Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Δημήτρη Σακαρίδη
17-02-05

Celebrate Diversity Part Four (The Fans)

Φτάσαμε αισίως στο τέταρτο μέρος αυτούς του άρθρου. Οι fans. Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι αυτής της βιομηχανίας. Δίχως αμφιβολία, το κομμάτι που έχει τη μεγαλύτερη δύναμη και τη μεγαλύτερη δυνατότητα επιρροής στο μέλλον του μέσου, αλλά παράλληλα και αυτό με τη μικρότερη αντίληψη της δύναμης του.

Στην πραγματικότητα, για όλα όσα βλέπουμε καθημερινά στα stands, κύριοι υπεύθυνοι είμαστε όλοι εμείς, οι αναγνώστες. Ουσιαστικά, εμείς είμαστε αυτοί που καθορίζουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τι θα εκδώσουν οι εταιρίες και -σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό- τι comics θα δημιουργήσουν οι συγγραφείς και σχεδιαστές που εργάζονται σε αυτές.

Εμείς μπορούμε, με τη δύναμη του πορτοφολιού μας, να υποδείξουμε στους εκδότες, τι από αυτά που βγάζουν αξίζει και τι όχι. Εμείς μπορούμε να ζητήσουμε -να απαιτήσουμε- από τις εταιρίες να σταματήσουν να εκδίδουν διαρκώς τα ίδια και τα ίδια και να προσπαθήσουν να κάνουν κάποια βήματα μπροστά, προς μια βιομηχανία με πιο ποικιλόμορφα και πρωτότυπα προϊόντα.

Δεν σου αρέσει ένα comic. Σταμάτα να το αγοράζεις. Πιστεύεις πως ένας τίτλος έχει πάρει την κάτω βόλτα; Μην εξακολουθείς να τον πριμοδοτείς με τα λεφτά σου, άλλαξε τον με έναν άλλον που δεν έχεις δοκιμάσει. Διαφωνείς με τις τακτικές και την πολιτική μιας εταιρίας. Μποϊκοτάρισε τα comics που εκδίδει μέχρι να τις αλλάξει.

Take action!

Τα πράγματα είναι τόσο απλά. Αν δεν σου αρέσει κάτι. Μην ξοδεύεις τα λεφτά σου -για τα οποία δουλεύεις σκληρά κάθε μέρα- σε αυτό. Προς θεού, μην μπαίνεις στο trip της συνήθειας. Το ότι έχεις όλα τα AVENGERS από το #100 έως σήμερα, δεν σημαίνει πως πρέπει να ανέχεσαι τις παπαριές που γράφει ο κάθε ψωνισμένος συγγραφέας, μόνο και μόνο για να μην «σπάσεις» τη σειρά (το παράδειγμα των AVENGERS ήταν τυχαίο - NOT!).

Σπάσε τη σειρά! Ρίξε τα λεφτά σου σε κάποιον άλλο τίτλο. Ψάξε να βρεις νέα ερεθίσματα, νέα είδη comics που μπορεί να σε συναρπάσουν το ίδιο, ή και περισσότερο από αυτά που διάβαζες ως τώρα. Παράλληλα, στείλε και ένα γράμμα στον editor της σειράς που σταμάτησες και εξήγησε του τους λόγους που σε έκαναν να πάρεις αυτήν την απόφαση.

Take action!

Βλέπω πολλούς αναγνώστες γύρω μου, που ξεκίνησαν διαβάζοντας υπερηρωικά comics όταν ήταν στα πρώτα χρόνια της εφηβείας τους (ή και νωρίτερα) και μετά από 15 χρόνια διαβάζουν ακόμη ΜΟΝΟ υπερηρωικά comics. Don't get me wrong, λατρεύω τα υπερηρωικά comics -και τους υπερήρωες γενικότερα- αλλά αρνούμαι να περιορίσω τα αναγνώσματα μου σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο.

Αν κάθε μήνα διαβάζεις 15 comics, όλα υπερηρωικά, από τα οποία σου αρέσουν πραγματικά μόνο τα 10, άλλαξε τα άλλα 5 με άλλους τίτλους από μικρότερες εταιρίες που καταπιάνονται και με άλλα θέματα. Βαρέθηκες το BATMAN, ξεκίνα το STRAY BULLETS. ʼρχισε να σε κουράζει το AMAZING SPIDER-MAN, δοκίμασε το STRANGERS IN PARADISE. Βρίσκεις πολύ δήθεν το ULTIMATES, ρίξε μια ματιά στο PALOOKAVILLE. Δεν «ψήνεσαι» με το TEEN TITANS, διάβασε ένα Manga, ή ένα Ευρωπαϊκό.

Το κυριότερο όλων είναι να έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά. Ρώτα κάποιους φίλους σου που ξέρεις ότι δεν διαβάζουν μόνο υπερηρωικά ή μόνο mainstream comics. Ψάξε να βρεις κάποιο σχετικό site που ασχολείται με άλλα είδη πλην των υπερηρώων. Διάβασε και κανένα COMICS JOURNAL και μην περιμένεις να ανακαλύψεις τα comics μόνο από το WIZARD. Τα καλά comics βρίσκονται παντού. Υπάρχει ένας υπέροχος κόσμος στις πίσω σελίδες του PREVIEWS που σε περιμένει να τον ανακαλύψεις. Μην στερείς από τον εαυτό σου την ευκαιρία να ζήσεις νέες αναγνωστικές εμπειρίες.

Take action!

Αν βλέπεις πως ο retailer σου δεν παραγγέλνει πολλά comics από μικρότερες εταιρίες, προσπάθησε να του αλλάξεις γνώμη. Αρχικά κάνε τον να τα παραγγείλει για σένα και μετά τσίγκλησε τον μέχρι να αλλάξει τακτική γενικότερα και να αρχίζει αν γεμίζει τα stands του και με comics που δεν είναι mainstream. Παράλληλα, μόλις ανακαλύψεις έναν όχι και τόσο γνωστό τίτλο που σου αρέσει, μην αμελήσεις να ενημερώσεις για αυτό τους φίλους και τους γνωστούς σου και να προσπαθήσεις να τους πείσεις να τον δοκιμάσουν. Πυραμιδικά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Κάπως έτσι πριν από 10 και κάτι χρόνια έπεισα το μισό αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας να αρχίσει να διαβάζει BONE.

Η παθητική στάση δεν είναι λύση. Η λογική του «έτσι τα βρήκαμε από τους παλιότερους και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε» είναι δειλία και παραδοχή ήττας. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα comics. Αρκεί να το πιστέψουμε.

Take action!

Celebrate Diversity. Αν δεν το κάνεις εσύ, μην περιμένεις από τους άλλους να το κάνουν για σένα.

Next Week: Celebrate Diversity Part Five (Final Word)

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ...
Να ξεκινήσω να ετοιμάζω από τώρα το CELEBRATE DIVERSITY SUGGESTED READING LIST για το επόμενο SLEDGEHAMMER. It's a dirty job, but somebody's gotta do it.

 



sledgehammer archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi