Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Νίκου Βλασερού
04-01-06

8-Bit Theatre

http://www.nuklearpower.com/

Έχω μια καλή φίλη (wink, wink) η οποία τύπωσε πρόσφατα κάρτες για τη δουλειά της. Ξέρετε για τι μιλάω, από αυτές που δίνεις σε μελλοντικούς συνεργάτες και πιθανούς ερωτικούς συντρόφους για να έχεις το δικαίωμα να ελπίζεις, τα πρωινά και τα βράδια αντίστοιχα, να ρίξουν ένα τηλέφωνο, ένα email, ένα σύγνεφο καπνού, βρε αδερφέ - το δικαίωμα στην απογοήτευση δηλαδή. Ήταν όμορφες οι καρτούλες και πάνω στην ευθυμία της στιγμής, της είπα ότι θα βγάλω κι εγώ. Το πρόβλημα όμως ήταν σοβαρό. Τι να γράψω πάνω; Ποιο πράγμα με χαρακτηρίζει περισσότερο απ' όλα; Η λύση ήταν προφανής και για τους δυο μας: Νίκος Βλασερός - Gamer.

Οι περισσότεροι φαντάζεστε τώρα έναν χλωμό και κακόμοιρο nerd με γυαλούμπες και σπυράκια πίσω από μια οθόνη υπολογιστή να σκοτώνει τους κακούς στο COUNTER STRIKE, το DOOM 3 ή όποιο άλλο videogame είναι της μόδας τελευταία. Έχετε δίκιο σε όλα εκτός από ένα - δε διοχετεύω τον εθισμό μου για παιχνίδια στον υπολογιστή. Ομολογώ ότι έχω ασχοληθεί λίγο και με αυτά, αλλά το πραγματικό μου πάθος είναι τα Role Playing Games (RPG - δείτε εδώ τι είναι γιατί θα με δείρει το αφεντικό αν φάω τη στήλη να μιλάω γι' αυτό) και τα Board Games. Εκεί που τα δυο είδη παιχνιδιού συναντώνται είναι τα Computer RPG, τα οποία είναι ένας καλός τρόπος να περάσεις την ώρα σου, όταν η παρέα δεν είναι διαθέσιμη.


Used with the permission of the artist.
Click on the image to enlarge.

Ωραία η αυτοβιογραφική εισαγωγή θα λέτε (σιγά μην το λέτε) αλλά εδώ μιλάμε για web comics. Σήμερα λοιπόν, μετά από ώριμη σκέψη και τη ρίψη εικοσάεδρου ζαριού, αποφάσισα να παρουσιάσω το 8-BIT THEATRE, ένα web comic για οπαδούς των CRPG, και ειδικότερα της σειράς FINAL FANTASY. Δημιουργός του, ο Brian Clevinger, ο καλλιτέχνης που μας έδωσε και το Nuclear Age.

Το Οκτάμπιτο Θέατρο Του Παραλόγου

Ο κύριος Brian λοιπόν έφτιαξε το comic του παίρνοντας τα sprites από τα FINAL FANTASY I, II και III και ένα μεγάλο μέρος των background γραφικών. Μαζί με αυτά χρησιμοποιεί μπόλικες άσχετες εικόνες από το Internet, σε ένα κολάζ που πετυχαίνει άψογα να μεταφέρει το feeling των χαρακτήρων και της ιστορίας. Η πλοκή ακολουθεί χαλαρά το FFI (οι τοποθεσίες είναι αυτές του παιχνιδιού), αλλά η αλήθεια είναι ότι στόχος του καλλιτέχνη δεν είναι να διασκευάσει το επικό αυτό παιχνίδι σε comic. Όχι. Αυτό που επιδιώκει και κατά τη γνώμη μου καταφέρνει, είναι να πει μια νέα ιστορία που οδηγείται από τους χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει. Υπάρχει ένας πυρήνας πρωταγωνιστών, των οποίων τις περιπέτειες παρακολουθούμε και γύρω τους δρουν αρκετοί με δεύτερο ρόλο (και ακόμη περισσότεροι κομπάρσοι). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει εξέλιξη στην ιστορία και τα αστεία του comic να ξεφεύγουν από τη στείρα deliver-the-punch-line λογική και να γίνονται περισσότερο character based. Πολύ συχνά, για παράδειγμα, μου φάνηκε αστείο κάτι γιατί απλά το είπε ο Black Mage - είναι σπάνιο σε τόσο καρτουνίστικα comics να υπάρχουν καλοδουλεμένοι χαρακτήρες. Χαρακτήρες;


Used with the permission of the artist.
Click on the image to enlarge.

Casting (as in "spell casting")

Οι "ήρωες" του 8-BIT THEATRE είναι μερικοί από τους χαρακτήρες του FF:

Black Mage Evilwizardington: Ο βασικός μάγος της ομάδας. Είναι πολύ, πολύ κακός, εγωιστής, μεγαλομανής, άκαρδος... το πιάνετε το νόημα. Προσπαθεί συνεχώς να σκοτώσει τους υπόλοιπους (ειδικά τον Fighter) και να κάνει τον κόσμο δικό του. Σήμα κατατεθέν του, το πανίσχυρο ξόρκι Hadoken, που μετατρέπει την αγάπη στον κόσμο σε μια τεράστια μαγική ριπή θανάτου. Άσχετα αν συνήθως αστοχεί...

Fighter McWarrior: Τρομερός πολεμιστής με τεράστιο κόλλημα με τα σπαθιά. Σε κάθε ερώτηση η απάντηση του είναι "I like swords" και οι αντιδράσεις του συνήθως αποκαλύπτουν ευφυΐα ανάλογη με αυτή ενός μικρού παιδιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το επικό του quest για την "Armor of Invincibility" μετά το οποίο κατέληξε να κουβαλάει το ασήκωτο "Armoire of Invincibility" μέχρι που του έσπασε τη μέση.

Thief: Κλέβει. Τα πάντα. Εννοώ τα πάντα. Έχει κλέψει από λεφτά (duh!) μέχρι αφηρημένες έννοιες, όπως την ψυχή κάποιου. Μέσω των απόλυτα δεσμευτικών συμβολαίων του (και της χαζομάρας του Fighter) έχει γίνει ο αρχηγός της ομάδας και ηγείται αποτελεσματικά - όσο αυτό σημαίνει περισσότερα κέρδη γι' αυτόν. Όποιος σπάσει τα συμβόλαια, γίνεται στόχος αρκετών ninja... και όπως μπορεί να σας εξηγήσει ο καλός μας webmaster, αυτό δεν είναι ποτέ καλό.

Red Mage: Ο munchkin της παρέας, ο τύπος που κάνει τα πάντα για την ισχύ. Είναι ο μόνος που κατανοεί ότι είναι χαρακτήρας σε RPG, με αποτέλεσμα να πειράζει συνεχώς τα χαρακτηριστικά του και να κάνει ο,τι θέλει κάθε στιγμή. Έχει πάντα ένα σχέδιο, συνήθως όμως είναι σχέδια που είναι εντελώς χαζά.

Εκτός από τους βασικούς πρωταγωνιστές, έχουμε αρκετούς περιφερειακούς χαρακτήρες, όπως την White Mage (η οποία κατά λάθος έφτιαξε το σύμπαν κάποια στιγμή), τον Black Belt (ε καράτε) και μπόλικους άχρηστους κακούς. Δείτε το link παρακάτω για περιγραφές όλου του cast. Είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα από μόνο του.

The Epic

Όπως έγραψα παραπάνω, η ιστορία ακολουθεί χαλαρά την πλοκή του FINAL FANTASY I. Τελικά όμως δε χρειάζεται να έχει παίξει κάποιος το παιχνίδι αυτό. Εγώ δεν το έχω δει ποτέ μου. Το comic είναι φτιαγμένο από έναν αυθεντικό geek (με την καλή έννοια πάντα - κι εγώ τέτοιος είμαι) με αποτέλεσμα οι περισσότερες παραπομπές που υπάρχουν μέσα να είναι αναγνωρίσιμες και κατανοητές από τον μέσο κομικσόφιλο. Περιέχει spoofs από ταινίες, μουσική, φυσικά RPG και comics (βλέπε π.χ. τον Incredible Sulk, έναν απίθανο πράσινο γίγαντα). Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα και σε προκαλεί να μάθεις τι γίνεται παρακάτω. Ως συνήθως, δεν μπορώ να πω πολλά χωρίς να χαλάσω την απόλαυση που θα έχετε διαβάζοντας τα archives, αλλά πιστέψτε με όταν λέω ότι είναι... επική.


Used with the permission of the artist.
Click on the image to enlarge.

State Of The Art

O Brian φτιάχνει το comic με την τεχνική του κολάζ. Παίρνει από κάποια sites τα sprites που χρειάζεται, τα οποία είναι πολύ μικρά και στο μέγεθος που τα χρησιμοποιεί κάνουν το γνωστό "πιξέλιασμα" και τα βάζει πάνω σε κατάλληλα backgrounds, τα οποία έχει επεξεργαστεί. Το αποτέλεσμα έχει πολλή πλάκα, ειδικά για νοσταλγούς των παλιών παιχνιδιών. Μπορεί να φαίνεται λίγο crude αλλά οι συνθέσεις του δουλεύουν και πιστεύω ότι υπάρχει αρκετή τέχνη σε αυτό που κάνει, εκτός από τεχνική. Είναι κάτι σαν το SOUTH PARK - χαζούλικα sprites, με πολλή πλάκα. Σίγουρα οι χαρακτήρες είναι αυτοί που κρατάνε το comic, αλλά δε ματώνουν και τα μάτια όταν το διαβάζεις. Αυτό είναι πάντα καλό.

Extras

Ο κύριος Brian έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Στο site του έχει, εκτός από τα archives (με τίτλους για εύκολη πλοήγηση), ένα FAQ, forum και σελίδα για merchandise. Ο καλλιτέχνης βγάζει κάποια χρήματα από το site μέσω δωρεών και διαφημίσεων, οπότε βάλτε το χέρι (ρηχά) στην τσέπη. Πέραν αυτών, έχει και δυο στήλες στις οποίες ο Red Mage και η Princess Sara απαντούν σε ερωτήσεις αναγνωστών. Από τα πιο αστεία πράγματα που έχω διαβάσει, αφού περιέχει σελίδες ολόκληρες, στις οποίες ο Red Mage κάνει υποθετικές μάχες ανάμεσα σε comics characters (Doom Vs Batman) και διαφόρων άλλων χαρακτήρων (Power Puff Girls Vs Superman). Ακόμα και αν δεν διαβάσετε το comic, αυτό μην το χάσετε. O δημιουργός ανανεώνει με συνέπεια τρεις φορές την εβδομάδα.

Links

http://www.nuklearpower.com/
Wikipedia on 8-Bit Theatre
Comixpedia on 8-Bit Theatre
Cast presentation

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους. Σας αφήνω με ευχές και κάτι γιορτινό:



strip show archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi