Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Αντώνη Σουβατζή
08-11-06

Clip Art Comics

Ω, γλυκιά πατρίδα! Εδώ και μερικές μέρες, βρίσκομαι και πάλι στην στοργική αγκαλιά της μητέρας πατρίδας, μετά από ένα χρόνο εξορίας στο καταραμένο νησί (βλ. Μεγάλη Βρετανία). Ο καιρός, όμως, πέρασε και κατάφερα να ξεφύγω απο εκείνον τον τόπο. Φυσικά, με το που πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα, συνάντησα και πάλι τη γνωστή και πανταχού παρούσα, ελληνική παράνοια... Αλλά εσείς τα ξέρετε καλύτερα, ας μην επαναλαμβανόμαστε!

Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο STRIP SHOW επί ελληνικού εδάφους (εννοώ, από τότε που ξεκίνησα εγώ να γράφω τη στήλη). Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ατελείωτες ώρες μπροστά στο pc, περιμένοντας να κατέβει η κάθε σελίδα (καταραμένη Dial-up!!!). Επίσης, σημαίνει ότι, κατά τα ελληνικά "πρότυπα", αυτό το κείμενο γράφεται λίγο μετά την τελευταία στιγμή, κάτι που μάλλον δε θα αρέσει ιδιαίτερα στον αγαπητό columns editor... (Hey boss!)

Ας αφήσουμε, όμως, τα ορεκτικά και ας περάσουμε στο κυρίως πιάτο, το οποίο αυτή τη φορά περιέχει κάτι διαφορετικό...

...διαφορετικό διότι σήμερα δεν παρουσιάζουμε ένα, αλλά δύο webcomics, του ίδιου δημιουργού, τα οποία έχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους. Πρόκειται για τα PARTIALLY CLIPS και CLIPTOONS, του Rob Balder. Δύο γελοιογραφικού τύπου comics, στα οποία ο δημιουργός χρησιμοποιεί clip arts (hence the name, duh!) απο γελοιογραφίες περασμένων δεκαετιών και ισχυρές δόσεις σαρκαστικού χιούμορ. Ας δούμε, όμως, το καθένα ξεχωριστά. Here it goes!


PARTIALLY CLIPS

Φανταστείτε μια ασπρόμαυρη γελοιογραφία, σε εφημερίδα, κάπου στη δεκαετία του '50. Αυτό είναι το artwork του PARTIALLY CLIPS! Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο! Το κάθε strip αποτελείται από τρία panels, τα οποία περιέχουν ακριβώς το ίδιο clip. Θα μου πείτε, τί το ξεχωριστό έχει ένα comic με τόσο βαρετό artwork; Ε, λοιπόν, θα σας απαντήσω. Στην περίπτωση του PARTIALLY CLIPS, το artwork δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο. Το comic είναι βασισμένο στους διαλόγους που λαμβάνουν χώρα μέσα στα τρία panels, τα οποία, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, με τη στατικότητα τους, boostάρουν ακόμη περισσότερο τα gags. Το χιούμορ είναι καυστικό, επιθετικό, μερικές φορές προσβλητικό. 'Αλλες φορές "σκοτώνει", άλλες φορές είναι αδιάφορο. Αυτό που το κάνει να διαφέρει από την πλειοψηφία των webcomics είναι ότι δεν χρησιμοποιεί την επικαιρότητα για να δημιουργήσει gags. Και νομίζω πως αυτό, από μόνο του, το κάνει διαχρονικό.

Το comic αυτό ανανεώνεται δύο φορές την εβδομάδα, τα τελευταία 4 χρόνια, οπότε μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος του archive. Το καλό είναι ότι επειδή το κάθε strip είναι ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα (κοινώς, δεν υπάρχει σενάριο, χαρακτήρες και continuity - yeah!), είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει να το παρακολουθεί κάποιος.

Το site του PARTIALLY CLIPS είναι από τα καλύτερα που έχω συναντήσει στο χώρο των webcomics. Δυστυχώς, είναι λιγάκι βαρύ (ειδικά για την κακόμοιρη την dial-up μου), αλλά ο δημιουργός έχει προβλέψει μια light έκδοση, ειδικά για μας! Μέσα στο site, εκτός από τα strips, θα βρείτε πολλά καλούδια. Fora, links με σελίδες που μιλούν για το συνολικό έργο του Rob, links για άλλα comics του, αλλά και μία ενότητα που δίνει γενικότερες και περισσότερες πληροφορίες για το PARTIALLY CLIPS. Πολύ καλή δουλειά!


CLIPTOONS

Αυτό το "πόνημα" δημιουργήθηκε και ξεκίνησε από τον John Hartzell. Σύντομα, όμως, ο John τα ψιλοπαράτησε, και έτσι το τιμόνι έπιασε ο Rob Balber, (του PARTIALLY CLIPS, ντε! Pay attention!). Κι εδώ το artwork δεν είναι του Rob, αλλά χρησιμοποιούνται clip arts. Αυτή τη φορά, όμως, το κάθε strip αποτελείται από μία και μόνο απλούστατη εικόνα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία low-fat έκδοση του PARTIALLY CLIPS, θα μου πείτε. Κι όμως, σε αυτήν την περίπτωση η απλούστατη εικονίτσα συνοδεύεται από ένα σχόλιο/διαπίστωση/ανακοίνωση, που ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΚΟΚΚΑΛΑ. Προσωπικά, θεωρώ το χιούμορ του CLIPTOONS σαφώς ανώτερο από αυτό του PARTIALLY CLIPS. Γούστα είναι αυτά, όμως... Διαβάστε το και πείτε μου!

Δυστυχώς αυτό το comic δεν ανανεώνεται συχνά και τα archives είναι σχετικά λίγα. Παρ' όλα αυτά, όμως, είναι αρκούντως απολαυστικό. Το site είναι αρκετά καλό, στα πρότυπα του PARTIALLY CLIPS. 'Αλλωστε, το ίδιο το site του CLIPTOONS είναι hosted στο domain του PARTIALLY CLIPS. Υπάρχει section που μιλούν οι δημιουργοί για... τη δημιουργία τους, links, forum και comments για τα strips. Ότι έχει, δηλαδή, κάθε site για webcomics που σέβεται τον εαυτό του!


Ελπίζω να μη σας κούρασα με την αποψινή φλυαρία μου και να βρείτε τα σημερινά εκθέματα μας αρκετά ενδιαφέροντα, ώστε να μπείτε στον κόπο να κάνετε κλικ στα παρακάτω links!

That's all for now. See you in the dreamtime!

http://www.partiallyclips.com/index.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Partially_Clips
http://www.partiallyclips.com/cliptoons/cliptoons_main.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Clip_art

 



strip show archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi