Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ανδρέα Μιχαηλίδη
08-06-05

Χαίρετε λοιπόν και σήμερα! Κάπως καλύτερα τα πράγματα προς το παρόν. Διάφορα μαθήματα έχουν μεταφερθεί παρακάτω στην εξεταστική, πράγμα το οποίο επιτρέπει μια προσωρινή (αδικαιολόγητη) χαλάρωση, μέχρι να έρθει εκείνη η σπουδαία εβδομάδα του Ιουλίου που δίνω 4(!) μαθήματα. Μην σας τα πρήζω όμως και ας προχωρήσουμε στην επόμενη στάση του SHINJUKU EXPRESS...

 

Σήμερα ξεκινάμε αφιερώνοντας λίγο χώρο σε μια πολύ σημαντική ενότητα σχετιζόμενη βασικά με τα anime, τη μουσική. Όσοι έχουν δει, βλέπουν (και θα συνεχίσουν να βλέπουν) anime, δεν μπορούν να αρνηθούν ότι η μουσική τους, ειδικά στο άνοιγμα των επεισοδίων έχει... κάτι.

Είτε είναι επικές πολεμικές μουσικές και μπαλάντες των 80’s, όπως στο αξέχαστο GETTER ROBO (ΓΚΕΤΑ ΡΟΜΠΟΤ), την πιο πρόσφατη συνέχεια (και μάλλον κατακλείδα) του, SHIN GETTER VS NEO GETTER και στο UCHYUU KAIZOKU HARLOCK (SPACE PIRATE CAPTAIN HARLOCK), είτε Jazz όπως στο COWBOY BEBOP, όλα τα anime έχουν πλούσια μουσική παιδεία. Αυτό ασφαλώς δεν είναι τυχαίο, καθότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι seiyuu (voice actors) που υποδύονται τις φωνές των κεντρικών χαρακτήρων (και όχι μόνο) είναι καταξιωμένοι καλλιτέχνες στην ιαπωνική μουσική σκηνή. Αν δεν είναι, συνήθως καταλήγουν να γίνουν!

Πριν συνεχίσω, μια μικρή υποσημείωση για τον όρο "J-Pop". Όπως το δείχνει η συντομογραφία, σημαίνει "Japanese Pop". Ωστόσο, για πολύ καιρό, λόγω βεβαίως της μεγάλης συχνότητας τέτοιου είδους μουσικής στα anime, ο όρος είχε καταλήξει να περιγράφει κάθε μουσικό κομμάτι σχετιζόμενο με αυτά. Η εμφάνιση σαφέστατα διαφορετικών ειδών μουσικής (τα οποία ενίοτε αποτελούν κεντρικό άξονα ή κύριο χαρακτηριστικό του anime) ευτυχώς προώθησαν την κατάργηση του "πάρ’ τα-όλα" χαρακτηρισμού και τον περιόρισαν στην ανάλογη κατηγορία, γεννώντας εναλλακτικούς προσδιορισμούς όπως "animusic", "animelodies" κλπ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των προαναφερθέντων anime με έμφαση στη μουσική είναι το COWBOY BEBOP (Jazz), το SAMURAI CHAMPLOO (Rap), τα RAHXEPHON και MELODY OF OBLIVION (Κλασσική Μουσική) μεταξύ άλλων.

Αν σας κέντρισα το ενδιαφέρον, ορίστε μερικά ονόματα καλλιτεχνών (της προτιμήσεώς μου, τραγουδιστών και συνθετών): Mayaa Sakamoto (RAHXEPHON), Yoko Kanno (COWBOY BEBOP), Yoko Kanno/Hajime Mizoguchi (HACK//SIGN), Megumi Hayashibara (SLAYERS, SABER MARIONETTE J, NEON GENESIS EVANGELION, LOVE HINA, TENCHI MUYO!, πολλά, πολλά άλλα - η γυναίκα το έχει ξεφτιλίσει), Ayumi Hamasaki (ANGELIC LAYER), Koda Kumi (CUTIE HONEY και πολλές ανεξάρτητες δουλειές), Kotoko (ONEGAI TEACHER, ONEGAI TWINS), Weiβ Kreuz (WEIB KREUZ, WEIB KREUZ: GLUHEN.

Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι οι Weiβ, οι οποίοι ξεκίνησαν ως συγκρότημα και το anime βασίστηκε... στους εαυτούς τους. Δηλαδή ο κάθε χαρακτήρας και το design του αντιστοιχούν σε ένα από τα μέλη του συγκροτήματος, γι’ αυτό και οι δύο σειρές anime έχουν άνω των 30 διαφορετικών κομματιών μουσικής, από pop, μέχρι rock, μέχρι blues και slow!

Αν δεν έχετε ήδη φύγει, μπορείτε να κατεβάσετε (πάρα πολλά, από πάρα πολλές σειρές) τραγούδια από το www.gendou.com, αφού κάνετε register τελείως τσάμπα και ελεύθερα από οποιαδήποτε υποχρέωση. Βεβαίως πολλά βγαίνουν και στα διάφορα προγράμματα για download, αλλά εγώ τα έχω ψιλοπαρατήσει από τότε που ξέπεσε το KaZaa (και βγήκα για τελευταία φορά από τη σπηλιά μου).

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΔΕΝ ΑΦΙΕΡΩΣΑ "ΛΙΓΟ ΧΩΡΟ» ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑNIME ΑΛΛΑ ΑΝ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ "ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ" ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΑΤΕ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΤΕ, ΕΝΤΑΞΕΙ;!

Ahem, τέλος πάντων, ας προχωρήσουμε παρακάτω...

 

Ας κοιτάξουμε κανένα manga να ξελαμπικάρει ο νους μας:

TSUBASA RESERVOIR CHRONICLE: Δια χειρός CLAMP, το manga αυτό είναι ίσως το πρώτο συνειδητό crossover (οι κακές επιρροές της Marvel - καλά, πλάκα κάνω). Όλα ξεκινάνε με τους γνωστούς μας ήρωες, Sakura και Shyaoran (CARDCAPTOR SAKURA), πλέον εφήβου ζεύγους τρυγόνων.

Ωστόσο, για κακή τους τύχη, τα γεγονότα (sorry, no spoilers from me) αφήνουν τη Sakura σε ένα μαγικό κώμα. Τότε ο Shyaoran αρχίζει μια απελπισμένη αναζήτηση από κόσμο σε κόσμο (των CLAMP) προσπαθώντας να βρει θεραπεία για το κορίτσι του. Η λύση δίνεται από την πανίσχυρη (και ολίγον αλκοολική) Space-Time Witch, τη Yuko, ο οποία πραγματοποιεί ευχές με ό,τι θεωρεί αυτή κατάλληλο αντάλλαγμα: στην προκειμένη περίπτωση τις αναμνήσεις της Sakura με τον Shyaoran.

Οι ήρωες συναντούν άλλους χαρακτήρες των τεσσάρων δημιουργών σε διαφορετικά σύμπαντα και όλη η ιστορία δένει όμορφα με το σενάριο ενός άλλου τίτλου των CLAMP, του XXX-HOLIC, όπου πρωταγωνίστρια είναι η εν λόγω Yuko. Στο HOLIC ο κεντρικός άξονας είναι οι ιστορίες σχετικά με διάφορες ευχές που πραγματοποίησε η Yuko, τα ανταλλάγματα που ζήτησε, καθώς και σταδιακή αποκάλυψη των κίνητρων και του χαρακτήρα της. Είναι ενδιαφέρον ότι για να καταλάβεις την ιστορία στο μεν, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ το δε, αλλά σίγουρα "το σύνολο είναι περισσότερο από το άθροισμα των μερών".

DOLLS: Ένα αρκετά διαφορετικό manga από τη δημιουργική φαντασία της Mitsukazu Mihara. Πρόκειται για ανθολογίες με ιστορίες που αφορούν τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα Dolls. Τα Dolls είναι ανδροειδή τα οποία, ανάλογα με το μοντέλο, είναι σχεδόν πανομοιότυπα με ανθρώπους. Κάποιοι τα αγοράζουν για υπηρέτες, κάποιοι για σεξουαλική ικανοποίηση, άλλοι για συζύγους και άλλοι για μητέρες. Υπάρχουν Dolls για κάθε γούστο, σκοπό ή βίτσιο. Αν η υπόθεση μέχρι εδώ σας θυμίζει CHOBITS, ξεχάστε το.

Πρώτον οι ιστορίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και κατά τα άλλα είναι τελείως ρεαλιστικές και ανθρώπινες. Χρησιμοποιώντας σαν όχημα τα Dolls, η δημιουργός κάνει μια μελέτη του ανθρώπινου ψυχισμού στη χαρά, στη λύπη και κυρίως στο πείσμα απέναντι στον πόνο και την τραγωδία. Όταν κάποιος έχει μπροστά του κάτι που μοιάζει με άνθρωπο, αλλά βιολογικά ποτέ του δεν γεννήθηκε, βγάζει τον καλύτερο, τον χειρότερο ή κάτι τελείως διαφορετικό από τον εαυτό του;

 

Ξέρετε Ότι...;

...το διάσημο manga των CLAMP, Χ/1999 αποτελεί φόρο τιμής στους Χ-Japan, πάλαι ποτέ συγκρότημα του τραγουδιστή Hide (Χίντε), ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του πριν μερικά χρόνια; Η φύση του θανάτου δεν επέτρεψε ουσιαστικό πόρισμα περί του αν ήταν αυτοκτονία ή δολοφονία.

 

Έτσι αισίως φτάσαμε στο review της εβδομάδας, και είναι το...

REVIEW: SCRAPPED PRINCESS

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έβλεπα ξανά fantasy anime που θα μου άρεσε τουλάχιστον όσο το RECORD OF LODOSS WAR και ταυτόχρονα θα μου έφερνε τη νοσταλγία του αξέχαστου (και ανολοκλήρωτου) BATTLE CHASERS. Βεβαίως, στον μεγαλύτερο βαθμό δεν έχει καμία σχέση με τα άνωθεν, αλλά ενσωματώνει τα καλύτερα στοιχεία τους, όπως ο ηρωισμός, το δράμα, η περιπέτεια και η συνύπαρξη μαγείας και τεχνολογίας.

Η ιστορία μας δίνει αμέσως τον κεντρικό άξονα της υπόθεσης. Η Pacifica Cassull, πρώην πριγκίπισσα του βασιλείου του Linevan, γεννήθηκε στιγματισμένη από μια φρικτή προφητεία: στην ʼγια Πόλη του Grendel, ο Θεός Mauser έστειλε χρησμό ότι το κορίτσι από τα δίδυμα της Βασίλισσας θα κάνει να ρέουν ποτάμια αίματος και θα αφήσει στρέμματα με πτώματα στο διάβα της. Έτσι το κορίτσι πετάχτηκε σε ένα φαράγγι λίγο μετά τη γέννησή της, σώζοντας το βασίλειο με το θάνατό της... ή περίπου έτσι.

Τελικά μια μάγισσα έσωσε το κορίτσι και το έδωσε να το φροντίσει τη οικογένεια των Cassull. Έτσι η θετή της μητέρα την ονόμασε Pacifica, δίνοντάς της "ένα όνομα που θα αγαπήσουν όλοι όσοι συναντήσει". 15 χρόνια αργότερα, η ξανθιά και γαλανομάτα Pacifica είναι ένα όμορφο και ελαφρώς κακομαθημένο κορίτσι που ζει με τα θετά της αδέλφια, την πανίσχυρη (εκτός από όταν μαγειρεύει) μάγισσα Raquel και τον θανάσιμο ξιφομάχο Shannon.

Όταν ο Βασιλιάς ανακαλύπτει ότι η κόρη του είναι ακόμα ζωντανή, κινεί ουρανό και γη για να την ξεφορτωθεί και να σώσει το βασίλειό του, κατ’ επέκταση και τον κόσμο. Έτσι αρχίζει ένα λυσσαλέο κυνηγητό κατά το οποίο οι ήρωές μας κάνουν νέους φίλους (όπως ο ιππότης Leopold και ο βάρδος Kidaf) και αντιμετωπίζουν θανάσιμους, πανίσχυρους εχθρούς (τα μέλη των επίλεκτων ιπποτών Obstinate Arrow και τα παράξενα πλάσματα που θεωρούνται αγγελιοφόροι του Θεού Mauser, οι Peacemakers). Τελικά, μετά από πολλή περιπλάνηση, όλα τελειώνουν εκεί που άρχισαν, στο Linevan και την Αγία Πόλη του Grendel αλλά... σιγά μην σας πω περισσότερα.

Κατά τη διάρκεια του anime, οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, τα δεδομένα ανατρέπονται, εχθροί γίνονται φίλοι και σχεδόν πάντοτε ξέρουμε και -το πιο παράξενο- καταλαβαίνουμε περισσότερα από ότι οι χαρακτήρες, Ποιοι ήταν οι πρόγονοι των κατοίκων του πλανήτη 5000 χρόνια πριν; Τι είναι το Genesis War και τα τεχνολογικά ερείπια που άφησε πίσω; Τι είναι τα Dragoon και οι Dragon Knights; Γιατί υπάρχει μαγεία;. Τίποτα δεν είναι χωρίς εξήγηση και η ιδέα πίσω από τις προφητείες, τις δεισιδαιμονίες και τους Θεούς, είναι μια προειδοποίηση στον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος φτάνει τα αστέρια και δεν σέβεται το χώμα που πατάει.

Οι χαρακτήρες είναι πολύπλευροι και κατά τη διάρκεια των 24 επεισοδίων αναπτύσσουν κι άλλο τις προσωπικότητές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Pacifica, η οποία αρχικά εμφανίζεται εκνευριστική και κακομαθημένη. Ωστόσο αυτός είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνει ψύχραιμη απέναντι στην ιδέα ότι μπορεί να είναι το "δηλητήριο που θα καταστρέψει τον κόσμο" και στους εκατοντάδες ανθρώπους που προσπαθούν να τη σκοτώσουν. Χαρακτηριστικά λέει στον Shannon στο τέλος του πρώτου επεισοδίου: "αν είμαι πράγματι αυτή που θα καταστρέψει τον κόσμο, θέλω εσύ να είσαι αυτός που θα με σκοτώσει."

Πέρα από όλα αυτά, το anime μοιάζει με αναφορά και κριτική στην ιδεοληψία, τη δεισιδαιμονία και τον θρησκευτικό φανατισμό (όλα έκδηλα στον δικό μας Μεσαίωνα - να 'ναι καλά η Ιερά Εξέταση). Πράγματι, στο πέρασμα της Pacifica ρέουν ποτάμια αίματος και μένουν στρέμματα πτωμάτων, όλα θύματα του "σκοπού που αγιάζει τα μέσα" εν ονόματι μιας προφητείας.

Δεν νομίζω ότι μπορώ να κάνω οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο για το anime αυτό και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Σύντομα κυκλοφορεί στην Ελλάδα το πρώτο DVD ( ή έχει ήδη κυκλοφορήσει - δεν είμαι πολύ σίγουρος).

 

Αυτά από εμένα απόψε (πω-πω, 23:58!)

Ato de ni,
Bakuma-dono

 shinjuku express archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi