Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου
25-09-06

The Groovy Age of Censorship

Κάποιες μπλούζες είναι ασύγκριτα μακρύτερες από άλλες. Ορισμένες σκιές πέφτουν κάπως αφύσικα...Αφήστε που είμαι βέβαιος ότι αυτό το λουρί μοιάζει να σαν έχει λιώσει από τη ζέστη! Καλώς ήρθατε στο δεύτερο installment του THINK TANK της νέας στήλης άποψης του COMICDOM, που σήμερα θα ασχοληθεί με ένα περιστατικό "λογοκρισίας" από εκείνα που το τελευταίο χρονικό διάστημα κάνουν αδιάκοπους γύρους στο διαδίκτυο.

Βλέπετε, μπορεί το τέταρτο volume του ESSENTIAL TOMB OF DRACULA να έχει ήδη κυκλοφορήσει από τη Marvel από το 2005, μόλις πρόσφατα όμως εμφανίστηκαν σε διάφορα sites και blogs για comics, οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίας: Αρκετά panels στη νέα έκδοση είχαν δεχτεί επέμβαση προκειμένου να κρύψουν τη γύμνια γυναικείων χαρακτήρων.

Ένα από τα πρώτα sites που ανακάλυψαν και πρόβαλαν τις -όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς- ακαλαίσθητες αλλαγές, ήταν το The Groovy Age of Horror, ένα blog στο οποίο θα δείτε και με τα ίδια σας τα μάτια, σελίδες που υπέστησαν επεμβάσεις. Χοντρές επεμβάσεις. Γυναικεία στήθη και γοφοί καλύπτονται με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ το αποτέλεσμα μοιάζει σε κάποια σημεία τόσο άσχημο και κραυγαλέα λάθος, όπως αυτό...

ή αυτό...

 

Όταν ζητήθηκε από τη Marvel να πάρει θέση για τις επεμβάσεις, η απάντηση της εταιρίας ήταν "no comments", αναφέροντας μόνο ότι το THE ESSENTIAL TOMB OF DRACULA VOLUME 4 έχει βγει από το 2005.

(αν αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν στο House of Ideas είναι "συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά τώρα το αντιλήφθηκαν οι αναγνώστες", τότε δεν είμαι καν σίγουρος ότι θέλω να ακούσω την ερώτηση)

Κι ύστερα φούντωσαν οι κουβέντες και πήραν φωτιά τα forums: Είναι αυτό λογοκρισία; Έχει το δικαίωμα κάποιος να επεμβαίνει σε ένα έργο που κατέχει; Αφού είναι δικό του, μήπως βάζει φωτιά και το καίει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν; Και τέλος, θα μας ενοχλούσε τόσο πολύ το γεγονός ότι έγιναν επεμβάσεις, αν είχαν γίνει με τρόπο επαγγελματικό και στο αποτέλεσμά του καλαίσθητο;

Αν ρωτάτε εμένα τότε ναι, πιστεύω ότι η κίνηση αυτή της Marvel δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της λογοκρισίας. Δεν πιστεύω ότι όταν ανήκει σε κάποιον ένα καλλιτεχνικό έργο, αποκτά αυτόματα και την ελευθερία να λειτουργεί ασύδοτα ως προς τον επεμβατικό ρόλο του. Και ναι, παρότι το έργο της ανήκει, όντως η Marvel λογοκρίνει το έργο του σχεδιαστή, όταν επεμβαίνει σε αυτό, και μάλιστα με αυτού του τύπου την προχειρότητα. Όσο για το θέμα της καλαισθησίας των επεμβάσεων, φαντάζομαι ότι αν οι αλλαγές είχαν γίνει σωστά, κανείς (ή σχεδόν κανείς) δεν θα τις έπαιρνε χαμπάρι, εκτός κι αν σε κάποια φάση είχε φάει κόλλημα (για ακαδημαϊκούς λόγους πάντοτε) με τα συγκεκριμένα panels. Αυτό απαντά και στο γιατί άργησαν τόσο πολύ να υπάρξουν αντιδράσεις: Σκεφτείτε πόσο λίγοι είναι οι αναγνώστες των συγκεκριμένων Essentials. Ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι από αυτούς που έχουν στην κατοχή τους, τόσο τα ESSENTIALS όσο και τα πρωτότυπα τεύχη. Από αυτούς τους λίγους, βγάλτε κι αυτούς που δεν έχουν φωτογραφική μνήμη, και να λέμε πάλι καλά που βρέθηκε έστω και κάποιος να το προσέξει σήμερα.

Ένα ακόμη από τα παράλογα αυτής της υπόθεσης, είναι ότι οι ιστορίες του THE ORIGINAL TOMB OF DRACULA που δημοσιεύονταν και έβγαιναν στα newsstands τις δεκαετίες 70 και 80, ήταν un-rated, τότε όμως όπως φαίνεται, όλοι ήξεραν ότι παρά την απουσία rating, τα comics αυτά απευθύνονταν σε ένα μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό. Και πως μόνο το συγκεκριμένο κοινό θα ενδιαφερόταν να τα αποκτήσει.

Αυτή η κοινή λογική του παρελθόντος, δεν υπάρχει σήμερα. Και δεν υπάρχει, σε μια εποχή που ο μέσος όρος ηλικίας των αναγνωστών comics είναι τα 25 με 35 χρόνια, στο υψηλότερο σημείο του από την εμφάνιση του μέσου ως τις μέρες μας.

Εν μέσω θεωρητικών συζητήσεων και προσωπικών τοποθετήσεων, θα ήταν ανόητο να παραβλέψουμε την πραγματικότητα: Τα comics έχουν μεγαλώσει μαζί με το κοινό τους. Οι superheroes προσπαθούν να ωριμάσουν και να γίνουν πιο ρεαλιστικοί προκειμένου να αρέσουν σε ένα κοινό του οποίου ο μέσος όρος ηλικίας διαρκώς μεγαλώνει, με τις νέες γενιές να ενδιαφέρονται ολοένα και λιγότερο για τα comics. Θα στοιχηματίζατε ποτέ υπέρ της πιθανότητας, ένα 10χρονο πιτσιρίκι μεγαλωμένο στο σήμερα, έστω και να γυρίσει να κοιτάξει το ESSENTIAL TOMB OF DRACULA, με το ρετρό σχέδιό του και τις ασπρόμαυρες σελίδες του;

Όχι, θα μου πείτε όμως ότι οι νόμοι, είναι νόμοι. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, στις μέρες μας θεωρούμε all ages το spandex που τα σκιαγραφεί όλα, καθώς κολλάει πάνω στο xxl μπούστο με τις ερεθισμένες θηλές, ενώ την ίδια στιγμή κρίνουμε ως ακατάλληλη για άτομα κάτω των 12 ετών, την απεικόνιση ενός απλού γυμνού στήθους. Μήπως λοιπόν το πρόβλημα τελικά δεν είναι οι ίδιοι οι νόμοι, αλλά η ερμηνεία και η εφαρμογή τους;



think tank archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi