Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ανδρέα Μιχαηλίδη
25-05-05

Χαίρετε, χαίρετε και πάλι! Πάει το signing των Smith και Talbot στο Jemma, πάει και το συνέδριο της Μυτιλήνης. Στο πρώτο ήμουν και μίλησα με τους δύο guru (οι οποίοι εξέφρασαν μεγάλο θαυμασμό για το αρκετά παλιό manga GON, του Tanaka), ενώ στο δεύτερο, όπως και ο Σπύρος, δεν μπόρεσα να πάω λόγω εξετάσεων. Τουλάχιστον πρόλαβα να γράψω τη νέα στήλη...

Καταρχήν και σχετικά με το προηγούμενο installment, κυκλοφορεί ήδη ο πρώτος τόμος του FULLMETAL ALCHEMIST και επειδή το διάβασα, σας λέω ότι δεν στερείται τίποτα από το anime: φεύγει σαν νερό!

 

Δεν ξέρω αν το είχατε γενικά μυριστεί, αλλά η σειρά manga CMX της DC (που ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές αν αναλογιστεί κανείς τους τίτλους - MADARA, MUSASHI NUMBER 9, TENJHO TENGE, LAND OF THE BLINDFOLDED) δεν είχε στείλει ούτε μισό δείγμα στην Ελλάδα μέχρι τώρα και μάλιστα αντιμετώπιζε εσωτερικές αναταραχές μετά την παραίτηση του διευθύνοντα της σειράς. Ωστόσο, αυτό το μήνα κάνανε την εμφάνισή τους δυο-τρεις τίτλοι στα ελληνικά ράφια (εγώ τους είδα στο Solaris) όπως MUSASHI NUMBER 9 και TENJHO TENGE.

Ας ελπίσουμε ότι εν ευθέτω χρόνω (χωρίς σχόλια) θα έρθουν και τα υπόλοιπα. Αν βρείτε το MADARA ή το SWORD OF THE DARK ONES, ορμήστε να τα πάρετε, αλλά συνιστώ να μην ασχοληθείτε με το FROM EROICA WITH LOVE (εκτός αν σας αρέσουν τα κακοσχεδιασμένα bishounen ai manga - manga με ερμαφρόδιτους ήρωες ελαφρώς κουνιστούς).

Από τα προαναφερθέντα, το MUSASHI NUMBER 9 είναι ένα ελαφρώς φουτουριστικό manga αστυνομικού μυστηρίου, ενώ το TENJHO TENGE έχει να κάνει με πολεμικές τέχνες και πολύ ξύλο σε ένα λύκειο. Αν και πολύ διαφορετικό, το σχέδιο είναι και στα δύο ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

 

Πριν φτάσω στην κυρίως παρουσίαση για σήμερα, να σας δελεάσω με άλλα δύο anime που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Το πρώτο είναι το MADLAX, του studio Bee Train (θυγατρικό του Production I.G -βλέπε GHOST IN THE SHELL- μαζί με το XEBEC -βλέπε D.N.ANGEL), που μας έφερε πριν κάμποσο καιρό το NOIR.

Όπως και στο προαναφερθέν, πρωταγωνίστριες είναι δύο γυναίκες: η Madlax, μισθοφόρος και χαρισματική εκτελεστής και η Margaret, Αγγλίδα αριστοκράτισσα. Αμφότερες έχουν κλειδωμένο ένα μυστήριο παρελθόν στο υποσυνείδητό τους, ένα παρελθόν που τις ενώνει. Τα designs και το concept των χαρακτήρων μπορεί να θυμίζουν έντονα το NOIR, αλλά οι ίδιοι οι χαρακτήρες είναι ριζικά διαφορετικοί, τόσο στην ψυχολογία όσο και την αντιμετώπιση των καταστάσεων που βρίσκουν μπροστά τους. Η συνταγή της μεγαλύτερης (και ξανθιάς) μέντορα και της μικρότερης (φαινομενικά πιο αθώας και μη-ξανθιάς) "μαθήτριας" ολοφάνερα λειτούργησε στο NOIR αλλά οι δημιουργοί του Bee Train δεν κάνουν το σφάλμα να μας προσφέρουν ξαναζεσταμένη σούπα. Είναι σαν να κρατούν τα καλά συστατικά και να φτιάχνουν ένα ολοκαίνουργιο έδεσμα.

 

Μετά έχουμε το SPIRAL, ένα από τα λίγα πραγματικά φρέσκα anime αστυνομικού μυστηρίου (από τη Square Enix - βλέπε FULLMETAL ALCHEMIST).

Μυστηριώδεις και ανεξήγητοι φόνοι διαπράττονται στο σχολείο του Narumu Ayumi. Η μνηστή του εξαφανισμένου αδελφού του, Madoka, τον παρακαλεί να μην ανακατευτεί. Ο Ayumu όμως πασχίζει να τιμήσει τη μνήμη του αδελφού του και να ακολουθήσει τα βήματά του ως σπουδαίος ντετέκτιβ. Ποιοί είναι οι Blade Children και μπορεί άραγε ο προβληματισμένος μας ήρωας να τους σώσει εγκαίρως;

 

Ξέρετε Ότι...;

1) ...τις φωνές του Edward και του Alphonse Elric στο FULLMETAL ALCHEMIST "υποδύονται" γυναίκες voice-actresses (seiyuu ιαπωνιστί).

2) ...η Romi Park, φωνή του Edward, πήγε στη βιβλιοθήκη και έκανε μελέτη πάνω στην αλχημεία για να μπορέσει να μπει καλύτερα στο ρόλο του νεαρού αλχημιστή.

 

Review
ELFEN LIED

Αυτό το anime είναι πραγματικά το τέλος της αθωότητας. Ό,τι και αν έχετε δει ως τώρα, σε ταινία, comics, manga ή anime, δεν συγκρίνεται με το σοκ που προκαλεί η συγκεκριμένη σειρά. Δυστυχώς δεν μπορώ να μπω σε εξονυχιστικές λεπτομέρειες διότι τότε θα κάνω ανεπανόρθωτα spoil στο story.

Το πρώτο καρέ του πρώτου επεισοδίου είναι ένα κομμένο χέρι σε μια λίμνη αίματος. Εν συνεχεία, ένα γυμνό κορίτσι με μια μάσκα πνίγει σε λουτρό αίματος κάτι σαν στρατιωτικό εργαστήριο, φαινομενικά απλώς πλησιάζοντας όποιον στέκεται στο δρόμο της. Μια ιδέα για τη φύση του anime μας δίνεται όταν ο κλασσικά αφελής και αδέξιος χαρακτήρας -μια απλή και συμπαθητική γραμματέας- βρίσκεται στη μέση του χαμού κατά λάθος και δολοφονείται άγρια από το παράξενο κορίτσι χωρίς δεύτερη σκέψη ή δράμα. Πεθαίνει σχεδόν χωρίς να καταλάβει τι έγινε, διατηρώντας το αφηρημένο της ύφος καθώς το κεφάλι της αιωρείται γύρω στα 10 εκατοστά από το υπόλοιπο σώμα της.

Ο κεντρικός χαρακτήρας τώρα, ο Kouta, είναι ένας μέσος ιάπωνας φοιτητής που καταλήγει να συζεί με την εξαδέλφη του σε ένα τεράστιο σπίτι. Ο χαρακτήρας δεν έχει κάτι παράξενο ή πρωτότυπο στην αρχή. Είναι λίγο αφελής και κομματάκι μπούφος με μια διαρκή τάση για καλοσύνη και ευγένεια απέναντι σε οτιδήποτε θηλυκό. Μην παθαίνετε σύγχυση: απλώς συμπεριφέρεται σαν μεγάλος αδελφός σε οποιαδήποτε κοπέλα ή κοριτσάκι τύχει να βρεθεί στο δρόμο του με κάποιο πρόβλημα. Αυτό βεβαίως παρεξηγείται και φαίνεται ακατανόητο στην (στερεοτυπικά δυστυχώς) ερωτευμένη εξαδέλφη του.

Κάνοντας μια βόλτα στην παραλία, βρίσκουν τη γυμνή και αναίσθητη μορφή ενός κοριτσιού με φούξια μαλλιά και δυο μικρά κέρατα σαν αυτιά, που έχει ξεβράσει το κύμα. Όταν την πάνε σπίτι τους και συνέρχεται, το κορίτσι μοιάζει να έχει πλήρη απώλεια μνήμης και βασικών γνώσεων της κοινωνικής ζωής. Το ότι λέει μόνο "nyu" με ένα τεράστιο χαμόγελο απλώς την κάνει πιο γλυκιά, χαλαρώνοντας το στομάχι του θεατή από τη σκηνή σφαγής που έχει προηγηθεί. Βεβαίως, καθώς εξελίσσεται η πλοκή, διάφορες περιστάσεις φέρνουν στην επιφάνεια τη δολοφονική προσωπικότητα της Lucy, οπότε υπάρχει μια διαρκής εναλλαγή γλυκύτητας και κτηνωδίας η οποία προσωπικά με άφησε άφωνο.

Αυτό είναι το βασικό καστ της υπόθεσης, με μερικά ακόμα πρόσωπα να περιστρέφονται γύρω τους και να τους επηρεάζουν με διάφορους τρόπους (όπως η μικρή άστεγη Mayu, την οποία επίσης υιοθετούν και ένα άλλο Diclonius (δι-κλώνος = "με δύο κέρατα") που έχει σταλεί να σκοτώσει τη Lucy, η Nana (στην πραγματικότητα το όνομά της σημαίνει απλώς 7 - είναι το νούμερο δείγματος που της έχουν δώσει).

Τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τους χαρακτήρες αποκαλύπτονται σαν αριστουργηματικό grand guignol το οποίο για μια στιγμή σου δίνει την αίσθηση της ανάπαυλας, πριν καταστρέψει όλη την κοσμοθεωρία που φαίνεται να αναπτύσσεται κάθε φορά, ξανά και ξανά...

Είναι όμως εντυπωσιακό ότι από όλες τις σφαγές, την κτηνωδία και τη βαρβαρότητα που κατά καιρούς παρουσιάζεται μέσω των πράξεων των Diclonius, τα μεγαλύτερα τέρατα στην όλη υπόθεση είναι οι άνθρωποι, χωρίς υπερφυσικές δυνάμεις μεν, με πολλά περιθώρια κατάχρησης εξουσίας δε.

Να σας προειδοποιήσω ότι όταν είστε πλέον έτοιμοι να δείτε τα τελευταία τρία επεισόδια (επί συνόλου δεκατριών), να έχετε καβάντζα καμιά κωμωδία ή κανένα anime-παρωδία για μετά, διότι το στομάχι σας θα σφιχτεί πολύ, ειδικά στο προτελευταίο επεισόδιο. Ωστόσο αξίζει τον κόπο και είναι πραγματική απόδειξη ότι όσα και να δεις, ποτέ δεν τα έχεις δει όλα. Το πρώτο DVD κυκλοφορεί από την ADV και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

 

Αυτά λοιπόν για σήμερα, τα λέμε σε μια εβδομάδα. Genki ne?

Bakuma-dono

 



shinjuku express archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi