Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Νίκου Βλασερού
03-05-06

Sluggy Freelance

http://www.sluggy.com/

Γεια και χαρά σας. Ελπίζω να περάσατε καλά στις διακοπές του Πάσχα. Όλο και συχνότερα, η νέα γενιά ξεχνά τις παραδόσεις ή τις θεωρεί παρωχημένες, κάτι που είναι λογικό και ως ένα βαθμό, θεμιτό. Το σούβλισμα του οβελία, όμως, είναι ιερό πράγμα και πρέπει να το τιμούμε κάθε χρόνο. Είμαι λίγο κοιλιόδουλος...

Σήμερα θα μιλήσουμε για το Sluggy Freelance, ένα από τα web comics με το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, παγκοσμίως.

Freelancing

Το Sluggy Freelance ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1997 από τον Pete Adams. Πρόκειται για την ιστορία δυο φίλων, ενός "τρελού επιστήμονα" ( Riff) και του κολλητού του nerd ( Torg). Στο βασικό cast προσθέστε την Zoe, την "αναγκαστική" γυναίκα του comic, τον Bun- Bun, τον κούνελο του Torg (ναι άλλο ένα με κουνέλια), την Kiki, τη νυφίτσα του Riff και την Aylee, ένα alien πλάσμα που μοιάζει να έχει βγει από τις ομώνυμες ταινίες. Φυσικά, όλοι αυτοί (και σε συμφωνία με την Star Trek παράδοση) μιλούν αγγλικά.


Click to enlarge

Η λογική του comic είναι απλή. Μικρά, σχετικά, storylines, ώστε ο αναγνώστης να μη χάνεται, αστείο σε κάθε strip και ένα καλό reboot μετά το τέλος της ιστορίας, ώστε να ξεκινήσουμε την επόμενη χωρίς ανεπιθύμητα αποτελέσματα (όπως εξέλιξη των χαρακτήρων π.χ.). Τα θέματα, πολλές φορές, είναι παρμένα από TV shows, βιβλία, comics και γενικά popular culture και συνήθως είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Στα πρώτα strips (τον πρώτο χρόνο περίπου) το Sluggy ήταν λίγο... sluggish. Βαρετό. Σιγά-σιγά, όμως και ειδικά μετά το storyline " Dimension of Pain", άρχισε να γίνεται πιο διασκεδαστικό και τα αστεία, καλύτερα. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι μέχρι αργά στην ιστορία, οι χαρακτήρες είναι λίγο μονοδιάστατοι, με αποτέλεσμα να περιμένεις τις ατάκες και να δυσκολευτείς να τους "αγαπήσεις". Αυτό είναι, σε ένα βαθμό, λογικό, όταν μιλάμε για την Aylee, αλλά συμβαίνει και με τους ανθρώπινους χαρακτήρες. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος να διαβαστούν τα archives είναι ανά ιστορία και με χρονικά κενά ανάμεσα, γιατί δύσκολα κάποιος θα τα διαβάσει μονορούφι όπως άλλα comics.

State Of The Art

Έτσι κι έτσι. Το σχέδιο του Sluggy έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με το ξεκίνημα του. Τον πρώτο καιρό ήταν... κακό. Χοντροκομμένοι χαρακτήρες, ελάχιστες εκφράσεις στα πρόσωπα, άδεια backgrounds . Έχει βελτιωθεί αισθητά από τότε, αλλά δεν έχει ξεπεράσει το "καλούτσικο", κατά τη γνώμη μου πάντα. Ο Pete κάνει πλέον καλύτερη χρήση του μαύρου και οι σκιές το ομορφαίνουν. Το set up είναι αρκετά κλασικό, 3-4 panels στη σειρά, ασπρόμαυρα, εκτός από το Σάββατο (που έχουμε κάτι special , εκτός storyline ) και την Κυριακή (που συνήθως υπάρχουν περισσότερα και έγχρωμα strips ).


Click to enlarge

Η οργάνωση του Sluggy είναι πολύ καλή. Οι ιστορίες είναι χωρισμένες και ονοματισμένες και ο Pete τις έχει μαζέψει σε κεφάλαια για την ευκολία μας. Ο δημιουργός έχει εκδώσει 9 βιβλία με strips (μέσω της Plan Nine Publishing) και έχει σημειώσει στα archives σε ποια βιβλία βρίσκονται τα εν λόγω comics. Το Sluggy είναι από τις προσπάθειες στο internet που πέτυχαν απόλυτα, αφού εδώ και χρόνια έχει γίνει η αποκλειστική δουλειά του δημιουργού του. Τα έσοδα προέρχονται και από τα βιβλία και merchandise, αλλά κυρίως από τους Defenders Of The Nifty. Για να γίνει κάποιος μέλος σε αυτούς πρέπει να στείλει ένα μικρό ποσό στον Pete και θα έχει πρόσβαση σε αρκετό extra υλικό. Ανεξάρτητα από αυτό, ο κος Abrams είναι συνεπέστατος και ανεβάζει καθημερινά το comic του, ακόμα και για όσους δεν είναι μέλη.

Στο site υπάρχουν και μερικά ακόμη πράγματα. Στην αρχική σελίδα, μπορούμε να διαβάσουμε νέα, ενώ υπάρχει και ένα forum για συζήτηση. Υπάρχει μαγαζάκι για ψώνια, μπόλικο fan art και ένα viewer guide, για να βρίσκουμε τις ιστορίες.

Το Sluggy Freelance είναι ένα καλό web comic . Τα πλεονεκτήματα που έχει ( gag - a - day format , απλότητα, culture references , παλαιότητα) του έχουν δώσει τεράστια κυκλοφορία στο διαδίκτυο. Σίγουρα υπάρχουν πιο καλογραμμένα και καλύτερα σχεδιασμένα comics εκεί έξω, αλλά ελάχιστα τόσο επιδραστικά. Ρίχτε του μια ματιά.

Links

http://www.sluggy.com/
Wikipedia on Sluggy Freelance
Comixpedia on Sluggy Freelance



strip show archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi