Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


27-09-07
MIRIAM #1

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Rich Tommaso

Alternative Comics


Μου φαίνεται ότι, πλέον, όποιος ανεξάρτητος δημιουργός έχει καταφέρει να γίνει έστω και ελάχιστα γνωστός, σπεύδει να δημιουργήσει και να κυκλοφορήσει ένα ολοκληρωμένο graphic novel. Είναι εξαιρέσεις οι δημιουργοί, όπως ο Jordan Crane ή ο Sammy Harkham, που τα τελευταία χρόνια επέλεξαν να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητα τους σε ongoing σειρές (τα εξαιρετικά UPTIGHT και CRICKETS, αντίστοιχα). Στην κατηγορία αυτή ανήκει πλέον και ο Rich Tommaso με το MIRIAM.

Το MIRIAM είναι μια ongoing σειρά, που επικεντρώνεται στη σχέση δυο παιδικών φίλων, της Miriam και του Peter. Η Miriam, από μικρή, δείχνει έφεση στο σκίτσο και εξελίσσεται σε comic artist, ενώ ο Peter συγκινείται περισσότερο από τον κινηματογράφο, όπου και επιδιώκει να κάνει καριέρα. Εμείς παρακολουθούμε τη ζωή δυο φίλων, και το πως η σχέση τους εξελίσσεται μέσα στα χρόνια.

Αυτό γίνεται μέσα από τρεις ιστορίες. Η πρώτη εξελίσσεται (πιθανότατα) στη δεκαετία του '90, με τον Peter σε ένα film school, να παραμελεί την εργασία του πάνω σε μια ταινία του Polanski και να σχεδιάζει, με τη βοήθεια της παιδικής του φίλης, το πως και που θα γυρίσει τη δική του ταινία (θέμα με το οποίο έχει ξανακαταπιαστεί ο Tommaso στο 8 1/2 GHOSTS).

Στη δεύτερη γυρνάμε στο 1986, όταν οι δυο τους είναι ακόμα στο γυμνάσιο. Η Miriam είναι ερωτευμένη με τον Peter, αλλά δεν είναι και η μόνη. Μια φίλη της, η όποια τυγχάνει και πρώην του Peter, ζηλεύει παράφορα, όταν ανακαλύπτει ότι η νέα του κοπέλα είναι πρώην κολλητή της και η όλη κατάσταση οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε μαλλιοτραβήγματα.

Τέλος, στην τρίτη ιστορία, γινόμαστε μάρτυρες της πρώτης τους συνάντησης, όταν είναι ακόμη σε προσχολική ηλικία και γνωρίζονται στο σπίτι του Peter. Μαζί με αυτές τις τρεις, υπάρχουν και άλλες τρεις, μικρότερες ιστορίες, οι οποίες επικεντρώνονται στους δυο χαρακτήρες.

Ο Tommaso είναι ένα από τα "δυνατά" ονόματα της Alternative Comics, αλλά και του χώρου των alt-comics, εν γένει. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανθολογίες, ενώ εικονογραφεί και το επερχόμενο graphic novel από την Hyperion Books και το Center of Cartoon Studies, με τίτλο SATCHEL PAIGE STRIKING OUT JIM CROW, που έχει γράψει ο James Sturm (THE GOLEM'S MIGHTY SWING), με την κυκλοφορία του οποίου αναμένεται να "ανεβάσει πολύ τις μετοχές του" τους ερχόμενους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυκλοφορία της Hyperion, ήταν το εξαιρετικό HOUDINI: THE HANDCUFF KING των Jason Lutes και Nick Bertozzi. Με τον τελευταίο, άλλωστε, o Tommaso έχει και αρκετά κοινά στοιχεία (πέρα από τη θητεία τους στην Alternative Press).

Αν θέλαμε να εντοπίσουμε άλλες επιρροές, τότε πρέπει μάλλον να στραφούμε στον Dan Clowes και το EIGHTBALL. Η ιστορία του που διαδραματίζεται στο πρώτο τεύχος του MIRIAM, θεματολογικά, έχει πολλά κοινά στοιχεία με το GHOST WORLD, αλλά και το DAVID BORING, αν και αυτό που παραπέμπει περισσότερο στον Clowes είναι η ψυχρή, χειρουργική ματιά του δημιουργού, που δε δείχνει ιδιαίτερη συμπάθεια απέναντι στους χαρακτήρες του. Στο EIGHTBALL (και συγκεκριμένα στα τεύχη της δεύτερης δεκάδας) παραπέμπει, άλλωστε, και το εξώφυλλο του τεύχους. Ο Tommaso, τέλος, δεν κρύβει την αγάπη του για τα πρώιμα comic strips, από όπου και αντλεί, σε πολλά σημεία, την έμπνευση του.

Σίγουρα πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό comic, που υπόσχεται να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά. Αν είσαστε fans του Dan Clowes, αλλά και των καλών comics γενικότερα, καλά θα κάνετε να αναζητήσετε το παρόν τευχάκι και να ευχηθείτε μαζί μου ότι δε θα αργήσει πολύ να έρθει και το δεύτερο.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi