Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ανδρέα Μιχαηλίδη
03-03-06

Nostalgia Part Five - The Power of the Lens

Όπως είχα προαναφέρει (HereWeGoAgain! - 19/01/06), θα είχαμε την επανεμφάνιση των στηλών αυτών (ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν θα είναι σε περιοδική βάση, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως οι στήλες έχουν μετατραπεί σε bi-weekly- κάθε πρόταση ευπρόσδεκτη, το mail μου το έχετε), για να καλύψουμε ορισμένα ακόμα cartoons της παιδικής μας ηλικίας, τα οποία πλέον γνωρίζουμε ότι ήταν anime της εποχής.

Έτσι λοιπόν, αρκετό καιρό μετά από την τελευταία φορά (Nostalgia Part Four - Blood? - 01/12/05), ας ρίξουμε πάλι μια ματιά στις παιδικές μας αναμνήσεις. Δυστυχώς, δεδομένου ότι πρέπει να ήμουν περίπου 4 ετών την τελευταία φορά που ήρθα σε τηλεοπτική επαφή με τον LENSMAN, αυτές δεν είναι πολλές. Θυμάμαι space opera, θυμάμαι έναν λεπτό νεαρό ονόματι Kim, που κατά λάθος αποκτά ένα παράξενο εξωγήινο τεχνούργημα, τον "Φακό", θυμάμαι να μαθαίνει κάποια πράγματα για τους Lensmen και να συναντάει έναν που έχει όχι ένα, αλλά δύο φακούς και να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν το πλάσμα αυτό να καταφέρνει να τους ελέγχει, όταν ο ίδιος έχει δυσκολία μόνο με τον έναν. Τέλος, θυμάμαι τη φράση ενός συνταξιδιώτη του στον αγώνα να επιστρέψει το Φακό στον Γαλακτικό Στόλο: "Δεν είναι απλά μια διαίσθηση, είναι το ένστικτο του Lensman".

Έκτοτε δεν ξαναβρήκα ποτέ την ταινία αυτή (διότι περί ταινίας επρόκειτο), αλλά σκαλίζοντας ενδελεχώς ανακάλυψα μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα, καθώς και -εκτός από τη βασική πλοκή του anime- την πραγματική πλοκή του LENSMAN. Ας ξεκινήσουμε, συμπληρώνοντας τα κενά και από εκεί θα ακολουθήσουμε τον μίτο που οδηγεί στην αλήθεια: το LENSMAN με το οποίο ήρθαμε εμείς σε επαφή ήταν ιαπωνικό anime, υπό μορφή ταινίας μεγάλου μήκους (107 λεπτών), παραγωγής 1984 από την Kodansha, σε σκηνοθεσία των Kazuyuki Hirokawa και Yoshiaki Kawajiri. Ο τίτλος του ήταν SF SHINSEIKI LENSMAN (SF NEW CENTURY LENSMAN) και χρειάστηκε 4 χρόνια και περίπου 1,2 δισεκατομμύρια yen (10 εκατομμύρια δολάρια), για να ολοκληρωθεί. Τα computer graphics που εμφανίζονταν στην ταινία ήταν, βέβαια, επαναστατικά για την εποχή και επιεικώς lame για τα σημερινά δεδομένα.

 

Η υπόθεση είχε ως εξής: ο Kim είναι ένας απλός αγρότης και ζει μια ήσυχη ζωή με τον πατέρα του στον πλανήτη τους. Όταν ένα διαστημόπλοιο εκτός ελέγχου κινδυνεύει να συντριβεί πάνω στη φάρμα τους, ο Kim προκειμένου να σώσει τον πατέρα του, πηδάει πάνω, καταφέρνει να πάρει τον έλεγχο και να το προσγειώσει με ασφάλεια. Εκεί βρίσκει έναν και μοναδικό επιζώντα, ο οποίος πεθαίνοντας, παρακαλεί τον Kim να παραδώσει ένα αντικείμενο στον Γαλακτικό Στόλο, το οποίο και του μεταφέρει στο χέρι από το δικό του. Το αντικείμενο αυτό είναι ένας Φακός, ένα τεχνούργημα με ένα παράξενο μεγάλο πετράδι στο κέντρο, το οποίο κανονικά είναι αδύνατον να αλλάξει ιδιοκτήτη. Ωστόσο, άλλαξε και τώρα ο Kim, ως νέος Lensman, πρέπει να πάρει το διαστημόπλοιο Britannia και να παραδώσει τις πληροφορίες του Φακού, ζωτικές για τη νίκη του Γαλακτικού Στόλου ενάντια στην Αυτοκρατορία Boskone, στους ανώτερους του νεκρού Lensman. Ωστόσο, με τον Lord Helmet της Αυτοκρατορίας στο κατόπι του, αυτό δεν θα είναι καθόλου, μα καθόλου, εύκολο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Kim πρέπει να συνηθίσει τις, κατά κύριο λόγο, τηλεπαθητικής φύσεως, δυνάμεις του Φακού, για να φέρει εις πέρας την αποστολή του...

Αυτή είναι η υπόθεση του anime, όχι το πιο πρωτότυπο πράγμα στον κόσμο, αλλά αρκετά καλό για την εποχή. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι το πού βασίστηκε: από το 1937 μέχρι το 1948, ο Edward Elmer Smith, γνωστός και ως E.E. "Doc" Smith, έγραψε την τετραλογία επιστημονικής φαντασίας: GALACTIC PATROL, GRAY LENSMAN, SECOND-STAGE LENSMEN, CHILDREN OF THE LENS, όπου εισήγαγε τον περίφημο Φακό, ένα ελλειψοειδές σύμπλεγμα από θολά πετράδια, τα οποία έδιναν στον κάτοχό τους τηλεπαθητικές ικανότητες, όπως η ανίχνευση ψεύδους, η ικανότητα να διαβάζει το μυαλό κ.α. Ήταν δε, προϊόν της εξελιγμένης νοητικής τεχνολογίας των Arisians, μιας φιλειρηνικής εξωγήινης ράτσας, με στόχο την ισορροπία στο Σύμπαν.

 

Τα τέσσερα αυτά βιβλία έκαναν την εμφάνισή τους στο περιοδικό ASTOUNDING STORIES, πριν εκδοθούν κανονικά από την Fantasy Press. Κατόπιν προτροπής από τον εκδότη του, Lloyd Arthur Eshbach, ο Smith ξαναέγραψε, το 1948, την ιστορία Triplanetary, που είχε εκδοθεί στο περιοδικό το 1934, ώστε να ταιριάζει με το saga του LENSMAN και το 1950 έγραψε το FIRST LENSMAN, την ιστορία του πρώτου Lensman (ο οποίος καταγόταν από τη Γη), η οποία γεφύρωνε το GALACTIC PATROL με το TRIPLANETARY και αφηγούταν τη δημιουργία της Galactic Patrol. Τέλος, μέχρι το 1954, έκανε αλλαγές στα 6 βιβλία για να υπάρχει πλήρης συνοχή σε ολόκληρο το saga. Ο Smith γεννήθηκε το 1890 και πέθανε το 1965, αλλά από το 1980 μέχρι το 1983 εκδόθηκαν άλλα τρία βιβλία, γραμμένα από τον στενό του φίλο, David A. Kyle, με τίτλους, κατά σειρά, THE DRAGON LENSMAN, LENSMAN FROM RIGEL και Z-LENSMAN. Τα γεγονότα στα βιβλία αυτά εκτυλίσσονται μεταξύ των SECOND-STAGE LENSMEN και CHILDREN OF THE LENS.

 

Η ταινία, καθώς και η σειρά anime 25 επεισοδίων (1984-1985), δημιουργήθηκαν κατόπιν συγκατάθεσης των ιδιοκτητών των δικαιωμάτων, αλλά το αποτέλεσμα τους δυσαρέστησε τόσο, ώστε απορρίφθηκε οποιαδήποτε ιδέα μεταφοράς για πολλά χρόνια. Το σύστημα βιβλίων RPG, GURPS, έχει βιβλίο αφιερωμένο στο πώς να στηθεί ιστορία στο σύμπαν του Lensman, ενώ σε ένα από τα πρώτα drafts για το σενάριο του STAR WARS, η Φωτεινή Πλευρά της Δύναμης αναφέρεται ως "Arisian". Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να επισκεφθείτε το http://encyclopedia.thefreedictionary.com/ και να πληκτρολογήσετε "lensman", στο πεδίο αναζήτησης. Το συγκεκριμένο site είναι ένας θησαυρός πληροφοριών για οποιοδήποτε θέμα και με πολλά links (προσέξτε να είστε συγκεκριμένοι στα searches).

 

Feminine Crisis

Εδώ είμαστε και πάλι, γυναίκες, γυναίκες και περισσότερες χάρτινες ή animation cel, γυναίκες (someone DOES need to get out more...):

Nyu/Lucy - Η Καλή, η Κακιά και η Όμορφη: Θυμάστε την αξιαγάπητη, ημίγυμνη κοπέλα με τα ροζ μαλλιά και τα μικρά κέρατα σαν αυτιά, πιτσιλισμένη με αίμα (την εποχή των δεινοσαύρων, 25/05/05); Αυτή, λοιπόν, επελέγη σαν αντιπρόσωπος του αρχέτυπου. Στην αρχή του ELFEN LIED, η Lucy δολοφονεί, δίχως κανέναν ενδοιασμό, μια αδέξια γραμματέα που έτυχε να βρεθεί στο δρόμο της και χρησιμοποιεί τηλεκινητικά το πτώμα της, ως ασπίδα από τις σφαίρες των φρουρών του εργαστηρίου (δεν μπορούμε να πούμε ότι δολοφονεί τους φρουρούς, μιας και αυτοί δεν θέλουν ακριβώς να πιούν τσάι μαζί της και βρίσκεται στη διαδικασία διαφυγής από το αφιλόξενο εργαστήριο). Όταν τη βρίσκει ο Kouta, λιπόθυμη στην παραλία και την πηγαίνει σπίτι του, αυτή ξυπνάει με αθώα και παιχνιδιάρικη διάθεση, σαν μικρό γατί, φυλακισμένο σε ένα όμορφο, ανθρώπινο κορμί.

 

Στη διάρκεια όλου του anime, γίνονται εναλλαγές μεταξύ των δύο προσωπικοτήτων της Lucy (η αθώα προσωπικότητα είναι η Nyu), καθώς από αδέξια, εξυπηρετική και αθώα γίνεται αμείλικτη, κυνική και θανάσιμη, σκοτώνοντας δίχως δισταγμό, ότι βρεθεί στο δρόμο της. Σε κάθε περίπτωση, η εξωτερική της εμφάνιση (και η αδιαφορία της για τη γύμνια της ή για το πού τυχαίνει να την αγγίξει ο Kouta (ναι, τυχαίνει, κατά το γνωστό "clumsiness routine" των anime), αποτελούν αφορμή για έντονο υποσκάπτοντα ερωτισμό. Το ίδιο το anime περιστρέφεται γύρω από ακριβώς αυτόν τον άξονα, δηλαδή την εναλλαγή του κακού και του κακού (τουλάχιστον φαινομενικά), που όμως διατηρεί την ίδια, όμορφη εξωτερική εμφάνιση.

 

Mahoro - Η Σούπερ Νοικοκυρά: Η πρωταγωνίστρια (ουσιαστικά) του MAHOROMATIC MAIDEN, Mahoro, δημιουργήθηκε ως το υπέρτατο ανδροειδές μάχης, από την οργάνωση Vesper. Σκοπός της ήταν η αναχαίτιση της ξαφνικής εξωγήινης εισβολής στη Γη. Όταν η μάχη ενάντια στους εξωγήινους έλαβε τέλος, η Mahoro θα είχε διάρκεια ζωής 37 ακόμα ημέρες ως ανδροειδές μάχης ή 398 ως άμαχο μέλος της Vesper. Η Mahoro διάλεξε το δεύτερο και ζήτησε να τεθεί οικονόμος στο σπίτι του παλιού της διοικητή και αγαπημένου φίλου, Συνταγματάρχη Misato, ο οποίος σκοτώθηκε στη γραμμή του καθήκοντος. Μετά το θάνατο και της μητέρας του, ο γιος του Misato, Suguru, έμεινε ορφανός και η Mahoro αποφάσισε να αφιερώσει το υπόλοιπο της τεχνητής ζωής της για να τον φροντίζει.

 

Έχοντας πολλαπλάσια αντοχή από την ανθρώπινη και ικανότητα πρόσβασης σε πάσης είδους πληροφορίες από το δίκτυο της Vesper, η Mahoro είναι η πιο ικανή οικονόμος που είδε ποτέ άνθρωπος: τακτοποιεί σε χρόνο μηδέν το ακατονόμαστο αχούρι του νεαρού Suguru, του μαγειρεύει και τον βοηθάει να πλυθεί (το περίφημο "θέλεις να σου τρίψω την πλάτη;"). Εκτός αυτού όμως, η παρασημοφορεμένη Mahoro έχει σώμα σχεδόν αδύνατον να καταστραφεί, το οποίο είναι από μόνο του όπλο και μέσο μεταφοράς. Επιπλέον, έχει πρόσβαση σε τελευταίο μοντέλο σπορ αυτοκινήτου με πάσης φύσεως πολεμικά εξαρτήματα (τύφλα να έχει ο Kit), δυνατότητα παράδοσης εξοπλισμού που χρειάζεται, οπουδήποτε και αν βρίσκεται και πολεμικές ικανότητες αντάξιες ενός ολόκληρου στρατού. Όταν δε εμφανίζονται διάφορα κατάλοιπα από τις πολεμικές μηχανές των εξωγήινων, δεν διστάζει να μετατραπεί από οικονόμος σε πολεμίστρια και να προστατέψει τον Suguru ή τυχόντες αθώους (στο πρώτο επεισόδιο εξουδετερώνει δυο ληστές που είχαν πάρει ομήρους τους επιβάτες ενός λεωφορείου). Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει και για σύμμαχο ένα ανδροειδές πάνθηρα, από τις μέρες του πολέμου, ονόματι Slash. Αν αυτή δεν είναι σούπερ νοικοκυρά, τότε ποια είναι;

 

Ήδη έχω καθυστερήσει στο deadline (εξού και διαβάζετε αυτό το κείμενο Παρασκευή), οπότε moving on to...

 

Shinjuku Stalker

Το JIGOKU SHOUJO (Day In, Day Out - 17/11/05) έχει αρχίσει να προβάλλεται στην ιαπωνική τηλεόραση, οπότε αυξάνονται οι ελπίδες μας για να βρούμε σύντομα fansubs. Πλέον είναι γνωστό ότι η σειρά έχει μήκος 26 επεισοδίων και εμείς τρίβουμε τα χέρια μας...

 

Η Bandai Visual Japan (της οποίας θυγατρική είναι η Bandai Entertainment), ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας θυγατρικής στην Αμερική, υπό το προφανές όνομα Bandai Visual USA. Η εταιρία αυτή πρόκειται να ξεκινήσει την έφοδό της στην αγορά των DVD (υπό το label "Honneamise", κατά το κλασσικό WINGS OF HONNEAMISE της Gainax) με τις δύο πρώτες remastered ταινίες MOBILE POLICE PATLABOR. Οι νέες συλλεκτικές εκδόσεις θα συνοδεύονται από storyboard του Mamoru Oshii, 300 σελίδων, καθώς και ένα βιβλίο με συνεντεύξεις, original artwork και άλλα πιο κλασσικά DVD καλούδια.

 

Από τη Right Stuf, κυκλοφόρησε το πρώτο DVD του BOYS BE..., τη μεταφορά σε anime του manga των Itabashi Masahiro και Tamakoshi Hiroyuki (Heat Critical - Rain Respite - 20/07/05). Τα 13 επεισόδια προβλήθηκαν στην Ιαπωνία το 2000 και όχι, σεναριακά δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, αν εξαιρέσει κανείς ότι πρόκειται για κλασσικές εφηβικές boy-meets-girl ιστορίες, ιδωμένες όμως μέσα από τα μάτια των αγοριών. Ωστόσο, έχει καλά character designs και είναι πιο κοντά στην εμπειρία του θεατή σχεδόν από οποιοδήποτε άλλο anime. Βέβαια έχει και πολλές ωραίες κοπέλες... Εντάξει, αν είστε καλά παιδιά, θα κάτσω να το ξαναδώ, να το θυμηθώ και να σας πω περισσότερα (pushy bastards).

 

Από τη FUNimation κυκλοφόρησε το πρώτο volume της νέας σειράς 24 επεισοδίων του Studio Gonzo, DESERT PUNK. Σκεφτείτε MAD MAX, με τον ιαπωνικό τρόπο και προσθέστε μια γερή δόση όμοιας προελεύσεως χιούμορ. Ο Sunabozu είναι κυνηγός επικηρυγμένων. Για την ακρίβεια είναι ο καλύτερος κυνηγός επικηρυγμένων στην κατεστραμμένη, ερημική, post-apocalyptic Ιαπωνία εκτός... αν περάσει κοντά του οτιδήποτε, έστω αμυδρά, θηλυκό. Τότε τα ξεχνάει όλα και προσπαθεί να επιδοθεί σε booby dives.

 

Για τους λάτρεις του shoujo εκεί έξω, έχω περισσότερα καλά νέα από το NANA της Ai Yazawa(δείτε Fighting Chauvinism - 02/02/06). Εκτός του γεγονότος ότι η live-action ταινία ήταν τόσο επιτυχημένη ώστε θα γυριστεί δεύτερη προς τα τέλη του 2006, κατά την Ανοιξη αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στην Ιαπωνία και το anime! Αν και οι κριτικές που άκουσα (hint, hint...) για τη μεταφορά του PARADISE KISS δεν ήταν καλές, δεν μπορώ να κρίνω δίχως να το εξετάσω ιδίοις όμασι (HINT!) και ελπίζω οι otaku της Δύσης (by the way, στην Ιαπωνία το anime του PARADISE KISS τα έσπασε τελείως, αυξάνοντας κατακόρυφα την τηλεθέαση κατά τις ώρες προβολής του) να μείνουν ικανοποιημένοι από τη δεύτερη προσπάθεια με το NANA.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Gonzo ξαναχτυπάει βάζοντας μπρος το animation του BLACK CAT (see last installment), βασισμένο στο manga του Yabuki Kentaro. Τρέμε Dark Mousy!

 

Το anime BLOOD+, πλέον θα συνοδεύεται από το αντίστοιχο manga, το οποίο εκδίδεται στην ανθολογία SHONEN ACE, σε σχέδιο της Asuka Katsura, καλλιτέχνη του PETITE COSSETTE. Μπορείτε να τσεκάρετε σελίδες και artwork στο www.blood.tv/comic.

 

Έχετε τέλος το νου σας για δύο one-shots από την Tokyopop: το πρώτο, BEAUTIFUL PEOPLE, της Mitsukazu Mihara, είναι μια ανθολογία από σύντομες ιστορίες, στο συγγραφικό και καλλιτεχνικό ύφος του DOLL. Το δεύτερο, SEQUENCE, του Ken Mizuki, εξιστορεί την αφύσικη σχέση μεταξύ του νεαρού Kanata και του βρικόλακα που τον σκότωσε, δένοντας κατά λάθος άρρηκτα τις ψυχές τους.

 

Bookworm

LAGOON ENGINE EINSATZ: Το συγκεκριμένο one-shot αποδεικνύει ότι οι δημιουργοί καλών, αλλά ενδεχομένως, όχι ιδιαίτερα παράξενων, manga, έχουν ίσως στο μυαλό τους φυλαγμένες ιδέες που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα, αλλά πρέπει να έχουν εξασφαλίσει την επιτυχία, πριν φέρουν το κοινό σε επαφή με τα άδυτα της φαντασίας τους. Ο λόγος βέβαια για τη Yukiru Sugisaki, δημιουργό μεταξύ άλλων του DNANGEL και του LAGOON ENGINE (αυτό είναι σειρά και άρχισε να εκδίδεται πριν από το EINSATZ). Σύμφωνα με όσα έχουν ακουστεί, το EINSATZ συνδέεται με κάποιο τρόπο με το συνεχιζόμενο LAGOON ENGINE (Tokyopop), αλλά ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί το πώς (best bet: το EINSATZ είναι πιθανώς γεγονότα της αρχαίας ιστορίας του κόσμου του LAGOON ENGINE).

 

Το LAGOON ENGINE EINSATZ είναι epic fantasy ανακατεμένο με τεχνολογία (τόσο αυτήν που άφησαν οι Θεοί στους ανθρώπους, όσο και αυτή των ίδιων των ανθρώπων). Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, κάποτε οι Θεοί κατέβηκαν στη Γη, απαντώντας στις προσευχές των ανθρώπων και ήρθαν σε επαφή μαζί τους, για να τους βγάλουν από τη μίζερη και άθλια ύπαρξή τους. Αυτό όμως τους μόλυνε και έχασαν την αθανασία τους, μην μπορώντας να επιστρέψουν στους ουρανούς, αφού είχαν αγγίξει το χώμα . Η ειρηνοποιός τους ισχύς επηρέασε ακόμη και τους ίδιους, με αποτέλεσμα να πέσουν σε βαθύ λήθαργο, αφήνοντας πίσω τους μια μυστηριώδη και επικίνδυνη κληρονομιά. Στη σημερινή εποχή, όταν ένας άνθρωπος υποστεί (κατά λάθος ή με τη χρήση των Σκοτεινών Τεχνών) εμφύτευση κάποιας ανάμνησης ενός Θεού, το σώμα του δεν είναι ικανό να αντέξει την αλλαγή και μεταμορφώνεται σε ένα αποτρόπαιο τέρας, μικρής συγκριτικά ισχύος και δίχως ανθρώπινη νόηση. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να σκοτωθεί με κοινά όπλα (μόνο όπλα εμποτισμένα με το καθαγιασμένο νερό της Lagoonaria και μαγεία μπορούν να το σκοτώσουν)...

Εδώ μπαίνουν οι Sky Knights και ο Blue Scion της Lagoonaria, ο Κληρονόμος του Ξίφους. Λέγεται ότι ο Θεός Lagoonamaris ευλόγησε διπλά την ιπτάμενη χώρα της Lagoonaria, χαρίζοντάς τους το γιγάντιο δαχτυλίδι που προστατεύει το βασίλειο από τη Χάρη των Θεών -την αρρώστια που προκαλούν οι θεϊκές αναμνήσεις- και το Godsword, το μοναδικό όπλο που είναι δυνατόν να σκοτώσει τους αρχαίους Θεούς. Το καθήκον αυτό έχει πέσει στους ώμους των Βασιλέων της Lagoonaria, από αμνημονεύτων χρόνων και ο Sakis Herzgil Lagoonaria είναι ο νέος Κληρονόμος του Ξίφους, πράγμα που αποδεικνύουν τα μπλε του μαλλιά και μάτια. Να σημειώσω εδώ ότι όλοι οι Lagoonarians γεννιούνται κορίτσια και κάποια στιγμή, στην εφηβεία, επιλέγουν είτε να παραμείνουν ως έχουν, είτε να μεταμορφωθούν σε άνδρες (μην σκέφτεστε εγχειρήσεις, γίνεται απλώς από βουλήσεως). Έτσι και η δωδεκάχρονη Snow, μελλοντικά Βασιλέας Herzgil Lagoonaria, συμπεριφέρεται σαν άνδρας αλλά παραμένει κορίτσι μέχρι την ημέρα της αλλαγής. Όταν το μυστηριώδες μαύρο πλοίο Vigostalya του τρελού νεαρού Βασιλιά της Zel, Arcrave Gutlerfurwan, οδηγεί έναν αφυπνισμένο και μολυσμένο Θεό στη Lagoonaria, μόνον η Snow και η αδελφή της η Cloche έχουν -ίσως- τη δυνατότητα να τον σταματήσουν...

Το manga αυτό (μεταφρασμένο από την ADV) έχει διάφορες ιδιομορφίες: καταρχήν, εκδόθηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμια αποκλειστικότητα από το NEWTYPE USA και η έκδοσή του σε τόμο έχει το ίδιο format σε σμίκρυνση, αντί του κλασσικού τόμου manga. Δεύτερον, το artwork, από τα designs μέχρι τις "γωνίες λήψης" είναι πολύ διαφορετικό, όχι μόνο από το στιλ της Sugisaki, αλλά γενικότερα από όσα συνηθίζονται στα manga, με αποτέλεσμα κάποιες σελίδες να θέλουν εκτενή παρατήρηση, πριν αποκαλυφθούν όλα όσα απεικονίζουν. Τέλος, εκτός του ότι τελειώνει με ένα cliffhanger που ίσως δει εξήγηση στην κυρίως σειρά, περιλαμβάνει πολλές επεξηγηματικές σημειώσεις και αναλύσεις, με τη βοήθεια της δημιουργού, προκειμένου να μπορεί ο αναγνώστης να έχει πλήρη κατανόηση, δίχως να του αποκαλυφθούν παραπάνω στοιχεία της μεγαλύτερης πλοκής.

 

Meanwhile in...

NEGIMA VOL. 6: Ο τρίτος και τελευταίος τόμος του Kyoto Story Arc. Την τελευταία φορά (HereWeGoAgain! - 19/01/06), ο νεαρός μας Μάγος είχε καταφέρει να σώσει την Konoka από τους πράκτορες του KansaiMagicAssociation, με τη βοήθεια της Asuna και της Setsuna. Η Setsuna είχε δεχθεί ένα θανάσιμο πλήγμα, αλλά όταν αφυπνίστηκαν οι μαγικές δυνάμεις της Konoka, χρειάστηκε μόνο μια στιγμή, για να θεραπεύσει την παιδική της φίλη, δίχως καν να το καταλάβει.

 

Κατόπιν αυτών των γεγονότων, ο Negi, η Asuna, η Setsuna, η Nodoka, οι φίλες της, Haruna και Yue και η Asakura επισκέπτονται τον Κεντρικό Ναό και αρχηγείο του Kansai Magic Association, περιμένοντας να συναντήσουν περισσότερους εχθρούς. Όταν, όμως, φτάνουν εκεί, συνειδητοποιούν ότι αυτό, ουσιαστικά, είναι το πατρικό σπίτι της Konoka και ο Elder of the West δεν είναι άλλος από τον πατέρα της! Ένας λεπτός, μεσήλικας άνδρας με ελαφρώς προεξέχοντα ζυγωματικά και πολύ ήρεμη συμπεριφορά, τους υποδέχεται και δέχεται την επιστολή του Διευθυντή της Mahora Academy (και Elder of the East) από τον Negi. Εξηγεί ότι οι επιθέσεις γίνονται από μια ομάδα μάγων, που ναι μεν βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους, αλλά ενεργούν με δικά τους κίνητρα και σκοπούς, εκτός των κανονισμών του Association.

 

Ο Negi και οι φίλοι του προσκαλούνται να παραμείνουν ως φιλοξενούμενοι στον Ναό, καθώς ο Konoe Konemon προσφέρεται να μιλήσει στον Negi για τον πατέρα του και παλιό του φίλο. Αν και ο Konemon φαίνεται ένας φιλήσυχος και όχι ιδιαίτερα μαχητικός άνθρωπος, όταν πάνε με τον Negi στα λουτρά του Ναού για να μιλήσουν, αποκαλύπτονται πάμπολλες βαθιές ουλές από μάχη στο σώμα του.

Στο μεταξύ, η ομάδα που θέλει να αιχμαλωτίσει την Konoka εξαπολύει κατά μέτωπο επίθεση κατά του Ναού και καταφέρνει να διαπεράσει το προστατευτικό τείχος, καθώς και να εξουδετερώσει τον Elder. Μαζί με τους αντιπάλους, υπάρχει και ένας νέος εχθρός, ένα αγόρι με λευκά μαλλιά και απίστευτες μαγικές δυνάμεις, το οποίο χρησιμοποιεί ξόρκια Αρχαίας Υψηλής Μαγείας. Εκτός από τον Negi, την Setsuna και την Asuna, μόνο η Yue γλιτώνει από το ξόρκι που σκοτώνει όλους τους άλλους και τηλεφωνεί για βοήθεια στην Nagase Kede, την FeiKu και την Mana Tatsumiya. Στο μεταξύ, η εχθρός τους, Chigusa Amagasaki, απαγάγει ξανά την Konoka και χρησιμοποιώντας τη μαγική της ισχύ, καλεί μια στρατιά από ασιατικούς Δαίμονες, για να καθυστερήσει τον Negi και τους συμμάχους του. Σε μια απεγνωσμένη στρατηγική προσπάθεια, η Setsuna γίνεται η τρίτη Ministra Maga του Negi και μένει να καθυστερήσει με την Asuna τους Δαίμονες, όσο ο Negi ακολουθεί τους εχθρούς τους.

Το manga έχει άπειρη δράση και πολλή μαγεία, καθώς η διαμάχη εξελίσσεται σε δύο πεδία, με τον Negi να στέκεται αντιμέτωπος με τον νεαρό ασπρομάλλη μάγο και τον δαίμονα που κάλεσε η Amagasaki, χρησιμοποιώντας την ισχύ της Konoka. Ο Negi, κουρασμένος, εξακολουθεί να πολεμάει δίχως σταματημό και εξαπολύει ένα ισχυρό ξόρκι ενάντια στον γιγαντιαίο Θεό-Δαίμονα, Ryoumen Sukunano Kami, δίχως αποτέλεσμα. Μαθαίνει ότι τον δαίμονα αυτόν είχε φυλακίσει πριν χρόνια ο πατέρας του, με τη βοήθεια του Konemonκαι αφού με εξαιρετική στρατηγική, καταφέρνει να χτυπήσει τον ασπρομάλλη μάγο, βρίσκεται εξουθενωμένος και εκτεθειμένος. Οι κοπέλες τα πάνε καλύτερα, καθώς δέχονται τη βοήθεια της Mana, της Kaede και της Fei Ku (personal favorite moment: την ώρα που ο Negi προσπαθεί να προφτάσει τους απαγωγείς, βρίσκεται στο δρόμο του ο Δαίμονας-Αγριόσκυλο, Koutaro. Η Kaede αναλαμβάνει να τον αντιμετωπίσει και όταν αυτός αρνείται να την χτυπήσει επειδή είναι κοπέλα, εκείνη δημιουργεί αντίγραφά της ανακοινώνοντας: "I am Kouga Chuunin, Kede Nagase! Prepare yourself!").

 

Η Setsuna θα αποκαλύψει ένα μυστικό που φοβάται ότι θα είναι αιτία απόρριψης από τους φίλους της, προκειμένου να σώσει την Konoka, ενώ ο Negi και η Asuna ετοιμάζονται να χτυπηθούν με τον ασπρομάλλη μάγο. Καθώς τεράστια φτερά πετάγονται από την πλάτη της Setsuna και πετάει προς την παιδική της φίλη, ο Negi και η Asuna σφυροκοπούνται από τον αντίπαλό τους. Η σωτηρία και η λύση θα έρθει από έναν απρόσμενο σύμμαχο, που δίχως πολλή προσπάθεια, θα θέσει ένα τέλος στις σκοτούρες τους: η High Daylight Walker, Evangeline A.K. McDowell, "The Undying Magi" (κανονικά είναι Maga, but oh well)! Για να σώσει δε τη ζωή του Negi, η Konoka θα γίνει η τέταρτη Ministra του (συλλογή τις κάνει;).


Ο πατέρας του Negi, Nagi και οι σύντροφοί του.

 

Στο τέλος του τόμου (ουφ, 200+ σελίδες ο άτιμος - νομίζω ο μεγαλύτερος ως τώρα και packed με extras στο τέλος, επιπλέον), ο Negi θα επισκεφτεί την τελευταία κατοικία του πατέρα του, πριν εξαφανιστεί, θα πάρει πληροφορίες για την πιθανή του τοποθεσία και θα δει μια παλιά φωτογραφία του, με τους συμπολεμιστές του, μεταξύ των οποίων εμφανίζεται και ένας, νεαρός τότε, Konemon. Βεβαίως δεν λείπουν και μερικά seeds of mystery για τους επόμενους τόμους...

 

Λυπηθείτε με, άλλο δεν αντέχω για σήμερα, οπότε καταλήγουμε, όπως είχα υποσχεθεί, στο...

 

REVIEW: AIR

 

Το AIR είναι περίεργη περίπτωση anime, όπως συχνά συμβαίνει με μεταφορές παιχνιδιών (έχει βασιστεί σε ένα dating sim/adventure). Ο Yukito Kunisaki είναι ένας περιπλανώμενος νεαρός που αναζητά ένα κορίτσι με φτερά, από τις ιστορίες της μητέρας του. Διαρκώς ταξιδεύει, αναζητώντας το κορίτσι που πετάει στους ουρανούς, όπως έκανε και η μητέρα του. Βγάζει τα προς το ζην ως μαριοννετίστας, μόνο που το κουκλάκι που χρησιμοποιεί, το κινεί δίχως νήματα! Όταν φτάνει σε μια μικρή παραλιακή πόλη, γνωρίζει την Misuzu Kamio, ένα παράξενο κορίτσι, καλόκαρδο, μα πάρα πολύ αφελές, το οποίο μοιάζει να συνδέεται κάπως με το ιπτάμενο κορίτσι των παραμυθιών. Δίχως να δέχεται "όχι" για απάντηση, τον κάνει φίλο της και τον φέρνει να ζήσει μαζί με αυτήν και τη μητέρα της.


Yukito & Misuzu

 

Στην παράξενη, κατά καιρούς έρημη αυτή πόλη, ο Yukito γνωρίζει την Kano Kirishima και την αδελφή της, που είναι γιατρός, την ήσυχη και καλοσυνάτη Minagi Tohno και την εκνευριστική Michiru, που τη λατρεύει. Μέχρι το επεισόδιο 7 (επί συνόλου δεκατριών), το anime περιστρέφεται γύρω από τις αλήθειες που κρύβει καθένας από τους χαρακτήρες, όλες με μια δόση υπερφυσικού: το μυστικό της οικογένειας της Minagi, η πραγματική φύση της Michiru, η κατάρα που βασανίζει την Kano.

Η Misuzu αρρωσταίνει και σιγά-σιγά παραλύει, φαινομενικά δίχως γιατρειά. Ως τότε, ο Yukito έχει αναπτύξει αισθήματα για αυτήν και ορκίζεται να κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει. Καταλαβαίνει ότι έχουν ξανασυναντηθεί πολλές φορές, σε διάφορες εποχές, με πρώτη φορά πριν από 1000 χρόνια. Το σκηνικό αλλάζει και βλέπουμε μια άλλη ιστορία, για ένα καταραμένο κορίτσι, που μπορούσε να πετάξει αλλά όχι να αγαπήσει, για την πιστή της υπηρέτρια και τον μοναχικό πολεμιστή που τις προστάτευε. Με κάποιον τρόπο, οι δύο ιστορίες συνδέονται με όσα συμβαίνουν στο παρόν. Μια υπόσχεση δεν ικανοποιήθηκε, μια αγάπη δεν βρήκε το πλήρωμα του χρόνου και πάνω σε καταραμένα φτερά, οι πρωταγωνιστές ενός αρχαίου δράματος ψάχνουν ο ένας τον άλλον.


Tohno & Michiru

 

Στο παρόν, γίνονται αποκαλύψεις, που παρέμειναν στη σκοτεινή σιωπή, για πάντα. Μια οικογένεια δημιουργείται και καταστρέφεται, μόλις ανθίσει. Το ταξίδι συνεχίζεται, οι ψυχές φεύγουν ξανά στην αιώνια αναζήτησή τους. Καθώς οι πρωταγωνιστές μας χάνονται από μπροστά μας και μεταξύ τους, ένα αγόρι και ένα κορίτσι τρέχουν ανέμελα στην παραλία, γνωρίζοντας ότι έγινε μια θυσία για να τα ευλογήσει.

Είναι ένα anime αρκετά ποιητικό στο θέμα του, αλλά όπως συνήθως, θα ήθελε αρκετά επεισόδια ακόμη, για να μην φαίνεται ελλιπές. Οι χαρακτήρες είναι ευχάριστοι, με βάθος, με ιστορία που δεν έχει, όμως, το χρόνο να ξετυλιχτεί πλήρως. Είναι ένα anime θλιμμένο, με μια δόση χιούμορ για το αναπόφευκτο, με εξαιρετικό σχέδιο και όμορφη μουσική. Η αλήθεια είναι ότι είχα μεγάλες προσδοκίες, έχοντας διαβάσει μια αντίστοιχη περιγραφή, αλλά η συντομία του στερεί πάρα πολλά στοιχεία που θα το καθιστούσαν εξαιρετικό. Πιστεύω όμως ότι θα αρέσει σε όσους έχουν μια τάση για γλυκιά θλίψη και μυστήριο, αν και εγώ θα του δώσω ένα 6 στα 10. Έχει επίσης κυκλοφορήσει μια ταινία μεγάλου μήκους και ένα spin-off με τους χαρακτήρες του παρελθόντος, μήκους 2 επεισοδίων.

 

Jya ne,
Otomodachi-tachi,
Bakuma-dono

 

...και στο pin-up η Misuzu και...

 shinjuku express archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi