Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Νίκου Βλασερού
31-03-06

Reinventing Comics (part 3)

http://www.scottmccloud.com

Previously on Strip Show

Χαιρετώ τους πιστούς μου αναγνώστες. Καταρχάς, συγγνώμη για την καθυστέρηση της στήλης. Μερικές μέρες στο νοσοκομείο και τα κομπρεσέρ των διπλανών, τα οποία -μαζί με το βράχο- διέλυσαν και τη σύνδεσή μου στο internet, δε μου επέτρεψαν να είμαι ακριβής στο ραντεβού μας. Ήδη καθυστερημένος και με το νέο μου deadline να τελειώνει, θα προσπαθήσω να ολοκληρώσω αυτό που άρχισα περίπου ένα μήνα πριν: την ανάλυση των webcomics του Scott McCloud. Αυτή τη φορά, θα μιλήσουμε για την post- Reinventing Comics δουλειά του, η οποία είναι πολύ πιο ώριμη και ενδιαφέρουσα.

Zot! Online: Hearts And Minds

Το Zot! ίσως το γνωρίζετε, είναι ένα comic του Scott, το οποίο έγραψε στην τρυφερή ηλικία των είκοσι τριών ετών. Ήρωάς του, ένας... υπερήρωας με το όνομα Zot (άντε!) και πλοκή σχετική με εναλλακτικές διαστάσεις και ανάλαφρη δράση. Περίπου 10 χρόνια μετά τα τελευταία τεύχη του, ο Scott το μεταφέρει στο διαδίκτυο, γράφοντας την ιστορία " Hearts And Minds". Πρόκειται για μια όμορφη ιστοριούλα, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Zot κατατροπώνει έναν κακό cyborg και παράλληλα, η φίλη του Jenny περνάει δύσκολες στιγμές με μια μετακόμιση. Λίγο περίεργο ίσως που αυτά τα δυο αντιμετωπίζονται με παρόμοιο βάρος, αλλά όσα συμβαίνουν στο σύμπαν του Zot είναι λίγο πιο "ελαφρά" και lived- happily- ever- after, από αυτά που λαμβάνουν χώρα στο δικό μας και η Jenny είναι μάλλον χαρούμενη που αφήνει, έστω για λίγο, τα προβλήματά της, για να ρίξει μερικές μπουνιές πλάι στον Zot. Η ιστορία είναι, κατά τη γνώμη μου, συμπαθητική και το σχέδιο όμορφο για την οθόνη. Τονίζω αυτό το τελευταίο, αφού ο Scott είναι φανερό πως το επιδιώκει. Χρησιμοποιεί καθαρές γραμμές και χρώματα που φαίνονται καλύτερα μέσω του υπολογιστή παρά τυπωμένα, οι εικόνες του είναι μικρές για να μην κουράζουν τις αργές συνδέσεις και τα εφέ (διαφάνεια, ψυχεδελικά σχήματα πάνω στο background με τα αστέρια κ.λπ.) είναι μπόλικα. Το Zot! είναι χωρισμένο σε 16 κεφάλαια, τα οποία κατεβαίνουν ολόκληρα σε μια σελίδα και όπως λέει και ο ίδιος ο Scott, είναι ανάλογα με 70-80 σελίδες ενός κανονικού comic. Πέραν του ότι το βρήκα αρκετά καλό, ας ρίξουμε και μια ματιά στις καινοτομίες που εφαρμόζονται (αν έχετε δυσκολία να καταλάβετε τις έννοιες, μια βόλτα στο προηγούμενο Strip Show ίσως βοηθήσει).

Trails: Το infinite canvas του κ. McCloud εδώ πάει μόνο προς τα κάτω. Το βρίσκω καλύτερο από το να αναγκάζει τον αναγνώστη να σκρολάρει και από δεξιά προς τα αριστερά. Τα trails εδώ συνδέουν άνισα στο μέγεθος panels, φτιαγμένα το καθένα για να δείξει την εικόνα που θέλει ο δημιουργός, χωρίς το άγχος να στριμωχτεί στη σελίδα του comic. Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ. Παράδειγμα.

Pacing: Άλλη μια τεχνική που φαίνεται να τελειοποιεί ο Scott, είναι η αλλαγή στο ρυθμό του comic, με τις διαφορετικές αποστάσεις ανάμεσα στα panels. Κάποιες φορές έχουμε 2-3 στη σειρά και μικρές αποστάσεις ανάμεσα στις σειρές, άλλες είναι ένα-ένα και με μεγαλύτερες αποστάσεις, με αποτέλεσμα να καθοδηγείται ο αναγνώστης και (με το δεδομένο ότι το comic διαβάζεται προσεκτικά) να σου δίνει το feeling που πρέπει. Όπως σχολιάζει και ο ίδιος, αυτό είναι κάτι που δε γίνεται εύκολα στα τυπωμένα comics. Βλέπουμε, για παράδειγμα, τον Zot να σκέφτεται και τα συνεχόμενα panels (τα οποία δεν κοστίζουν τίποτα στον δημιουργό) χωρίς κείμενο μας δίνουν την εντύπωση του χρόνου που περνά. Παράδειγμα (στο τέλος της σελίδας).

Παράλληλες Ιστορίες: Σε ένα από τα κεφάλαια βλέπουμε τους πρωταγωνιστές χωριστά. Σε ένα παραδοσιακό comic, αυτό θα γινόταν με εναλλαγές από τον ένα στον άλλο, ανά τακτά διαστήματα. Αυτά δε θα μπορούσε να είναι πολύ πυκνά (γιατί ζαλίζει τον αναγνώστη), ούτε πολύ αραιά (γιατί θα ξέχναγε τι συμβαίνει). Ο Scott αντιμετωπίζει το θέμα διαφορετικά. Έχει δυο διαφορετικά trails, που κινούνται παράλληλα και το καθένα ασχολείται με διαφορετικό ήρωα. Διατηρεί έτσι τη δυνατότητα να "τρέχει" πιο πολύ το ένα trail από το άλλο (όταν στο ένα έχει π.χ. δράση) αλλά να εξελίσσεται και το δεύτερο χωρίς τα ενοχλητικά " Meanwhile" που βλέπουμε συνήθως. Φαντάζομαι εύκολα, comics με action σκηνές, στα οποία δυο και τρεις διαφορετικές ομάδες κάνουν τα δικά τους και τους παρακολουθούμε ταυτόχρονα και τα trails τους συνδέονται όταν συναντιούνται. Κρίμα που είμαι ατάλαντος, θα ήταν ενδιαφέρουσα ιδέα. Παράδειγμα.

Gradualism: Μια τεχνική που αρέσει πολύ στον Scott (αν σκεφτεί κανείς πόσο την αναφέρει), αλλά που προσωπικά δυσκολεύομαι να δω τη σπουδαιότητα της, είναι το gradualism. Τη χρησιμοποιεί στο τρίτο κεφάλαιο, που έχει τον Zot να πέφτει από ψηλά και δείχνει όλη την πτώση σε ένα panel. Τον βλέπουμε, λοιπόν, μερικές φορές, όσο κινούμαστε προς τα κάτω, στην ουσία ακολουθώντας την κίνησή του προς το έδαφος. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αυτό το κομμάτι υπάρχει μόνο για να δείξει ο Scott την ιδέα του, αλλά, όπως έχει σχολιάσει και ο Neil Gaiman, είναι χρήσιμο αν θέλεις να δείξεις κάποιον να πέφτει. Ίσως μου διαφεύγουν άλλες χρήσεις αλλά προς το παρόν δεν το βρίσκω ιδιαίτερα επαναστατικό. Παράδειγμα.

Can' t Stop Thinking

Η σειρά αυτή των comics, έχει ως σκοπό τη συνέχιση του Reinventing Comics. Περιέχει συμβουλές και ιδέες για επίδοξους κομίστες του διαδικτύου. Θα κάνω μια σύντομη περιγραφή των περιεχομένων, αφού δεν πρόκειται για comics με την κλασική έννοια. Στο πρώτο ο Scott αναφέρεται στα trails και στα σχήματα των εικόνων. Στο δεύτερο εξυμνεί τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου στη διανομή των comics και την ποικιλία που μπορεί να βρει κανείς, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά comics shops. Το τρίτο έχει να κάνει με tips για τη δημιουργία των comics (από τα απλά, όπως την επιλογή ονόματος, μέχρι πιο πολύπλοκα). Στο τέταρτο εξηγεί κάποιες άλλες τεχνικές, αρκετές από τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω. Είναι φανερό ότι μερικά από τα σχόλιά του έχουν ξεπεραστεί από την τεχνολογία του διαδικτύου (π.χ. πλέον εύκολα μπορείς να έχεις μια εικόνα πάνω στην άλλη με τη χρήση του CSS), αλλά γενικά έχουν ενδιαφέρον. Τα δυο τελευταία ( 5, 6) είναι αφιερωμένα στα micropayments, μια μέθοδο για την πληρωμή των comics που υπάρχουν στο internet. Πρόκειται για ένα "καυτό" θέμα, αφού βγάζει τις μεγάλες εταιρίες (εκδοτικές και distribution) έξω από το κόλπο και είναι δύσκολο να πιάσει. Ο Scott έχει συνδέσει μαζί με τις απόψεις του και τον αντίλογο, κάτι που τον τιμά ιδιαίτερα.

The Morning Improv

Τι να πεις γι΄ αυτά. Προτάσεις από αναγνώστες και δικές του ιδέες, εκτελεσμένες με αρκετό χαβαλέ, συνήθως. Κάποια από αυτά είναι κανονικά comics και άλλα είναι εντελώς στο χαβαλέ. Βασικό συστατικό τους η διαφορετικότητα στο σχέδιο και το ύφος και το ότι είναι πολύ καλοφτιαγμένα. O Scott δείχνει μάστορας σε πολλά είδη σχεδίου και πολύ καλός στο να μεταδίδει το συναίσθημα που θέλει με τα comics του. Ανάμεσα στα 26 που έχει εδώ ξεχώρισα τα " Whose Mind is it Anyway ?" , " The Accidental Dentist " , " But No One Ever Noticed the Walrus " και " Uninformed Bob " , αλλά τα περισσότερα είναι θαυμάσια . Σας προτείνω να τους ρίξετε μια ματιά, οπωσδήποτε.

The Right Number

Η τελευταία δουλειά του Scott είναι και αυτή που δείχνει πιο έντονα την αφοσίωσή του στο internet. Το " The Right Number" είναι αποκλειστικά φτιαγμένο για το μέσο αυτό, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί Flash και το κάθε panel αναδύεται από το προηγούμενο με ένα κλικ. Παράλληλα έχει εφαρμοστεί η μέθοδος με τα micropayments και το comic κοστίζει το συγκλονιστικό ποσό των 25 cents για κάθε "τεύχος". Αυτά πάνε όλα στον δημιουργό και είναι πολύ εύκολο γι' αυτόν να διατηρεί χαμηλή την τιμή. Στη σελίδα του comic υπάρχει ένα teaser σε μικρό μέγεθος, αλλά ακόμη και από αυτό, είναι εύκολο να δει κανείς ότι δεν είναι μια αρπαχτή, αλλά έχει κάνει αρκετή δουλειά. Το σύστημα με τις πληρωμές είναι ασφαλές και με ένα account έχεις πρόσβαση σε μπόλικα comics, σε χαμηλές, πάντα, τιμές. Αν δε φοβάστε τις αγορές μέσω internet, δοκιμάστε το. Εμένα μου αρέσει, αλλά εμένα μου αρέσουν όλα όσα έχουν λίγα μαθηματικά μέσα - και αυτό έχει ακριβώς το "σωστό αριθμό".

Αυτά λοιπόν με τον κ. Scott McCloud. Από την επόμενη φορά, επιστρέφουμε στα web comics reviews, με στόχο την παρουσίαση των μεγάλων της "βιομηχανίας". Θεού θέλοντος και κομπρεσέρ επιτρέποντος, πάντα.



strip show archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi