Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


16-10-08
SUBLIFE

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: John Pham

Editor: Gary Groth

Fantagraphics Books


Είναι ωραίο να βλέπει κανείς νέους δημιουργούς, να δοκιμάζουν τις ικανότητες τους και να έρχονται σε μια πρώτη επαφή με τους αναγνώστες, μέσα από ανθολογίες. Ακόμη πιο ωραίο, όμως, είναι να τους βλέπεις να τολμούν και να καταφέρνουν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Φαίνεται πως τον τελευταίο καιρό, αρκετοί από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις ανθολογίες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια, βρήκαν τη δυνατότητα να κάνουν τα δικά τους βήματα. Μετά, λοιπόν, από τον Tim Lane και το ABANDONED CARS, σειρά έχει ο John Pham και το SUBLIFE.

Τον Pham, οι περισσότεροι, τον γνωρίσαμε στα πρώτα τεύχη του MOME. Εκεί ξεκίνησε η σειρά "221 Sycamore St.", που στην ουσία είναι ένα μωσαϊκό διαφορετικών χαρακτήρων, και η οποία τώρα μεταφέρθηκε στο SUBLIFE. Έτσι, στο πρώτο volume του SUBLIFE, έχουμε κάποιες σελίδες που είχαν δημοσιευτεί ήδη στο MOME, αλλά και κάποιες άλλες, που συνεχίζουν την ιστορία, προσθέτοντας και άλλους χαρακτήρες. Παράλληλα με τις βασικές του ongoing ιστορίες (τουλάχιστον, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο Comics Reporter), θα υπάρχουν και άλλες σύντομες, που θα συνοδεύουν σε κάθε τεύχος. Ένα πρώτο τέτοιο δείγμα βλέπουμε στο εσώφυλλο, με την ιστορία δυο αστροναυτών που συναντούν έναν εξωγήινο.

Αισθητικά, το SUBLIFE έχει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τα μόνα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο το comic (ακόμη και στο lettering), είναι το μπλε και το πορτοκαλί (σε διάφορους, όμως, τόνους), ενώ στο εξώφυλλο χρησιμοποιείται και το ασημί. Για να αποκτήσετε μια πιο προσωπική άποψη, μπορέιτε να δείτε και το preview της Fantagraphics στο Flickr. (Με την ευκαιρία, να πω ότι τα video previews των comics της Fantagraphics είναι υπέροχα και ένας από τους αγαπημένους τρόπους να σκοτώνω το χρόνο μου στο διαδίκτυο.)

Η επίδραση του Chris Ware στη δουλειά του Pham είναι φανερή από το πρώτο ξεφύλλισμα, χωρίς όμως αυτό να γίνεται με άσχημο τρόπο. Αντίθετα, ο Pham προτείνει τις δικές του ιδέες και καινοτομίες, ενώ με το πέρασμα των σελίδων, δείχνει να προσπαθεί να διαφοροποιήσει το ύφος του, αποφεύγοντας τις καμπύλες και χρησιμοποιώντας περισσότερες ευθείες και γωνίες. Αλλά και ο τρόπος γραφής του Pham, πάλι στον Ware παραπέμπει. Άλλοτε περισσότερο στα BOOKS OF JOKES του, και άλλοτε στις πιο πρόσφατες δουλειές του.

Το SUBLIFE είναι μια πολύ καλή νέα πρόταση. Ο John Pham δείχνει να έχει τις δυνατότητες να μπει στην ίδια κατηγορία με τους Paul Hornschemeier (MOTHER COME HOME, THE THREE PARADOXES) και Dash Shaw (BOTTOMLESS BELLY BUTTON, BODYWORLD), δηλαδή στους δημιουργούς που έχουν σαφείς και έντονες επιρροές από την σκηνή των ανεξάρτητων αμερικάνικων comics (κυρίως όπως αυτή διαμορφώθηκε από την επίδραση των Chris Ware και Daniel Clowes), αλλά και που παράλληλα  μπορούν να κάνουν τα δικά τους βήματα μπροστά, και να συμβάλλουν, με τον τρόπο τους, στην εξέλιξη του Μέσου.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top



Τα πιο πρόσφατα reviews...

LOGICOMIX
του Αριστείδη Κώτση

SOLOMON KANE #1
του Ανδρέα Μιχαηλίδη

THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD
του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

BACK TO BROOKLYN #1
του Γιώργου Χατζηκωστή

NOTHING NICE TO SAY
του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

AGE OF SENTRY #1 (of 6)
του Γιώργου Χατζηκωστή

JAPAN
του Ανδρέα Μιχαηλίδη

GREATEST HITS #1 (of 6)
του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

ABANDONED CARS
του Αριστείδη Κώτση




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi