Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


xtras archive
27-06-07
Ανταπόκριση: 12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΜΙΚΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ (2007)

του Αριστείδη Κώτση.
Φωτογραφίες: Γιώργος Χατζηκωστής, Λήδα Τσενέ.



Όταν τον Οκτώβριο που μας πέρασε διάβαζα σε κάποιο net café της Αλεξανδρούπολης το κείμενο των Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου και Γιώργου Χατζηκωστή για το 11o Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ και έβλεπα τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει η Μυρτώ Τσελέντη, είχα σκάσει από τη ζήλεια μου! Ήθελα όσο τίποτε άλλο να είμαι και εγώ εκεί και δεν μπορούσα για τον πιο ηλίθιο δυνατό λόγο (which means στρατός). Δεν ήταν οι περιγραφές των κοριτσιών του MAD με μίνι φουστάκια που μοίραζαν flyers που με είχαν αναστατώσει τόσο (τα οποία δυστυχώς αυτή τη φορά απουσίαζαν)  αλλά η παθολογική αγάπη μου για τα comics και το στερητικό σύνδρομο που με είχε πιάσει. Ακούμπησα λοιπόν την παλάμη μου στο JIMMY CORRIGAN (που πάντα κουβαλάω μαζί μου για κάτι τέτοιους λόγους) και ορκίστηκα πως ακόμη και αν αναγκαζόμουν να γυρίσω τον κόσμο ανάποδα... στο επόμενο φεστιβάλ θα ήμουν εκεί. Και να που μόλις οκτώ μήνες μετά (αρκετά νωρίτερα δηλαδή από ότι φανταζόμουν) και χωρίς να χρειαστεί να προβώ σε κάποια ιδιαίτερα εξτρεμιστική ενέργεια ήμουν εκεί και μάλιστα ως ειδικός απεσταλμένος του COMICDOM για την καθιερωμένη πλέον ανταπόκριση.

Σάββατο μεσημέρι λοιπόν και με το συνεργάτη, φίλο και άνθρωπο (αν και οι κακές γλώσσες αμφισβητούν το τελευταίο) Γιώργο Χατζηκωστή, ξεκινήσαμε για το φεστιβάλ. Μετά από ένα μίνι γύρο της Αθήνας στον οποίο τον υπέβαλα, περάσαμε κατά τις 18:00 τις πύλες. Ο κόσμος μόλις είχε αρχίσει να εμφανίζεται, οι περισσότεροι πλανόδιοι δεν είχαν καν φτάσει ακόμη, οπότε ήταν η καταλληλότερη δυνατή στιγμή για να επισκεφτούμε και να απολαύσουμε το κύριο κομμάτι της έκθεσης.

Πρώτες εντυπώσεις

Με την είσοδο στην αίθουσα, τα πρώτα πράγματα που διέκρινε κανείς ήταν το μεγάλο τραπέζι με διάφορα πολύ ενδιαφέροντα προς πώληση comics και όχι μόνο, καθώς και οι πίνακες του Ιταλού Paper Resistance. Αλλά που καιρός για πίνακες όταν μπροστά με περιμένουν comics; Περνάω λοιπόν πρώτα για μια σύντομη ματιά στους ξένους δημιουργούς... ΄


Η είσοδος στην κύρια αίθουσα και ο πάγκος της Βαβέλ.



Πίνακες του Paper Resistance.



Αρχικά έχουμε την παρουσίαση έργων τεσσάρων Τούρκων σατιρικών δημιουργών του περιοδικού LΕΜΑΝ. Δεν χρειάζεται να έχει ασχολήθεί πολύ κανείς με τα comics της γειτονικής χώρας για να καταλάβει ότι υπάρχει μια ιδιαίτερα δραστήρια και ενδιαφέρουσα σκηνή εκεί, με έντονη επιρροή από τη Γαλλία. Μια σκηνή που έχει να δείξει πολύ καλά πράγματα και που σίγουρα αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς (αν ξέρει τουρκικά).
Ακολουθεί μια σύντομη γνωριμία με τέσσερις εξαιρετικούς δημιουργούς μέσα από σελίδες έργων τους. Τις ικανότητες του Κροάτη  Danijel Zezelj τις γνώριζα ήδη, δουλειές των Ferenc Pinter, Raúl και Paolo Cossi (που μας ήρθαν από Ουγγαρία, Ισπανία και Ιταλία αντίστοιχα) όμως δεν είχα ξαναδεί, και σήμερα νιώθω κερδισμένος από τη γνωριμία αυτή. Μετά από αυτά προχωρώ στο πρώτο highlight του φεστιβάλ, την έκθεση των Ελλήνων καλλιτεχνών.


Σελίδες από τα comics του Raul.


Σελίδες από τη δουλειά του Zezelj.



Έλληνες δημιουργοί και η θερμοκρασία ανεβαίνει...

Δεν είναι μακριά η εποχή που εξέφραζα συχνά το παράπονο ότι η ελληνική σκηνή comics αποτελείται από τα ίδια άτομα τα τελευταία 15 χρόνια. Πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υπάρχει πολύ πιο έντονη παραγωγή σήμερα, με ιδιαίτερη έφεση στο -τις περισσότερες φορές- εικαστικό στοιχείο στην οποία συνυπάρχουν τόσο η «παλιά φρουρά» όσο και μια νέα φουρνιά «φρέσκων» δημιουργών. Τα αποτέλεσματα της δημιουργικότητας αυτής βρίσκονταν αναρτημένα στους τοίχους. Στην έκθεση συμμετείχαν οι: Sotos Anagnos/Κωστάκης Ανάν, Μάνος Αντάρας, Δημήτρης Βιτάλης, Κώστας Βιτάλης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Γιώργος Δημητρίου/Δημήτρης Βανέλλης, Χρήστος Δημητρίου, Μιχάλης Διαλυνάς, Ανδρέας Ζαφειράτος, Πέτρος Ζερβός, Λάζαρος Ζήκος, Λίλα και Μάρω Καλογερή, Δημήτρης Καμπουρίδης/Φάνης Παπαχριστόπουλος Μπεκατώρος, Con, Ηλίας Κυριαζής, Κώστας Κυριακάκης, Σάββας Λαμπούδης , Κώστας Μανιατόπουλος, Βαγγέλης Ματζίρης/Δημήτρης Σαββαϊδης, Γιώργος Μπότσος, Έλενα Ναβροζίδου, Αλεξία Οθωναίου, Γαβριήλ Παγώνης/Σταύρος Ντίλιος, Παναγιώτης Πανταζής, Τάσος Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παπαστάμος, Θανάσης Πέτρου, Φώτης Πεχλιβανίδης, Smart, Soloup, Ταξής, JAM (Γιάννης Μπαρδάκος - Μαρία Γεωργανά), Helm και Ωρυνός.


Κάπου εκεί όμως άρχισαν και τα προβλήματα. Η ζέστη μέσα στην αίθουσα ήταν αφόρητη και η ατμόσφαιρα αποπνικτική οπότε και η ικανότητα συγκέντρωσής μου ήταν μικρότερη από όση απαιτούνταν για να διαβάσω προσεκτικά τα αναρτημένα comics. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα με το που ξεκίνησε έξω το sound check των συγκροτημάτων που θα έπαιζαν αργότερα, οπότε και βγήκα έξω από την αίθουσα για να πάρω τις απαιτούμενες ανάσες. Κατάφερα όμως, μετά από διαδοχικές εισόδους και εξόδους να αποκτήσω μια συνολική εικόνα. Μεγαλύτερη εντύπωση λοιπόν, μου έκαναν τα παρακάτω:

- Το στυλ του Γιώργου Γούση  μου θυμίζει λίγο από Paul Pope. Δείχνει ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης και σίγουρα θα ήθελα να δω περισσότερες δουλειές του.
- Το comic του Κώστα Κυριακάκη ήταν πραγματικά απίστευτο! Εξαιρετικό artwork, στήσιμο σελίδας και χρώματα, και μια ιστορία που προσωπικά με άγγιξε. Και εις ανώτερα...
- Ο Δημήτρης Καμπουρίδης έχει την ικανότητα να με εκπλήσσει με κάθε νέο comic του. Αυτή τη φορά δεν ήταν η θεαματική του βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά του αλλά η χρήση των χρωμάτων. Αν και υπήρξαν κάποια στοιχεία που δε μου άρεσαν και τόσο, συνολικά ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
- Ο Φώτης Πεχλιβανίδης είναι ένα από τα προσωπικά μου κολλήματα εδώ και πολλά χρόνια. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν δημιουργεί καινούρια comics.
- Ο Μιχάλης Διαλυνάς και ο Helm παρουσίασαν ως συνήθως εξαιρετικές δουλειές. Πειραματισμοί με τη σελίδα, το layout, κλπ. Great Stuff!
- Μου άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος που ο Παναγιώτης Πανταζής «έσπασε» τη σελίδα του και εκμεταλλεύτηκε το χώρο. Νομίζω πως και αυτός δείχνει μια τάση να βελτιώνεται διαρκώς.
- Ο Τάσος Παπαϊωάννου κατάφερε και πάλι με κάτι φαινομενικά πολύ απλό να με εντυπωσιάσει.
- Ο Ηλίας Κυριαζής (ίσως ο δημιουργός που έχει τις περισσότερες fans αφού προσωπικά είδα τουλάχιστον 5-6 να παραληρούν κάτω από τις σελίδες του) παρουσίασε ένα ακόμα comic στα συνήθη για αυτόν υψηλά standards.
- H ιστορία των Sotos Anagnos/Κωστάκη Ανάν μου θύμισε κάτι από τις μικρές ιστορίες που διηγούνταν ο Τζίμης Πανούσης προ δεκαετίας περίπου. Και ναι, αυτό είναι καλό πράγμα.

Και άλλα highlights...

Επόμενη στάση ήταν η αναδρομική έκθεση έργων του Philippe Druillet. Εδώ τα λόγια περιττεύουν μια που μόνο θαυμασμό μπορεί να εκφράσει κανείς για τα techno-goth αριστουργήματα ενός από τους μεγαλύτερους, σημαντικότερους και επιδραστικότερους ευρωπαίους δημιουργούς. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι γνωρίζω πάρα πολλούς που -αν και ελάχιστη σχέση έχουν με τα comics- θα ξετρελαίνονταν με την συγκεκριμένη έκθεση ή για να το θέσω σωστότερα δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος που δε θα εντυπωσιαζόταν αν είχε παρευρεθεί.

Ίσως η πιο εντυπωσιακή παρουσία του φεστιβάλ φρουρούσε την έκθεση του Druillet.


Δεν είναι το Excalibur… είναι ένα ακόμα από τα εντυπωσιακά δημιουργήματα του Druillet.


Σελίδες από comic του Druillet.

Μια από τις εντυπωσιακότερες εικόνες του Druillet στην ασπρόμαυρη εκδοχή της.

Ένας από τους πιο ζωντανούς χώρους της εκδήλωσης ήταν (αναμενόμενο) το τραπέζι των fanzines (το οποίο και δεν είμαι σίγουρος ότι είναι η σωστή ονομασία αφού εκεί υπήρχαν και εκδοτικές όπως η Giganto και η ΨΤΛ). Εκεί συγκεντρώνονταν ένα μεγάλο μέρος των εκδόσεων που ντεμπούταραν στο φεστιβάλ. Το άλλο μέρος βρισκόταν στο υπαίθριο βιβιοπωλείο. Μια απαρίθμηση του συνόλου των νέων κυκλοφοριών (τόσο fanzines όσο και κανονικών εκδόσεων, ελληνικών αλλά και μεταφρασμένων στα ελληνικά comics) θα προσπαθήσω να κάνω εδώ, χωρίς κάποια σχόλια δυστυχώς, μια που τα περισσότερα δεν πρόλαβα να τα διαβάσω ακόμη και θεωρώ πως δε θα ήταν ορθό να σχολιάσω μόνο μερικά. Με εντελώς τυχαία σειρά λοιπόν, έχουμε:

- ΚΡΑΚ Comics #1 - Τάσος Μαραγκός (Giganto Books)
- COMMON COMICS #2 : COMMON FUTURE - Παναγιώτης Πανταζής (Giganto Books)
- BIG BANG KOMIKS vol.2 #1 (9η Διάσταση)
- CHARLOTTE - ΖΕΣΤΟΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΠΙΔΑΚΕΣ – Χρήστος Σταμπουλής (9η Διάσταση)
- Ο ΚΥΡ-ΚΟΝΓΚ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ... –Τάσος Ζαφειριάδης (9η Διάσταση) (Το οποίο είναι απίστευτο! Τα σπάει! Δεσμεύτηκα βέβαια να μη σχολιάσω αλλά... είπα ψέματα!)
- ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ #0 (Jemma Press)
- ΜΗΤΣΟΣ ΚΥΚΛΑΜΙΝΟΣ – Soloup (ΚΨΜ)
- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ – Aleksandar Zograf (ΚΨΜ)
- ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ: Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ – PeterKuper (Zoobus)
- Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ – Λέανδρος (9)
- ATHENIENS #1 – Adam Domville- Ωνάσης (ΨΤΛ)
- ΜΥΘΟΣ #3, vol.2 - Κώστας Φραγκιαδάκης (ΨΤΛ)
- ODDPRESS MAGAZIN #4 (oddpress studio)
- JIN SODA #2
- NEGRO #4
- VZINE #2
- ΜΙΑ ΑΤΙΘΑΣΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΕΟΚΕΦΑΛΟΥ ΙΠΠΟΥ – Μιχάλης Διαλυνάς
- KISS GOODNIGHT/ LITTLE RED RIDING HOOD AND THE (NOT SO) BAD WOLF –Αλεξία Οθωναίου/Δήμητρα Αδαμοπούλου
- HEHE! #2


Η γωνία των fanzines ήταν από τα πιο ζωντανά σημεία του φεστιβάλ.


Ακόμα περισσότερα comics και fanzines.


Στο υπαίθριο βιβλιοπωλείο υπήρχαν μπόλικες νέες κυκλοφορίες, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα βιβλία και comics.

Το θέατρο δρόμου (ένα από τα πολλά events που "έτρεχαν" κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ) προκάλεσε ανάμεικτες εντυπώσεις. Πάντως η παρέλαση με βήμα που βλέπουμε εδώ, έκοψε τη χολή του υπογράφοντος!


Σύντομη ανασκόπηση και στοιχειώδης προβληματισμός

Η αλήθεια είναι πως είχα κάμποσα χρόνια να παραυρεθώ στο φεστιβάλ της ΒΑΒΕΛ. Μετά τις τρεις πρώτες χρονιές, μόνο μια ή δυο φορές είχα ξαναπάει, και μόλις είχα αρχίσει να θυμάμαι το γιατί: Το Φεστιβάλ της Βαβέλ, είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγάλα events της πόλης. Γύρω μου κόσμος πολύς. Τόσος που αν οι μισοί μόνο που αυτούς που περνούν από το φεστιβάλ επισκέπτονταν δυο φορές το χρόνο ένα κομικσάδικο, τότε η ελληνική αγορά comics θα είχε εντελώς διαφορετική μορφή. Είδα παλιούς μου συμμαθητές από τους οποίους -όταν ήμουν ακόμη μαθητής- είχα φάει αρκετό δούλεμα για τα comics που διάβαζα. Τί γύρευαν λοιπόν στο Φεστιβάλ; Ακόμη και σε κάτοψη αν το δεις, πρόκειται για μια εκδήλωση που τα comics και οι λοιπές εκθέσεις είναι περιφερειακά ενώ στο κέντρο ακριβώς της εκδήλωσης βρίσκονται οι συναυλίες και η μουσική. Έτσι κατέληξα σε έναν γνωστό πια προβληματισμό: Γύρω μου πολύς κόσμος, ποτό και μουσική ... εγώ τι ακριβώς κάνω εδώ;
Και έτσι όπως είχα πέσει σε βαθιές σκέψεις  αντιλήφθηκα έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τον οποίο πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Και για αυτό πρέπει να ευχαριστήσω τον Μάκη και τον Περικλή. Βλέπετε, τα comics είναι ένα μοναχικό σπορ. Οι ευκαιρίες να γνωρίσεις κόσμο που να μοιράζεται το ίδιο πάθος με εσένα, δεν είναι συχνές. Το ότι γνώρισα δυο ανθρώπους που αγαπούν τα comics και ανταλλάξαμε δυο κουβέντες για το τι μας αρέσει και τι αγοράσαμε, νομίζω πως είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου έτυχαν το Σάββατο στο Γκάζι. Με τη διάθεση μου αλλαγμένη προσπάθησα άλλη μια φορά να δω προσεκτικότερα την έκθεση των Ελλήνων δημιουργών αλλά δυστυχώς η ζέστη με νίκησε για μια ακόμη φορά...
Όσο η ώρα περνούσε, η ώρα για τις συναυλίες πλησίαζε, ο κόσμος πλήθαινε και άρχισα να βρίσκω μεν περισσότερους γνωστούς και φίλους αλλά οι δυνάμεις μου είχαν αρχίσει να με εγκαταλείπουν. Αποφάσισα λοιπόν να φύγω από το χώρο όταν ουσιαστικά αναμενόταν να ξεσπάσει και το μεγάλο κύμα επισκεπτών.

The morning after…  κι άλλοι προβληματισμοί....τελική αποχώρηση

Το επόμενο πρωινό ήμουν πάλι εκεί. Υπήρχε βλέπετε το workshop με τίτλο COMICS FOR ABSOLUTE BEGINNERS: ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟΙ ΚΟΣΜΟΙ από την ομάδα ICONOTOPIA και συγκεκριμένα από τον συνεργάτη του COMICDOM, Πάνο Κρητικό (τον οποίο και οφείλω να ευχαριστήσω για την καλή διάθεση που μου μετέδωσε καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ) και τον Αβραάμ Κάουα (του οποίου το comic ΑΤΙΘΑΣΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ αν δεν έχετε διαβάσει θα σας προέτρεπα να αναζητήσετε άμεσα). Η ομιλία ξεκινούσε κατά τις δώδεκα και δεδομένου του ότι είχα χάσει τη σαββατιάτικη ομιλία (με θέμα ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ) ήθελα οπωσδήποτε να είμαι εκεί. Ο κόσμος δεν ήταν πολύς (ίσως επειδή δεν υπάρχουν και πολλοί beginners στα comics εν Ελλάδι) πράγμα που ίσως και τελικά να λειτούργησε υπέρ της εκδήλωσης. Παρ' όλα αυτά με ευχαρίστησε πολύ το γεγονός ότι η ιδέα για workshop που πρωτοεισήγαγε το COMICDOM CON ATHENS, άρεσε τόσο στους διοργανωτές ώστε να το εντάξουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της ΒΑΒΕΛ. Αυτή τη φορά σε κλίμα σχεδόν «οικογενειακό» (τουτέστιν απογοητευτική προσέλευση) δύο άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο, μας ξενάγησαν στην ιστορία του παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και κάποιους από τους μεγαλύτερους δημιουργούς. Η οικειότητα και η άνεση των δύο ομιλητών ήταν τόσο μεγάλη που το τρίωρο της ομιλίας μου φάνηκε δεκάλεπτο. Guest appearance από τη Μυρτώ Τσελέντη, η οποία και μίλησε για τον κόσμο των manga. Τουλάχιστον για εμένα η ομιλία ήταν πιθανότητα και το κομμάτι του φεστιβάλ που με ικανοποίησε περισσότερο. Έμαθα πράγματα, προβληματίστηκα, διαφωνώ με κάποια από όσα ειπώθηκαν, συμφωνώ με κάποια άλλα και συνολικά ένιωσα πολύ κερδισμένος από την παρουσία μου εκεί (ίσως και επειδή παρά την όποια αναγνωστική μου εμπειρία, εξακολουθώ να νιώθω absolute beginner στον κόσμο των comics). Απορώ βέβαια για το γεγονός ότι ενώ μοιράστηκαν τόσα flyers για το πρόγραμμα συναυλιών του φεστιβάλ, δεν έγινε κάτι αντίστοιχο για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις. Πάντως μετά το πέρας της ομιλίας ένιωσα πως για εμένα το φεστιβάλ είχε λήξει οπότε και πήρα το δρόμο της επιστροφής ελπίζοντας για ακόμη καλύτερα πράγματα για την επόμενη χρονιά. 
Όπως καταλαβαίνετε ούτε σε όλα τα events παραβρέθηκα (ούτε καν σε όλα όσα θα ήθελα να είχα παρευρεθεί),  ούτε και για το vibe της εκδήλωσης μπορώ να σας πω πολλά. Αυτό που προσπάθησα να μοιραστώ μαζί σας είναι αυτό που είδα και αυτό που ένιωσα όντας εκεί και τι τελικά μου έμεινε. Thank you guys, see you next year!




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi