Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Δημήτρη Σακαρίδη
18-08-05

New Dogs... New Tricks?

Κάποια στιγμή, μεταξύ Σαββάτου και Δευτέρας (οι ακριβείς ημέρες και ώρες είναι ελαφρώς χαμένες μέσα στα βάθη του κουρασμένου και θολωμένου μυαλού μου), συνειδητοποίησα πως είχα συμπληρώσει περισσότερες από 50 συνεχείς ώρες όπου έκανα διαρκώς δουλειές για το COMICDOM - με μικρά διαλείμματα για φαγητό (ύπνος; - what's that???).

Δε σας κρύβω πως υπήρξαν στιγμές που έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται αν όλα αυτά αξίζουν τον κόπο. Αν υπάρχει, στην πραγματικότητα, κάποιο νόημα στις ατελείωτες ώρες δουλειάς και στο άγχος που τραβάμε -όλοι μας- για να βγαίνει καθημερινά αυτό το website στη μορφή που το βλέπετε και να είναι όσο γίνεται πιο επίκαιρο, πλήρες, ακριβές και συνεπές.

Η απάντηση είναι απλή: Φυσικά και αξίζει τον κόπο!

Όταν βλέπουμε πως αυτούς τους 10 μήνες, από τότε που ξεκινήσαμε την την προσπάθεια, μας έχετε στηρίξει σε τόσο μεγάλο βαθμό, όταν η "κίνηση" του site ανεβαίνει διαρκώς, ακόμη και στη θεωρητικά "δύσκολη" καλοκαιρινή περίοδο και όταν η ανταπόκριση του κόσμου για τα events που κάνουμε κατά καιρούς -είτε online, είτε "live"- είναι τεράστια, πως μπορούμε να πούμε πως δεν αξίζει;

Σίγουρα κουραζόμαστε. Σίγουρα, συχνά αναπολούμε τις ήσυχες μέρες όταν ήμασταν απλά αναγνώστες και είχαμε περισσότερο χρόνο να απολαύσουμε (και όχι απαραίτητα να "μελετήσουμε") τα αγαπημένα μας comics αλλά και να ασχοληθούμε λίγο με την προσωπική μας ζωή. Σίγουρα, κάποιες φορές αγανακτούμε με την αδιαλλαξία και την προκατάληψη ορισμένων που έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους εκ των προτέρων και τίποτε δεν μπορεί να τους αλλάξει γνώμη όσον αφορά στις προθέσεις και το "ήθος" μας.

Αλλά όλα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η ηθική ικανοποίηση που παίρνουμε όλοι εμείς από αυτό το πράγμα που λέγεται COMICDOM είναι ήδη πολύ μεγάλη και συνεχίζει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. The best days are still ahead!

 

Anyway, πρέπει να σημειώσω πως το σημερινό SLEDGEHAMMER θα είναι λίγο... διαφορετικό. Επειδή για άλλη μια φορά, τα ωράρια μου έχουν έρθει λίγο upside-down και δεν έχω το χρόνο να παρουσιάσω το column όπως θα ήθελα (κοινώς: no Reviews, no Master Of The Obvious, etc.) αλλά και επειδή υπάρχει το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ γεγονός της συνέντευξης του νέου ιδιοκτήτη της Dreamwave, Christian Dery, που επιβάλλει αναλυτικό σχολιασμό, το σημερινό column θα επικεντρωθεί σε αυτήν ακριβώς τη συνέντευξη, χωρίς την παρουσία όλων των regular sections (ούτως ή άλλως, στο Last Week In Comicland δεν θα είχα και κάτι άλλο να γράψω, this being post-Chicago week and all).

Υπόσχομαι πάντως, την επόμενη Πέμπτη να έχω ένα full-size (no, make that "GIANT-SIZE") column, έτσι για να έχετε μπόλικο υλικό να διαβάσετε και τη βδομάδα που θα λείπω.

 

Christian Dery talks. Αλλη μια πολύ καλή συνέντευξη από τον Mike Brady του NEWSARAMA, στην οποία έκανε όλες τις "σωστές" ερωτήσεις και κατόρθωσε να παρουσιάσει στο κοινό, μια πλήρη εικόνα του νέου entrepreneur, που με την αγορά των assets της Dreamwave, έρχεται για να ταράξει τα ήσυχα νερά της comics βιομηχανίας.

Διαβάζοντας πολύ προσεκτικά τη συνέντευξη, το πρώτο που μπορώ να πω είναι πως ο Dery φαίνεται άνθρωπος προσγειωμένος, σοβαρός αλλά και αρκετά φιλόδοξος. Ίσως λίγο αφελής (λογικό, καθώς είναι ουσιαστικά outsider για το comics industry), αλλά σίγουρα με συγκεκριμένα σχέδια μέσα στο μυαλό του. Αυτό που μένει είναι να δούμε αν θα έχει την τεχνογνωσία και την αποφασιστικότητα να μετατρέψει αυτά τα σχέδια σε πραγματικότητα.

Πριν αγοράσει τα assets της Dreamwave, ο Dery ήταν Πρόεδρος μιας εταιρίας οικονομικών υπηρεσιών για επιχειρήσεις και η βασική του αρμοδιότητα ήταν αυτή του οικονομικού συμβούλου. Αυτό από μόνο του είναι ένα plus, καθώς σε μια βιομηχανία που κρέμεται -κυριολεκτικά- από μια κλωστή και μπορεί πολύ εύκολα να διαλυθεί σαν χάρτινος πύργος, είναι ζωτικής σημασίας για όποιον θέλει να εμπλακεί επιχειρηματικά σε αυτή, να ξέρει από "numbers".

Αρκετά ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός πως ο Dery υπήρξε fan των comics από παιδί (τουλάχιστον, έτσι λέει - σύμφωνα, πάντως, με τη γενικότερη παρουσία του στη συνέντευξη, μάλλον ισχύει), οπότε πρέπει να έχει -λογικά- και μια αίσθηση των ιδιαιτεροτήτων που διακρίνουν αυτήν την τόσο περίεργη βιομηχανία. Let's face it, το να πουλάς comics είναι μάλλον αρκετά διαφορετικό από το να πουλάς οδοντόκρεμες ή αυτοκίνητα - και ασχέτως με το πόσο δύσκολο είναι για ορισμένους "φωστήρες" να το καταλάβουν, είναι επίσης διαφορετικό από το να πουλάς ταινίες ή video games.

Ο Dery δείχνει ενθουσιασμένος με τα properties της Dreamwave και λέει πως αυτό που τον τράβηξε στη συγκεκριμένη εταιρία ήταν η ποικιλία και η ποιότητα των concepts. Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, καθώς -λυπάμαι που το ομολογώ- αλλά είχα παρακολουθήσει ελάχιστα την πορεία της εταιρίας πριν τη χρεοκοπία και την είχα κατηγοριοποιήσει μέσα στο μυαλό μου (αυθαίρετα;) ως μια εταιρία που εκδίδει fantasy comics και TRANSFORMERS. Ο ίδιος ο Dery, παρά την αρχική του απόπειρα να μιλήσει για "ποικιλία", παραδέχεται ουσιαστικά πως το μεγαλύτερο μέρος των properties της Dreamwave είναι "heroic fantasy" και τελικά καταλήγει να επικεντρώνεται στο γεγονός πως η εταιρία δεν εξέδιδε superheroes όπως η Marvel και η DC (το οποίο -εν μέρει- είναι plus).

Σχετικά με αυτό, ο Dery τονίζει λίγο αργότερα πως οι μεγάλες εταιρίες (μιλώντας πάλι για DC και Marvel ) βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο Direct Market και αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του Bookstore Market και της ξένης αγοράς. Καλά και άγια αυτά τα πλάνα σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά πολύ θα ήθελα να δω με ποιόν τρόπο θα καταφέρει η Dreamwave να κάνει break στο Book Market, που είναι απείρως πιο δύστροπο από το Direct Market, για ένα πλήθος λόγων (που δεν είναι απαραίτητο να αναλυθούν εδώ). Όσον αφορά την ξένη αγορά, χωρίς πάλι τα πράγματα να είναι εύκολα, πιστεύω πως εδώ μπορεί να υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες για μια μικρή εταιρία σαν τη Dreamwave (δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω πως χαίρομαι ιδιαίτερα που η προσέγγιση του Dery για την Dreamwave είναι στη λογική της "μικρής εταιρίας" - είδαμε πόσο ωφέλησε η στάση του "θα γαμήσουμε τη DC και τη Marvel που είχαν στο παρελθόν τα αφεντικά εταιριών όπως η Valiant και η CrossGen), με δεδομένο, βέβαια, πως θα υπάρξει η κατάλληλη προώθηση και οι σωστές επιλογές και επαφές.

Στη συνέχεια, ο Dery πέφτει σε μια ενδιαφέρουσα αντίφαση, καθώς αρχικά λέει πως υπήρχε μεγάλη κινητικότητα και από άλλους bidders για τα assets της Dreamwave, ενώ λίγο μετά τονίζει πως απέκτησε τα properties με ένα πολύ λογικό ποσό, σαφώς μικρότερο από αυτά που δόθηκαν για αυτά των CrossGen, Valiant και Chaos. Πόσο, όμως, ενδιαφέρον μπορεί να υπήρχε για τα properties της Dreamwave, όταν το ποσό που δόθηκε από τον Dery -μετά από "έντονο" ανταγωνισμό, σύμφωνα με τον ίδιο- ήταν μικρότερο από αυτό που δόθηκε για τη Valiant, όπου δεν υπήρχε καν δεύτερος bidder;;;

Αν πάντως ισχύει αυτό που λέει και τελικά τα properties της Dreamwave αποκτήθηκαν πραγματικά για λιγότερα χρήματα απ' ότι της Valiant, τότε μιλάμε για "κοψοχρονιά" - σε βαθμό που να λυπάμαι που δεν αποπειράθηκα να τα αγοράσω και εγώ (kidding, of course, but you get the point).

Ο νέος ιδιοκτήτης της Dreamwave, πάντως, δε δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για το "κακό όνομα" που δημιούργησε η εταιρία τους τελευταίους μήνες μετά τη χρεοκοπία, καθώς όπως λέει, το brand name της εταιρίας έχει ακόμη αρκετά μεγάλο "αντίκρισμα" για τους fans και τους retailers.

Προσωπικά, πιστεύω πως θα έπρεπε να ανησυχεί λίγο περισσότερο.

Η Marvel, ακόμη και όταν "συνήλθε" από τη δική της χρεοκοπία, χρειάστηκε να περάσει καιρός για να καθαρίσει πλήρως το όνομα της και να κάνει την κοινότητα να την ξαναπάρει στα σοβαρά - και η Dreamwave δεν είναι, σε καμία περίπτωση, Marvel (αυτό βέβαια μπορεί -για πολλούς και διάφορους λόγους- να είναι και καλό).

Εδώ ακριβώς περνάμε και στη μεγάλη μου διαφωνία όσον αφορά στο business plan του Dery: Δε βλέπω το λόγο να μην αλλάξει το όνομα της εταιρίας! Έχω την αίσθηση πως δεν πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο και αναγνωρίσιμο brand που θα ζημιωνόταν αν το άλλαζε. Νομίζω πως με το να εγκαινιάσει μια -ουσιαστικά- καινούργια εταιρία, η οποία απλά θα ξεκινούσε με τα projects της "νεκρής" Dreamwave, θα κέρδιζε διπλά, καθώς θα διατηρούσε την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων (τουλάχιστον ίση με αυτήν της εταιρίας - αν όχι μεγαλύτερη) και θα ήταν απαλλαγμένος από το "κακό κάρμα" της χρεοκοπημένης επιχείρησης. Πάντως, μην εκπλαγείτε αν τελικά, μέχρι να έρθει η ώρα να ξεκινήσει να εκδίδει η εταιρία του Dery, το όνομα της έχει "μεταλλαχθεί" ελαφρώς.

Ο Dery πάντως, δείχνει πως είναι αρκετά διαβασμένος σχετικά με τη δυναμική των προϊόντων της Dreamwave στην αγορά, καθώς σε ερώτηση για το ποια είναι, κατά τη γνώμη του, τα πιο αναγνωρίσιμα από τα properties που απέκτησε, απάντησε σωστά αναφέροντας τα DARKMINDS και WARLANDS, για τα οποία είχε ένα σωρό καλά πράγματα να πει και περιορίστηκε σε μια τυπική αναφορά των υπολοίπων (όχι όλων - ανέφερε μόνο τα FATE OF THE BLADE, ARCANIUM, SANDSCAPE) για τα οποία απλά σημείωσε πως έχουν potential να εξελιχθούν σε επιτυχίες. Τουλάχιστον ξέρει που πατάει και σε γενικές γραμμές, ξέρουμε και εμείς ποια projects πρέπει να περιμένουμε πως θα προωθηθούν περισσότερο αρχικά.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η -σχεδόν- δέσμευση πως η νέα Dreamwave θα λειτουργήσει ως αυτόνομη εταιρία και όχι ως studio παραγωγής που θα εκδίδει τα comics της μέσω άλλων εταιριών. Αυτό δείχνει αποφασιστικότητα και γνώση της αγοράς, καθώς, όπως -ορθά- παρατηρεί και ο ίδιος ο Dery, υπάρχουν ελάχιστες εταιρίες αυτή τη στιγμή που θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα αρκετά συμφέρον deal για τέτοιου είδους συνεργασίες και οι οποίες έχουν το "street cred" που θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στην Dreamwave, σε σχέση με το να εκδίδει μόνη της τα projects.

Διφορούμενες είναι οι δηλώσεις του Dery σχετικά με το ποιοι ενδέχεται να είναι οι δημιουργοί που θα εργαστούν στα αναγεννημένα Dreamwave properties. Παρ' ότι αναφέρει πως έχει μιλήσει με κάποιους από τους δημιουργούς που συνεργάζονταν και παλαιότερα με την εταιρία, δεν ονομάζει κανέναν από αυτούς, ενώ διστάζει να μιλήσει συγκεκριμένα και για τους "άλλους" (τους εντελώς καινούργιους), για τους οποίους λέει μόνο πως κάποιοι ενδέχεται να είναι και άτομα που δεν θα περίμενε κανείς να εργαστούν σε projects της Dreamwave. Αφήνει πάντως ένα hint για "huge names", χωρίς ωστόσο να δίνει το παραμικρό clue για το ποια μπορεί να είναι αυτά. Καλύτερα πάντως να βιαστεί λίγο, γιατί με τους ρυθμούς που η Marvel και η DC μοιράζουν αποκλειστικά συμβόλαια, δεξιά και αριστερά, σε λίγους μήνες οι αξιόλογοι freelancers θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα που περνάει στη συνέντευξη ο Dery είναι πως δε θα βιαστεί να κάνει expansion moves στην εταιρία. Σιγά-σιγά, με λίγους τίτλους στην αρχή και με αυξήσεις στους ρυθμούς που επιτρέπει (ή επιβάλλει) η αγορά, θα προσπαθήσει να χτίσει, με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, μια υγιή, επικερδή επιχείρηση που μπορεί να μην κοντράρει τη DC ή τη Marvel, αλλά ίσως να καταφέρει να παίξει σημαντικό ρόλο στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο του comics industry.

Το μόνο που πρέπει να εύχεται πάντως είναι να μην υπάρξει κανένα μεγάλο boom σαν αυτό της δεκαετίας του '90, καθώς είναι μαθηματικώς βέβαιο πως μετά το "boom" ακολουθεί ένα αναλόγως μεγάλο "bust" και είναι εξίσου βέβαιο πως αυτό το bust θα το πληρώσουν πάλι οι μικρότερες εταιρίες, οι οποίες δεν έχουν τα resources να αντεπεξέλθουν στην ύφεση και τα διαφορετικά δεδομένα που θα δημιουργηθούν από αυτήν.

Καλές δουλειές πάντως, στον Dery και την καινούργια του εταιρία (τα πρώτα projects αναμένονται αρχές του 2006 - ίσως και λίγο αργότερα). Μακάρι η νέα Dreamwave να κατορθώσει να γίνει αυτό που ονειρεύεται ο ιδιοκτήτης της και να μην καταλήξει άλλο ένα footnote στην πονεμένη ιστορία των small publishers.

 

By the way, Englehart talks too! Επειδή λοιπόν, συνεντεύξεις δεν παίρνουν μόνο οι δημοσιογράφοι του NEWSARAMA αλλά και εμείς εδώ στο COMICDOM, μην ξεχάσετε να τσεκάρετε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε σε εμένα και τον Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου ο μεγάλος Steve Englehart (greek version - english version).

Έτσι, για να μη νομίζετε πως χαλαρώσαμε επειδή είναι Καλοκαίρι...

 

See you next Thursday, με το SLEDGEHAMMER MONSTER-SIZED SUMMER SPECIAL.

(God help me)sledgehammer archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi