδυασμοί για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο) τα παραπάνω βιβλία προτείνονται για όποιον θέλει να εμβαθύνει στους μηχανισμούς του μέσου των comics, χρησιμοποιώντας διαφορετικές προσεγγίσεις. To DRAWING WORDS εστιάζει περισσότερο στην ίδια την δημιουργική διαδικασία, με τρόπο πρακτικό, ενώ το READING COMICS του Douglas Wolk, αποτελεί μια εξαίσια, καινούρια πρόταση στον τομέα της κριτικής ανάλυσης.


PICK OF THE MONTH ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΔΥΟ

EC ARCHIVES FRONTLINE COMBAT VOLUME 1 HC (Gemstone - p293)
Β.Σ.: Ηarvey Kurtzman, Wally Wood, Jack Davis, John Severin, Will Elder. Πραγματικά, δεν χρειάζονται και τόσα πολλά λόγια. Δημιουργοί-θρύλοι, σε ορισμένες από τις καλύτερες τους στιγμές, και κατά συνέπεια, από τις καλύτερες στην Ιστορία του Μέσου. Αλλά... 50 δολάρια... 6 τεύχη. Γιατί δεν βγαίνει μια omnibus έκδοση για κάθε ΕC τίτλο (με προτεραιότητα στους war και crime τίτλους), σε προσιτή τιμή (και έστω χαμηλότερη ποιότητα εκτύπωσης), για να σταματήσει ο οδυρμός; Ω, τότε θα υπάρχει ειρήνη στον κόσμο και στα πεζοδρόμια θα ρέει μέλι και οι ουρανοί θα αλλάζουν χρώματα, σαν σε πίστα του Alex Kidd In Shinobi World. Mέχρι τότε... (ε, ναι λοιπόν, είναι αναμενόμενο, με συγχωρείτε), ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΑΡΗ! (Editor's Note: Fuck, ήθελα να το χρησιμοποιήσω εγώ αυτό το αστείο...)

HOUDINI THE HUNDCUFF KING (Hyperion Books - p298)
A.K.: Δεν υπάρχει λόγος να το σκέφτεστε. Τώρα που κυκλοφόρησε σε softcover, δεν έχετε δικαιολογία να μην το αγοράσετε. Τα ίδια ισχύουν και για το SATCHEL PAIGE: STRIKING OUT JIM CROW.

A TREASURY OF 20TH CENTURY MURDER: THE LINDBERGH CHILD (NBM - p317)
A.K.: Οι ιστορίες φόνων του Rick Geary συνεχίζονται, αλλά αλλάζουν αιώνα και περνούν στον Εικοστό. Όλα ωραία και καλά, αλλά δεν θα ήταν καλύτερα να ξεκινούσαμε με μια softcover έκδοση;


MUSIC RELATED PICK OF THE MONTH

ΒLUESMAN (NBM - p317)
Β.Σ.: Η NBM συνεχίζει να κυκλοφορεί διαμάντια, όπως η επερχόμενη συλλογή ΒLUESMAN των Vollmar και Callejo. Διάσπαρτα τεύχη, που πετύχαινα κατά καιρούς, με έκαναν να αδημονώ για αυτή τη κυκλοφορία. Όχι το προσωπικο "Holy Grail" που αποτελεί το BILLIE HOLIDAY των Munoz και Sampayo, αλλά πολύ κοντά!

THE BIG BOOK OF BARRY WEEN, BOY GENIUS (Oni - p322)
A.K.: Και τα δώδεκα τεύχη της σειράς του Judd Winick συγκεντρώνονται εδώ. Ένα μάλλον ευχάριστο και χορταστικό ανάγνωσμα, αλλά όχι και πολλά παραπάνω.


PERSONAL PICK OF THE MONTH #1 - ΒΑΣΙΛΗΣ

COLA MADNES (PictureBox - p328).
Β.Σ.: Σταδιακά, η φιγούρα του Jimbo, ενός punk Everyman και βασικού χαρακτήρα των comics του Gary Panter, άρχισε να με διαβρώνει εκ των έσω. Σε πρώτο στάδιο, το σκίτσο και η αισθητική του Panter με ξένιζε και θεωρούσα πως ο δημιουργός έχει θυσιάσει αποθέματα ειλικρίνειας, προκειμένου να υιοθετήσει ένα post-punk, new age, gallery-friendly (κάτι που η PictureBox, εν μέρει, εκπροσωπεί στο μυαλό μου, ώρες-ώρες) αμάλγαμα. Στη συνέχεια, θραύσματα γνησιότητας, ως δορυφόροι αυτόφωτοι σε έργα αγαπημένων δημιουργών, όπως ο Charles Burns, με πλεύρισαν, ώσπου το JIMBO IN PURGATORY θρυμμάτισε μεγαλοπρεπώς τις αμφιβολίες και την καχυποψία μου. Η τέχνη του Panter και η πορεία του Jimbo ως χαρακτήρα, αποκτούν διαστάσεις υπαρξιακού θριάμβου. Δικαιωματικά θεωρείται ως ένας εκ των "Μεγάλων των Αμερικανικών Comics" (πλάι στους Crumb, Eisner, Kirby, Kurtzman και Ware, στην αναλόγως τιτλοφορούμενη και σχετικά πρόσφατη έκθεση) και το COLA MADNES (που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1983 και μέχρι πρότινος ήταν σχετικά δυσεύρετο) αποτελεί σημείο-κλειδί στην εξέλιξη της τέχνης του. Στο COLA MADNES, o άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με κυκεώνα σαβούρας και μαζικής τέχνης, για να αναδυθεί με την μορφή της ισχνής, συνεχώς αυτο-αμφισβητούμενης φιγούρας του Jimbo. Με την επερχόμενη κυκλοφορία της gargantuan μονογραφίας του Panter, από την PictureBox, ενδέχεται να υπάρξει ακραία αίσθηση κορεσμού, όμως, προς το παρόν, το COLA MADNES αποτελεί ζωτική αγορά.


(ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ) PERSONAL PICK OF THE MONTH #2 - ΒΑΣΙΛΗΣ

CHARLES BURNS LIBRARY SC VOL 02 BIG BABY (Fantagraphics - p290)
BLACK HOLE COLLECTED SC (Pantheon - p324)

Β.Σ.: Re-issues, σε βολική τιμή, δύο αριστουργημάτων του Charles Burns. Οι δικαιολογίες σώθηκαν, ώρα να τα αποκτήσουν περισσότεροι. Αγοράστε κόπιες για δώρα, παρακαλώ, για το καλό της ανθρωπότητας κ.τ.λ, κ.τ.λ.

YOSHITAKA AMANO'S MATEKI: THE MAGIC FLUTE HC (Radical Publishing - p330)
A.K.: Και ο Yoshitaka Amano (SANDMAN: DREAM HUNTERS) μεταφέρει (μετά τον P. Craig Russell) την όπερα του Mozart σε comic.

AMELIA RULES! FUNNY STORIES VOLUME 1 TP (Renaissance Press - p331)
CHIGGERS (Simon & Schuster - p332)

A.K.: Δυο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους all-ages books, με πρωταγωνιστές νεαρά κορίτσια. Το AMELIA RULES αξίζει να το σκεφτείτε για την τιμή του και μόνο: 5 δολάρια για 128 σελίδες (μην ξεχνάμε ότι αποτελεί και ένα από τα αγαπημένα comics της Λήδας Τσενέ). Το CHIGGERS, πάλι, γιατί είναι το νέο comic της Hope Larson (SALAMANDER DREAM, GREY HORSES).

THE BEST OF ROY OF THE ROVERS: THE 1980S TP (Titan - p335)
A.K.: Όσοι από εσάς μεγαλώσατε στη δεκαετία του '80, δε χρειάζεται να σας πούμε πολλά. Κάποιες από τις καλύτερες ιστορίες του θρύλου των χάρτινων γηπέδων, ξανακυκλοφορούν. 208 αριστουργηματικές σελίδες, που πρέπει να είναι κανείς τουλάχιστο τρελός για να καταφέρει να τις διαβάσει...

JOHNNY BOO VOLUME 1 HC (Top Shelf - p348)
A.K.: Για έναν περίεργο λόγο, δεν είμαι fan του Kochalka. Αν και, θεωρητικά, θα έπρεπε να λατρεύω τις γλυκανάλατες ιστορίες του (Editor's Note: You wishy-washy bastard!), νιώθω πως κάτι λείπει. Προσωπικά, θα πρότεινα να πάρετε καλύτερα ότι σας λείπει από τα εξαιρετικά comics που κάνει re-offer αυτό το μήνα η Top Shelf.


Και τώρα, ώρα για μερικά manga. Το παίρνω πάνω μου, Βασίλη...

TEZUKA'S DORORO VOLUME 2 GN (Vertical Inc - p352)
A.K.: Ο μόνος λόγος που περιλαμβάνεται αυτό το solicitation, είναι για την περίπτωση που, για κάποιο λόγο, δεν πήρατε χαμπάρι το πρώτο. Από τα πράγματα που δεν πρέπει να χάνει κανείς.

COWA VOLUME 1 GN (Viz - p374)
A.K.: Λίγο από μικρό βρυκόλακα, από τον Akira Toriyama (DRAGONBALL). To humor του κυρίου Toriyama δεν παίζεται.

REAL VOLUME 1 GN (Viz - p379)
A.K.: Ο Takehiko Inoue είναι δημιουργός των VAGABOND και SLAMDUNK. Και το REAL είναι μια ιστορία που περιστρέφεται γύρω από το basket, αλλά και ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Μην ξεχνάμε πως από τη Viz Signature έχουν κυκλοφορήσει κάποια από τα καλύτερα manga εκεί έξω. (Editor's Note: Everyone, go read MONSTER! NOW!)


A.K.: Κάπου εδώ, εγώ ολοκληρώνω. Χαίρομαι πάρα πολύ που το κάναμε αυτό και θέλω να πιστεύω πως ήταν μόνο η αρχή της επιστροφής σου στην ενεργό δράση. Μια που ξεκίνησα την εισαγωγή, σε αφήνω να κλείσεις τον επίλογο.

(Editor's Note: Αρχίζω και αισθάνομαι το ζάχαρο μου να ανεβαίνει επικίνδυνα... Ευτυχώς τελειώνουμε...)

Β.Σ.: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, φίλε Άρη! Ξεφυλλίζοντας σελίδες που περιείχαν προσωπικές εμμονές (Burns, Panter, BLUESMAN, EC Comics, AdHouse, Crane), αγάπες και κολλήματα του παρελθόντος και σαβούρα του σήμερα (ΤHE UMBRELLA ACADEMY MUG AND MAGNET; ΟΥΣΤ!), νομίζω ότι, τελικά, αναδυόμαστε κάπου στη συναισθηματική ρίζα του όλου πράγματος (Συλλέκτης; Αναγνώστης; Νευρωτικός κυνηγός αναμνήσεων;) μέσω του WHAT IT IS της Lynda Barry.

That's It!

What Is It?

Faith No More: Epic



previews picks archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi