Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


xtras archive
10-08-05
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ BONELLI COMICS
του Γιάννη Αγαπίου

Η Επιστροφή Των Ηρώων

Ήταν 1945 και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος μόλις είχε τελειώσει. Μετά από χρόνια αναγκαστικής διακοπής τα comics επιστρέφουν στην Ιταλία, μαζί με τις Αμερικάνικες ταινίες και την μουσική Τζαζ. Κλασικοί Αμερικάνοι χάρτινοι ήρωες όπως ο Flash Gordon, ο Mandrake, ο Phantom και ο Mickey Mouse επιστρέφουν στα περίπτερα στην ίδια μορφή έκδοσης που τους είχε κάνει διάσημους προπολεμικά (12σέλιδες εβδομαδιαίες εκδόσεις μεγέθους εφημερίδας που περιείχαν άρθρα, σταυρόλεξα, παιχνίδια και φυσικά comics σε συνέχειες).

Όμως η συνταγή αυτή δεν έχει πια την ίδια επιτυχία. Οι αναγνώστες φαίνεται πως τώρα πια προτιμούν μικρότερου μεγέθους περιοδικά με περισσότερες σελίδες και μεγαλύτερες σε μέγεθος ιστορίες. Δοκιμάζονται πολλά format και τελικά επικρατεί αυτό που ονομάστηκε "striscia" (μικρό μέγεθος 60-100 σελίδες όπως τα εβδομαδιαία περιοδικά comics που κυκλοφορούν στην Ελλάδα). Τα πιο πολλά striscia comics είναι ιστορίες γουέστερν, με πρωταγωνιστές ήρωες όπως ο Μικρός Σερίφης, ο Κάπταιν Μίκυ και ο Μπλεκ.

 

Μια Οικογενειακή Επιχείρηση

Η Tia Bonelli ήταν ιδιοκτήτρια ενός μικρού εκδοτικού οίκου στο Μιλάνο που από το 1945 έχει εκδώσει πολλά striscia comics, τα περισσότερα με μέτρια επιτυχία και μικρό χρόνο ζωής και όλα δημιουργίες του άντρα της Gianluigi Bonelli, ο οποίος υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας. Ο μικρός γιος τους, Sergio, βοηθούσε όσο μπορούσε στις αγγαρείες του γραφείου.

Σε μία από τις σειρές που εξέδιδαν σε σχέδιο του Aurelio Gallepini, πρωταγωνιστούσε ένας Τεξανός ρέιντζερ που ονομαζόταν Τέξ Γουίλερ και έμοιαζε ιδιαίτερα στον Τζον Γουέϊν. Το TEX δεν έγινε αμέσως επιτυχία, αλλά πουλούσε αρκετά ώστε να βγάζει τα έξοδα του. Η γέννηση του Τεξ το 1948 ήταν η αρχή των Bonelli Comics.

Στο τέλος της δεκαετίας του '50, η Tia και ο Gianluigi αποφάσισαν να κάνουν δραστικές αλλαγές στη μορφή των εκδόσεων τους. Κατάλαβαν νωρίς πως, παρόλο που τα striscia πουλούσαν ακόμη πολύ, ήταν καιρός για ένα νέο καλύτερο φόρματ. Για αυτό το λόγο μετέτρεψαν το φόρματ των εκδόσεων τους από το φθηνό, με μικρή διάρκεια ζωής striscia σε ένα φόρματ με υψηλά ποιοτικά στάνταρ, πολλές σελίδες και μεγάλη συλλεκτικότητα. Το καινούργιο αυτό φόρματ έγινε το πρότυπο για τα Ιταλικά comics και συνετέλεσε στην τρομερή επιτυχία των εκδόσεων Bonelli. Ονομάστηκε "formato Bonelli" και αποτελείται από μηνιαία ασπρόμαυρα κόμικς, τετράγωνου σχήματος με σκληρό εξώφυλλο, 100 σελίδες ανά τεύχος και προσιτή τιμή. Αυτή η μορφή, που έμοιαζε πιο πολύ με μυθιστόρημα παρά με pamphlet comic, ήταν η κίνηση κλειδί για την επιτυχία και την διαφοροποίηση των Bonelli Comics από την υπόλοιπη ιταλική αγορά.

 

Μυθιστορήματα Σε Μορφή Comics

Την δεκαετία του '60 η Ιταλική οικονομία γενικά και η αγορά των comics ειδικότερα, είχαν θεαματικά άνοδο. Αργότερα όμως, μεταξύ 1976 και 1980 και χάρη στο παραθυράκι ενός νόμου, γέμισαν οι τηλεοπτικές συχνότητες από ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Η αγορά των comics δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, καθώς η τηλεόραση προσέφερε απλόχερα όλων των ειδών τα προγράμματα, δωρεάν, όλο το 24ώρο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά comics ευρείας κυκλοφορίας να σταματήσουν να εκδίδονται. Ακόμη και καθιερωμένα εβδομαδιαία ρομαντικά strips, με πωλήσεις πάνω από 1.000.000 αντίτυπα, διέκοψαν την κυκλοφορία τους. Μόνο οι εκδόσεις με πολύ υψηλή ποιότητα και με πολλές σελίδες, που ένας αναγνώστης χρειαζόταν πάνω από μία ώρα να διαβάσει, αποτέλεσαν προϊόν ανταγωνιστικό των τηλεοπτικών προγραμμάτων και αυτές μόνο επιβίωσαν.

Τέτοιες προδιαγραφές είχαν τα Bonelli Comics. Προσέφεραν πρωτότυπα, με μεγάλο εύρος θεματολογίας μυθιστορήματα σε μορφή comics και ήταν γεμάτα δράση, πολύπλοκα σενάρια και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Δεν είχαν ως target group μόνο τους σκληροπυρηνικούς comic fans, αλλά οποιονδήποτε απολάμβανε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, τρόμου ή γουέστερν. Κατά κάποιον τρόπο υπήρξαν οι συνεχιστές των αμερικάνικων adventure strips της δεκαετίας του '30 και της λογοτεχνίας pulp.

Από το 1980 και μετά τα Bonelli Comics έγιναν η κυρίαρχη δύναμη στην ιταλική αγορά με πωλήσεις πάνω από 25.000.000 άλμπουμ το χρόνο. Ο Sergio Bonelli έγινε ο βασιλιάς των fumetti (comics στα ιταλικά) κατέχοντας σχεδόν το 50% της αγοράς.

 

Οι Τίτλοι Των Bonelli Comics

Το TEX έχει συμπληρώσει πλέον 57 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας. Είναι ένα όνομα τόσο γνωστό στην Ιταλία όσο η πίτσα και η Fiat. Δημιουργία του Gianluigi Bonelli και εμπνευσμένο από τα σπαγγέτι γουέστερν του Sergio Leone, αποτελεί των ακρογωνιαίο λίθο των τίτλων που εκδίδει η εταιρεία με πωλήσεις πάνω από 600.000 άλμπουμ το μήνα (τέσσερις φορές πάνω από ότι το X-MEN στις ΗΠΑ). Εκτός από το TEX άλλοι αξιόλογοι τίτλοι των Bonelli Comics είναι:

ZAGOR
Δημιουργία του 1961 από τους Guido Nollita (ψευδώνυμο του Sergio Bonelli) και Galliano Ferri, εξιστορεί τις περιπέτειες ενός μασκοφόρου ήρωα στο oυέστ των αρχών του 18ου αιώνα.

MISTER NO
Δημιουργία του 1975 πάλι από τον Guido Nollita, είναι μια σειρά περιπέτειας που εξελίσσεται στην Αμαζονία του 1950, με πρωταγωνιστή ένα αμερικάνο πρώην πιλότο. Αντιπολεμικές, εξωτικές περιπέτειες, πολλές φορές με οικολογικά μηνύματα.

MARTIN MYSTERE
Δημιουργήθηκε το 1983 από τον Alfredo Castelli και έχει ως πρωταγωνιστή έναν αρχαιολόγο που ερευνά ασυνήθιστες υποθέσεις. Κάτι μεταξύ X-FILES και INDIANA JONES.

DYLAN DOG
Δημιουργία του 1986 από τον Tiziano Schlavi. Cult σειρά τρόμου με ήρωα τον ερευνητή του εφιάλτη και πωλήσεις πάνω από 500.000 άλμπουμ το μήνα. Απλά αριστούργηματικό.

NATHAN NEVER
Δημιουργία του 1991 από το Σικελικό τρίο των Michelle Medda, Antonio Serra και Bepi Vigna. Ψαγμένη σειρά επιστημονικής φαντασίας εμπνευσμένη από τα μυθιστορήματα του Isaak Asimov και το BLADERUNNER.

LEGS WEAVER
Δημιουργήθηκε το 1995, επίσης από τους Medda, Serra και Vigna. Ένα "bad girl" comic που είναι spin-off από το NATHAN NEVER.

MAGICO VENTO
Δημιουργία του 1997 από τον Giancarlo Manfredi. Γουέστερν τρόμου με... φιλοσοφικές αναζητήσεις.

JULIA
Δημιουργία του 1998 από τον Giancarlo Berardi. Αστυνομικές περιπέτειες με ηρωίδα μια ελκυστική καθηγήτρια εγκληματολογίας.

BRENDON
Δημιουργία του 1999 από τον Chiaverone. Post apocalypse sci-fi.

DAMPYR
Δημιουργήθηκε το 2000 από τους Mauro Boselli και Maurizio Colombο. Περιπέτεια τρόμου που εξελίσσεται στα Βαλκάνια με ήρωα ένα κυνηγό βρυκολάκων.

Σε κάθε τίτλο συγγραφέας και editor είναι ο δημιουργός, με σχέδιο από 10-15 σχεδιαστές. Πάνω από 300 ταλαντούχοι Ιταλοί σχεδιαστές απασχολούνται και έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην επιτυχία των Bonelli Comics. Επίσης συνεργάζονται καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, κυρίως από χώρες όπως η Ισπανία, το Μεξικό, η Κροατία, η Αργεντινή και η Βραζιλία. Αξίζει να σημειωθεί πως άλμπουμ του TEX έχουν σχεδιάσει και μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής όπως οι Joe Kubert, Colin Wilson, Jordi Bernet και Goran Parlov. Σήμερα οι εκδόσεις Bonelli παράγουν περίπου 15.000 σελίδες comics το μήνα. Τα comics της εταιρίας αυτά κυκλοφορούν σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Η Bonelli Στην Ελλάδα

Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει Bonelli Comics και στην Ελλάδα με μέτρια δυστυχώς επιτυχία. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος των γνωστών ελληνικών εκδόσεων.

TEX: περίπου 100 τευχη στο περιοδικό ΡΟΝΤΕΟ στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

ZAGOR: περίπου 150 τεύχη στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και 4 τεύχη το 1999 από την Κόμπρα Πρεςς.

MISTER NO: 60 τεύχη μεταξύ 1986 και 1990 από τις εκδόσεις Σ. Ανεμοδουράς.

MARTIN MYSTERE: 4 τεύχη το 2000 από τη Μαμουθ Kόμιξ.

DYLAN DOG: 8 τεύχη το 2000 από τη Μαμουθ Κόμιξ.

Οι τελευταίες δύο σειρές προτείνονται ανεπιφύλακτα και τα τεύχη τους υπάρχουν ακόμα στα γνωστά comics shops της Αττικής. Επίσης για όσους τους τράβηξαν το ενδιαφέρον τα παραπάνω αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί από την IDW Publishing (από Απρίλιο 2005) στα αγγλικά το εξαιρετικό DAMPYR, ενώ το 1999 η Dark Horse εξέδωσε 6 τεύχη από τις σειρές DYLAN DOG, MARTIN MYSTERE και NATHAN NEVER.

 




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi