Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ανδρέα Μιχαηλίδη
29-06-05

Space Opera

Konban wa, minna-san (good evening everyone)! Τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και είμαστε ακόμα εδώ, αλλά οι διακοπές πλέον πλησιάζουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να παρέλθει μια εφιαλτική εβδομάδα του Ιουλίου και να μείνει σε αποδεκτά επίπεδα η υγρασία ως τότε. Μετά... άντε γεια. Όχι, η στήλη δεν θα κάνει κενό στην ανανέωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ΕΓΩ δεν θα κάνω... Τέλος πάντων, στο θέμα μας.

 

Το εν λόγω θέμα σήμερα είναι ένα είδος anime που είναι συλλογικά γνωστό ως "Space Opera". Τέτοια είναι το MACROSS (το γνωστό σας ROBOTECH), το CAPTAIN HARLOCK, το BATTLESHIP YAMATO (γνωστό ως STAR BLAZERS) και οι σειρές GUNDAM. Γιατί Space Opera; Η όλη λογική προέρχεται από το Διάστημα (Space), κυρίως χώρο διεξαγωγής της πλοκής και τη Σαπουνόπερα (Soap Opera), σημαντικό άξονα ανάπτυξης της πλοκής. Έτσι, κατά παράφραση του δεύτερου με τη βοήθεια του πρώτου, προκύπτει το Space Opera.

Το ζήτημα του διαστήματος δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το αναπτύξω: διαστημόπλοια, τεχνολογία, εξωγήινοι, εκρηκτικές μάχες και τα τοιαύτα. Το κομμάτι "Opera" αναφέρεται στο δράμα που πολύ συχνά επιδεικνύουν αυτές οι σειρές, καθότι συνήθως έχουν σαν κεντρικό θέμα τον πόλεμο, την καταδίωξη και την τραγικότητα που συνοδεύει την οποιουδήποτε είδους ένοπλη διαμάχη. Επίσης, πολύ συχνά, τα anime αυτά δίνουν μεγάλη έμφαση στη ανάπτυξη και τη σχέση μεταξύ των χαρακτήρων, απεικονίζοντας έντονα τα συναισθήματά τους και δείχνοντας πώς αυτά επηρεάζουν ή επηρεάζονται από την εκάστοτε εμπόλεμη κατάσταση. Για παράδειγμα, στο MACROSS, όσοι χαρακτήρες επιβιώνουν καταλήγουν αρραβωνιασμένοι ή παντρεμένοι και κατά τη διάρκεια της σειράς, οι σχέσεις των δύο φύλων παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής, επηρεάζοντας από τη μία τους πιλότους και δείχνοντας από την άλλη την πιο ανθρώπινη πλευρά του πολέμου, μέσα από τα μάτια των αμάχων. Ένα ιδιόμορφο χαρακτηριστικό αυτής της σειράς είναι ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα αποτελούν τελικά στην κυριολεξία τη λύση που θα επιφέρει το τέλος του πολέμου και την κατανόηση μεταξύ των διαφορετικών φυλών. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή όπου η Lynn Minmay τραγουδάει ένα τραγούδι αγάπης ως Miss Macross, ζωγραφίζοντας το φόβο στα μάτια των έκπληκτων Zentraedi ή την εξίσου τρομοκρατημένη τους αντίδραση όταν ο σμηναγός Rick Hunter (Hikaru στο πρωτότυπο) φιλάει μπροστά τους την Lisa Ηayes; Οι Zentraedi είχαν φτιαχτεί από μια ανώτερη διαστημική φυλή ως στρατιώτες, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν εξαλειφθεί η ικανότητα για συναίσθημα από το γενετικό τους κώδικα. Ωστόσο, η επαφή τους με τους ανθρώπους που πολεμούσαν, ξυπνάει μέσα τους την κατανόηση για τα μικροσκοπικά αυτά ανθρωπάκια και τελικά συντελείς την εδραίωση της ειρήνης.

Αυτά τα ολίγα περί του τι είναι το Space Opera. Για περισσότερα μπορείτε να πάτε στο τέλος της σημερινής στήλης, όπου θα βρείτε το review για την πιο πρόσφατη σειρά GUNDAM, το MOBILE SUIT GUNDAM SEED. Αν θεωρήσετε (ή θεωρείτε ήδη) ότι σας ενδιαφέρει το είδος, αξίζει να τσεκάρετε και τους παρακάτω τίτλους: CHOJIJOU YASAI MACROSS, SOUTHERN CROSS, GENESIS CLIMBER MOSPEADA (ένα μάλλον κακό, αλλά πάλαι ποτέ αγαπημένο editing των τριών αυτών σειρών αποτέλεσε το αμερικανικό ROBOTECH), UCHYUU KAIZOKU HARLOCK (SPACE PIRATE CAPTAIN HARLOCK), MOBILE SUIT GUNDAM WING, MOBILE SUIT GUNDAM WING MOVIE: ENDLESS WALTZ, UCHYUU SENKAN YAMATO (STAR BLAZERS), GALAXY EXPRESS 999, MARTIAN SUCCESSOR NADESICO, OUTLAW STAR, VANDREAD (πολύ πιο light από όλα τα παραπάνω, αλλά πολύ καλοφτιαγμένο).

Α, να μην ξεχάσω βέβαια: σχεδόν όλα ανεξαιρέτως έχουν υπέροχη μουσική (ναι, είμαι αθεράπευτος)! Δεν θα σας πρήξω όμως τώρα με αυτό. Πριν το βασικό review της ημέρας, ας τσεκάρουμε ένα manga και ένα manhwa (κορεάτικο αντίστοιχο):

 

ALICHINO: Από την Tokyopop, δικαίως φέρουσα τον τίτλο της μεταφραστικής Αυτοκράτειρας, έχουμε το ALICHINO, της Kouyu Shurei. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς είναι το καταπληκτικό σκίτσο, φτιαγμένο με τόση λεπτομέρεια που θυμίζει πίνακα art nouveau.

Στον κόσμο της δημιουργού υπάρχει ο θρύλος των Alichino τα οποία, όπως τα περισσότερα πράγματα με την σεβαστή τους θέση στη φαντασία του ανθρώπου, θεωρούνται πνεύματα, έκπτωτοι Αγγελοι, Ξωτικά ή οτιδήποτε άλλο χαρισματικό, ερμαφρόδιτο και ισχυρό. Λέγεται πως όταν ένας άνθρωπος ευχηθεί με όλη του την καρδιά για την παρουσία ενός Alichino, αυτό θα εμφανιστεί για να του πραγματοποιήσει τη βαθύτερη επιθυμία του. Αυτό είναι αλήθεια, μόνο που βολικά ο θρύλος ξεχνάει ότι, όπως με τα πάντα, υπάρχει το τίμημα. Ο ήρωάς μας είναι ο Tsugiri, ένας νεαρός υπό την προστασία ενός εκ των μυστηριωδών αυτών πλασμάτων. Σύντομα μαθαίνει ότι γεννήθηκε με τη δύναμη του Kusabi, μια δύναμη που μπορεί να δώσει στο Alichino τεράστια δύναμη (αν την απορροφήσει) ή να το καταστρέψει. Συναντώντας ανθρώπους που αναζητούν τα Alichino, ανακτώντας τις αναμνήσεις του και βρίσκοντας παλιούς γνωστούς από μια ξεχασμένη ζωή, ο Tsugiri μας παίρνει μαζί του σε ένα θαυμαστό και επικίνδυνο ταξίδι, όπου οι θρύλοι όχι μόνο είναι αληθινοί, αλλά τον κυνηγάνε...

Σύντομα κάνουν την εμφάνισή τους νέοι φίλοι και εχθροί, ο καθένας με το δικό του φορτίο και τους δικούς του στόχους, όπως ο αφέντης και εραστής της Alichino Hibiki, o πολεμιστής Ryoko και η διαβολική Matsurika, ένα Alichino που απαγάγει τον φίλο του Tsugiri, Enju. Η υπόθεση εξελίσσεται σαν φρενήρης διαδοχή από περίτεχνες ταπισερί, μέσα σε μια ολότελα νέα μυθολογία. Βεβαίως, αν σας ενοχλούν τα bishounen ή bishoujo ("pretty boy" ή "pretty girl", υπερβολικά όμορφοι, ερμαφρόδιτοι χαρακτήρες), μακριά από το Alichino, διότι σπάνιος είναι ο χαρακτήρας που ΔΕΝ είναι τέτοιος!

 

THE TAROT CAFE: Κάπου στη σκοτεινή πόλη του Λονδίνου, μια πόλη που έχει χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει την ιστορία του Dracula, τις περιπέτειες του Sherlock Holmes και τους πολεμιστές του Hellsing Agency, βρίσκεται το Cafe Tarot. Η ιδιοκτήτριά του, Pamela, σερβίρει κάθε πράγμα που αρμόζει σε μια ευπρεπή καφετέρια, αλλά μπορεί να κάνει και άλλα πράγματα: να σου ρίξει τα χαρτιά για παράδειγμα... Αν είσαι δε Βρικόλακας, Γάτα που πραγματοποιεί ευχές, Ξωτικό, Αλχημιστής ή οτιδήποτε άλλο έξω από την κανονικότητα, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι βλέπει τα πάντα για σένα, με κάρτες ή χωρίς...

Η Sang-Sun-Park, δημιουργός του εξαιρετικού LES BIJOUX, μας παραθέτει μια σειρά (επίσης) από art nouveau ιστορίες, τις οποίες παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια της νεαρής Pamela, καθώς οι κάτοικοι του εξωπραγματικού χτυπούν την πόρτα της για να ζητήσουν συμβουλές. Αν και η Pamela κρύβει το δικό της σκοτεινό μυστικό, κουβαλά τον δικό της κρυφό σταυρό, είναι τελείως ουδέτερη απέναντι στους πελάτες της και δεν κάνει το παραμικρό για να αλλάξει τις πράξεις τους, παρά να εκφέρει μια σύντομη άποψη και να τους εκθέσει όλες τις πιθανότητες. Ποιος είναι όμως ο μυστηριώδης Belus που συχνάζει στο μαγαζί της; Ποιος είναι ο κρυφός της πόνος; Όλα ξεδιπλώνονται σαν πολύχρωμος πίνακας, καθώς οι ιστορίες διαδέχονται η μία την άλλη. Όπως και οι ιστορίες στον πραγματικό κόσμο, μπορεί να έχουν ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο τέλος, δεδομένου ότι τελικά, τα πάντα, είναι αποτέλεσμα των επιλογών του καθενός. Κάτι που συμβάλλει ιδιαίτερα στην ομορφιά αυτού του manhwa είναι ότι ο χωρισμός των κεφαλαίων γίνεται με κάρτες tarot σχεδιασμένες από τη δημιουργό, με διάφορες θεματολογίες.

 

Ξέρετε Ότι...;

...μια από τις διάσημες πλέον ταινίες του Hayao Miyazaki, το UGOKU NO SHIROU LAPYUTA (LAPYUTA, CASTLE IN THE SKY) έχει εμπνευστεί από το τρίτο και τελευταίο ταξίδι του Gulliver, του Jonathan Swift; Στο ταξίδι αυτό ο Gulliver επισκέπτεται την Lapyuta, Πόλη των Σοφών, όπου οι άνθρωποι είναι ιδιοφυΐες αλλά δεν κάνουν άλλο από το να σκέπτονται και έχουν υπηρέτες για να τους θυμίζουν να κάνουν οτιδήποτε άλλο!

 

Πριν προχωρήσω στο review της εβδομάδας, θα παρεμβάλλω κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στους μη ομιλούντες Ιαπωνικά. Παρατήρησα, βλέποντας τα fansubs του GUNDAM SEED και -δυστυχώς- τα reviews του στο NEWTYPE USA, ότι στον μεγαλύτερο βαθμό έχουν ασχοληθεί με τη μετάφραση άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα, ούτε της Ιαπωνικής Γλώσσας, ούτε της ουσίας της σειράς -η οποία βρίθει διαφόρων συμβολισμών- με αποτέλεσμα τα περισσότερα ονόματα να έχουν αλλοιωθεί ή να έχουν χάσει το νόημά τους. Σε ελάχιστες περιπτώσεις η μεταφορά στα Αγγλικά έχει να κάνει με την προβληματική κατανόηση της γλώσσας από τους Ιάπωνες. Έτσι εδώ θα παραθέσω τη σωστή μετάφραση των ονομάτων με μερικά συμπληρωματικά σχόλια. Με αυτό το "βοήθημα", νομίζω θα καταλάβετε κατά τι περισσότερο τη σειρά όταν τη δείτε. Η λίστα δεν περιλαμβάνει τα πάντα, μόνο ό,τι μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση ή απαιτείται για ουσιαστική κατανόηση. Ό,τι έχω παραλείψει και όπου δεν έχω κάνει σχόλια, πιστεύω ότι δεν χρειάζονται.

 

CHARACTERS

Lux Klein: Στα Λατινικά το όνομά της σημαίνει "φως" και το επίθετο είναι πολύ συνηθισμένο ακόμα και σήμερα. Το όνομα είναι συμβολικό διότι είναι η χαρισματική κοπέλα που προσπαθεί με το φως της να σταματήσει τον πόλεμο

Kira Yamato: Το όνομά του σημαίνει "αυτός που ακτινοβολεί, που λάμπει" ή "ανέμελος". Σε αμφότερες περιπτώσεις, το μεν ένα έχει να κάνει με το βασικό ρόλο που παίζει στη σειρά και με τις άπειρες σωτήριες επεμβάσεις του. Το δεύτερο είναι αλήθεια και ειρωνεία διότι από τη μία σιχαίνεται τον πόλεμο (και αρχικά ζει σε μια μη εμπλεκόμενη, ειρηνική διαστημική αποικία), από την άλλη αναγκάζεται συνεχώς να μάχεται και να φέρει διαρκώς βαρέως θανάτους συντρόφων και εχθρών.

Aslan Zala ή Zara: Το όνομα σημαίνει "Λιοντάρι" στα Τούρκικα μεταξύ άλλων και ο Aslan είναι πράγματι ένα αληθινό και ατρόμητο λιοντάρι στη μάχη. Να έχετε υπόψη σας ότι τα Ιαπωνικά δεν έχουν "λ" και χρησιμοποιούν ένα ένρινο "ρ", οπότε σχεδόν πάντα υπάρχει σύγχυση (εκτός αν βοηθούν τα συμφραζόμενα).

Kagalli YulaYura) Asuha: Κλασικό ινδικό όνομα, για την (ασχέτως που είναι ξανθιά - αυτό έχει να κάνει με την πλοκή) καταγόμενη από την ινδική χώρα κοπέλα.

Maryu Ramius

Muu La Flaga ή Fraga

Miriallia Howe

Tohru Kennihi: Κλασικό ιαπωνικό όνομα

Frey Alster: Κόκκινα μαλλιά, μπλε μάτια, Νορβηγίδα μου μυρίζει... Το όνομά της προέρχεται από αυτό του αντίστοιχου Νορβηγού Θεού.

Sai Arguile

Nicol Amalfi: Το χειρότερο είναι ότι κάποιος τον είπε "Nicole" και αναφερόταν σε αυτόν ως κορίτσι! Έλεος ρε παιδιά...

Dearka Elsman: Ξανθός και με βαριά φωνή, ε να μην έχει ρωσική καταγωγή;

Isaac Joule ή Jule: Ολοφάνερα αγγλικής καταγωγής, αλλά το επίθετο παίζει λόγω προβλημάτων στην ιαπωνική προφορά.

Andrew Bartfeld: Πιο Βρετανός δεν γίνεται. Ο "Τίγρης της Ερήμου" είναι ψύχραιμος, ικανός και ακριβής.

Raul Cruise ή Kreuze (ή με e): Κάποιος τον είπε και "Rau Le Creuset". Μόνο από το μαλλί και τη συμπεριφορά θα μπορούσαμε να τον πούμε Γερμανό. Αλλωστε αν, όπως υποστηρίζω είναι το "Kreuze", που σημαίνει "σταυρός" στα Γερμανικά, έχει πολύ νόημα, αλλά no spoilers...

Haro ή Hello: το ρομποτάκι της Lux μπορεί κάλλιστα να λέγεται "Haro" που είναι ιαπωνικό ή "Hello" διότι διαρκώς χαιρετάει.

Patrick Zala ή Zara

Natale Bajirul: Είναι η σωστή μετάφραση, αλλά δεν έχω ιδέα για την πιθανή της καταγωγή. αν λάβουμε υπόψη το "Natale" και το πόσο σκύλα είναι, θα μπορούσε να είναι Γαλλίδα.

Murata Azrael: Δεν είναι απίστευτο που ο χείριστος άνθρωπος του anime έχει (για λόγους correctness) ιαπωνικό όνομα, εβραϊκό επίθετο, είναι κλασικός άρειος ξανθός γαλανομάτης και το όνομά του είναι αυτό του "Αγγέλου του Θανάτου"; Τρέμε Hitler!

 

SPACESHIPS

Archangel

Eternal

Kusanagi: Επίσης κλασσικό ιαπωνικό όνομα και να μην ξεχνάμε και τη Motoko Kusanagi του GHOST IN THE SHELL. Πιθανώς είναι απλά tribute από τους δημιουργούς.

Vessalius: Από τον μεσαιωνικό Γερμανό σοφό και αλχημιστή, Ανδρέα Βεσσάλιο.

Eurasia: Duh.

Helldarling

Laurasia Class Battleship: Τάξη πολεμικού διαστημόπλοιου των ZAFT που παίρνει το όνομά του από τη μία από της ηπείρους που σχηματίστηκαν από τον χωρισμό της Παγγαίας, στα προϊστορικά χρόνια. Είναι μεγάλο!

Agamemnon Class Battleship: Τάξη πολεμικού διαστημόπλοιου της Earth Alliance με το όνομα του μυθικού Έλληνα βασιλιά.

 

WEAPONS (όλα αυτά είναι πάνω στο Archangel)

Gottfried: Όπλο του Archangel με το όνομα Γερμανού ήρωα.

Helldart

Sledgehammer

Corinthos

Valiant

Igelsturm: "Eagle Storm" στα Γερμανικά.

Lochengreen: Το πιο τρομακτικό όπλο του Archangel φέρει το όνομα του ημι-μυθικού Swan Knight, ο οποίος υποτίθεται πως υπήρξε προπάτορας της γραμμής των Γάλλων Ευγενών Plantard de St.Claire, οι οποίοι σχετίζονται με το Ναό του Σολομώντα, τους Ναΐτες Ιππότες και το μυστήριο της Black Madonna. Για περισσότερα, δείτε το REX MUNDI της Image.

 

GUNDAMS

Strike

Strike Rouge

Blitz

Buster

Duel

Aegis

Freedom

Justice

Calamity

Raider

Forbidden

Providence

 

COUNTRY

Orb ή Aube: Η χώρα καταγωγής της Kagalli και των περισσότερων από τους κεντρικούς χαρακτήρες (όπου μπορούμε να υποθέσουμε ότι μετανάστευσαν οι οικογένειές τους, δεδομένων των ονομάτων, για να αποφύγουν τον πόλεμο). Είναι μια χώρα κάπου στην Ινδική Χερσόνησο και το όνομα στη μία περίπτωση σημαίνει "Σφαίρα", με την έννοια της σφαίρας προστασίας από τον πόλεμο και στην άλλη, στα Γαλλικά, "Αυγή".

 

ORGANIZATION

Morgenrate ή Morgenreit: Κάπου τα λιγοστά Γερμανικά μου με εγκαταλείπουν, αλλά όπως και να γράφεται, σημαίνει "Ανατολή του Ήλιου" ή πιο κυριολεκτικά "Πρωινό Φως" και είναι η οργάνωση της Orb που κατασκεύασε τα Gundam.

 

Ελπίζω αυτά να σας βοηθήσουν και να βελτιώσουν την εμπειρία σας από το anime αυτό. Έτσι, μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάνουμε στο...

 

REVIEW: MOBILE SUIT GUNDAM SEED

Το έχω ξαναπεί, αλλά το λέω άλλη μια φορά: ποτέ δεν έχεις δει όλα τα anime!

Το συγκεκριμένο, μια αριστουργηματική Space Opera 50 επεισοδίων, αποτελεί περίτρανη απόδειξη. Δεν πιστεύω ότι έχω δει σε anime καλύτερο αντιπολεμικό έπος (εξαιρουμένου του HOTARU NO HAKA, GRAVE OF THE FIREFLIES του Isao Takahata, το οποίο είναι τόσο αληθινό που δεν άντεξα να το δω) και πάει πολύς καιρός από τότε που θέλησα να δακρύσω βλέποντας οτιδήποτε (τα βιβλία είναι άλλη ιστορία).

Βρισκόμαστε στην Κοσμική Περίοδο 70 (ό,τι και να σημαίνει αυτό σε γήινα χρόνια - πάντως ΠΟΛΥ μετά από την εποχή μας): το διάστημα έχει αποικιστεί, τουλάχιστον κατά μήκος και πλάτος του ηλιακού συστήματος, με σαφέστατες αναφορές για παραπέρα. Μερικούς μήνες πριν την αρχή της ιστορίας έχει ξεκινήσει εμπόλεμη διαμάχη μεταξύ της Earth Alliance, του στρατού των "νορμάλ γήινων" και του ZAFT, της συνομοσπονδίας των Coordinators, γενετικά επαυξημένων ανθρώπων. Όλα ξεκινούν όταν το Earth Alliance εξαπολύει μια πυρηνική επίθεση στη διαστημική αποικία του ZAFT, Unius-7, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς και σκοτώνοντας τους πάντες. Από τότε, το επεισόδιο γίνεται γνωστό ως "Bloody Valentine", στο οποίο το ZAFT απαντά φυτεύοντας σε όλη τη Γη Neutron Jammers, κοινώς συσκευές που εμποδίζουν τη λειτουργία πάσης φύσεως πυρηνικών όπλων και συσκευών. Έτσι ξεκινάει η ενεργειακή κρίση στη Γη και πυροδοτούνται οι φλόγες του πολέμου.

Η ιστορία ξεκινάει στη διαστημική αποικία Heliopolis, της ουδέτερης χώρας Orb, όπου απλοί άνθρωποι και Coordinators ζουν χωρίς προκαταλήψεις και μακριά από την ηχώ του πολέμου... αρχικά. Εκεί γνωρίζουμε τους κεντρικούς μας χαρακτήρες, φοιτητές του τοπικού τεχνολογικού πανεπιστημίου. Αυτοί είναι μεταξύ άλλων οι Kira Yamato, Sai Arguile, Frey Alster, Miraiallia Howe και Tohru Kennihi. Από αυτούς, ο Kira είναι Coordinator. Η απατηλή ηρεμία της Heliopolis χάνεται καθώς το ZAFT εξαπολύει μια μυστική επιχείρηση (που σύντομα εκφυλίζεται σε ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση) για να κλέψει το νέο κρυφό όπλο της Earth Alliance, τις διαστημικές πανοπλίες Gundam (εδώ General Unilateral Neurolink Dispersive Autonomic Maneuver - σε παλαιότερες σειρές GUNDAM το όνομα προερχόταν από το υλικό των ανθρωποειδών πανοπλιών, Gundanium)! Έτσι γνωρίζουμε τα πρωταγωνιστικά μέλη του ZAFT, τους: Aslan Zala, Nicol Amalfi, Dearka Elsman, Isaac Joule και τον διοικητή τους, μασκοφόρο, τιμής ένεκεν του αντίστοιχου μασκοφόρου στο MOBILE SUIT GUNDAM WING) Raul Kreuze. Προκειμένου να σώσει τους φίλους του από τα εχθρικά πυρά, ο Kira μπαίνει μαζί με τη Λοχαγό Maryu Ramius στο Strike Gundam, το οποίο και αναπρογραμματίζει μέσα σε δευτερόλεπτα! Έτσι, με φόντο την Heliopolis να διαλύεται στα εξ’ων συνετέθη, ο Kira έρχεται αντιμέτωπος με τον παιδικό του φίλο, Aslan! Η Λοχαγός Ramius, δεδομένου ότι αυτός και οι φίλοι του έχουν δει τα μυστικά όπλα της Earth Alliance, τους αναγκάζει να επιβιβαστούν μαζί της στο -επίσης κρυφό- Battleship Archangel. Έτσι ξεκινά η εμπλοκή τους σε έναν τρομερό πόλεμο με χιλιάδες θύματα.

Δυστυχώς (ή μάλλον ευτυχώς), το σενάριο είναι τόσο καλοφτιαγμένο και εξαιρετικά δεμένο, με τόσα διαφορετικά επίπεδα και ενδιαφέρουσες ανατροπές και αποκαλύψεις που δεν μπορώ παρά να σας πω ελάχιστα χωρίς να σας το χαλάσω. Ο Kira μισεί τον πόλεμο και αρχικά πολεμάει μόνο για να προστατέψει τους φίλους του. Στην πορεία θα καταλάβει ότι μόνο με τη βοήθειά του θα μπορέσει ο πόλεμος να έρθει σε ένα τέλος πριν πεθάνουν οι πάντες και τα πάντα. Ο Kira όμως δεν είναι παρά ένας αθώος και φιλειρηνικός νεαρός, έτσι είναι πιθανώς ο χαρακτήρας που έχει ρεκόρ το πόσα δάκρυα σκορπάει μέσα στη σειρά: για νεκρούς φίλους, νεκρούς εχθρούς, νεκρούς αμάχους, για τη διαμάχη με τον παλιό του φίλο, για όσους δεν μπόρεσε να προστατέψει. Ωστόσο αυτό δεν στερεί τίποτα από τον ηρωισμό του. Ίσα-ίσα, είναι πιθανώς (ή τουλάχιστον γίνεται στην πορεία) ο ικανότερος πιλότος Gundam, αλλά δεν παύει να διατηρεί ακέραιη την ανθρωπιά του μέσα στη δίνη του πολέμου. στην πορεία φίλοι θα γίνουν εχθροί και τούμπαλιν, φίλοι θα σκοτώσουν φίλους, οικογένειες θα χαθούν και μέσα στις φλόγες του θανάτου, μόνο η κατανόηση μεταξύ δύο παλιών φίλων καθώς και η αποκάλυψη των πάμπολλων μυστικών που αφορούν στη γέννησή τους, η σχέση τους με τους κοντινούς και φαινομενικά πιο μακρινούς τους ανθρώπους θα είναι η μοναδική ελπίδα για ειρήνη.

Το anime δεν διστάζει να δείξει τον πόλεμο σε όλη του την ωμότητα, μην παραλείποντας τίποτα από τη φρίκη, την καταστροφή, τον ρατσισμό, τον θρήνο αλλά και τον ηρωισμό. Βεβαίως, ακολουθώντας πιστά την παράδοση της Space Opera, οι μάχες και τα όπλα είναι φανταστικά σχεδιασμένα, το animation άπταιστο και η μουσική που συνοδεύει την κάθε σκηνή (πολεμική, ρομαντική, ερωτική) είναι ακριβώς αυτή που πρέπει. Όσο για τα character concepts και designs, αυτά όχι μόνο είναι εξαιρετικά, αλλά ακολουθούν τόσο τη λογική ότι σε μια ουδέτερη διαστημική αποικία θα υπήρχαν άνθρωποι κάθε εθνικότητας, όσο και ότι άνθρωποι με αλλαγμένο γονιδίωμα δεν χρειάζεται να υπακούουν στους νόμους της φύσης και της καταγωγής για τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά (αυτό έχει ΠΟΛΛΗ σημασία στην πλοκή). Εν ολίγοις είναι ένας αντιπολεμικός και αντιρατσιστικός ύμνος, ο οποίος θέτει στο ρόλο των "κακών" τόσο πονεμένους ανθρώπους όσο και ανθρώπους που θα έκαναν τον Hitler και τους Χουντικούς να πεθάνουν από τη ζήλια τους.

Τελικά, τι είναι ο πόλεμος; Γιατί πολεμάς, ποιον πολεμάς και το σπουδαιότερο... πώς αποφασίζεις τον νικητή; Αν είναι ένας χαρακτήρας που είναι αξιοθαύμαστα γραμμένος και οι απόψεις που εκφράζει θα έπρεπε να αγγίζουν τον καθένα -εμένα προσωπικά με καλύπτουν πλήρως- αυτός είναι το μέλος του ZAFT, ο "Τίγρης της Ερήμου" Andrew Bartfeld (και φτιάχνει και απίστευτο καφέ).Φοβάμαι πως εδώ θα σταματήσω. Αν δεν σας ικανοποιεί το παραπάνω ως review, θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες και δεν σας νοιάζει το spoiler, μπορείτε να μου στείλετε πάντα e-mail και ενδεχομένως να με πείσετε να αφιερώσω μια ολόκληρη στήλη στην ανάλυση της παρούσας σειράς (το λιγότερο).



Ως τότε, με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Bakuma-shyoi

 



shinjuku express archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi