Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


07-10-08
ABANDONED CARS

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Tim Lane

Fantagraphics Books


Πριν από περίπου έξι μήνες, παραληρούσα για το πόσο υπέροχο είχα βρει το δεύτερο volume του HOTWIRE και για τους εξαιρετικούς δημιουργούς που γνώρισα μέσα από τις σελίδες του. Ο Tim Lane είναι ένας από αυτούς που με είχαν ενθουσιάσει περισσότερο και τώρα, μέσα από το ABANDONED CARS, που μόλις κυκλοφόρησε από την Fantagraphics, έχω τη δυνατότητα να αποκτήσω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη δουλειά του.

To ABANDONED CARS είναι μια συλλογή από short stories (κάποιες από αυτές είχαν δημοσιευτεί ξανά στα δύο volumes του HOTWIRE), που περιστρέφονται γύρω από αυτό που ο ίδιος ο δημιουργός ονομάζει "The Great American Mythological Drama". Ο χώρος στον οποίο εξελίσσονται είναι μια "noir" Αμερική, όπου συνήθως βρέχει και σχεδόν πάντα είναι νύχτα, με μεγάλα αυτοκίνητα της δεκαετίας του '40 και του '50, βίαιους άντρες, diners και bars που δεν κλείνουν ποτέ και στα οποία το juke box παίζει κάποιο ξεχασμένο blues. Δεν είναι η Αμερική του πραγματικού κόσμου, αλλά αυτή που υπάρχει στα film noir και στα μυθιστορήματα των Αμερικάνων λογοτεχνών. Οι ήρωες είναι συνήθως μοναχικοί τύποι, που συνήθως ευθύνονται οι ίδιοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις εκάστοτε συνθήκες.

Το artwork θυμίζει πάρα πολύ ένα κράμα Daniel Clowes και Charles Burnes, αλλά υπάρχουν και πολλές επιρροές από Spain Rodriguez, Kim Deitch, Joe Sacco, woodcut novels, ακόμη και από τις ψεύτικες διαφημίσεις του Chris Ware. Στα θετικά, προσμετρείται και η ικανότητα του Tim Lane να διαφοροποιεί το ύφος του artwork του, ανάλογα με την ιστορία που λέει κάθε φορά.

Εκεί που είναι, πάντως, ιδιαίτερα ευδιάκριτες οι επιρροές του Lane, είναι στον τρόπο γραφής που χρησιμοποιεί. Ο ίδιος, άλλωστε, αναφέρει στις επιρροές του, τους Thomas Wolfe, Henry Miller, Jack London, John Steinbeck και κυρίως τους Ernest Hemingway και Jack Kerouac. Το γράψιμο του είναι άμεσο, οι πρωταγωνιστές απευθύνονται στον αναγνώστη σε πρώτο πρόσωπο, με λιτό λόγο, οι διάλογοι είναι συνήθως κοφτοί και πολλές φορές δε θεωρούνται απαραίτητοι.

Αυτό το συνεχές ύφος, κάποιες στιγμές, με κούρασε ελαφρά, αλλά πάντα ακολουθούσε, λίγο παρακάτω, μια πιο δυνατή σκηνή ή ιστορία, για να με ξανακερδίσει. Αν και ποτέ δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους περισσότερους από τους συγγραφείς από τους οποίους εμπνέεται ο Tim Lane, το ABANDONED CARS δε με άφησε ασυγκίνητο. Ο λόγος για αυτό είναι πως ο Lane είναι ένας δημιουργός με συγκεκριμένο όραμα, αλλά και τις ικανότητες για να το πραγματοποιήσει.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to topΤα πιο πρόσφατα reviews...

LOGICOMIX
του Αριστείδη Κώτση

SOLOMON KANE #1
του Ανδρέα Μιχαηλίδη

THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD
του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

BACK TO BROOKLYN #1
του Γιώργου Χατζηκωστή

NOTHING NICE TO SAY
του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

SUBLIFE
του Αριστείδη Κώτση

AGE OF SENTRY #1 (of 6)
του Γιώργου Χατζηκωστή

JAPAN
του Ανδρέα Μιχαηλίδη

GREATEST HITS #1 (of 6)
του Θωμά Παπαδημητρόπουλου
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi