Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ανδρέα Μιχαηλίδη
15-06-05

Οι θερμοδυναμικοί βαθμοί ελευθερίας... ο συντελεστής αντίστροφος της απόλυτης θερμοκρασίας στην κίνηση Brown... Χμμμ;;; Ώπα! Εδώ βρισκόμουν τόση ώρα; Συγγνώμη για το παραπάνω παραλήρημα και χαίρετε και σήμερα. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι ζέστες αρχίζουν πια να μας "σφίγγουν" τα ακατονόμαστα και η παραλία είναι ακόμα μακριά. Κουράγιο όμως, "πωρωμένος ποτέ νικημένος" που λέει και η παλιά παροιμία των κομικσόφιλων.

 

Σαν σύντομο συμπλήρωμα στο προηγούμενο SHINJUKU EXPRESS, να σας παραθέσω το πιο πρόσφατο playlist από anime songs, με το οποίο λιώνω αυτόν τον καιρό. Το έχω τιτλοφορήσει, ελλείψει οιασδήποτε εμπνεύσεως, Anime Collection vol. 6 και είναι το ακόλουθο:

01 _Wolf’s Rain_Stray (TV OP)
02 _Pretear_White Destiny (TV OP)
03_Weiβ Kreuz_Velvet Underworld (TV OP 1)
04_DNAngel_True Light (TV OP)
05_Onegai Twins_Second Flight (TV OP)
06_Yami to Boushi to Hon no Tabibito_Hitomi no Naka no Meikyuu (TV OP)
07_ Weiβ Kreuz_Piece of Heaven (TV OP 2)
08_RahXephon_Hemisphere (TV OP)
09_Shadow Skill_Born Legend (TV OP)
10_Magic Knights Rayearth_Yuzurenai Negai (TV OP 1)
11_Slam Dunk_Zettai Ni Dare Mo
12_Full Metal Panic? Fumoffu_Sore ga Ai Deshou (TV OP)
13_Slam Dunk_Anata Dake Mitsumeteru (TV ED)
14_Ichigo 100%_Ike Ike (TV OP)
15_Mobile Suit Gundam SEED_Invoke (TV OP)
16_Weiβ Kreuz Gluhen_Waiting (TV OP)

Είμαι βέβαιος ότι οι τίτλοι των τραγουδιών δεν σας λένε πολλά -ίσως και τίποτα- αλλά ελπίζω οι τίτλοι των anime να σας δελεάσουν. Σας εγγυώμαι πάντως ότι ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε τα λόγια (εκτός από το Stray που γράφτηκε εξ’ αρχής στα Αγγλικά), η μουσική είναι ό,τι πρέπει για να σας φτιάξει τη διάθεση αν σας έχει πιάσει η καλοκαιρινή μιζέρια.

Πριν κλείσω (προς το παρόν) το κεφάλαιο της μουσικής στα anime, να σας προτείνω δύο soundtracks (τα οποία, όπως και άλλα που ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους εδώ, μπορείτε να τα βρείτε και στα ελληνικά comic shops, όχι μόνο στο Internet).

Πρόκειται για τα δύο O.S.T. του HELLSING, βασισμένου στο ομώνυμο manga του Kouta Hirano (κυκλοφορεί ήδη ο 6ος τόμος από την Dark Horse), το VOL. 1: RAID και το VOL. 2: RUINS από την Pioneer.

Πέρα από τα εξαιρετικά openings και endings, περιλαμβάνουν όλα, μα όλα τα τραγούδια της σειράς (καμιά 30αριά+!). Μουσική διάρκειας μίας ώρας στο κάθε album, η οποία παίζει μεταξύ του κλασσικού rock και της goth και σε κάποια κομμάτια σε εκπλήσσει γυρνώντας το σε ψυχεδέλεια ή ακόμα και σκοτεινή jazz (όπως στο opening, THE WORLD WITHOUT LOGOS).

Μοιάζουν με μελωδίες από ένα διαταραγμένο μυαλό, συχνά χαμένο στις παραισθήσεις του τρόμου. Με τίτλους τόσο εκτενείς και ασαφείς (όπως το vol.1- track 3: MUSICAL PLAY SMILING REBELLIOUS FLOWER), όσο και λακωνικούς και σαφείς (vol.1-track 17: REQUIEM FOR THE LIVING), κανένα τραγούδι δεν έχει συντεθεί πρόχειρα ή τυχαία και το σύνολο αποδίδει πιστά τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του Λονδίνου του HELLSING.

 

Περνώντας στα manga και για να μην σας αφήσω με την απορία από την προηγούμενη φορά, το πρώτο είναι το...

ΧΧΧ-HOLIC: Πρόκειται για μια απόπειρα των CLAMP σε ένα είδος που δεν τις έχουμε δει: μια αποκρυφιστική κωμωδία. Εντάξει, για να είμαστε απόλυτα τίμιοι, στην πραγματικότητα είναι ένα σύνολο από ιστορίες με αποκρυφιστικό περιεχόμενο, οι οποίες παρουσιάζονται υπό κωμικοτραγικό πρίσμα.

Η Yuuko Ichihara, γνωστή και ως "Dimension Witch" (μεταξύ άλλων), είναι μια εκκεντρική και κατά τα φαινόμενα πανίσχυρη μάγισσα που μπορεί να πραγματοποιεί ευχές (και να τις γνωρίζει ενδόμυχα ακόμα κι αν κανείς δεν τις προφέρει δυνατά). Στο μαγαζάκι της, γεμάτο με αποκρυφιστικά paraphernalia, το οποίο σύμφωνα με την ίδια βρίσκει μόνο όποιος θέλει απεγνωσμένα να πραγματοποιηθεί η ευχή του, φτάνει μια μέρα ο νεαρός Kimihiro Watanuki. Ο Kimihiro βλέπει πνεύματα και το πρόβλημα είναι ότι τον βλέπουν κι αυτά! Έτσι, η Yuuko σχεδόν τον αναγκάζει να ευχηθεί να σταματήσει να τα βλέπει. Σε αντάλλαγμα, αρχίζει να δουλεύει γι’ αυτήν και να βυθίζεται όλο και βαθύτερα στον μυστηριώδη κόσμο της.

Οι ιστορίες που παρουσιάζονται έχουν μάλλον χαλαρή σύνδεση μεταξύ τους (και εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις πάμπολλες ψυχολογικές και κοινωνικές αλληγορίες τους), αλλά στην κάθε μία αποκαλύπτονται, διακριτικά, στοιχεία για την όλη πλοκή και τα κίνητρα της μυστηριώδους και αλκοολικής μάγισσας.

Όπως είχε αναφερθεί στο τελευταίο installment του SHINJUKU EXPRESS, το HOLIC κάνει crossover με το TSUBASA RESERVOIR CHRONICLE, χωρίς αυτό να προϋποθέτει ανάγνωση του μεν προς κατανόηση του δε. Το σκίτσο είναι εξαιρετικό και κατά τη γνώμη μου ίσως το καλύτερο των CLAMP ως τώρα (με την εξαίρεση ίσως του CLOVER), με εξαιρετική σημασία στη λεπτομέρεια και το στυλιζάρισμα. Για τους γνώστες (ή λάτρεις, I am the latter) της τέχνης, όλη η παρουσίαση και το στήσιμο είναι εμπνευσμένα από τον πατέρα της art nouveau, Alphonse Muchat, πράγμα το οποίο είναι έκδηλο και σε πολλά άλλα έργα των CLAMP (π.χ. το RG VEDA και το προαναφερθέν CLOVER). Έχουν κυκλοφορήσει οι πρώτοι 5 τόμοι από την Del Rey.

 

RAY: To manga του Akihito Yoshitomi δεν είναι για άτομα με αδύναμη κράση (ή ίσως και να είναι, αν λάβουμε υπόψη την πρωταγωνίστρια). Κεντρικός του χαρακτήρας είναι μια κυνική γυναίκα που αυτοαποκαλείται "Ray". Η Ray μεγάλωσε σε "φάρμα οργάνων", όπου και της πήραν τα μάτια για να τα πουλήσουν, πριν τη σώσει ένας άνδρας του οποίου την ταυτότητα αγνοεί. Πριν επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών, υποβλήθηκε από έναν άλλο σκιώδη άνδρα σε εγχείρηση που της έδωσε μάτια με ακτίνες Χ, ικανά να δουν μέσα από οτιδήποτε!

Για όσους otakίζουν χρόνια, ο άνδρας αυτός ο οποίος απoκαλεί τον εαυτό του B.J., είναι φανερό πως δεν είναι άλλος από τον Black Jack, διάσημο ήρωα του Osamu Tezuka, τον "χειρούργο με τα χέρια του Θεού". Αποτελεί φόρο τιμής στον χαρακτήρα και τον μεγάλο δημιουργό, αλλά το πρόσωπό του παραμένει κρυμμένο για λόγους copyright μάλλον.

Χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, η Ray είναι μια ασύγκριτη χειρουργός, η οποία κάνει παράνομες επεμβάσεις για μεγάλα ποσά, σώζοντας ζωές όπου οποιοσδήποτε άλλος θα τα παρατούσε ή θα αποτύγχανε. Οι μεγαλύτεροι εχθροί της είναι άγνωστες ασθένειες, παράξενοι ιοί, πειραματικοί μύκητες και μικρόβια του στρατού, καθώς και η άγνωστη ομάδα λαθρεμπόρων οργάνων που μοιάζει πάντα να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά της. Ο Yoshitomi παρουσιάζει τις επεμβάσεις και τα ιατρικά περιστατικά με ανατριχιαστική λεπτομέρεια, όχι όμως μη ρεαλιστική υπερβολή.

Είναι ένα σκοτεινό και πολύ ενδιαφέρον manga μυστηρίου, με πολύ καθαρό σχέδιο (από το οποίο λείπουν οι συνηθισμένες υπερβολές σε μάτια και σώματα), έντονη έμπνευση από πραγματικά περιστατικά και κριτική πάνω στην σύγχρονη εξαχρείωση. Κυκλοφορούν οι πρώτοι 2 τόμοι από την ADV.

 

Έτσι, όπως είχα υποσχεθεί σε παλαιότερο installment, φτάνουμε στο σημερινό...

REVIEW: SHADOW SKILL

Πολλοί μπορεί να έχετε υπόψη σας και να έχετε έρθει σε επαφή με το SHADOW SKILL: THE MOVIE το οποίο έχει κυκλοφορήσει και σε ελληνικό DVD. Η ταινία έχει πολύ καλό animation, αλλά όπως τα περισσότερα manga που στριμώχνονται σε μία μόνο ταινία, χάνει πάρα πολύ από την υπόθεση (και δυστυχώς η Elle Ragu είναι ξανθιά). Αντιθέτως, η σειρά 26 επεισοδίων στερείται αμφοτέρων σφαλμάτων (ναι, η Elle είναι κοκκινομάλλα).

Η ιστορία μας λαμβάνει χώρα σε κάποιον κόσμο medieval fantasy, στο βασίλειο της Kuruda. Πρωταγωνιστές είναι η μυώδης (αλλά ουκ ολίγον ορεκτική) Elle Ragu και ο θετός αδελφός της, Gau Ban. Αμφότεροι είναι πολεμιστές του Shadow Skill, μιας πανάρχαιας τεχνικής μάχης που ακολουθεί τη φιλοσοφία ότι η Σκιά είναι η μορφή που παίρνουν οι Ουρανοί στη Γη από τον Ήλιο: η προβολή της Ουράνιας Ισχύος επί Γης.

Η Elle είναι τεμπέλα, μεθύστακας και καυγαντζού. Ωστόσο είναι η πρώτη γυναίκα Sevaar. Αν "Vaar" ονομάζονται οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει τη μάχη ως τρόπο ζωής, τότε οι "Sevaar" είναι η υπέρτατη έκφραση της κάστας τους: πολεμιστές με υπερφυσική δύναμη, υπεράνθρωπη αντοχή, που καθοδηγούνται στη ζωή από την τιμή, φέροντας περήφανα τον φόβο στο όνομά τους. Για χρόνια οι Sevaar δίνουν τιμή και δόξα στην Kuruda και είναι οι μεγαλύτεροι υπερασπιστές της. Τώρα, η Elle Ragu είναι η 59η Sevaar.

Το anime (δεδομένου ότι δεν είναι και από τα πιο πρόσφατα) "κλασικίζει", υπό την έννοια ότι δίνει πολλή έμφαση στη δύναμη του κεντρικού χαρακτήρα, στη διαρκώς αυξανόμενη ισχύ των αντιπάλων και στη δραματικότητα των μαχών. Αν και είναι σπάνιο, υπάρχουν και μάχες που μπορεί να χρειαστούν ολόκληρο επεισόδιο και κάτι ψιλά για να ολοκληρωθούν (δείχνοντάς μας παράλληλα εν συντομία τι συμβαίνει αλλού, για να μας κρατάνε σε αγωνία).

Ωστόσο, το σενάριο έχει ενδιαφέρον, καθώς η Εlle κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστεί τον τίτλο της και ο Gau Ban για να φανεί αντάξιος της διδασκαλίας της. Στον δρόμο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι τόσο με φίλους όσο και με εχθρούς, καθώς ένας σκοτεινός ηγεμόνας κινεί τα νήματα που αρχικά θα συνταράξουν την Kuruda, αλλά σιγά-σιγά θα συμπαρασύρουν και τα τρία άλλα γειτονικά βασίλεια και τους πολεμιστές τους. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και εκείνοι που μόνο αμυδρά ενδιαφέρονται για την τύχη των πολέμων, με μόνη τους έγνοια την ουσία και τη διατήρηση της προσωπικής δύναμης.

Μέσα σε όλο το χαμό του πολέμου, των διαμαχών και της τραγωδίας, κάθε χαρακτήρας έρχεται αντιμέτωπος με τους προσωπικούς του δαίμονες: ο Gau Ban προσπαθεί να προστατέψει φίλους και οικογένεια, ελπίζοντας ταυτόχρονα η δύναμη να μην του στερήσει την ανθρωπιά του. Ο Scarface, 58ος Sevaar, αναρωτιέται αν είναι δυνατόν να υπάρξει ο ύστατος πολεμιστής που δεν θα είναι τέρας και δοκιμάζει την θεωρία του πάνω σε άτομα με δυνατότητες, μην κοιτάζοντας δεύτερη φορά πίσω αν πέσουν κατά την πορεία. Ο Diaz Ragu, μεγάλος αδελφός της Elle και διασημότερος ανάμεσα στους Vaar, έγινε ανίκητος πολεμιστής για να σώσει την αδελφή του, θυσιάζοντας το σώμα και την ψυχή του, μόνο για να αποσυρθεί όταν επιτέλεσε το έργο του. Ο Darkness, ένα πλάσμα πέρα και πάνω από τους ανθρώπους, ο οποίος εντυπωσιάζεται από την ισχύ της θέλησης και της ψυχής τους, την ετοιμότητα (και την ικανότητα) να πεθάνουν για να υπερασπιστούν όσα πιστεύουν.

Υπάρχουν πολλοί ακόμα χαρακτήρες, καθένας με διαφορετική ψυχοσύνθεση, στόχους και ιδέες. Μέσα στο anime, κανείς δεν μένει ξέμπαρκος και όλοι αποκτούν ενδιαφέρον, αναγκάζοντας τον θεατή να μείνει καθηλωμένος μέχρι να τους ανακαλύψει.

Βεβαίως, δεν είναι όλα ρόδινα: από τη μία, αν σας κουράζουν οι συνεχείς μάχες και η όλη έννοια του "stronger than thou", το anime θα σας απογοητεύσει διότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς του άξονες. Από την άλλη, δυστυχώς υπάρχουν φορές που αλλάζει ο σχεδιαστής, με αποτέλεσμα παράξενες παραμορφώσεις των χαρακτήρων σε κάποια επεισόδια. Ωστόσο το όλο ύφος, το επικό στοιχείο και -μην σας φανεί παράξενο- η μουσική, συνθέτουν ένα ηρωικό μύθο, ο οποίος δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχει ευχάριστο τέλος. ʼλλωστε, οι μεγαλύτεροι ήρωες πέφτουν στη μάχη...

 

Αυτά από εμένα σήμερα.

Mata mite ne,
Bakuma-dono

 shinjuku express archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi