Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Δημήτρη Σακαρίδη
02-12-04

My 10 Favorite Comics Ever (Part Two)

To δεύτερο μέρος. Νο more explanations necessary.

Love & Rockets: Locas stories (Jaime Hernandez)
O Jaime Hernandez κατόρθωσε, από τις πρώτες μόλις ιστορίες του, να δημιουργήσει δύο από τους πιο αληθινούς και ολοκληρωμένους χαρακτήρες στην ιστορία του μέσου. Η Maggie και η Hopey, πιτσιρίκες punk-rockers με αμφιλεγόμενες και ενίοτε απροσδιόριστες σεξουαλικές συνήθειες έφεραν το Girl Power στην αμερικανική pop culture περίπου 15 χρόνια πριν αυτό γίνει catch-phrase στα στόματα προκατασκευασμένων ειδώλων όπως η Geri Halliwell και οι λοιπές Spice Girls. Όσο περνούσαν τα χρόνια, οι δύο ηρωίδες, καθώς και το πολυπληθές supporting cast, μεγάλωσαν και ωρίμασαν μαζί με τους αναγνώστες τους. Ωρίμασε όμως και ο δημιουργός τους και εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους writer-artists όλων των εποχών. Κάθε νέα ιστορία του J. Hernandez με τις Locas είναι ένα ξεχωριστό event που για όλους εμάς που αγαπήσαμε το Love & Rockets όταν ήταν hip και το λατρέψαμε όταν πλέον έπαψε να είναι, αποτελεί σταθερή αξία στις αναγνωστικές μας ζωές.

Love & Rockets: Palomar stories (Gilbert Hernandez)
Βία, σεξ, διαστροφές, δυνατές και συνάμα ευάλωτες γυναίκες, διεφθαρμένοι αλλά και ευαίσθητοι άνδρες, βαρύ storytelling, αδυσώπητα flashbacks και δαιδαλώδη -ενίοτε δυσνόητα- σενάρια. Όλα αυτά δημιουργούν το Palomar, τον μαγικό κόσμο του Gilbert Hernandez που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην νότια California και τη σφαίρα της φαντασίας. Έναν κόσμο ο οποίος είναι ταυτόχρονα τρομακτικός και συναρπαστικός, αποκρουστικός και ελκυστικός. Ο Gilbert Hernandez έδειξε από την αρχή ότι είναι λιγότερο δυνατός στη δημιουργία χαρακτήρων σε σχέση με τον αδερφό του, και για αυτό στήριξε τη δουλειά του περισσότερο στο storytelling και τη δημιουργία ξεχωριστών κόσμων και ιστοριών. Αν στα comics του Jaime, οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές είναι η Maggie και η Hopey, σε αυτά του Gilbert ο μοναδικός πρωταγωνιστής είναι το Palomar και τα δράματα που λαμβάνουν χώρα σε αυτό.

Master Of Kung Fu #28-50 (Doug Moench & Paul Gulacy)
Αντιγράφω επί λέξει το κείμενο που είχα χρησιμοποιήσει στο Comicdom #3:
Το ΚΑ-ΛΥ-ΤΕ-ΡΟ Marvel comic όλων των εποχών, κατά την -καθόλου- ταπεινή άποψη μου. Ένας εξαίσιο collage από Bruce Lee, James Bond, adventure serials της δεκαετίας του '30, Sherlock Holmes και φυσικά Sax Rohmer, χαρακτήρες του οποίου χρησιμοποιούνται στο comic (Fu Manchu, Sir Denis Nayland Smith, Dr Petrie). Οι πρωταγωνιστές, από τον σταρ Shang-Chi έως την αγαπημένη του Leiko Wu και τον παντοτινό αντίζηλο Clive Reston, είναι απόλυτα αληθινοί. Μπορείς να ταυτιστείς μαζί τους, να κλάψεις, να γελάσεις και να πονέσεις ανάλογα με τα δικά τους συναισθήματα.

Maus (Art Spiegelman)
Αναμφισβήτητα ένα από τα high points της ιστορίας των comics, που έβαλε μέσα σε μία χρονιά (μαζί με τα Watchmen και Dark Knight Returns) την ένατη τέχνη στα σαλόνια του mainstream. To Maus θα αποτελούσε αντικείμενο για μελέτη ακόμα και αν έλειπαν η εξαιρετική αφηγηματική ροή, οι ρεαλιστικοί μέχρι θανάτου διάλογοι και το πανίσχυρο subject matter. Το Maus θα μπορούσε να έχει σημαντική θέση στην ιστορία του μέσου μόνο και μόνο για το ιδιοφυές τρικ της τόσο πετυχημένης χρήσης των ανθρωπόμορφων ζώων στην θέση των φυλών που παρουσιάζονται στο comic. H ιδέα της αναλογίας Ναζί-Εβραίοι = Γάτες-Ποντίκια ήταν τόσο προφανώς μεγαλοφυής που απλά κανείς δεν την είχε χρησιμοποιήσει ως τότε. Ως τη στιγμή που ο Art Spiegelman αποφάσισε να διηγηθεί στον κόσμο μια ιστορία για τον βασανισμένο πατέρα του. Και ο κόσμος τον άκουσε.

Watchmen (Alan Moore & Dave Gibbons)
Έχουν γραφτεί τόσα πράγματα για το Watchmen από τόσους ανθρώπους που είναι νομίζω περιττό να προσπαθήσω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Απλά το σημείο αναφοράς στα υπερηρωικά comics και το στάνταρ με το οποίο πρέπει να συγκρίνονται όλες οι σοβαρές και φιλόδοξες δουλειές με spandex heroes.

Next Week: I have absolutely no idea (but I have 7 days to think of something)



sledgehammer archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi