Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Δημήτρη Σακαρίδη
17-03-05

Warren Ellis Part Two: And Here My Troubles Began

"Λίγο μετά είχαμε και το πρώτο μεγάλο ατόπημα του Warren Ellis. Η επιστροφή στη Marvel δεν έπρεπε να είχε συμβεί, τουλάχιστον όχι με αυτόν τον χλιαρό τρόπο."

Την ʼνοιξη του 2000, ο Ellis παρουσίασε ένα pitch στη Marvel που πραγματευόταν την «αναβάθμιση» των δευτεροκλασάτων mutant titles της εταιρίας (X-FORCE, X-MAN, EXCALIBUR, CABLE). Το πλάνο του Ellis ξεκινούσε με ένα αρχικό storyline που θα ονομαζόταν COUNTER X και θα καταλάμβανε 4 τεύχη σε κάθε έναν από τους τίτλους, γραμμένα από τον ίδιο. Στη συνέχεια, τα ηνία των τεσσάρων τίτλων θα αναλάμβαναν συγγραφείς που θα αποτελούσαν προσωπικές του επιλογές και θα ακολουθούσαν -στο βαθμό που αυτό θα ήταν δυνατό- τη γραμμή που είχε χαράξει.

Το πρόβλημα ήταν ότι, ενώ αρχικά -πριν δηλαδή ξεκινήσει το όλο project- o Ellis είχε δείξει περίσσιο ενθουσιασμό, στην πορεία αποδείχθηκε πως, ενώ το μυαλό του ήταν στραμμένο προς τη σωστή κατεύθυνση, η καρδιά του δεν είχε χώρο για μεταλλαγμένους. Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, το COUNTER X ήταν μια υπέροχη ιδέα στα χαρτιά, αλλά στην πράξη έμοιαζε να βασανίζεται από τα ίδια προβλήματα που έχουν όλα τα mainstream comics που υποβάλλονται στη μέθοδο του committee writing.

Συν τοις άλλοις, οι περισσότεροι από τους συγγραφείς που ακολούθησαν τον Ellis, δεν διέθεταν το ανάλογο ταλέντο και πνεύμα που χρειαζόταν, με αποτέλεσμα ο αρχικός ενθουσιασμός που δημιουργήθηκε στις τάξεις των αναγνωστών να ακολουθηθεί από μια μαζική αποχώρηση που έφερε τους τέσσερις τίτλους σε χειρότερα επίπεδα πωλήσεων από αυτά που είχαν στην προ-COUNTER X εποχή.

Ο Ellis αποφάσισε να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στα προσωπικά του projects, TRANSMETROPOLITAN και PLANETARY, ξεκινώντας ένα μόνο νέο project, το αμφιλεγόμενο MINISTRY OF SPACE, αλλά ένα πρόβλημα υγείας του άλλαξε τα σχέδια, μετατρέποντας το 2001 σε μια πολύ κακή χρονιά για αυτόν.

Δίνοντας περισσότερη προσοχή στο -σαφώς πιο κερδοφόρο για τον ίδιο και για την DC- TRANSMETROPOLITAN, ο Ellis άφησε το PLANETARY σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις μεταξύ τευχών και κατά συνέπεια το, ούτως ή άλλως -σχετικά- περιορισμένο, κοινό του τίτλου να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Επίσης, παραμέλησε εντελώς το MINISTRY OF SPACE μετά τα δύο πρώτα τεύχη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, το τρίτο (και τελευταίο) τεύχος της σειράς να κυκλοφορήσει με σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση.

Παράλληλα, οι hardcore fans του TRANSMETROPOLITAN, είχαν αρχίσει να παρατηρούν μια κούραση στα σενάρια του Ellis, που έμοιαζε να επαναλαμβάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά το γεγονός αυτό δεν επηρέασε ιδιαίτερα τις πωλήσεις του τίτλου που συνέχισε να αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της DC στον τομέα των trade paperbacks.

Μόλις ο Ellis ξεπέρασε τα προβλήματα υγείας που είχε, ήταν φανερό πως ήθελε να επιστρέψει όσο πιο δυναμικά γινόταν στα comics. Όχι πως είχε φύγει ποτέ, αλλά για έναν άνθρωπο με τα sensibilities του Ellis, η περιστασιακή ή περιορισμένη ενασχόληση με το αντικείμενο του ισοδυναμεί -ουσιαστικά- με απουσία. Συγγραφείς σαν τον Ellis αισθάνονται πλήρεις και δυνατοί όταν «τρέχουν» 10 διαφορετικά projects παράλληλα. Όταν τα διαλείμματα τους ανάμεσα στη συγγραφή των comics που έχουν αναλάβει, γεμίζουν με συζητήσεις και συμφωνίες για νέα deals, ή με τη δημιουργία νέων concepts που θα τους απασχολήσουν στο μέλλον.

Τα επόμενα χρόνια ήταν γεμάτα από ιδέες για τον Ellis. Διάφορα projects στην Avatar (DARK BLUE, SCARS, STRANGE KILLINGS, APPARAT ONE-SHOTS), την DC (OCEAN, ORBITER) αλλά και την Image (RED), σημείωσαν άλλα μεγαλύτερη και άλλα μικρότερη επιτυχία (εμπορικά και καλλιτεχνικά), κατορθώνοντας όμως να διατηρήσουν το όνομα του στην επικαιρότητα. Παράλληλα, το PLANETARY βρήκε επιτέλους ένα publishing stride -τα τελευταία 5-6 τεύχη έχουν κυκλοφορήσει σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση- και ο τίτλος πλησιάζει πλέον στην ολοκλήρωση του.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά έλαβε χώρα και το «μεγάλο ατόπημα» του Warren Ellis, με την «μαρτυρική» δήλωση "αποχωρώ από το mainstream" να ακολουθείται από το "συγνώμη, αλλά αποφάσισα να επιστρέψω - μάθατε ότι ανέλαβα το Ultimate Fantastic Four;", σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Μια ανακολουθία που έκανε πολλούς (μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων) να αμφισβητήσουν τη σοβαρότητα του Ellis ως δημιουργού και ως ανθρώπου και να σκεφτούν σοβαρά να μποϋκοτάρουν τις επόμενες δουλειές του.

Η αξία και η δύναμη του Ellis ως δημιουργού και ως δημιουργικού φορέα γενικότερα, φαίνεται ακριβώς από το πόσο εύκολα, όλοι οι επικριτές του (μεταξύ των οποίων ΚΑΙ ο υπογράφων) αποφάσισαν να τον συγχωρήσουν και να τον ακολουθήσουν σε όλα τα μελλοντικά του βήματα στηρίζοντας τις προσπάθειες του για καλύτερα comics σε όποιο χώρο και αν βρίσκονται αυτά.

Τον τελευταίο καιρό, ο Ellis ολοκληρώνει το PLANETARY, και -κατά την προσφιλή του συνήθεια- δουλεύει παράλληλα σε πολλά projects για διάφορες εταιρίες. Η δουλειά του στο ULTIMATE FANTASTIC FOUR, μπορεί να χαρακτηρίζεται από μια υπερβολικά mainstream αισθητική, αλλά έχει δημιουργήσει ενδιαφέρον στους αναγνώστες -κυρίως τους νεότερους- και κρατάει τον τίτλο σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Λίγο πιο tricky είναι η κατάσταση στο IRON MAN που φαίνεται πως έχει αποξενώσει παλιούς και νέους αναγνώστες με την ίδια ευκολία, αλλά μην απορήσετε αν σύντομα ο Ellis καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα υπέρ του με κάποιον μαγικό τρόπο.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα επόμενα projects του Ellis. To detective story, FELL που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο από την Image (σε σχέδιο Ben Templesmith), το επόμενο wave των APPARAT BOOKS (Avatar, τέλη 2005) και φυσικά το πολυαναμενόμενο DESOLATION JONES (DC - Μάιος), που υποστηρίζεται και από την πανέξυπνη καμπάνια του Graphic Novel store Khepri, στο οποίο, παραγγέλνοντας προϊόντα αξίας $20 από το order form του Μαΐου, έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε το DESOLATION JONES #1 πληρώνοντας μόνο 1 cent!

Με όλα αυτά, ο Ellis κατορθώνει αυτό που πάντα ήταν ο αντικειμενικός στόχος τους: Να κρατάει ψηλά το ενδιαφέρον του κόσμου για το όνομα και τη δουλειά του και στην πορεία να δημιουργεί όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέροντα, ποιοτικά και diverse comics μπορεί. Δεν ακούγεται και άσχημο σαν gameplan.

(Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Warren Ellis, θα τα βρείτε στο προσωπικό του site)

Next Week: Still working on it



sledgehammer archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi