Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ανδρέα Μιχαηλίδη
14-09-05

Torture Garden (or: A Day At The Dentist)

Πριν πω οτιδήποτε σχετικό με τη σημερινή στήλη, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα έντονο και βαθύ συναίσθημα που με γεμίζει από σήμερα το πρωί...

ΙΤΑΑΙΙΙ!!! (the equivalent of a desperate "OUCH!"), AAAAAARRRRGH! Αχ, ωραία είναι να μοιράζεσαι τόσο τη χαρά, όσο και τον πόνο, κυρίως τον πόνο, ειδικά όταν αυτός περιλαμβάνει ένα στόμα κατά το ήμισυ χημικά μουδιασμένο, το υπόλοιπο μυϊκά μουδιασμένο όντας ανοιχτό επί 45 συνεχή λεπτά, διάφορα εργαλεία βασανισμού που ακούγονται σαν μίνι-αλυσοπρίονα (και τα οποία πίστευα ότι συναντούσες μόνο σε κάτι manga και anime όπως το BLACK JACK και το RAY - η πάσης φύσεως ιατρική και ιδιαίτερα η οδοντιατρική είναι πολύ βάρβαρο επάγγελμα, όπως ανακάλυψα) και ένα σετ από βελόνες και ενέσεις που μπαινοβγαίνουν σε ένα δύσμοιρο δόντι και το κάνουν να μοιάζει με σουρωτήρι. Καλώς ήλθατε στον χαρούμενο κόσμο της απονεύρωσης. Ανέφερα ότι οι εν λόγω βελόνες τεμάχιζαν τα νεύρα μέσα στο δόντι; Ότι υπέστην μόνο το ήμισυ της διαδικασίας και όντας μαζόχας θα πάω για δεύτερη δόση; Μήπως δε, η γιατρός έμοιαζε με τη Ray από το ομώνυμο manga; Αμ, δε! Μετά κάθομαι και σας λέω να δείτε το ELFEN LIED για να πάθετε πλάκα. Μια επίσκεψη σαν αυτή που περιέγραψα, σας διαβεβαιώ, είναι μακράν εφιαλτικότερη.

 

Τώρα λοιπόν που σας έβαλα στο δικό μου μήκος κύματος, ας επιστρέψουμε στο θέμα που σας απασχολεί στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο από τις περιπέτειες της οδοντοστοιχίας μου. Καταρχήν, έχουμε ένα συμπληρωματικό λήμμα που αφορά τη στήλη Geeks Like Us... (31-08-2005), το οποίο τιτλοφορείται...

Geek The Greek

Δεν νοείται να μην σας παραθέσω, μετά από όσα είπα στην προαναφερθείσα στήλη, το σύντομο οδηγό του σωστού Έλληνα "visual culture geek", όπως αυτός συνετέθη τόσο από γενικές απόψεις που συνέλεξα, καθώς και κάνοντας χρήση του παραδείγματος των μελών του COMICDOM.

Ξεκινώντας λοιπόν με τα γενικά χαρακτηριστικά, αυτό που είναι και old school (πριν αρχίσουν οι ταινίες βασισμένες σε comics να είναι μια καθημερινή πραγματικότητα), είναι τα casting call, κοινώς η περίφημη φράση τύπου: "η Michelle Pfeiffer είναι αναμφισβήτητα η Catwoman αλλά δεν θα ήταν ωραία να...". Έπειτα, επιβάλλεται να έχει διαβάσει τουλάχιστον ένα comic που δεν έχει διαβάσει κανείς άλλος, ώστε να μπορεί να μιλάει απεριόριστες ώρες "εκ πείρας" για την ποιότητα, πρακτικά, όλων των στοιχείων που το συνθέτουν. Τέλος, πρέπει να έχει τσακωθεί τουλάχιστον με ένα comic shop ή να αποφεύγει να πηγαίνει σε αυτό και εάν όχι, να ανήκει σε μια παρέα που έχει τσακωθεί τουλάχιστον με μία άλλη "αντίπαλη", συνήθως για κανένα προφανή λόγο (επειδή ως γνωστόν η ελληνική κοινότητα των comics είναι τόσο αχανής που έχουμε περιθώρια και για παρατάξεις). Α, βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι η (γυμνή) γυναίκα των ονείρων του είναι βεβαίως φτιαγμένη από χαρτί και μελάνι και όχι σάρκα και οστά.

Πιο συγκεκριμένα όμως, ο ιδανικός Geek The Greek είναι αυτός ο οποίος...

...λατρεύει να φτιάχνει λίστες με οτιδήποτε, έστω αμυδρά συνδεδεμένο με το hobby του, σαν τον μέγα Λίσταρχο, Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου. Περαιτέρω, ξοδεύει αμέτρητες ώρες συζήτησης (γιατί ΚΑΘΕ συζήτηση εννοείται ότι καταλήγει εκεί) σαν τον προαναφερθέντα, φτιάχνοντας ιδανικά rosters ομάδων με υπερήρωες.

...έχει τεράστιο κόλλημα με την Dawn και επιβάλλεται να έχει οτιδήποτε σχετίζεται, έστω υποθετικά, μαζί της.. Επίσης, αν του αρέσει ένας χαρακτήρας, είναι αυτονόητο ότι θα αποκτήσει οτιδήποτε σχετίζεται με αυτόν ή το δημιουργό του ή ενδεχομένως και τον αδελφό, τη γυναίκα και τον μπατζανάκη του δημιουργού. Βεβαίως για όλα τα προαναφερθέντα θα γνωρίζει τιμές αγοράς και πώλησης, μεταβολή τους ανάλογα με την κατάσταση του comic, το variant cover, την υπογραφή ή τον λεκέ από μαρμελάδα που έκανε η μικρή κόρη του colorist, όπως ο Σπύρος Ευάγγελος Αρμένης.

...δυσκολεύεται πάρα πολύ να αποφασίσει αν ένα comic του άρεσε χωρίς να ρίξει ένα εικοσάεδρο ζάρι, διότι έχει περάσει τουλάχιστον δύο χρόνια της ζωής του στον RPG κόσμο του GREYHAWK, σαν τον Γιάννη Κουρουμπακάλη. (Famous Quote: "Εντάξει ρε παιδί μου, καλό ήτανε, δηλαδή τι καλό, σκατά! Δηλαδή, θέλω να πω... ... ... ... ΟΚ, αρχίζω να ακούγομαι περίεργος οπότε σταματάω.")

...έχει την ατζέντα της Λήδας Τσενέ (τηλέφωνα, e-mails, you-name-it δημιουργών).

...σιχαίνεται το decompressed storytelling και η φήμη του καθιστά αυτονόητο ότι η στήλη του θα φέρει το όνομα ενός εργαλείου με το οποίο ο κόσμος γκρεμίζει τοίχους. Έχει την οξυδέρκεια, την οξύνοια, την οξύτητα και γενικότερα τις τεράστιες ποσότητες οξέως του Δημήτρη Σακαρίδη.

...προλογίζει οτιδήποτε λέει και φέρνει την ειρήνη στον κόσμο (ή τουλάχιστον επιχειρεί να το κάνει στις συζητήσεις για comics), όπως ο Βασίλης Σάκκος.

...κάθεται ώρες μπροστά στον υπολογιστή παρακολουθώντας σειρές κινουμένων σχεδίων όπου συνήθως οι χαρακτήρες έχουν μάτια σαν φρίζμπι, είναι βέβαιος για το φύλο χαρακτήρων που ντροπιάζουν και τους πιο επιτυχημένους transsexual και το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης, του γραφείου, της ντουλάπας, του μπάνιου και του σπιτιού του σκύλου του είναι γεμάτο με comics αντίστοιχης αισθητικής που εκτός των άλλων, διαβάζονται από τα δεξιά προς τα αριστερά! Ανέφερα ότι μπορεί να φλυαρεί για ώρες πάνω στο ιαπωνικό visual culture, ώστε του δώσανε μια στήλη για να το βουλώσει (επιτέλους) σαν τον Ανδρέα Μιχαηλίδη;

Τώρα λοιπόν ξέρετε τι εστί Geek The Greek και πόσο σας ταιριάζει η περιγραφή αν φτάσατε μέχρι εδώ (hin hin hin)...

 

Ας περάσουμε τώρα σε μερικά ενδιαφέροντα νέα τα οποία προφανώς κυκλοφορούν από εδώ και από 'κει, αλλά προσφάτως επιβεβαιώθηκαν από διάφορες πηγές:

Η ταινία FULLMETAL ALCHEMIST, με τίτλο "THE CONQUEROR OF SHAMBALA", αφού κάνει την πρεμιέρα της στην Ιαπωνία (ενδεχομένως να την έχει ήδη κάνει πριν από πολύ λίγο καιρό, διότι ο ορισμός του Καλοκαιριού είναι λίγο μυστήριος για τους Ιάπωνες), θα φτάσει στην Αμερική γύρω στα μέσα του 2006. Βεβαίως για εμάς αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να αναζητούμε στο internet το fansub που αναμφίβολα θα έχει φτιάξει (ή σύντομα θα φτιάξει) κάποιος καλός αδελφός Ιάπωνας otaku.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα δύο χρόνια μετά το τέλος της σειράς, με τον Ed να έχει βρεθεί κάπου... αλλού (Ι am not telling). Τα teasers και μερικές promotional εικόνες μας δίνουν μερικά στοιχεία από την εμφάνιση του Al, τόσο με πανοπλία, όσο και χωρίς(!), καθώς και με έναν ενήλικο πλέον Edward, ντυμένο ως φαίνεται κάτωθι. Ναι, ο κοντούλης ψήλωσε... Αναμένετε περισσότερα μόλις φτάσει στα χέρια μου.

 

Μια από τις μεγαλύτερες (ως τώρα) χίμαιρες των anime και video-game fans γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Το 2003 είχε ανακοινωθεί η έκδοση του DVD FFVII: ADVENT CHILDREN, μιας σειράς από clips που ασχολούνται με το aftermath του FFVII. Πρακτικά είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς με multi-product προώθηση, καθότι συμπεριλαμβάνει αμφότερα τα BEFORE CRISIS και DIRGE OF CERBERUS που παίζανε σε διαφορετικές κονσόλες. Τελικά κατέληξε να γίνει full feature ταινία, οπότε και χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Δύο χρόνια μετά το τέλος του FFVII ο πλανήτης μαστίζεται από μια ασθένεια που λέγεται Geo-Stigma, ενώ ακόμη ο πολιτισμός και η Γη η ίδια, προσπαθούν να ανακάμψουν από την καταστροφή που προκάλεσε ο Sephiroth (πιθανώς ο πιο αγαπητός κακός ever, ιδίως από τον θηλυκό πληθυσμό).

Καθώς από τις σκιές ξεπροβάλλουν τα τρία παιδιά του Sephiroth (Kadaj, Loz, Yazoo), με στόχο να αναστήσουν τον πατέρα τους, ο μολυσμένος με τον ιό Cloud Strife πρέπει να ξαναπάρει το θρυλικό ξίφος στα χέρια του και μαζί με τους Vincent Valentine και Tifa Lockhart να υπερασπιστεί τα συντρίμμια του κόσμου τους. Η αναμονή φτάνει στο τέλος της το Φθινόπωρο ταυτόχρονα σε Ιαπωνία και Αμερική οπότε εμείς ίσως περιμένουμε λίγο παραπάνω, αλλά το σίγουρο είναι ότι εν καιρώ θα ανταμειφθούμε (εκτός αν μας φροντίσουν, όπως πάντα, οι φιλικοί fansubbers).

Τα πρώτα νέα για τη συνέχεια του HELLSING (με τίτλο HELLSING: ULTIMATE OVA SERIES) είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, καθώς θα είναι μια σειρά από OVA υπό την επιτήρηση του ίδιου του δημιουργού, Kouta Hirano (οποίος δήλωσε εξαιρετικά δυσαρεστημένος με την αρχική σειρά της Gonzo), πάλι σε παραγωγή της Gonzo αλλά με animation από τη Satelight (HEAT GUY J), σε σκηνοθεσία Tomokazu Tokoro (HAIBANE RENMEI) και μεταφορά σεναρίου από τον δημιουργό του READ OR DIE, Hideyuki Kurata. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί αριθμός επεισοδίων, θα έχουν διάρκεια 35 λεπτά και θα είναι βασισμένα εξ' ολοκλήρου στην ιστορία του manga γύρω από τη σύγκρουση του Hellsing Agency με την οργάνωση Millennium.

 

Μετά από αυτά, ας ρίξουμε μια ματιά σε δυο manga:

ARM OF KANNON: Μια και δεν έχω αναφέρει πολλά horror manga εδώ, λέω να πατσίσω με ένα που έχει μεγάλες δόσεις φρίκης. Το πόνημα του Masakazu Yamaguchi ξεκινάει με δύο αδέλφια, τον Mao Mikami και τη Maya Mikami. Ο πατέρας τους, διακεκριμένος αρχαιολόγος, εξαφανίστηκε αναζητώντας έναν αρχαιολογικό θησαυρό. Πώς σχετίζεται αυτό με τα μυστηριώδη τέρατα που καταβροχθίζουν ανυποψίαστους ανθρώπους τη νύχτα ή με τον μυστηριώδη πολεμιστή που ισχυρίζεται ότι είναι σωματοφύλακας των δύο παιδιών;

Όταν ο πατέρας του Mao επιστρέφει ξαφνικά, λέει πως βρήκε το χέρι της Senju Kannon, ένα αντικείμενο που απαιτεί ξενιστές με δίψα για αίμα (όπως πιστοποιεί η τεμαχισμένη του γυναίκα στο ψυγείο). Τα δύο αδέλφια μπλέκονται σε μια αρχαία κατάρα και μια διαμάχη μεταξύ αφύσικων πλασμάτων πεινασμένων για δύναμη, αθανασία και με μία όρεξη για ανθρώπινη σάρκα. Η σεξουαλικότητα στα μέσα της εφηβείας συναντά τον μεταφυσικό τρόμο και έχει σαν αποτέλεσμα σκηνές εφιαλτικές και αξιομνημόνευτες. Για τους πολύ hardcore fans του τρόμου και ενδεχομένως των R-rated ταινιών (αν και ποτέ τα εφέ στις ταινίες αυτές δεν ήταν τόσο λεπτοδουλεμένα).

 

Το επόμενο είναι μία ακόμα προσθήκη στην πολύ περιορισμένη γκάμα των αμερικανικών manga, το...

DEAD BOY DETECTIVES: Η Jill Thompson παρουσιάζει το δεύτερο, υπό μορφή manga, πόνημά της, όπου πρωταγωνιστούν οι Edwin Paine και Charles Rowland, τα δύο αγόρια-φαντάσματα που γνωρίσαμε στο SANDMAN: A SEASON OF MISTS και είδαμε και στο DEATH: AT DEATH'S DOOR, όταν αρνήθηκαν να περάσουν στην "άλλη όχθη". Οι νεαροί (οπτικά - ο Paine είναι τουλάχιστον 60 χρόνια νεκρός) μας φίλοι, πλέον ντετέκτιβ με βάση ένα δεντρόσπιτο στα προάστια του Λονδίνου, αναλαμβάνουν να πάνε στο San Francisco για βρουν την εξαφανισμένη φίλη της Annika Abenarthy.

Πριν λυθεί στο μυστήριο, θα βρεθούν ντυμένοι κορίτσια και στο San Francisco International School, ώστε να διεξάγουν την έρευνά τους και να ικανοποιήσουν τα καπρίτσια των μαγεμένων νεαρών κορασίδων των υψηλών κλιμακίων της κοινωνίας. Όπως λέει και η μικρή Γερμανίδα, Frederica, στον "πολυαγαπημένο της σύζυγο" Edwin, δεν έχει σημασία αν είναι φαντάσματα αυτός και ο Rowland, διότι είναι "καλοί, ευγενικοί και θαρραλέοι" και προσθέτω επίσης απίστευτα αστείοι, με το μοναδικό στυλ της δημιουργού των Lil’ Endless.

 

Τώρα λοιπόν φτάνουμε στο πολυαναμενόμενο section που παραλείφθηκε την προηγούμενη φορά...

FLASH! SHYASHIN: Rumiko Takahashi

Η αποκαλούμενη Αυτοκράτειρα των Manga, Rumiko Takahashi, γεννήθηκε το 1956 στο Niigata της Ιαπωνίας και σπούδασε (!) manga πλάι στον δημιουργό του CRYING FREEMAN και συν-δημιουργό του LONE WOLF AND CUB, Kazuo Koike.

Το 1978 κέρδισε το βραβείο της Shogakukan για την καλύτερη νεοεμφανιζόμενη καλλιτέχνη και την ίδια χρονιά άρχισε να εκδίδεται σε εβδομαδιαία βάση στο SHOUNEN SUNDAY το πρώτο διάσημο έργο της, LUM: URUSEI YATSURA (ερωτομανές διεστραμμένο αγόρι συναντάει και αναγκάζεται να παντρευτεί εξωγήινη πριγκίπισσα με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα). Μετά από 9 χρόνια και 22 εκατομμύρια αντίτυπα, το LUM έδωσε τη θέση του στο RANMA ½, μια κωμωδία πολεμικών τεχνών για ένα αγόρι που γίνεται κορίτσι όποτε βρέχεται με κρύο νερό. Με την ολοκλήρωση του τόμου 34, οι πωλήσεις των συνολικών έργων της Takahashi είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το επόμενο πολύ επιτυχημένο έργο της (που μεταφέρθηκε και σε anime 167 επεισοδίων), ήταν το INU YASHA, μια περιπέτεια με πρωταγωνιστές τη νεαρή Kagome που ταξιδεύει στο χρόνο στο Sengoku Jidai (προ-φεουδαρχική Ιαπωνία) και τον half-demon Inu Yasha, αγαπημένο της μακρινής της προγόνου και ιέρειας Kikyo.

Όλα σχεδόν τα έργα της Takahashi έχουν γίνει σειρές ή ταινίες anime, μεταξύ των οποίων το LUM, η πολύ δημοφιλής κωμική σαπουνόπερα MAISON IKKOKU, το MERMAID SAGA (MERMAID FOREST, MERMAID'S SCAR, MERMAID'S GAZE), η σειρά από short stories RUMIC THEATRE και το RANMA ½. ʼλλα έργα της είναι το ONE-POUND GOSPEL, ONE OR DOUBLE και οι συλλογές RUMIC WORLD. Βασικά το έργο της περιστρέφεται γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις και τη μαγεία της καθημερινότητας με μεγάλες δόσεις κωμωδίας (με την εξαίρεση του δραματικού κυρίως MERMAID SAGA).

 

Έτσι φτάνουμε με τα πολλά στο...

REVIEW: HAIBANE RENMEI

To HAIBANE RENMEI (αυτολεξεί: "Ash-Wing Federation") του Yoshitoshi Abe (SERIAL EXPERIMENTS LAIN, NIEA_7), είναι ένα αλληγορικό παραμύθι δεκατριών επεισοδίων, το οποίο παρουσιάζει ό,τι συμπεραίνει ο καθένας που το βλέπει. Στην πόλη όπου διεξάγονται τα γεγονότα, υπάρχει ένα τεράστιο παλιό σπίτι όπου ζουν μια ομάδα κοπέλες με καθημερινές ασχολίες, ανησυχίες και... μικρά φτερά και φωτοστέφανο! Στο πρώτο επεισόδιο, η Rekki ανακαλύπτει ένα "αυγό" μέσα από το οποίο μέλλεται να γεννηθεί στην οικογένειά τους ένα νέο Haibane. Στο ευτυχές γεγονός παρίστανται όλα τα υπόλοιπα Haibane του σπιτιού και φροντίζουν να εγκλιματιστεί η νεοφερμένη. Παίρνει το φρεσκοψημένο (κυριολεκτικά) φωτοστέφανό της και της δίνουν το όνομα Racca (Πτώση) επειδή στον ύπνο της στο κουκούλι έβλεπε ότι έπεφτε. Βλέπετε, τα Haibane ονομάζονται με βάση το όνειρο που βλέπουν εκεί μέσα. Επίσης, τα Haibane όπως και κανείς άλλος, δεν επιτρέπεται να βγουν από τον μεγάλο τοίχο της πόλης. Δουλεύουν και όσο μπορούν χαμογελούν για να αγαλλιάζουν τους συμπολίτες τους.

Έτσι στήνεται η σκηνή μας και παρακολουθούμε την καθημερινή τους ζωή, τις χαρές, τις λύπες, τις απώλειες και τις επιθυμίες τους. Η Racca όμως δεν θυμάται ακριβώς το όνειρό της, όπως και η Rekki. Αυτό τις κάνει αμαρτωλές που πρέπει να βρουν τρόπο για να εξιλεωθούν. Τότε μόνο θα σταματήσουν να μαυρίζουν τα φτερά τους από τα φρικτά στίγματα και τότε θα ησυχάσει η καρδιά τους. Μήπως η ψυχή τους; Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα περισσότερο που να μπορώ να σας πω για την υπόθεση χωρίς να φανεί περιττό ή να είναι το μεγαλύτερο δυνατό spoiler. Για μένα το Haibane Renmei είναι μια αλληγορία για το Καθαρτήριο του Δάντη, όπου μέσα από τη δουλειά και την αναζήτηση και την αντιμετώπιση των λαθών τους τα Haibane μπορούν να φύγουν έξω από τα τείχη της πόλης και να πάνε στον προορισμό τους, όποιος και να είναι. Μια πεδιάδα, ο Παράδεισος, μια νέα ζωή ή μια νέα ευκαιρία; Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το anime αυτό είναι μυστήριο, όμορφο και άσχημο, θλιβερό και χαρούμενο, γλυκόπικρο σαν τις ζωές μας... BTW, 8,5 στα 10.

Jya ne,
Bakuma dono

...pin-up η Racca από το HAIBANE RENMEI...

 



shinjuku express archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi