Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ανδρέα Μιχαηλίδη
24-11-05

Freezing Hell

Ohaiou gozaimasu (πολύ καλημέρα σας)! Samui nee (πω πω κρύο)!!! Σήμερα κανονικά θα ήταν το τέταρτο Installment του Nostalgia, αλλά καθότι κάθομαι και ξαναβλέπω το επιλεγμένο θέμα περίπου 15 χρόνια μετά τις αμυδρές μου αναμνήσεις, περιμένετε μέχρι την επόμενη φορά για να διαβάσετε για το... CHOJIN LOCKE (LOCKE THE SUPERMAN). Έτσι σήμερα θα στραφούμε σε ένα άλλο, πολύ σημαντικό τμήμα του otaku culture, το οποίο ειδικά εδώ στην Ελλάδα είναι τελείως αφανές (με την εξαίρεση κάποτε του RAIJIN COMICS), τα Japanese Weeklies.

Όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερα installments, κατά καιρούς και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, πρόκειται για εβδομαδιαίες ανθολογίες, συνήθως προσανατολισμένες σε ένα συγκεκριμένο είδος manga (shoujo, shounen, seinen, hentai etc.), όπου δημοσιεύονται μερικές σελίδες από διάφορους τίτλους, σε συνέχειες. Ήταν μια ιδέα που τέθηκε σε εφαρμογή περίπου 40 χρόνια πριν, υπήρξε σταθμός στην ιστορία των manga (μιλάμε για waaaaay back στο τρίτο μου installment, Manga: Το Ανατολικό Μέτωπο Part III - 04/05/05) και ακόμα καλά κρατεί.


Ανθολογία MAGAZINE

Η όλη λογική είναι η ακόλουθη: από εβδομάδα σε εβδομάδα, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα, ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα (οι τιμές κυμαίνονται από περίπου 300 μέχρι 600 yen, δηλαδή από 2,5 μέχρι 5,5 ευρώ για περίπου 400 μέχρι και 1000 σελίδες), να έχει πρόσβαση σε μια αρκετά -έως πολύ- μεγάλη γκάμα από σειρές που εμπίπτουν στο είδος που τον ενδιαφέρει περισσότερο. Έτσι έχει ένα ζωντανό preview σειρών που θα κυκλοφορήσουν στα ενημερωμένα μαγαζιά στο μέλλον και θα ξέρει αν τα θέλει για τη συλλογή του. Επιπλέον, περιμένει μόλις 7 ημέρες για να διαβάσει τη συνέχεια. Πράγματι, η αναλογία σελίδων ανά τίτλο είναι σημαντικά μικρότερη από ότι σε μια μηνιαία κυκλοφορία, αλλά ο εθισμός μεγαλύτερος. Συχνά πλέον, τα weeklies έχουν διάφορα extras για τους αναγνώστες τους, όπως exclusive CD, pencil boards (επιφάνειες κατάλληλες για να ακουμπάει κανείς το χαρτί του όταν σκιτσάρει, εικονογραφημένες με διάφορους χαρακτήρες), μικρά, ελαφρώς πιο πολυσέλιδα ένθετα previews από άλλους τίτλους κ.α.


Ένθετα pencil boards από την ανθολογία DRAGON AGE

Είναι τυπωμένα σε πολύ φτηνό, σαγρέ και συχνά πολύχρωμο χαρτί (όπως οι δικές μας εφημερίδες για τα οικονομικά ή τις μικρές αγγελίες), πράγμα που ρίχνει απίστευτα το κόστος τους και δεν τα καθιστά συλλεκτικό είδος. Μάλιστα, αν το χαρτί είναι λευκό, η τιμή είναι λίγο ψηλότερη ανά σελίδα Συνήθως, αφού το διαβάσει κάποιος, μέσα π.χ. στο τραίνο, θα το παρατήσει για να το βρει ο επόμενος και αν υπήρξε κάποιος τίτλος που του άρεσε ιδιαιτέρως ή τον παρακολουθεί τακτικά, αγοράζει τους τόμους (ή tankoubon) από κάποιο ειδικευμένο μαγαζί (όπως τα δικά μας comic shops), κάποιο περίπτερο ή ενδεχομένως το σούπερ-μάρκετ, όταν κυκλοφορήσουν. Μέσα στα weeklies περιλαμβάνονται ενίοτε μικρές συνεντεύξεις με δημιουργούς ή pop-idols, λίγες σελίδες σε glossy χαρτί με φωτογραφίες και άλλες πρωτοτυπίες. Σημειωτέον, όταν πλέον κάνει τον κύκλο των αναγνωστών, το κατακουρασμένο weekly καταλήγει στη ανακύκλωση που τροφοδοτεί με χαρτί τη βιομηχανία των manga και τα επόμενα weeklies (μεταξύ άλλων).


Ανθολογία DRAGON AGE

Συχνά full previews, χαμηλό κόστος και τιμή, οικολογικά, συλλεκτικά extras, ανάγνωση χέρι με χέρι: οι Ιάπωνες τα έχουν σκεφτεί όλα. Για να δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: οι shoujo ανθολογίες SHOUJO COMIC (πρώτη εμφάνιση του AYASHI NO CERES της Yuu Watase), και NAKAYOSHI (πρώτες εμφανίσεις των MAGIC KNIGHT RAYEARTH και CARDCAPTOR SAKURA των CLAMP) και οι shounen ανθολογίες WEEKLY JUMP (BLEACH, ONE PIECE, PRINCE OF TENNIS, NARUTO, DEATH NOTE, BLACK CAT, ICHIGO 100% κ.α.), GANGAN της Square Enix (FULLMETAL ALCHEMIST, SPIRAL, TOKYO UNDERGROUND και πολλά άλλα), DRAGON AGE (MABURAHO, TSUBAME SYNDROME, GALAXY ANGEL, CHRONO CRUSADE, TENCHI MUYO κ.α.) και τέλος το κάπως παλιότερο MAGAJINE (όπως προφέρεται και γράφεται το "magazine" στα Ιαπωνικά - LOVE HINA, RAVE MASTER, GETBACKERS, GTO, SAMURAI DEEPER KYO κ.α.). Με τον καιρό και την εμφάνιση μεγαλύτερων ανθολογιών, ορισμένες έχουν μεταβεί σε μηνιαία κυκλοφορία.


Ανθολογία GANGAN

 

Shinjuku Stalker

Νέα, παλιά, ενδιάμεσα: δεν την προλαβαίνω τη βιομηχανία ο δύσμοιρος (τουλάχιστον για τους αξιαγάπητους Αμερικάνους έχουμε Σακαρίδη, Κατιρτζιγιανόγλου ΚΑΙ Αρμένη - και ενίοτε Κουρουμπακάλη. Εδώ έχουμε μόνο Μιχαηλίδη! - άστα να πάνε). Αφού κάθε φορά όλο και κάτι περισσεύει από την προηγούμενη...

 

Τέλος πάντων, κυκλοφορεί πλέον το KINGDOM HEARTS (στην Αμερική εδώ και ένα μήνα) από την Tokyopop, κοινό εγχείρημα-adaptation της Square Enix και της Disney, βασισμένο στο ομώνυμο παιχνίδι. Ο νεαρός Sora, οπλισμένος με το μυστηριώδες Keyblade και βοηθούμενος από τους Captain of the Guard Goofy και Court Magician Donald, πρέπει να εντοπίσει μέσα στους αλληλένδετους κόσμους της Disney τον King Mickey. Στο παιχνίδι ο παίκτης συναντάει εκδοχές πολλών χαρακτήρων από διάφορα FINAL FANTASY και το adaptation του Shiro Amano δεν στερείται ονομάτων όπως η Aerith και ο Cloud (FFVII), ο Tidus (FFX), o Squall (υπό το όνομα Leon - FFVIII) και πολλών άλλων. Μερικοί χαρακτήρες είναι παιδιά, άλλοι κάνουν παρέα με χαρακτήρες της Disney (όπως ο Cid με τα ανίψια του Donald - potion sellers) και μερικοί έχουν υποστεί άλλες... αλλοιώσεις.

 

Το δεύτερο νέο είναι η αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι οι Αμερικάνοι είναι σαδιστές ή τουλάχιστον πολλοί από τους υπεύθυνούς τους για τα manga είναι: η VIZ, σε συνεργασία με τη φίρμα Copyright Promotions Licensing Group Ltd. του Λονδίνου, δημιούργησε το label VIZ Media B.V. που θα περιλαμβάνει τίτλους manga της εταιρίας που θα φτάνουν στην Ευρώπη! Μεταξύ των επιλεγμένων τίτλων είναι για αρχή τα NARUTO, ONE PIECE, BLEACH, MAR και DEKO BOKO FRIENDS. Δηλαδή μας βγάζουν το λάδι σταματώντας από τη μία την παροχή στην Ευρώπη (και αφήνοντάς μας με το λογοκριμένο πτηνό στο χέρι) και από την άλλη φτιάχνουν νέο label για να μας στέλνουν περιορισμένους τίτλους. Μόνο βλαμμένοι ή σαδιστές μπορεί να είναι! Πάντως σε κάποιο επίπεδο είναι καλά νέα (εξαρτάται από το ποιους άλλους τίτλους θα συμπεριλάβουν). Keep your fingers crossed.

 

Αν και δεν είχε αναφερθεί εδώ, έχει ήδη κυκλοφορήσει σε Αμερική και Ιαπωνία ένα νέο TCG (Trading Card Game), με τίτλο και θέμα... FULLMETAL ALCHEMIST! Πλέον κυκλοφόρησε και το νέο expansion, "Blood and Water", me 110 επιπλέον κάρτες βασισμένες στα επεισόδια 10-16. Καθότι δεν γνωρίζω αν τα ενημερωμένα RPG και comic shops πρόκειται να φέρουν το εν λόγω παιχνίδι στην Ελλάδα, μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση στο περιοδικό INQUEST GAMER #125, το οποίο παρουσιάζει το deck Operation: Fullmetal "Strong - Arm" και δίνει ως extra, 22 κάρτες του πρώτου σετ. Εντωμεταξύ οι Ιάπωνες έχουν φτάσει σε σημείο να υπάρχουν "Rare Transmuted Cards" τυπωμένες σε διάφανο πλαστικό!


Ο Roy Mustang στο deck σας!

 

Για τους πιο νοσταλγικούς (ή hardcore collectors) έχω μερικά ενδιαφέροντα remasters: η Right Stuf θα κυκλοφορήσει το KIMBA THE WHITE LION, σε ένα κουτί 52 remastered επεισοδίων. Δυστυχώς, μόνο το πρώτο επεισόδιο θα είναι στην πρωτότυπη μορφή του με αγγλικούς υπότιτλους, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι τα αμερικανικά λογοκριμένα της εποχής (είναι τουλάχιστον παρήγορο ότι στα DVD θα περιλαμβάνονται ως extras οι σβησμένες σκηνές). Το JUNGLE TAITEI (JUNGLE EMPEROR), όπως λεγόταν στα Ιαπωνικά, υπήρξε το πρώτο έγχρωμο anime και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1965. Από την ίδια δε εταιρία θα κυκλοφορήσει σε DVD το ασπρόμαυρο ASTRO BOY των ετών 1963-1966, πάλι του αθάνατου Osamu Tezuka. Από την άλλη, η Manga Entertainment θα παραδώσει στο κοινό το έγχρωμο ASTRO BOY του 1980, με δυνατότητα επιλογής γλώσσας από τα Αγγλικά και τα Ιαπωνικά, με αγγλικούς υπότιτλους. Τέλος, από τη νέα εταιρία Discotek Media, θα κυκλοφορήσουν τρεις παλιές ταινίες της Toei Animation: ANIMAL TREASURE ISLAND (1971), TARO THE DRAGON BOY (1979), PUSS 'N' BOOTS (1969). Θα κυκλοφορήσουν στο αυθεντικό τους format με υπότιτλους.

 

Για όσους νιώθουν παράξενη έλξη προς το "insufferably cute" (ή όπως θα έλεγε ένας otaku: "mega-chibi-kawaii"), κυκλοφορεί το πρώτο DVD του BOTTLE FAIRY. από τη Geneon. Τέσσερις μικρές νεράιδες με ύψος μόλις μερικά εκατοστά (χωράνε σε μπουκαλάκια, εξ ου και το όνομα), οι Kururu, Sarara, Chiriri και Hororo κατοικούν στο γραφείο ενός φοιτητή των οποίο αποκαλούν "sensei" ("δάσκαλος"). Νεοφερμένες στην Ιαπωνία (πιθανότατα και στη Γη), προσπαθούν να κατανοήσουν τα περίπλοκα έθιμα των Ιαπώνων, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα και... insufferable cuteness. Ε, αυτό είναι το όλο θέμα. Το anime είναι ελαφρώς εκπαιδευτικού χαρακτήρα και γλυκό σαν πετιμέζι (ή το τσάι του Abel Nightroad από το TRINITY BLOOD, με 13 ζάχαρες).

 

Ξέρετε Ότι...;

...πλέον αρχίζουν να διατίθενται manga για ανάγνωση σε κινητά τηλέφωνα; Την αρχή έκανε η ιαπωνική εταιρία Comic Surfing, οπότε πλέον οι ιδιοκτήτες των κινητών KDDI 3G έχουν τη δυνατότητα, όχι μόνο να διαβάζουν το manga τους σαν κάποιος να τους γυρνάει με συγκεκριμένο ρυθμό τις σελίδες στο κινητό, αλλά και να νιώθουν δόνηση σε σημαντικές σκηνές, με τη συνοδεία pop-ups για να τους επιστήσουν την προσοχή.

 

...στην Ιαπωνία υπάρχουν ειδικευμένες manga καφετέριες ("manga-kissa" από το "kissaten", "καφετέρια" ιαπωνιστί), όπου διατίθεται στο κοινό μεγάλη γκάμα manga για να διαβάζει π.χ. μαζί με το milk-shake του; Οι πρώτες εμφανίστηκαν τη δεκαετία του '70 στη Nagoya, όπου κανείς πλήρωνε ένα ποσό με την ώρα και μπορούσε να κάθεται να διαβάζει τα διαθέσιμα manga της καφετέριας με... τις ώρες. Πλέον οι καφετέριες αυτές έχουν χιλιάδες manga, υπολογιστές με πολύ γρήγορες συνδέσεις internet και DVD players. Επίσης, διατίθεται βεβαίως μια τεράστια βιβλιοθήκη με DVD προς τέρψη των θαμώνων. Οι εν λόγω θαμώνες δεν είναι οι κατακριτέοι otaku που έχουν αναφερθεί σε παλαιότερα installments: υπάρχουν προφανώς άνδρες σε μεγάλο ποσοστό, αλλά και γυναίκες και το πιο ενδιαφέρον: ζευγάρια ακολούθων του visual culture! Πλέον τα συγκεκριμένα καταστήματα είναι συνηθισμένα αλλά μην περιμένετε να βρείτε section μεταφρασμένων manga: arimasen ("δεν υπάρχει").


Manga-kissa από το GENSHKEN

 

Bookworm

Tsugi, tsugi ("next, next")...

 

Meanwhile in...

ALICHINO VOL.2: Για να θυμηθείτε τι έγινε στο vol.1 γυρίστε στο Space Opera - 29/06/05. Εκεί γίνεται και μια πρόχειρη αναφορά σε αυτό εδώ το volume, αλλά ήταν αρκετά γενική. Ο Tsugiri πλέον έχει θυμηθεί το παρελθόν του, έχει δει τη μητέρα του να δολοφονείται άγρια επειδή έφερε στον κόσμο το Kusabi, τον φονιά των Alichino. Θυμάται πώς ήταν να σπάνε τα κόκαλά του και να ματώνει το σώμα του και κάτι σκοτεινό ξυπνάει μέσα του. Αρχίζει να περιφέρεται τραβώντας την προσοχή νεόφυτων Alichino, τα δελεάζει με την ψυχή του και μετά τα σκοτώνει. Όταν η διαβολική Matsurika, μια γυναίκα που ο Ryoko έχει σκοτώσει περισσότερες φορές από όσες θέλει να θυμάται, απαγάγει τον φίλο τους, Enju, ξεκινάει το ταξίδι για το κάστρο του άρχοντα Roshoki.


Αμφότερα τα εξώφυλλα για να έχετε τη βελτιωμένη έκδοση και του πρώτου

Ο Tsugiri θα ανακαλύψει μια διαφορετική πλευρά των Alichino αντιμετωπίζοντας τον Roshoki. Αραγε δεν κλέβουν όλα τα Alichino ψυχές; Υπάρχουν άνθρωποι που υποκύπτουν στα πλάσματα αυτά οικειοθελώς; Τότε γιατί υπάρχει το Kusabi και γιατί ο Roshoki και η Matsurika φαίνονται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον Tsugiri, πέρα από το γεγονός ότι έχει τη δύναμη του Kusabi;

 

FLAME OF RECCA VOL.3: Αν θυμάστε, στον προηγούμενο τόμο ο Mokuren Nagai και ο Kaoru Koganei απήγαγαν την Yanagi και τον δάσκαλο ιστορίας του Recca, Mr. Tatesako και σχεδόν σκότωσαν τη γυναίκα του. Φυσικά, λοιπόν, ο Recca μαζί με τον Domon και τη Fuko αποφασίζουν να τους σώσουν. Πώς θα τους βρουν όμως στην κρυμμένη έπαυλη του Kurei, του δεύτερου Enjutsu Shi (Fire Sorcerer) που είχε αναφέρει η Kagehoshi; Προφανώς θα πάνε στην ίδια την Kagehoshi για να τους βοηθήσει. Η συνεργασία των τριών τούς βοηθάει να ξεπεράσουν σχετικά εύκολα τις πρώτες παγίδες του Kurei και να βρεθούν αντιμέτωποι με ορισμένους από τους υποτακτικούς του, φορείς όπλων των Hokage.

Πίσω από το πρόσωπο της πρώτης αντιπάλου, Reiran Katashiro, θα βρουν ένα φοβισμένο πλάσμα, την Ganko, που υπακούει τον Kurei μόνο από μια πολύ βαθιά ανάγκη: της μητρικής στοργής που της δίνει μια μαριονέτα. Φτάνοντας απέναντι στον Koganei, θα πέσουν σε μια παγίδα και θα τους σώσει ο ψυχρός και περήφανος Mikagami. Τελικά, θα συναντήσουν τον ψυχοπαθή Kurei, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τόσο αυτός όσο και ο Recca είναι μέλη των Hokage που βρέθηκαν 400 χρόνια μακριά από την εποχή τους. Αφού εξηγεί τι σκοπούς έχει για τη Yanagi και τη θεραπευτική δύναμή της, τους επιφυλάσσει ακόμα μια παγίδα και περισσότερη αγωνία για εμάς.

 

Φτάσαμε λοιπόν στο...

 

REVIEW: MATANTEI LOKI RAGNAROK (THE MYTHICAL DETECTIVE LOKI RAGNAROK)

Η Mayura Daidoji είναι κόρη ενός ιερέα Shinto και μανιακή με οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι υπερφυσικό, παράξενο και μυστηριώδες. Η κραυγή "Fushigi Mystery!" (κυριολεκτικά: "Μυστηριώδες Μυστήριο!") είναι πιθανώς η πιο συχνή σε όλο το anime, από το στόμα της πάντοτε. Έτσι πώς θα ήταν δυνατό να αντισταθεί στον πειρασμό και να μην χώσει τη μύτη της στην υπηρεσία ντετέκτιβ Enjaku; Ένα Βικτοριανό κτήριο με έναν αφύσικα όμορφο butler και... έναν 10-χρονο επικεφαλή της υπηρεσίας;! Αυτό απαιτεί έρευνα! Έτσι η Mayura θα γνωρίσει τον Loki και τον butler του και θα τους γίνει στενός κορσές με πρόθεση να λύνει μυστήρια. Δεδομένων βεβαίως των μυστηρίων, συνήθως καταλήγει να χρειάζεται διάσωση.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Odin, θεός-πατέρας της Asgard και του Νορβηγικού πάνθεου, εξόρισε τον Loki στην Ιαπωνία και τον φυλάκισε στο σώμα ενός παιδιού, αφαιρώντας ταυτόχρονα τις περισσότερες δυνάμεις του. Ο Loki, Νορβηγός θεός της πονηριάς, της σκανταλιάς και της ευστροφίας, δεν έχασε χρόνο και βάλθηκε να ανακαλύψει γιατί ο Odin έπραξε έτσι, ενώ ταυτόχρονα λύνει πάσης φύσεως υπερφυσικά μυστήρια, από στοιχειωμένες κούκλες μέχρι τηλεπαθητικά παιδιά, μέχρι δαίμονες της νορβηγικής μυθολογίας και μη, συλλέγοντας τη σκοτεινή ενέργεια πίσω από τα φαινόμενα αυτά. Ο butler του είναι ο πιστός Yamino Ryusuke, ένας χαμογελαστός και όμορφος νέος, με εμμονή να παραγγέλνει διάφορα πράγματα ταχυδρομικά, ενώ είναι και εξαίρετος μάγειρας. Στην πραγματικότητα, βέβαια (και αυτό είναι το μόνο spoiler που θα σας κάνω), ο Yamino είναι ο πρώτος γιος του Loki, ο Jormugand, γνωστός και ως Midgarsorm, το γιγάντιο Φίδι του Midgard που ο Odin έριξε στον ωκεανό που περιβάλλει τη Midgard, τη Γη στη νορβηγική μυθολογία.

Στην πορεία, μία-μία θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Tokyo όλες οι μεγάλες μορφές της νορβηγικής μυθολογίας, συνήθως με στόχο να σκοτώσουν τον Loki, πράγμα το οποίο ο ίδιος αδυνατεί να καταλάβει και αναζητά διαρκώς την αιτία. Κάποιοι βεβαίως θα γίνουν στην πορεία σύμμαχοι και φίλοι ή απλώς θα αρχίσουν να απολαμβάνουν τις θνητές τους ζωές.

Ο Thor, Αρχοντας των Κεραυνών, θα πάρει τη μορφή ενός μαθητή που διαρκώς αναλαμβάνει διαφορετικές δουλειές και κουβαλάει μαζί του το Mjollnir υπό μορφή ενός ξύλινου boken (σπαθί προπόνησης).

Ο Heimdall, γερακάρης και φρουρός των Νορβηγών θεών στη γέφυρα Bifrost, θα εμφανιστεί ως μικρό αγόρι και θα καταδιώκει συνεχώς και μανιασμένα τον Loki, κατηγορώντας τον για το χαμένο του μάτι.

Ο Freyr, μέλος των Vanir, θα εμφανιστεί ως ο τυπικός bishounen και βασικά θα περνάει τον καιρό του ερωτευόμενος τη Mayura (και ενίοτε άλλες δεσποινίδες) και αναζητώντας της αδελφή του, Freya. Μαζί του έχει πάντα το μυθικό Gullburst (στο anime, λόγω της ιδιομορφίας της Ιαπωνικής, ονομάζεται Gullinbrusti), τον μεταλλικό αγριόχοιρο που έφτιαξαν για αυτόν οι νάνοι του Svartalfheim (στην κανονική μυθολογία το περιβραχιόνιο Draupnir, το σφυρί Mjollinir και ο χρυσός αγριόχοιρος Gullburst ήταν τα δώρα των Νάνων Σίντρι και Μπροκκ στους θεούς, κατόπιν πρόκλησης του Loki), ένα πλάσμα σαν μεγάλος μεταλλικός ροζ κουμπαράς με χαυλιόδοντες και διάφορα utilities.

Η Freya, θεά της ομορφιάς και της γονιμότητας και ερωτευμένη με τον Loki, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση και παίρνει την πραγματική της μορφή μόνο όταν νιώσει παραμελημένη από τον Loki ή θέλει να τον σαγηνεύσει.

Οι Νόρνες, Urd, Verdandy και Skuld, δε θυμίζουν σε τίποτα τις γλυκές ταραχοποιούς του AH! MEGAMISAMA (OH! MY GODDESS). Είναι μάντισσες, αλχημίστριες και πλανεύτρες και πιθανώς οι πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι του Loki.

Τέλος, αρκεί να σας πω ότι κάνουν την εμφάνισή τους και άλλα δύο από τα παιδιά του Loki, ο Fenrir o λύκος και η θεά Hel, Βασίλισσα των Νεκρών, αλλά τίποτα περισσότερο εδώ γιατί αλλιώς θα σπάσει το spoiler-meter. Ο Odin εμφανίζεται μόνο ως κόκκινο μάτι.

Το anime κινείται σε τρεις άξονες: το μυστήριο της εξορίας και του άγριου κυνηγητού που έχει εξαπολύσει ο Odin εναντίον του Loki με τη βοήθεια των άλλων θεών, η επαφή των θεών με τους ανθρώπους και η εξέλιξη και διαφοροποίηση των απόψεών τους μέσα στα 26 επεισόδια και τέλος η περιπέτεια και η επίλυση των επιμέρους μυστηρίων, που άλλοτε σχετίζονται με τους αντιπάλους του Loki και άλλοτε όχι. Η εξέλιξή του είναι ικανοποιητική σε όλους τους άξονες, αφήνοντας ελάχιστα ερωτηματικά αλλά παραπέμποντας σαφώς στο ομώνυμο manga για πλήρη κατανόηση. Βεβαίως, αν μείνει κανείς στη δράση, στην εξαιρετική μετάλλαξη των Νορβηγών θεών και μύθων, τα ευρήματα του σεναρίου και την απεικόνιση του χαρακτήρα των διαφόρων προσώπων, το anime είναι απόλυτα ικανοποιητικό.

Η μουσική είναι πολύ καλή με εξαιρετικό opening ("Rakuen No Tobira") και ending ("Believe in Heaven"), το animation αξιοπρεπέστατο (αν και διατηρεί το κάπως παλιό, πλην κλασσικό στοιχείο των επαναλαμβανόμενων σεκάνς τη στιγμή που συμβαίνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα, π.χ. όταν ο Loki καλεί το ραβδί του, Laevateinn) και τα character designs εξαιρετικά. Κυκλοφορεί το πρώτο και σύντομα το δεύτερο DVD από την ADV. Επί συνόλου, 8 στα 10.

 

Tsukaretta ne,
Bakuma-dono

...και στο pin-up ο νεαρός Loki...

 



shinjuku express archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi